hirdetés
nyugdij-nepszavazas-kerdesek.jpg

Népszavazást akarnak a magyar nyugdíjakról

Mutatjuk, milyen kérdéseket nyújtottak be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

Országos népszavazást kezdeményez a nyugdíjakról az Országos Nyugdíjas Parlament - írja az Infostart a szervezet közleménye alapján.

Már be is nyújtották a kérdéseiket hitelesítés céljából a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A szervezet célja az, hogy legyen Idősek Jogainak Biztosa intézmény, bővítsék ki a kiegészítő szolgálati idő beszámíthatóságának lehetőségét; amikor a nyugdíjemelés mértékéről határoznak, akkor vegyék figyelembe a tervezett bérnövekedés mértékét is. Továbbá csökkentsék a nemek, a lakóhelyek, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja miatt kialakuló különbségeket a nyugdíjaknál.

A nyugdíjról való népszavazás hitelesítésre benyújtott kérdései a következők:

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés – az idős emberek jogainak egységes szemléletű, átfogó, teljeskörű és hatékonyabb védelme érdekében – létrehozza az Idősek Jogainak Biztosa intézményét?

hirdetés

2. Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 43/A. § (1) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy az öregségi nyugdíj összegének megállapításánál az egészségügyi dolgozók mellett, valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munkavégzést?

3. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy – a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő évtől – az emelés megállapításának mértékénél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságár?

4. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy csökkenjenek: a nemek, a lakóhely, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja szerint is meglévő öregségi nyugellátások közötti különbségek, így a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő három évben az öregségi nyugdíjemelés valamennyi jogosult részére azonos összegű legyen?


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
manfred-weber-orban-viktor-miniszterelnoki-sajtoiroda-1000x563.jpg

Manfred Weber: Nem kérünk kioktatást Orbán Viktortól

A Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket - mondta az Európai Néppárt frakcióvezetője.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

„Nem kérünk kioktatást, sem a politika, sem a választások ügyében” – üzente Orbán Viktornak Manfred Weber. Az Európai Néppárt frakcióvezetője az Euronews-nak azt is elmondta, hogy figyelik a következő napok történéseit, hogy lesznek-e pozitív változások.

"A Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket.

Az én pártom, amelynek tavaly a csúcsjelöltje voltam, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített: ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak"

- fogalmazott.

Az olasz La Republica című lap úgy tudja, hogy tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról. Úgy tudják, hogy már a név is megvan: Konzervatívok és identitás lenne az elnevezésük.

hirdetés

Szintén az olasz lap írta meg, hogy a Fidesz közel áll a kizáráshoz. A csoport összetételéről pedig úgy tudják, hogy kérdéses, mert Jarosław Kaczyński ellenzi, hogy a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülést is bevegyék, elsősorban a Putyinhoz fűződő kapcsolata miatt ellenzi a Le Pennel való szövetséget.

A magyar kormányfő budapesti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül - írta az MTI. A néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz - liberális, szocialista, centrista - irányba tart. A kérdés szerinte az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást. Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni - mondta Orbán Viktor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
82159160_1991312054347646_1467211620596842496_n.jpg

Meghalt egy magyar ápolónő Ausztriában, amikor kigyulladt egy családi ház

Rajta kívül két idős hölgy vesztette életét a lakástűzben.
Fotó: Bereichsfeuerwehrverband Voitsberg Facebook-oldala - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

Életét vesztette egy magyar ápolónő és két idős asszony az ausztriai Voitsbergben, amikor kigyulladt és leégett egy családi ház - írja az ORF helyi kiadására hivatkozva a 24.hu.

A tűzoltóságot kedden, hajnal negyed négykor riasztották, és bár a kapitányság mindössze 200 méterre a háztól, mire kiért az egység, már egész terjedelmében égett a ház.

Hiába próbáltak meg bejutni a házba, már késő volt, a bent tartózkodó ápolónő és a 73 és 87 éves asszony bennégett.

A tűzoltást nehezítette, hogy erős szél fújt, összesen nyolc egység 96 tűzoltója próbálta eloltani a tüzet, mivel már a közeli erdőt veszélyeztette.

Végül megfeszített munkával dél körül sikerült megfékezni a lángokat. Arról, hogy mi okozta a tüzet egyelőre nincsenek információk.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
pokorni2-Copy.jpg

Karácsony Gergely: Megrendít Pokorni Zoltán szembenézése, minden tiszteletem az övé ezért

A XII. kerület fideszes polgármestere könnyek között beszélt a városmajori tömeggyilkosságokról és nyilas nagyapjáról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

Mint azt megírtuk, kedden megemlékezést tartottak a Maros utcai rendelőben, ahol 1945. január 12-én mészárlást rendeztek Szálasi hívei. A rendezvényen Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is jelen volt, és könnyek között beszélt a nyilasokhoz állt nagyapjáról és a szörnyű vérengzésről.

Az őszinte szavak Karácsony Gergelyt is megrendítették. A főpolgármester a a Facebook-oldalán ezt írta:

"A jövő megköveteli a múlt bevallását, az őszinte szembenézést. A XX. század rémtetteinek nemcsak az áldozatai, de az elkövetői is honfitársaink voltak. Megrendít Pokorni Zoltán polgármester úr szembenézése, minden tiszteletem az övé ezért".

Pokorni Zoltán a megemlékezésen nagyapjáról, Pokorni Józsefről beszélt, akit ő csak a családi elbeszélésekből ismert. „A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta el.

"Nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogyan válik valaki gyilkossá, és nem dolgom mentegetni a nagyapámat, vagy mentséget keresni. Inkább azt gondolom a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás. Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt. Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban" – mondta a polgármester.

hirdetés

VIDEÓ: A megemlékezésről

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
obuda.jpg

Pánikba esve menekültek a lángok elől, majd sírva nézték végig, ahogyan leég a házuk Óbudán

Épp a kislányukat készültek fürdetni, mikor felcsaptak a lángok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

Még most is sokkos állapotban van az a kisgyerekes család, amelynek otthona teljesen megsemmisült az óbudai tűzben, vasárnap este. Az RTL Híradó stábja kedden visszament velük a romokhoz. Az édesanya elmesélte, hogy éppen fürdetni készült a kicsit, amikor felcsaptak a lángok.

Csak annyi idejük volt, hogy egy pokrócot felkapjanak a gyerekre és rohantak ki az épületből.

Az utcára szaladtak, és hallották, hogy a szomszédban gázrobbanás történt és a nagyfeszültségű vezeték is leszakadt. Kintről, sírva nézték végig, ahogy teljesen leég a házuk.

Elmondásuk szerint a szomszéd telken lomokat halmoztak fel, és a faházban szabálytalanul köthették be a kályhát. Valószínű, hogy ez okozhatta a tüzet, ami négy másik épületre is átterjedt és ott is minden megsemmisült.

Három család szükséglakást kapott az önkormányzattól, és gyűjtés is indult nekik.

hirdetés

A rendőrök nyomoznak, de még nincs gyanúsítottjuk.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!