hirdetés
irani-raketa.jpg

New York Times: videó bizonyítja, hogy két rakétát lőttek ki az ukrán gépre az irániak

A lap szerint a felvétel hiteles, és arról tanúskodik, hogy a két rakétát 30 másodperces különbséggel lőtték ki a repülőgéptől mintegy 10-12 kilométernyire lévő iráni katonai támaszpontról.
MTI - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Iránban két rakétát lőttek ki az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó repülőgépére - jelentette kedden a The New York Times című amerikai lap egy biztonsági kamerák által rögzített, újonnan előkerült videofelvételekre hivatkozva.

A lap szerint a felvétel hiteles, és arról tanúskodik, hogy a két rakétát 30 másodperces különbséggel lőtték ki a repülőgéptől mintegy 10-12 kilométernyire lévő iráni katonai támaszpontról.

A videót a Bid Kaneh iráni rakétabázishoz közeli egyik épület tetején lévő biztonsági kamera rögzítette, és kedden egy iráni felhasználó tette fel a YouTube videomegosztó csatornára. A férfit kedden - az iráni félhivatalos hírügynökség jelentése szerint - őrizetbe vették.

Az újonnan előkerült felvétel magyarázatot ad arra, hogy a gép transzpondere, válaszjeladója miért állt le másodpercekkel a második rakéta becsapódása előtt. Az eddigi információk egyetlen rakétáról, feltételezhetően a másodikról szóltak.

A The New York Times emlékeztetett rá, hogy egyik korábbi elemzése már alátámasztotta azt, amit Teherán később be is ismert: hogy tudniillik iráni rakétatámadás érte az ukrán gépet. A lap akkor közölte azt is, hogy a transzponder leállt azelőtt, hogy a rakéta becsapódott. Az újonnan előkerült videofelvétel azonban igazolja a feltevést, miszerint az első csapásmérés tönkretette a radart, mielőtt - 23 másodpercre rá - becsapódott a gépbe a második rakéta is.

hirdetés

A lap elemzése szerint a repülőgép egyik rakéta után sem zuhant le azonnal. Az új videó azt mutatja, hogy az első rakétatámadás után a gép kigyulladt, de megfordult és a teheráni repülőtér felé vette útját. Percekkel később robbant fel és zuhant le.

A lap idézte Amir Ali Hadzsizadeh parancsnokot, az iráni Forradalmi Gárda légierejének egyik vezetőjét, aki szerint a rakétákat a Bid Kanehnél lévő rakétabázisról lőtték ki.

Az ukrán gép fedélzetén 176 ember volt. A tragédiát senki sem élte túl.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kollegiumhorror.jpg

Kábítószer, verés, lopás, védelmi pénz – mindez egy magyar kollégiumban

A Fókusznak név és arc nélkül meséltek horrorsztorikat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Kábítószerezés, verések, lopások, védelmi pénz - állítólag olyan az élet ott, mint egy durvább külföldi börtönben, annyi a különbség, hogy ez egy kiskunfélegyházi iskola kollégiuma.

Az RTL Klub Fókusz című műsorában hangzottak el ezek az állítások.

Az igazgató szerint semmi ilyen nem történik, pedig a rendőrök nyomoznak, és még videófelvétel is van az egyik esetről.

Sokan mondják, hogy mi folyik ott, de nem mernek beszélni róla – derül ki a Fókusz friss riportjából. Néhányan vállalták, hogy arc nélkül elmesélik a kollégiumi horrorsztorikat.

A riportot itt nézheted meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
furjesbalazs.jpg

„Ne szemétkedjünk!” – válaszolta Karácsony Gergely ultimátumára a fideszes Fürjes Balázs

A főpolgármester csak akkor engedné az atlétikai vb-t, ha a kukaholding fizet a fővárosnak – erre reagált a Budapestért felelős államtitkár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Karácsony Gergely a 24.hu-nak adott interjút abból az apropóból, hogy lassan 100 napja nyerte meg a választást. A beszélgetés során szóba került az is, hogy az állami kukaholding továbbra is 10 milliárd forinttal tartozik a fővárosi szemetescégnek.

A főpolgármester ezzel kapcsolatban kifejezetten harcias hangot ütött meg:

"Gyorsan el kellene dönteni ezt, mert ha a miniszterelnök atlétikai világbajnokságot szeretne, akkor nekem alá kellene írnom egy levelet a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. De ezt csak akkor teszem meg, ha a kukaholding fizet, hiszen ez is a megállapodás része"

– nyilatkozta.

hirdetés

Karácsony a még a választás előtt kötött Orbán-Tarlós megállapodásra hivatkozik, miszerint a kukaholdingnak (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő) ki kell fizetnie a főváros számára az FKF Zrt. által elvégzett feladatait. Ez az összeg 10 milliárd forintra rúg. Magát a megállapodást a kormány a választás után is megerősítette, azonban a kukaholding visszatartja a pénzt.

A főpolgármester a Facebookon azt írja, ha nem történik változás, február közepére az FKF számláján "0, azaz nulla forint lesz".

Az Index megkérdezte az ultimátumról Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkárt, aki a következőt válaszolta:

"Kukaholding ügyben csak annyit tudok mondani: ne szemétkedjünk! Főpolgármester úrral utoljára tegnap egyeztettünk órákat, legközelebb holnap találkozunk. Keressük együtt a megoldásokat, ne a konfliktust, és eredményesek leszünk! Budapest nem csatatér."

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hajo-Copy.jpg

Harminc kilométeres olajszennyezés úszik a Dunán Bécsnél

Lezártak minden ivóvízkutat Bécs térségében és leállt a hajóforgalom is.
MTI - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Több kilométer kiterjedésű olajszennyezés miatt leállították a dunai hajóforgalmat Bécsnél az osztrák hatóságok.

A mintegy 30 kilométer hosszú olajfoltot csütörtök reggel észlelték az osztrák fővárostól északra található Korneuburg és a délre fekvő Schwechat között.

A hajóforgalmat Greifenstein és a freudenaui vízerőmű között szüneteltetik.

A rendőrség emellett lezáratott a Duna mentén minden ivóvízkutat Bécs térségében.

"Egyelőre nem tudni, ki vagy mi okozhatta ezt. A vizsgálat még tart" - idézte a Der Standard című helyi lap a rendőrséget.

hirdetés

A történtek kivizsgálásába a tűzoltóságot is bevonták, valamint búvárokat és hajókat is bevetettek. "Reggel kilenc órakor riasztottak minket" - mondta a tűzoltóság egyik szóvivője.

Egyik első intézkedésként úszógátat létesítettek az olaj felfogására a bécsi Északi-hídnál horgonyzó iskolahajónál.

Egyes források szerint ugyanakkor a korábbi hírekkel ellentétben nem olaj, hanem üzemanyag úszik a vízen - írta az en24.news.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Annyira hideg van Kanadában, hogy még a pingvineket sem engedik ki az egyik állatkertben

A Calgary Zoo az állatok egészségének védelmében döntött úgy, hogy amíg nem enyhül az idő, elmarad a látványos sétájuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

A kemény hideg miatt nem engedik ki a pingvineket a kanadai Calgary Zoo-ban - írta meg a Daily Hive News.

Ezért az egyik látványosságukat, a pingvinsétát ideiglenesen szüneteltetik, de amint az időjárás enyhül, újra lehet találkozni velük a sétányon

– ígérték. Míg az antarktiszi császárpingvineknek nem okozna gondot a -60 fok sem, addig a melegebb éghajlathoz szokott királypingvinek a -15 foknál keményebb időben nem érzik jól magukat. Bár a mostani időjárást még elviselnék valószínűleg, az állatkert úgy döntött, hogy inkább nem kísérleteznek, és a biztonságra törekednek.

VIDEÓ a pingvinek sétájáról:

Az állatkert a honlapján többek között arra is figyelmeztet, hogy a szabadon élő pingvinek életét egyre jobban megnehezíti a tengerek, óceánok hőmérséklet-emelkedése és az éghajlatváltozás. Az ő védelmükben is szorgalmazzák, hogy a látogatók változtassanak szokásaikon, és vásárlásaik során inkább a fenntartható tengeri termékeket válasszák.

hirdetés

A királypingvinek a déli tengereken és az Antarktiszt körülvevő szubantarktikus szigeteken honosak. Költőkolóniái a déli szélesség 45 és 55°-a között levő szigeteken vannak. Nagy kolóniái vannak Déli-Georgia szigetén, a Macquarie-szigeten, a Heard- és MacDonald-szigeteken, Marion- és Prinz-Edward-szigeteken, valamint a Kerguelen-szigeteken és a Crozet-szigeteken.

A madarak tartózkodási helye a költési időszakon kívül nem igazán ismert. Az Antarktiszt körülvevő tengereken töltik a királypingvinek ezt az időszakot. Ilyenkor költési helyüktől jóval északabbra is elkóborolhatnak, láttak már kóborló egyedeket a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland partvidékén is.

A legnagyobb pingvinek közé tartozik, kifejlett példányai a 95 centimétert is elérik. Fekete fejének mind a két oldalán a fültájékon ovális, élénksárga foltja van, amely lefelé és előre keskeny, hátul feketeszegélyű szalagban folytatódik. Hátuk sötét, hasuk világos, ami a vízben megnehezíti, hogy meglássák őket.

A szárazföldön sután mozgó madár, a vízben szinte repül. Több méter mélyre is lemerül halakból álló táplálékáért - írja a Wikipédia.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!