hirdetés
 
 

Nettó 160 ezret keres egy 7 éve szolgáló tűzoltó
Az Egységes Tűzoltó szerint a helyzet drámai, béremelésen kívül a fizikai és lelki megterhelés miatt korkedvezményes nyugdíjra is szükség volna.
Forrás: 24.hu, Illusztráció: MTI/Mihádák Zoltán - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

"A napokban kapták meg a vonulós tűzoltók a sokat hangoztatott illetményemelésről szóló parancsot. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleménye szerint a helyzet drámai:

egy 7 éve dolgozó beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot

(miközben a költségvetési szektorban a nettó átlagkereset 245 ezer forint). Ráadásul a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órájával, az ígért hárompilléres életpályamodellből pedig két pillér egyáltalán nem valósult meg" - írja a 24.hu.

"Az állományba történő utánpótlást és az állománymegtartást hátrányosan befolyásolja a civil szféra összevethető szegmenseiben magasabb, illetve folyamatosan emelkedő bérek. Példaként említhető, hogy egy Magyarországon működő

kereskedelmi bolthálózat (Lidl) 8 órás munkaidőben, kezdő fizetésként 290.000 forinttal (bérkalkulátorral számolva hozzávetőlegesen lényegesen magasabb bruttó járandóság kínál, mint egy 9 éve szolgálatot ellátó Tűzoltó 254.676 forintos bruttó bére (ez a bérkalkulátor számításaival gyermektelen személy esetében hozzávetőlegesen 169 ezer forint - a szerk) ráadásul összehasonlításban szereplő beosztott Tűzoltó munkaideje is lényegesen magasabb, havi 204 óra" - írja az etsz.hu egy augusztusi közleményében.

A szakszervezet szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány tagjai, a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók ne lépjenek ki. Ezen kívül az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt szerintük korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni.


KÖVESS MINKET:


Robbanás történt Hágában
Az első információk szerint a holland városban egy épület összedőlt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

Robbanás döntött romba egy lakóépületet Hágában - írja az Euronews. Az első információk szerint a detonáció lebontotta a több lakásból álló épület szinte teljes homlokzatát. Egyelőre nem tudni, hogy miért történt a robbanás és sérültekről sincsenek még információk. De nem kizárt, hogy a törmelékek alatt többen is lehetnek.


KÖVESS MINKET:


A gyerekét is elvehetik attól a magyar anyukától, aki Kanadába ment férjhez, és most otthontalan
Krisztina egy rosszul sikerült házasság miatt pénz nélkül, illegálisan tengődik Kanadában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

Amikor S. Krisztina, egy 44 éves magyar nő kiutazott Kanadába két lánya társaságban, hogy hozzámenjen egy kanadai férfihoz, nem gondolta volna, hogy végül elszegényedve, egy krízisszállón kell majd tengetnie napjait. Krisztinát ugyanis gyakorlatilag kiutasították Kanadából, most pedig arra kényszeríthetik, hogy hátrahagyja négyéves kisfiát, aki már ott született - írja a CBC nyomán a Blikk. A fiú édesapja kieszközölt egy bírósági végzést, amely kimondja, hogy a gyermeknek Kanadában kell maradnia, így Krisztinának esélye sincsen magával vinnie a gyermeket.

"Ez az egyik legfájdalmasabb dolog, amivel egy szülőnek szembesülnie kell. Álmatlanul forgolódom éjszakánként, és egyre csak azon gondolkozom, hogy mennyi fontos apró dologból fogok kimaradni, mint például az első napjából az iskolában.

"Nem tudom majd figyelni, hogy eszik-e rendesen, megmossa-e esténként a fogát?! Ezek az apró dolgok, amire figyelni egy anya feladata lenne..."

- nyilatkozta a megtört édesanya. Habár Krisztina beadott egy kérelmet, hogy az országban maradhasson, a bíróság elutasította azt, látogatói vízuma pedig évekkel ezelőtt lejárt.

Tehát most gyakorlatilag illegálisan tartózkodik Kanadában.

Krisztina az interjúban arról is beszélt, hogy mikor összeházasodott a kanadai férfival, nem volt gyanús neki, hogy férje nem igyekszik a különböző papírjait intézni, hogy állandó lakosként bejelentse, vagy a munkavállalási iratok intézésében segítsen neki.

A férfi ugyanis azt akarta, a felesége inkább maradjon otthon a gyerekekkel, ne dolgozzon. A nő most már azt gondolja, a férfi így akart szoros ellenőrzést gyakorolni felette.

A kapcsolat hamar tönkrement, a családot nem tudták egyben tartani, sőt, miután a bíróság megtiltotta a nőnek, hogy ott született kisfiát hazavigye Magyarországra,

másik két gyermekével hónapokig krízisszállón kényszerült lakni, mivel pénze nem volt.

A kiutasításról szóló határozatot 2018 novemberében kapta meg a magyar nő, a határozatban nem szerepelt indoklás. Azt, hogy egy gyermeknek a családja körében lenne a legjobb helye, és az anyától, testvérektől való elszakítása milyen károkat okoz, senki nem vette figyelembe.


KÖVESS MINKET:Ismét telefonos csalók hívogatnak magyarokat külföldi számról
A hívások a Maldív-szigetekről és Zambiából érkeznek, jobb fel se venni ezeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

A 24.hu olvasói jelezték a portálnak, hogy pár hónap kihagyás után megint telefonos csalók hívogatják a magyarokat külföldi számról. A portál szerint a "Maldív-szigetekről, Zambiából vagy az óceán kellős közepén álló Ascension-szigetről érkeznek gyanús hívások".

A csalók legutóbb áprilisban hívogattak, akkor is azt szerették volna elérni, hogy visszahívják az emelt díjas számokat. Igaz, ha gyanús külföldi számról keresnek, akkor azt jobb, ha fel sem vesszük, bár ebből még nem lehetnek nagy problémáink.

A hazai szolgáltatók igyekeznek mielőbb letiltani, hogy ezek a számok visszahívhatóak legyenek, hiszen igencsak belenyúlhatunk a pénztárcánkba, ha ilyen számokat hívogatunk vissza. Ugyanis ebben az esetben a visszahíváskor felépül a nemzetközi vonal és még akkor is percdíjon számláz majd a szolgáltatónk, ha a visszahívott szám nem emelt díjas, csak egy sima nemzetközi szám. Ebben az esetben pedig akár egy másodpercért is egy egész percet fizethetünk ki.


KÖVESS MINKET:


Megszólalt a Magyar Telekom a biztonsági rést felfedező hackerrel kapcsolatban
A vállalat azt írta: a hacker az első sérülékenység felfedezése után nem jelezte a hibát azonnal, 'újabb támadásokat indított', az addig megszerzett adatok segítségével további rendszerek feltörésébe kezdett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

Folyik annak a fiatal magyar informatikusnak a pere, aki 2017-ben biztonsági rést fedezett fel a Magyar Telekom honlapján. Mint az megírtuk, a Társaság A Szabadságjogokért a blogjában úgy fogalmazott, hogy szerintük alaptalanul súlyosbították a vádat az informatikus ellen - akár 8 év letöltendő börötönbüntetést is kaphat.

Az ügyészség arra hivatkozik, hogy bűncselekményt követett el a "közérdekű üzem" megzavarásával. A TASZ szerint pedig "Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel, az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében."

A Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága most közleményben reagált a történtekre és a TASZ által leírtakra. A közlemény az alábbiakban olvasható.

"Ahogy minden nagyobb céget, a Magyar Telekom rendszerét is érik támadások. Nagyon komoly belső rendszerek, folyamatok biztosítják azt, hogy ezeket megelőzzük, kivédjük. Rendszereinket folyamatosan monitorozzuk, hogy szükség esetén azonnal megtehessük a szükséges intézkedéseket.

Amennyiben a Magyar Telekom Csoport valamely rendszerén valaki hibát talál, és ezt a Telekomnak haladéktalanul jelzi, valamint semmilyen módon nem él vissza ezzel (pl. nem módosít, nem töröl, nem ment ki információt stb.), együttműködik a Telekom saját vizsgálatával, és nem publikálja a hibát (ezzel veszélyeztetve a rendszert), akkor a Telekom nem tesz feljelentést ellene.

Amennyiben a támadó nem jelentkezik azonnal önként, ezzel jóhiszeműségét igazolva, és az észlelt támadás átlép egy szintet, vagyis a támadás meghaladja az etikus hackelés kereteit, akkor a szolgáltató – ügyfelei, rendszerei, és a szolgáltatások folyamatos biztosítása érdekében – feljelentés megtételéről dönthet. A bejelentett vagy felderített hibákat azonnal javítjuk, és folyamatosan intézkedéseket teszünk a biztonság növelése, és ügyfeleink védelme érdekében.

A cikk által idézett konkrét esetben a Magyar Telekom ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, ugyanis a hacker - az etikus hackelés kereteit túllépve - az első sérülékenység felfedezése után nem jelezte a hibát azonnal, újabb támadásokat indított, az addig megszerzett adatok segítségével további rendszerek feltörésébe kezdett, és további jogosultságok megszerzésére tett lépéseket.

A támadás ügyfelek személyes adatait nem érintette, azok teljes biztonságban voltak és vannak. A támadása nem érintette azokat a távközlési hálózatokat sem, amelyeken az ügyfelek kommunikálnak. A hacker által feltárt hiányosságokat cégünk haladéktalanul kijavította, megszüntette.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x