hirdetés
paloc-Copy-1.jpg

Népviseletben szavaztak Rimócon, Újpetrén és Pilisszentkereszten

Vasárnap tartják a nemzetiségi választást is, többen pedig a hagyományos népviseletben jelentek meg a voksoláson. Mutatjuk a képeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.


hirdetés

Több településen is lehet nemzetiségi önkormányzatokra szavazni. A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak a települési, területi (megyei, fővárosi), illetve országos nemzetiségi önkormányzatokra, ahol a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre. A nemzetiségi névjegyzékben 318 ezren szerepelnek, közülük 15 ezren indulnak jelöltként. Több településen a helyi népviseletben jelentek meg szavazók.

Az újpetrei hagyományos Duna menti német népviseletbe öltözött asszonyok szavaztak a Baranya megyei településen.

Rimócon palóc népviseletbe öltözött asszonyok mentek szavazni.

Pilisszentkereszten szlovák népviseletben jelent meg több szavazó is.

Nemcsak magyarul, hanem az adott kisebbség nyelvén is olvasható 11 nemzetiség szavazólapja a vasárnapi nemzetiségi választáson. A roma és az örmény szavazólap azonban csak magyarul készült el, mivel e két nemzetiség esetében a magyar is hivatalos nyelvnek számít.

A nemzetiségi választás zöld szavazólapjait zöld borítékba kell tenniük a választóknak. A borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A nemzetiségi választóknak arra is figyelniük kell, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának fehér színű szavazólapjai ne kerüljenek a nemzetiségi zöld borítékba. A zöld borítékokat ugyanis a helyi vagy területi választási bizottsághoz szállítják a szavazás után (attól függően, hogy tartottak-e települési választást), hogy az számolja össze a szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság a héten kiadott iránymutatásában úgy foglalt állást, hogy a zöld borítékba kerülő fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor - írta az MTI.

A Magyarországon elismert 13 nemzetiség a következő: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán.

Fotók: MTI/Sóki Tamás, Komka Péter, Kovács Tamás


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
D_KOS20191013006.jpg

Kilenc jelölt halt meg a választások előtt, 37-en az utolsó pillanatban léptek vissza

Az október 4-e után kiesett elöltek nevét a szavazás előtt lehúzzák a szavazólapról.
Fotó: MTI - szmo.hu
2019. október 13.A szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a voksolás előtt október 4-éig tudta "lekövetni" a visszalépéseket, azaz azok esetében, akik eddig az időpontig léptek vissza, a nyomda még új szavazólapot tudott nyomtatni. Az utolsó héten visszalépő jelöltek esetében azonban nem volt már mód új szavazólapok nyomtatására, ezért az ő nevüket le kell húzni a szavazólapról.

Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük után visszalépnek, elveszítik választójogukat vagy elhaláloznak. A mostani önkormányzati választáson a jelöltek nyilvántartásba vétele után 525-en estek ki.

Kilencen elhunytak, nyolcan elveszítették választójogukat, 508-an visszaléptek. Utóbbiak közül 22 polgármester- és 15 egyéni listás jelölt csak a voksolást megelőző pénteken lépett vissza.

A nemzetiségi választáson 269-en estek ki a jelöltek közül: hatan meghaltak, hárman elveszették választójogukat, 250-an visszaléptek.

A kiesés tényéről a szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni, a szavazatszámláló bizottság pedig szükség szerint szóban is tájékoztatja a választópolgárokat a változásról.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
szavaz2.jpg

Választás: egy szavazó összetörte a szavazófülkét, egy másik széttépte a szavazólapokat

Néhány helyen akadtak kisebb problémák a voksolás során.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. október 13.Még tart a 2019-es önkormányzati választás az országban, ahol eddig néhány kisebb incidens történt. Délelőtt volt, ahová mentőt kellett hívni egy szavazóhoz, máshol elment az áram.

A Választás.hu oldalon folyamatosan regisztrálják a rendkívüli eseményeket. Eszerint:

Nagydorogon egy választópolgár a szavazólapok összes példányát az épületből ki akarta vinni, többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza a SZSZB tagjainak, ehelyett összetépte őket. A SZSZB elnöke a választópolgárt rendre utasította, aki ezután elhagyta a szavazóhelyiséget.

Kecskeméten egy idős választópolgár a szavazófülke oldalának dőlt, a fülke összetört, a választópolgár nem sérült meg. A Helyi Választási Iroda a sérült fülke helyett másik fülkét szállított a szavazókörbe.

Gyulán egy választópolgár elesett a lépcsőn. A bizottság mentőt hívott.

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
onkormanyzati-valasztas-szavazas-mti-foto-monus-marton-1000x667.jpg

35% közelében a részvétel országosan, Budapest felette, Hódmezővásárhely túl az 50%-on

A dél-alföldi városban messze az országos átlag felett mentek el szavazni, de a fővárosban is félmillió ember leadta már a voksát.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2019. október 13.A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 34,69 százaléka (2 784 346 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 36,37 százaléka, 497 525 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A legtöbben Hódmezővásárhelyen szavaztak a nagyvárosok közül, itt egészen elképesztő, 50,50 százalékos a részvétel, ami 18 252 főt jelent.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye 35,64 százalék 111 165 szavazó

Bács-Kiskun megye 30,71 százalék 130 130 szavazó

Békés megye 34,88 százalék 100 078 szavazó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 38,04 százalék 202 484 szavazó

Csongrád megye 37,18 százalék 124 863 szavazó

Fejér megye 33,98 százalék 117 512 szavazó

Győr-Moson-Sopron megye 32,75 százalék 121 394 szavazó

Hajdú-Bihar megye 30,11 százalék 130 455 szavazó

Heves megye 37,74 százalék 91 927 szavazó

Jász-Nagykun-Szolnok megye 32,58 százalék 99 744 szavazó

Komárom-Esztergom megye 31,1 százalék 77 527 szavazó

Nógrád megye 38,18 százalék 60 653 szavazó

Pest megye 32,39 százalék 335 436 szavazó

Somogy megye 36,63 százalék 94 957 szavazó

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 36,4 százalék 164 910 szavazó

Tolna megye 35,33 százalék 65 056 szavazó

Vas megye 38,19 százalék 79 721 szavazó

Veszprém megye 34,71 százalék 99 716 szavazó

Zala megye 34,22 százalék 79 093 szavazó

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
piko.jpg

Feljelentést tesznek Pikóék: „saját szemükkel látják aktivistáink, ahogy folyik a fideszes szavazatvásárlás”

A Józsefváros több pontjáról is kaptak bejelentést arról, hogy pénzt kínálnak az embereknek ismeretlenek, ha elmennek szavazni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt a Facebookon írta meg, hogy a Józsefvárosban a csapatának szeme láttára vásároltak szavazatokat a fideszesek. Ezért rendőrségi feljelentést is tesznek.

Ezt írta:

"Aktivistáink kint vannak Józsefváros utcáin egész nap. Saját szemükkel látják, ahogy folyik a fideszes szavazatvásárlás. Természetesen a rendőrségnél megtettük a szükséges bejelentéseket. Amellett, hogy a hatóságokhoz fordulunk, a mi eszközünk a nyilvánosság, de főleg az, hogy minél többen elmegyünk szavazni ma este hét óráig, éppen azért, hogy megtisztítsuk Józsefvárost ezektől az alattomos eszközöktől és emberektől."

Az Index információi szerint a VIII. kerület több részéről is érkezett a Pikó-csapathoz bejelentés arról, hogy ismeretlenek az utcán azt kiabálták, hogy

8000 forintért vesznek szavazatot.

A lap úgy tudja, hogy az aktivisták szemtanúi is voltak, mikor pénzt adtak át egy embernek, aki ezek után a szavazóhelyiséghez ment.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!