hirdetés
szinhaz.jpg

#neváltsvisszajegyet - A színházak, művészek, előadók megsegítésére indult civil kezdeményezés

A koronavírus-járvány miatt elmaradó előadások, koncertek nehéz helyzetbe hozzák a színházakat, előadókat is. Ezért arra biztatnak, hogy ha teheted, ne kérd vissza a jegyárat, ezzel is segítheted a művészeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 12.


hirdetés

Szerda délután Magyarországon is bejelentették, hogy veszélyhelyzet van az országban a koronavírus-járvány miatt. Számos korlátozás lépett életbe csütörtöktől, többek közt a beltéren 100 főnél, kültéren 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Ez a színházakat, koncerteket, szórakozóhelyeket, sporteseményeket is érinti.

Emiatt már szerda estétől folyamatosan közölték a szervezők és a kulturális intézmények, hogy a korábban meghirdetett programokat törlik, vagy későbbi időpontra halasztják.

Bár az intézmények biztosították a közönséget arról, hogy a jegyek árát visszatérítik, de többen is arra biztatták a vásárlókat, hogy tartsák meg jegyüket, mert az majd egy másik időpontban felhasználható lesz.

A közösségi médiában pedig ezzel egyidőben megjelent egy

hirdetés

felhívás, amely a társulatok, előadók megsegítésére kéri azokat, akik a döntés miatt nem tudnak elmenni a már megváltott jegyükkel egy-egy programra.

Sokan osztottak meg egy Facebook-bejegyzést, melyben Szántai Péter azt írja: "...mivel a jegybevétel egy elég fontos lába az amúgy sem könnyű helyzetben lévő kultúriparnak,

szeretném azzal támogatni a színházakat, szervezőket, művészeket, hogy nem váltom vissza a belépőimet. Ha lehetőségem adódik, elmegyek majd a későbbi pótelőadásra, vagy ha nem, egyszerűen lemondok az árukról. Ha megteheted, tegyél így te is! #neváltsvisszajegyet"

A felhíváshoz azóta többen is csatlakoztak, ismert emberek, cégek, művészek is.

Veiszler Alinda is kiállt a művészek mellett:

"Én magam úgy gondolom, mi fogyasztók arányaiban jóval kevesebbet bukunk, ha benyeljük a megvásárolt jegy árát. Nyilvánvalóan nem a szánktól vettük el a falatot. A színházaknak a jegyárbevétel a költségvetés harmada. A színészek meghatározott előadásszám után kapnak fizetést, és ha nincsenek nyitva, nincs előadás. Így aztán a híresen jól fizetett magyar színészek adott esetben nem kapnak fizetést, nem is lesz miből. Ugyanez a fellépő zenészeknél, az előadóművészeknél. Ha megtehetitek, támogassátok őket azzal, hogy nem váltotok vissza jegyet. Ha nem, nem. Ez csak egy lehetőség a közös vállalásra. #neváltsvisszajegyet"

Elindult egy mozgalom. #neváltsvisszajegyet . Én magam úgy gondolom, mi fogyasztók arányaiban jóval kevesebbet bukunk, ha benyeljük a megvásárolt jegy árát. Nyilvánvalóan nem a szánktól.vettük el a falatot. A színházaknak a jegyárbevétel a költségvetés harmada. A színészek meghatározott előadásszám után kapnak fizetést, és ha nincsenek nyitva, nincs előadás. Így aztán a híresen jól.fizetett magyar színészek adott esetben nem kapnak fizetést, nem is lesz miből. Ugyanez a fellépő zenészeknél, az előadóművészeknél. Ha megtehetitek, támogassátok őket azzal, hogy nem váltotok vissza jegyet. Ha nem, nem. Ez csak egy lehetőség a közös vállalásra. #neváltsvisszajegyet

360 Likes, 12 Comments - Veiszer Alinda (@veiszeralinda) on Instagram: "Elindult egy mozgalom. #neváltsvisszajegyet . Én magam úgy gondolom, mi fogyasztók arányaiban jóval..."

Ónodi Eszter is csatlakozott:

"Csodálatos, hogy lett egy ilyen kezdeményezés! Nagyon köszönjük! És bár most még nem lehet tudni mikor, de reméljük hamarosan jobbnál jobb előadásokkal, koncertekkel kárpótoljuk a kedves nézőinket! #nevaltsvisszajegyet #hamegtehetedsegíts #segítség #szolidaritás #i❤️theatre #i❤️culture"

Csodálatos, hogy lett egy ilyen kezdeményezés! Nagyon köszönjük! És bár most még nem lehet tudni mikor, de reméljük hamarosan jobbnál jobb előadásokkal, koncertekkel kárpótoljuk a kedves nézőinket! ❤️❤️❤️ ???#nevaltsvisszajegyet #hamegtehetedsegíts #segítség #szolidaritás #i❤️theatre #i❤️culture

836 Likes, 9 Comments - Ónodi Eszter (@eszter_onodi) on Instagram: "Csodálatos, hogy lett egy ilyen kezdeményezés! Nagyon köszönjük! És bár most még nem lehet tudni..."

Puskás Peti is kiállt a támogatási akció mellett:

"A tegnapi előadások, koncertek és fellépések határozatlan ideig mindannyiunk számára az utolsók voltak. Elindult egy mozgalom, #nevaltsvisszajegyet névvel. A kialakult helyzetre való tekintettel nem tudom milyen kompenzációra lehet számítani, ha lesz egyáltalán. Ezért arra kérnék mindenkit, fontolja meg hogy visszaváltja-e a jegyét. A színházak bevételének nagy része a jegyeladásokból származik. Nagy segítség lenne a színházaknak, a színházi dolgozóknak, és az előadóművészeknek. Ha megteheted, támogasd a színészeket, színházakat és az előadóművészeket azzal, hogy a kialakult helyzet ellenére nem váltod vissza a jegyedet! #nevaltsvisszajegyet #theatre #színház #teather #thankful #köszönet #thinkaboutit #gondoldmeg"

A tegnapi előadások, koncertek és fellépések határozatlan ideig mindannyiunk számára az utolsók voltak. Elindult egy mozgalom, #nevaltsvisszajegyet névvel. A kialakult helyzetre való tekintettel nem tudom milyen kompenzációra lehet számítani, ha lesz egyáltalán. Ezért arra kérnék mindenkit, fontolja meg hogy visszaváltja-e a jegyét. A színházak bevételének nagy része a jegyeladásokból származik. Nagy segítség lenne a színházaknak, a színházi dolgozóknak, és az előadóművészeknek. Ha megteheted, támogasd a színészeket, színházakat és az előadóművészeket azzal, hogy a kialakult helyzet ellenére nem váltod vissza a jegyedet! #nevaltsvisszajegyet #theatre #színház #teather #thankful #köszönet #thinkaboutit #gondoldmeg

1,145 Likes, 8 Comments - Peter Puskás (@apuskaspeti) on Instagram: "A tegnapi előadások, koncertek és fellépések határozatlan ideig mindannyiunk számára az utolsók..."

A kezdeményezés mellé állt többek között Ábel Anita, az MTV Hungary, a Comedy Central Hungary, a Rockstar Magazin, a Hangfoglaló, magánemberek, fotósok, művészek.

#neváltsvisszajegyet #nevaltsvisszajegyet

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
alarcos-enekes-mehecske.jpg

Álarcos énekes: a Méhecske lepleződött le, Rubint Rella volt a jelmezben

Egyik nyomozó sem találta el, hogy Rubint Réka unokahúga bújt meg a maszk alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

A Méhecske esett ki az Álarcos énekes második évadának negyedik adásában, így neki kellett levennie a maszkot.

A vasárnapi műsorban rajta kívül az Egér, a Bika, a Kaktusz, a Zebra, a Röfi és a Kakas énekelt még. A párbajok alapján a biztos továbbjutók az Egér, a Zebra és a Röfi voltak, így a három megmaradt jelmezes közül választották ki a nyomozók azt, akinek a műsor végén fel kellett fednie magát.

A döntésük a Méhecskére esett. Mielőtt levette a maszkot, a nyomozók megtették végső tippjeiket. Hargitai Bea Bódi Sylvire, Csobot Adél Kapás Boglárkára, Sebestyén Balázs Mihalik Enikőre, Puskás Peti pedig Szilágyi Liliánára tippelt.

Végül kiderült, hogy Rubint Rella volt a jelmezben.

A leleplezés pillanata:

hirdetés

Így énekelt a Méhecske, azaz Rella a negyedik adásban:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
enola1.jpg

A csaj, aki lekörözi Sherlock Holmest – az Enola Holmes vagány és rekordokat dönt

A Stranger Things sztárja remekel a híres detektív húgáról szóló netflixes moziban.
Szajki-Vörös Adél, fotók: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

A jövőnket mi alakítjuk, mondja a kamerába a film elején és végén is cinkosan Enola Holmes karaktere az azonos című filmben. Azaz a kultikus Stranger Thingsből megismert, előttünk felnövő Millie Bobby Brown, aki élete eddigi egyik legszuperebb alakítását nyújtja. Ő az, akinek a csillogó tekintete és apró színészi nüanszai miatt végignézzük ezt a kedves, jó szándékú filmet. És persze a megvalósítás igényessége miatt is, de ez az én szememben annyira másodlagos volt, mert mindig lenyűgöz egy ilyen színészi alakítás, ami szinte kivilágít a filmből.

A forgatókönyv is remek,

de erről még később. Az Enola Holmes már most is nagy siker: nálunk napok óta vezeti a Netflix magyarországi toplistáját, míg március óta a legnagyobb nézettségű mozi a streaming szolgáltatónál globálisan is. Megvan az oka: magával ragadó történet, fordulatok, igényes kivitelezés, és egy hősnő, akibe mindenki azonnal beleszeret. Aki ráadásul önreflexív filmes megoldásként folyamatosan a kamerába dumál, pofákat vág, kacsintgat, azaz önnön történetének vagány narrátora. Mindezt pontos viktoriánus dialektusban.

Az Enola Holmes egy könyvadaptáció, mely Nancy Springer regénye alapján készült, s a középpontjában a korábban ismeretlen Holmes-húg áll. A sztori szerint Enola - neve megfordítva: alone, azaz egyedül - egyedül nevelkedik egy Isten háta mögötti kastélyban, ahol édesanyjával (Helena Bonham Carter a film érzelmi száláért felelős, és szívbemarkoló az alakítása) élnek.

Enola mindenféléket tanul, melyre, mint később kiderül, nagy szüksége lesz - eddigre két fivére már kirepült a családi fészekből - , például harcművészetet, kódfejtést, és az enciklopedikus tudását is fejleszti a családi könyvtárból.

hirdetés

Anyjáról már az elején sejteni lehet, hogy nem akármilyen teremtés, de a sztori későbbi alakulásában nyilvánvalóvá válik az is, hogy az alma nem esett messze a fájától.

Enola tizenhatodik születésnapján anyja eltűnik, ám megérkezik két testvére, a már híres Sherlock (Henry Cavill is sziporkázik a kissé aspergeres detektív szerepében) és a mizantróp Mycroft (az eddig jóképű fazonokat játszó Sam Claflin végre megmutathatta, milyen vicces is tud lenni). A két báty totál kiakad, hogy az anyjuk eltűnt, és összefognának, hogy a szerintük elhanyagolt Enolát komoly tanítói kézbe adják, ő azonban elmenekül, hogy megtalálja az anyját.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
enola-holmes-netflix.png

Híres férfiak elnyomott lánytestvéreinek állított emlékműveket a Netflix az Enola Holmes című film kapcsán

Valószínűleg legtöbbünknek nem mond sokat Frances Dickens, Mary Hardy, Helena Victoria hercegnő, vagy éppen Maria Anna Mozart neve, pedig épp olyan tehetségesek voltak, mint ismert fiútestvéreik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Szeptember 23-án jelent meg a Netflixen az Enola Holmes című film, amely Sherlock Holmes háttérbe szorított lánytestvéréről szól, Nancy Springer amerikai írónő The Enola Holmes Mysteries című regénysorozatán alapján.

A fikciós karakter, Enola által inspirálva a Netflix több szobrot helyezett el szerte az Egyesült Királyságban olyan híres férfiak emlékműve mellé, akiknek bár lánytestvéreik ugyanolyan tehetségesek voltak, mint ők, mégis elfelejtődtek, eltűntek a történelemkönyvekből.

Szobrot kapott Frances Dickens zongorista és énekesnő, aki olyan nagy tehetséggel volt megáldva, hogy a Dickens család az ő taníttatását részesítette előnyben Charleséval szemben, mivel csak egyikük oktatására volt pénzük. A lány a brit Királyi Zeneakadémián tanult, Beethoven egykori növendékétől.

hirdetés

Thomas Hardy író testvére, Mary Hardy szintén magasabb oktatásban részesült, és évekig dolgozott tanárként, mígnem kinevezték iskolai igazgatónőnek. Ez abban az időben óriási eredmény volt egy nőnek.

Helena Victoria hercegnő VII. Edward király testvére volt, a brit Vöröskereszt egyik alapító tagja, valamint a Royal British Nurses Association elnöke. Sokat tett az egészségügyben dolgozókért, harcolt, hogy jobb munkakörülmények között dolgozhassanak, magasabb fizetésért.

Maria Anna Mozart ügyesen játszott csembalón és fortepianón, turnézott Bécsben és Párizsban is. Mikor fiatalabb korukban Wolfganggal együtt zenéltek, Maria gyakran több elismerést kapott, mint testvére, azonban a kulturális nyomás miatt nőként nem tudta folytatni karrierjét.

Ez az akció egyrészt zseniális marketing húzás volt a Netflix részéről, másrészt viszont egy nagyon szép kezdeményezés, hogy a kiszorított nők érdemeire terelnek egy kis figyelmet.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
21-bridges.png

Chadwick Boseman a saját gázsijából egészítette ki alulfizetett partnernője fizetését

Sienna Miller elmondása szerint ez a történet tökéletesen tanúsítja, milyen jólelkű ember is volt Boseman valójában.
Címkép: 21 híd - szmo.hu
2020. szeptember 29.


hirdetés

Sienna Miller és Chadwick Boseman a tavaly bemutatott 21 híd című film forgatásán dolgoztak együtt. A produkció majdnem nem született meg, mivel a film készítői nem akarták megadni a színésznőnek azt a gázsit, amit kért - írja a 24.hu.

Boseman fellépett a színésznő érdekében és végül a saját gázsijából lecsípve pótolta ki fizetését, mivel eleve ő volt az, aki Millert szerette volna a szerepre.

Erről a színésznő az Empire-nek mesélt, a magazin ugyanis egy teljes lapszámot szentelt a Fekete Párduc nemrégiben rákban elhunyt színészének. Sienna Miller eredetileg nem akart beszélni erről, ám Boseman halála után úgy gondolta, története tökéletesen tanúsítja, milyen jólelkű ember is volt színész valójában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!