hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Nevettető útmutató arról, hogyan vehetjük észre magunkon, ha elkezdünk öregedni
Aki megéri, egyszer öreg lesz, de nem mindegy, hogyan éli meg. Az nem árt, ha nem tekintjük tragédiának az évek múlását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Esther Rantzen, neves brit újságírónő 78 évesen sem vesztette el humorát, és a korosodás tüneteit nem kevés iróniával ecseteli a Daily Mailben.

„A közelmúltban egy, a hosszú életről szóló konferencián egy férfi azzal akart nekem hízelegni, hogy a mai 70 évesek korunk ötvenesei. Engem viszont idegesített. Miért kell azt állítani, hogy 20 évvel fiatalabbak vagyunk, hogy elmagyarázzuk, még képesek vagyunk egyik lábunkkal a másik után lépni, és emlékszünk a szorzótáblára? Én 78 vagyok. A 78 éves öreg. Én nem így érzem, és nem vagyok ezzel egyedül. Amikor az Alsóház volt elnöke, George Thomas Tonypandy vikomt 90 éves volt, és megkérdeztem tőle, hogy mennyi idős, azt felelte: „Önnél mindig tíz évvel idősebb” – meséli a lovagi címmel is kitüntetett Dame Esther.

És melyek azok tünetek, amelyek az öregedésről árulkodnak? Rantzen megosztotta gyűjtését olvasóival.

„Felkészültünk a ráncokra, a hal-ajkak, és szélcsatorna-arccsontok emlékeztetnek bennünket a plasztikai műtétek lehetőségére. De figyelmeztettek-e valaha arra, hogy a mellkasunk kinövi a melltartónkat, vagy a hajunk eltűnik eredeti helyéről, és a szőrök új helyeken jelennek meg? De mind közül a legkellemetlenebb, hogy fülkagylóink megnőnek.„

Dame Esther emlékszik arra az időre, amikor egy filmben a szerelmesek csókolózni akartak, a rendező azonnal bevágott egy tűzijáték, vagy vízesés-képet, és mindent a nézők képzeletére bíztak. Ma már ez nincs meg.

„A színészek nyalják-falják partnerüket, a kezük mindenfelé járkál. Lehet, hogy a fiatalok élvezik és szexuális nevelésként fogják fel. De mi idősek úgy érezzük, hogy ezek az izzadságszagú együttlétek a költészet útjába állnak”.

Ugyancsak az öregedés tünetének tekinthető az újságírónő szerint, hogyha valaki nem bír megbarátkozni a fiatalok nyelvtani pongyolaságaival. Ezzel ő sincsen kibékülve, ami szakmáját tekintve teljesen érthető is.

Dame Esther szerint a tárgyakhoz való viszonyban két felfogás van az idős embereknél. „Évtizedek alatt összegyűjtött ruhákat, fotókat, tárgyakat őrzünk porfogónak, de mindegyik jelent valamit nekünk. Vagy ha Marie Kondo felfogását követjük, mindent kidobunk, ami nem okoz örömet. Kíváncsi lennék, hogy mi történne a legtöbb házassággal, ha ezt a szigorú szabályt követnék”. Elmeséli, hogy egyszer így adott oda a brit szívalapítványnak egy számára nagyon kedves tárgyat, és amikor rájött arra, hogy mit tett, szégyellte visszakérni. „Remélem, hogy legalább segítettem ezzel a szívbetegségek kutatását”.

Az öregség jele lehet az is, ha nem figyelünk az élelmiszerek szavatosságára. „Állandóan harcban állok a gyermekeimmel, akik rendszeresen megtámadják a frizsideremet, mert azt állítják, hogy egyszer ételmérgezést fogok kapni a kiváló minőségű, hat hónapos tojásoktól, amiket reggelire eszem. Emlékszem, a háború idején azokat a ráncos almákat ettük, amelyeket egész télen újságpapírba csomagoltunk, és még régebbi tojásokat. Így aztán úgy nőttem fel, hogy nem figyeltem a címkékre és ma sem figyelek."

Rantzent bosszantja, hogy miközben a színházban tökéletesen hallja a jól képzett színészeket, a tv-ben csak motyogást hall, ráadásul nem tud mit kezdeni a mostanában divatos háttérhang-hatásokkal.

„Gyermekeim nem értik, miért nem vagyok hajlandó hallókészüléket viselni, de vannak olyan tv-drámák, főleg amerikaiak, amelyben a színészek követhetetlen sebességgel motyognak.”

A feledékenységről is megvan Dame Esther véleménye. „Van az agyunknak egy része, amely a neveket jegyzi meg, és ez 40 éves korunk körül betelik. Éppen ezért emlékezünk az addigi nevekre és a helyekre, ahol jártunk, és utána semmire. Egyetértek Marilyn Monroe-val, aki azt mondta, hogy ahhoz, hogy valami újra emlékezzen, el kell felejtenie valamit.”

A társaság, a beszélgetés hiánya sok idős ember gondja. „Nagyanyám képes volt egész napot a bevásárlással tölteni, mert minden boltossegéddel elbeszélgetett. Ma már ha egy pillanatra megszállsz és elmerengsz valakinek a műszempilláján, máris rád ordítanak a sor végéről. Múltkor egy hölgy így szólt rám: „Gyerünk már, nem állhatok itt egész nap”. Erre megkérdeztem tőle, hogy mi az a sürgős dolog. Erre megeresztett egy félmosolyt. De tudom, hogy vannak idős emberek, akinek egész nap ez az egyetlen beszélgetési lehetősége.

Dame Esther nem tagadja, hogy gyermekei kinevetik, hogy nem hajlandó átállni az on-line vásárlásra, és nem spórolja meg magának a cipekedést sem.

„Tudom, hogy igazuk van, mégis jobban bízom abban, amit évtizedek óta ismerek. És különben is: mi lesz akkor, ha egyszer leáll az elektromos hálózat vagy egy idegen hatalom leállítja az internetet? Akkor lehet, hogy én nevetek utoljára?”


KÖVESS MINKET:

15 röhejes dolog, amit hullafáradt anyukák csináltak az ájulás előtt 5 perccel
"Sírva üvöltöttem, hogy "a fiunk kenguruvá változott!", majd elájultam."
Buzzfeed - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Le a kalappal minden anya előtt, aki valaha alvás nélkül végigcsinált több napot úgy csecsemőkorú vagy totyogós - vagy akármekkora - gyermekével, hogy közben azt sem tudta, fiú-e vagy lány, eszik-e vagy isszák a zuhanyzást, hajmosást, ülve evést és egyéb luxustevékenységeket - de a gyereke tökéletesen vidáman ficánkolta végig ezt a pár vészterhes napot. Vagy évet. Nekik szentelt egy vicces összeállítást a Buzzfeed.

"Felsikítottam, amikor megláttam egy magazint a címlapján egy babával, aki egy kukából kukucskált ki, mert azt hittem, valaki kidobta a gyermekemet!"

"Épp a lányom mellett aludtam, amikor leesett, hogy szopizni szeretne. Arra ébredtem, hogy a fülébe nyomkodom a mellbimbómat."

"A fiam teljesen bekúszott az éjszaka közepén a takarója alá, viszont a plüssállatát otthagyta a saját helyén. Totális alvásmegvonásom volt, s odamentem hozzá, hogy lecsekkoljam, de egy kitömött kengurut láttam csak. Ezért felébresztettem a férjem, és sírva üvöltöttem, hogy "a fiunk kenguruvá változott!", majd elájultam."

Még több vicces esetért lapozz:

A cikk folytatódik


KÖVESS MINKET:Így vágnak lassan taccsra a kollégáid, ha rád szállnak
Nagyon sok munkahelyen üti fel a fejét a pszichoterror, a lelki zaklatás és a verbális bántalmazás. Mit tehetsz, ha te is érintett vagy?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Néhány éve döbbenetes és elgondolkodtató videót vetítettek Franciaországban. A rövidfilm az iskolai zaklatásra, a mobbingra, a bullyingra hívta fel a figyelmet, arra, hogy milyen módszerekkel közösítik ki és lehetetlenítik el a suliban azokat a gyerekeket vagy tiniket, akiket egy-egy agresszív csoport kinéz magának.

A szituációkat viszont középkorú emberekkel játszatták el és munkahelyi, irodai környezetbe helyezték. Így még durvábbnak hatnak a zaklatók módszerei.

De az egészben a legdurvább, hogy akadnak munkahelyek, ahol pontosan így viselkednek a felnőttek: kipécéznek maguknak valakit, és módszeresen kicsinálják.

Az eszköztár vegyes és sokszínű. Sajnos. A jelenséget összefoglaló névvel mobbingnak hívjuk. Az angol to mob igéből származik a kifejezés.

A to mob azt jelenti: fenyegetően fellépni valakivel szemben, kiközösíteni, lerohanni. Az állatvilágban, például a madaraknál többször megfigyelték az a jelenséget, amikor a csoport egyik tagját megtámadja a többi, vagy egy másik, összefognak ellene, kiközösítik, elüldözik a közösségből. Az is előfordul, hogy a támadóan fellépő állatok megölik társukat (például a madarak a társukat a csőrükkel verik agyon), vagy a kiközösített állat a közösség védelme nélkül maradva elpusztul.

A mobbing egy sajátos és szisztematikus viselkedési mód egyes munkahelyeken. Lehet, hogy már te is találkoztál vele, vagy éppen te voltál az áldozat, és téged pécéztek ki maguknak a kollégáid, téged piszkálnak, bántanak és próbálnak ellehetetleníteni.

A mobbing az a viselkedésmód a munkahelyen, amikor egy vagy több ember rendszeresen lelkileg bántalmaz vagy megszégyenít egy másik embert, azzal a céllal, hogy annak tekintélyét, becsületét, emberi méltóságát és integritását veszélyeztesse. A cél, hogy kikészítsék lelkileg a másikat, hogy őt tüntessék fel bűnbaknak, hogy levezessék rajta a munkahelyi feszültséget, vagy elérjék azt, hogy alacsonyabb státuszba kerüljön vagy elmenjen a munkahelyről. A bántalmazott személy gyakran tehetetlen és nem tudja magát megvédeni.

Ez a jelenség azért is veszélyes és durva, mert az áldozat a lelki bántalmazás miatt megbetegedhet, immunrendszere legyengülhet, különböző pszichoszomatikus betegségei lehetnek, és a betegeskedés, esetleges hiányzás miatt újabb támadások érhetik a kollégák részéről.

A kutatások szerint a mobberek, vagyis a pszichoterrort alkalmazók nagy része vezető beosztású vagy egy csoport vezetéséért felel, és főnökként követi el a támadásokat. A szigorú, hierarchikus felépítésű munkahelyeken jóval gyakrabban fordul elő a mobbing, míg azokon a munkahelyeken, ahol nincsen kőbe vésett hierarchia, nem az alá- fölérendelt helyzet a meghatározó, hol egymással szorosan együttműködve, horizontális rendszerben dolgoznak a kollégák, alig fordul elő ilyesmi. A támadók pozícióját alapvetően két szélsőséges helyzet erősíti. Az egyik az autokratikus, utasítás centrikus rendszer, a másik pedig a laissez fair, az alkalmazottakat gyakorlatilag magára hagyó főnök, aki nem szól bele a konfliktusokba, aki nem avatkozik közbe zaklatásnál, nem irányít, amikor arra van szükség, nem szankcionálja a durva viselkedést, aki úgy tesz, mintha ezeket nem venné észre, és aki emiatt nem is segít az áldozatnak.

A mobbing megjelenési formája változatos, lehet például a kommunikációs lehetőségek beszűkítése (amikor a főnökök vagy munkatársak nem adnak lehetőséget a munkavállaló számára az érdemi kommunikációra), a társas kapcsolatos ellehetetlenítése (pl. az áldozathoz direkt nem szól senki, ebédidőben, ha leül egy asztalhoz, a többiek felállnak és otthagyják stb.), a jó hírnévvel kapcsolatos magatartásokban (a munka folyamatos negatív kritikája, pletyka, viccelődés a másik kárára vagy rágalmazás), és jelentkezhet még a lehetetlen vagy szándékosan nehéz, esetleg egymásnak ellentmondó munkahelyi utasításokban.

A szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, segítő szakmában dolgozók) azt javasolják, védekezzünk a bennünket ért pszichoterror ellen. Ehhez hívhatunk külső segítséget, például egy pártatlan felettest, vagy a munkatársak támadása esetén főnökünket.

Érdemes a mobberekkel egyenként négyszemközt beszélgetni arról, hogy vajon miért viselkednek velünk így, milyen okot neveznek meg kiváltóként. (Időnként ennyi is elég ahhoz, hogy az enyhébb formájú mobbing folytatódjon.) Azt is tanácsolják, kerüljük a konfliktushelyzetet, és amennyire lehet, a verbális interakciót a lelki erőszaktevőkkel, ám mindvégig maradjunk higgadtak és udvariasak.

Ám sokszor ez egyáltalán nem segít, így vagy a mobbereket kell eltávolítani a cégtől, vagy az áldozatot kell, ha lehet, a cégen belül másik környezetbe helyezni. Ha végképp nincs megoldás, még az a legkisebb baj, ha (amennyiben erre lehetőséged van), másik munkahelyet keresel és felmondasz. Ezzel tehetsz a legtöbbet a lelki és testi egészségedért.


KÖVESS MINKET:
Nyíltan kikelt a házasság ellen egy huszonéves pár: szerintük szexista hagyomány az egész
Egyre több kortársuk van hasonló véleményen – meg is indokolják, miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

A huszonévesek egyre kevésbé hajlanak arra, hogy házasságot kössenek, és általában elvetik a párkapcsolatról szóló hagyományos elképzeléseket. Ezt példázza a 26 éves brightoni Mila Brazzi esete is, aki immár két éve jár együtt barátjával, a 28 éves Louis Day-jel, de úgy döntöttek, hogy nem fognak egybekelni, sőt gyermekeik sem lesznek. A könyvelőként dolgozó Mila elismerte, hogy őt is, párját is családjaik próbálták ennek ellenkezőjére rábeszélni, de azóta már közölték velük megmásíthatatlan döntésüket.

Mila és Louis esete nem egyedi Nagy Britanniában: a Match.com randivonal által végzett kutatás szerint a brit szinglik egyharmada nem akar házasságot kötni és már nem gondolják azt, hogy a „boldogító igen” ugyanolyan jelképe az egymás iránti elkötelezettségnek, mint régebben – írja a Daily Mail

Mila, akik nyolc évvel ezelőtt ismerkedett meg a szociális munkás Louis-zal, elmondta, hogy számos ok vezetett döntésükhöz és hogy meggyőződése: a házasság nem hozzá egyenlő szintre a férfiakat és a nőket.

Tapasztalata szerint sokkal több a boldogtalan házaspár, mint a boldog, és úgy véli: a túlnépesedés környezeti hatása miatt a gyermekvállalás „a lehető legönzőbb dolog a világon.” Azzal, hogy lemond a szülésről, nemcsak a születendő gyermeknek tesz jót, hanem az élőknek is, akiknek több jut a Föld egyre szűkülő forrásaiból.

Mila szerint a házasság szexista jellegét mutatja például az a gesztus, hogy a fiú hagyományosan az apától, „a ház urától”, kéri meg az „eladósorba került” lány kezét, miként azt is annak tartja, hogy az angol rítus szerint „a férfit és a feleséget (man and wife)” nyilvánítják házastársnak, és nem a férfit és a nőt. És különben is, azt tapasztalta tizenéves kora óta, hogy a házasság teljesen más, mint az a romantikus ideál, amelyben oly sokan felnőnek és hisznek – mondja a fiatal nő, akinek mellesleg a szülei sem kötöttek soha házasságot.

„Azt hiszem, sokféleképpen ki lehet mutatni a másik embernek szeretetünket és kötődésünket, értelmesebb és izgalmasabb módon, mint a házasságban, ráadásul olcsóbb és stresszmentesebb is. Hosszú, izgalmas kalandokat tervezünk együtt, hogy megtapasztaljunk sok új dolgot, és valóban megéljük minden pillanatunkat együtt”

– teszi hozzá Mila.

A már idézett felmérés szerint az érintettek fele szerint egy közös bankszámla erősebb összetartozást jelent, mint egy házasságkötés, 29 % szerint pedig egy közös háziállat is jelezhet bensőséges kapcsolatot. Ugyanakkor a szinglik egynegyede nem érzi magát felkészültnek arra, hogy gyerekei legyenek, a milleniálok 30%-a pedig inkább szórakozásra költené a pénzét, mint családalapításra.


KÖVESS MINKET:
Jön a sokak által utált óraállítás, március végétől nyári időszámítás lesz
Minden évben felröppen a hír, hogy talán ez lesz az utolsó és eltörlik. Egyelőre marad minden a régiben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Ne feledkezz meg a márciusi óraátállításról!

Március 31-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, ekkor kezdődik a nyári időszámítás.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást.

A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

A tervet először Jean-Claude Juncker javasolta, miután egy kutatásban a válaszadók 80 százaléka, 4,6 millió európai polgár az óraátállítás ellen szavazott.

Az óraátállítás Magyarországon sem túl népszerű. A kutatásból kiderült, hogy a magyar válaszadók közül 10-ből 9 eltörölné.

Ezzel Magyarországé az 5. legmagasabb szám az óraátállítást elutasító 28 EU-tagállam közül. Sokan úgy gondolják, hogy nálunk a nyári időszámítás a nyerő.

Akadtak egyébként olyan európai országok is, ahol nem szeretnék eltörölni az évenkénti két óraátállítást. Például Cipruson és Görögországban megbukott a kezdeményezés.

A képviselők idén úgy döntöttek - figyelembe véve azt, hogy mennyire népszerűtlen az óraállítás: minden országban 2020 áprilisáig el kellene dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e.

"Ha nem lesz komoly káosz a nyári vagy téli időszámítás választása körül, akkor a nyári időszámítás mellett döntő országokban 2021. március 27-én, a télit választó helyeken 2021. október 31-én kellene utoljára átállítani az órát" - írja a hvg.hu.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x