hirdetés
pestilaszlo-nepliget-park-budapest.jpg

Népliget: volt egy fantasztikus ember, aki nyugdíjasként is minden szabadidejét a parkra áldozta

Pesti László, a park egykori főkertésze és legnagyobb rajongója már 5 éve nincsen közöttünk.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. augusztus 07.


hirdetés

Amikor először sétáltam valóban figyelmesen a Népligetben, akkor bukkantam különféle kis táblákba. Helyesebben talajba süllyeszett kis kőtömbökbe informatív feliratokkal.

Ezeken láthattam, melyik a park legrégebbi fája, mit láthatok az adott helyen, és mi a neve annak az útnak, amelyen éppen poroszkálok.

Feltűnt egy felirat is: a Népliget barátai.

Utánanéztem, kik ők, de mire a Népliget hűséges rajongójával, a Népliget barátainak lelkével, a táblák ötletgazdájával találkozhattam volna, már nem volt közöttünk. 2013-ban halt meg Pesti László, aki annak idején a park főkertésze volt.

"Érdekes hely a Népliget, és nem anyagilag, hanem figyelemben többet érdemelne - mondta egy vele készült videós interjúban 2010-ben, a SzeptEmberFeszten. "Pénz mindig bőségesen akad, csak rosszul van felhasználva.

hirdetés

Ha volna iránta érdeklődés, akkor az egyik legnagyobb érték a csend, ami itt van.

A Népligetnek az egy picikét riasztó hatása, hogy a két nagy forgalmú út, az Üllői út és a Könyves Kálmán krt. itt megy. De ha onnan bejön az ember 100 méter, egy lelket nem lát maga körül. Pár perc elteltével már szinte nem is érzi magát bent a városban. Olyan gyors az átmenet, hogy az kicsit riasztólag hat. Pedig éppen ez az egyik értéke: itt van bent a városban, ahol nyugalom van, körbe lehet sétálni."

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

"Pesti László neve egybeforrt Budapest kertjeinek, parkjainak sorsával, történetével.

Ki gondolta volna, hogy a nyugdíjasként is teljes szabadidejével nem csak a Népliget jobbításán, botanikai gazdagsága kiteljesítésén fáradozó kertész (egykoron a Múzeum-kert, majd évtizedekig a Népliget főkertésze) esténként aprócska szobájában, egy pohár tejecskéjét szopogatva, azokat a nagyszerű gondolatokat veti papírra, „rendezi sajtó alá”, melyek évtizedekre, talán századokra is megfontolandó intelmeket, szerető jótanácsokat, a múlt, a növények, a parkok tiszteletét, a tennivalók pontos mikéntjét hagyományozzák ránk.

Ki ismerte nála jobban a Népligetet? Elmaradhatatlan hátizsákjában saját tanulmányok tucatjai lapultak az általa gondozott park jelenéről, múltjáról és elképzelt jövőjéről"

- írta róla megható nekrológban a Városvédő blog.

Pesti László 80 éve, 1938-ban született, és 1954-ben kezdett dolgozni a Budapesti Parkfenntartó Vállalatnál, először segédmunkásként, majd képzett dísznövénykertészként. 1972-től folyamatosan dolgozott a Népligetben. Nyugdíjasként, fizetség nélkül is, nap mint nap dolgozott a parkban: "ültetett, gyomlált, karbantartott, folyamatosan segítette, tanácsokkal látta el egykori kollégáit, utódait" - írja róla Bánó Soma a Pesti Zsibongóban.

Mint kiderült, a Népliget egykori kertésze saját pénzéből készítette az információs táblákat, az utcanévtáblákat, és neki köszönhető a Mátis László csillagász által tervezett Sétáló Naprendszer kihelyezése is. Mivel Pesti László szerette volna, ha a park útvonalai nevet kapnak, ő keresztelte el barátjával, Tarjányi Ferenccel a sétányokat. Magyar botanikusok nevét kapták az utak.

Laci bácsi készítette a betontömböket is a feliratokkal, és maga véste bele a szöveget.

Ugyancsak az ő munkája a Szélrózsa: ezeken láthatod, pontosan mekkora távolsagra találhatók innen a legjelentősebb magyarországi földrajzi pontok. Sőt! Saját pénzén adott ki képeslap-sorozatot magyarországi növényekről, valamint a Népliget és Kőbánya nevezetességeiről.

Sétáló Naprendszer

Milliárdos nagyságrendű kicsinyítéssel készült "térkép", amin azt láthatod, miylen távolságra vannak egymástól és a Naptól a Naprendszer bolygói.

A Népligetben elhelyezett kőlapokon szerepel a bolygó neve, jele, átmérője, keringési ideje, és a Nap jelétől mért távolsága méterben. Az első kőlapokat a Planetárium mellett találod, és végig is járhatod a Naprendszer távjait.

Pesti László és Tarjányi Ferenc számomra legkedvesebb és legizgalmasabb munkája egy futurisztikus mű, a hozzá elkészített térképpel. A Népliget hűséges barátai ugyanis elképzelték, milyen lehetne 2068-ban, a park létrehozásának 200. évfordulóján ez a méltatlanul elhanyagolt, de csodálatos zöld terület. Többek közt a következőket írták:

"Az Óliget bemutatását a Nagyjátszótér játszószer-gyűjteményével kezdjük. Ez és a Mesevár érthetően állandó gyerekközönségnek örvend. Az újjáépült és kibővített Nagyvendéglő - éttermével, teraszával, klubjával rangos vendéglátó hely - útjának tengelyében álló vas Kilátótoronyból érdekes kép tárul az ide felkapaszkodó szeme elé.

Gyakran és sokan keresik fel a Planetárium csillagászati bemutatóit, továbbá a hozzá fűződő szabadtéri gyakorlatokat, utóbbiakat egészíti ki az Időtorony, a Naprendszer-bemutató és a csillagászok szoborsétánya.

Számottevő törzsközönséggel rendelkezik a Jurta Színház is. A rövidesen száz éves Országpark egyes részei a 19 megye sajátosságaival fogadja az érdeklődőket. A Pávakert kerítése mögött szabadon járnak a pávák, fácánok, gyöngytyúkok, sőt a teknősök is. A válogatott stílusú épületekben működő intézmények számos látogató érdeklődését keltik fel."

És itt látható a térkép:

Mi mindent csinált még Pesti László? Például előadásokat tartott, Tarjányi Ferenccel együtt megírta a budapesti parkok történetét, és katalógusba gyűjtötte a Népliget növényeit.

Sajnálom, hogy nem ismerhettem. Felbecsülhetetlen értékű munkát végzett Budapestnek, teljesen ingyen.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Koronavírus: 10 dolog, ami nem lesz ugyanolyan a kijárási korlátozás után

Valószínűleg jelentős változások lesznek a közlekedés, utazás, munka és oktatás körülményeiben is.
A Címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. április 04.


hirdetés

Abban mindenki egyetért, hogy a koronavírus fenekestül felforgatta az életünket, a kérdés csak az, hogy ebből mi marad meg, ha elvonul a vírus. A Mirror 10 olyan dolgot gyűjtött össze - elsősorban a britek szemszögéből - , amik szerintük már soha nem lesznek olyanok a kijárási tilalmak és korlátozások megszűnése után, mint korábban.

Utazás

Még az is elképzelhető, hogy gyökeresen átalakulnak az utazási szokásaink. Arról mindenki tud, hogy a repülőgépek jelentős része a földre kényszerült, az óceánjáró hajók is a kikötőkben rostokolnak, és ugyan a buszok, vonatok még közlekednek, de közel sem maximális kihasználtsággal.

Kevesebb szó esik azonban a rengeteg városon belüli vagy kisebb távú utakról, melyeket például egy-egy megbeszélés kedvéért tesznek meg az emberek. Az ilyen utakról egyenesen azt mondta egy szakértő, hogy nem hatékonyak, költségesek, ráadásul károsak a környezetre.

Munka

hirdetés

Akinek a munkája lehetővé tette, gyorsan át tudott térni az irodai környezetből a távmunkára. A home office a következő hetekben (hónapokban?) valószínűleg be fogja bizonyítani, hogy a munkavállalók legalább annyira hatékonyak, ha otthonról kell dolgozni, mintha egy közös irodában lennének.

Az ehhez szükséges szoftverek (pl. Skype, Zoom stb.) már egy ideje rendelkezésre állnak, de most be is bizonyosodhat, hogy hatékonyan működnek. Ráadásul azt az időt is megspórolhatják a dolgozók, amit munkába járással vagy hazautazással töltenek. A járvány elmúlása után még többen jelezhetik majd a munkavállalók közül az igényt a home office-ra, ezzel pedig könnyíthetnek a túlterhelt tömegközlekedésen is.

Levegőminőség

A városlakók egyik legnagyobb ellensége a szennyezett levegő, ami most egy csapásra megváltozott. Mivel a közlekedési eszközök túlnyomó része tétlenül vesztegel, a gyárak is leálltak vagy csökkentett üzemmódban működnek, a koronavírus által sújtott területek felett jelentősen javult a levegő minősége.

Az egyik legnagyobb kihívás a járvány elvonulása után az lesz, hogyan tartsuk legalább megközelítőleg hasonlóan tisztán a levegőt. Londonban például ultra alacsony kibocsátású zónák bevezetését és az elektromos autók elterjedésének további elősegítését tervezik.

Készpénz

Pillanatok alatt elveszítette jelentőségét a készpénz, mivel a bankjegyek potenciális vírushordozók lehetnek. Aki eddig mégis a készpénzt preferálta, már az is leginkább a paypass-os fizetést részesíti előnyben, így elkerülve a fertőződés lehetőségét.

Vannak viszont olyan társadalmi csoportok, például az idősek vagy a kisebb településeken élők, akiknek nehézséget okozhat az új technológia elsajátítása, vagy egész egyszerűen a nem elég jól kiépült hálózat miatt, ha akarnak, sem tudnak bankkártyával fizetni.

Sávszélesség

A minél gyorsabb internet ezekben a hetekben bebizonyította, hogy ma már létfontosságú az élethez. A szórakozás mellett nélkülözhetetlen a távmunkában, tanulásban, de az olyan hétköznapi dolgok intézésben is, mint egy bevásárlás vagy csak egy egyszerű kapcsolattartás a tőlünk távol élő családtagokkal, ismerősökkel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
termeloi-piac-dunakeszi-koronavirus1.jpg

Így néz ki egy „karanténpiac” – érintkezés nélkül is be lehet vásárolni Dunakeszin

A kezdeményezésről a Tartsd otthon a nagyit Facebook-oldalon írtak először. A csapatuk pedig kipróbálta és elmagyarázta, hogyan is működik a piac a jelenlegi helyzetben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Dunakeszin a termelői kispiac olyat tesz, amit az egész világ másolhatna! - kezdi bejegyzésében a Tartsd otthon a nagyit Facebook-oldal.

Van Dunakeszin egy péntekenként üzemelő kis termelői piac, amit most a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás és a vírustól való félelem tönkre is tehetett volna egy pillanat alatt. Nem így lett. Akiknek kellett, azok gondolkoztak, és kitaláltak valamit, ami egyrészt lenyűgöző megoldás, másrészt tökéletesen működik, és a legszigorúbb járványügyi szakember sem találna rajta fogást - írják.

A Tartsd otthon a nagyit egy 8 fős baráti társaság teljesen nonprofit összefogása, amit az motivált, hogy a saját szüleiket iszonyú nehezen tudták rávenni arra, hogy otthon maradjanak. Azt érzékelték, hogy ez hatalmas gond mindenhol, ráadásul nem működik másként, csak akkor, ha egyesével győznek meg minden idős embert. Ebben próbálnak segíteni, megoldásokat kínálni, és közben kutatják a jó példákat is a karantén idejére.

A Tartsd otthon a nagyit csapata megnézte, kipróbálta, és teljesen odavan az ötletért. Mutatjuk, hogy miről van szó! Rendeltek a piac weboldalán kb. 2 perc alatt, sonkát, sajtot, zöldséget, gyümölcsöt, speciális kenyérlisztet. Mindent őstermelőktől, családoktól. Utána kaptak egy e-mailt, amelytől teljesen elképedtek, ugyanis leírták nekik, hogyan tudják átvenni a megrendelt árukat.

Pontokba szedve leírták, milyen szabályokat követve vehetik át a rendelést:

1. Otthon készíts be ládát/ rekeszt/ papírdobozt (ne zacskót) a csomagtartóba, hogy könnyen átpakolhassuk a csomagot.

hirdetés

2. Érkezz pontosan (a pontos időpontot is megadják).

3. Érkezéskor a zöld mellényes kollégának mondd meg a neved, amivel a rendelést leadtad. Ő egy sorszámot fog tenni a szélvédődre, ami az azonosításodat szolgálja az átadási pontnál.

4. A kolléga az ablakon egy átlátszó tasakban bead egy papírt, ami a rendelésed fizetendő végösszegét tartalmazza. Ezt az összeget a várakozás ideje alatt kérjük, lehetőleg pontosan készítsd be az átlátszó tasakba.

4. Állj be a kocsisor végére. Amikor sorra kerülsz, a csomagolós asztal elé állj a kocsival, és nyisd ki a saját csomagtartódat. Majd ülj vissza.

5. Mi berakjuk a termékeket a csomagtartódba. Az ablakon keresztül add ki a műanyag tasakot a pénzzel, mi a terméklapodat benyújtjuk az ablakon a visszajáróval együtt.

6. Jelzés után nyitott csomagtartóval gurulj lejjebb egy autónyit, hogy a következő kocsi beállhasson. Igény szerint ellenőrizd le a termékeket, csukd be a csomagtartód, és már mehetsz is.

Azt gondoljuk, a fenti egy olyan példa, ami megmutatja, minden helyzetben van megoldás, csak egy kis kreativitás, összefogás és némi plusz energiabefektetés kell hozzá. Gratulálunk Kispiac Dunakeszi! - írják a Facebook-bejegyzésben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
168-szinesz-egy-klipben-kis-suttogas.jpg

168 magyar színész szerepel és énekel egy csodálatos klipben

Újabb gyönyörű karantén-dal született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 04.


hirdetés

Számos kezdeményezés született, és számos üzenet jelent meg a neten a koronavírus-járvány megjelenése óta.

Sokan biztatták az egészségügyben dolgozókat és azokat is, akik nem tudnak most otthon maradni.

Most még egy csodaszép előadás született 168 magyar művész online közreműködésével. Szemenyei János és Horgas Ádám Kis suttogás című dalát adják elő.

"Szeretlek!" "Aggódom értetek!" "Maradj otthon!" - suttogják a színészek a klip elején.

hirdetés

VIDEÓ: Szemenyei János - Horgas Ádám: KIS SUTTOGÁS

A klipben közreműködők:

Alberti Zsófia, Alföldi Róbert, Andrádi Zsanett, Auksz Éva, Aradi Imre, Ágoston Katalin, Ágoston Péter, Bagó Bertalan, Balogh Anna,Balogh János, Balsai Móni, Bardon Ivett, Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Bányai Kelemen Barna, Benkó Bence, Bezerédi Zoltán, Bodor Johanna, Bognár Anna, Bognár Gyöngyvér, Borovics Tamás, Borsos Beáta, Botos Éva, Bozó Andrea, Bródy Norbert, Csengeri Attila, Cserna Antal, Csonka András, Csorba Kata, Danyi Judit, Deák Fruzsina, Decsi Edit, Dobra Mara, Dolhai Attila, Endrődy Krisztián, Erdeős Anna, Erdélyi Tímea, Farkas Ádám, Fábián Péter, Fejszés Attila, Fekete Gábor, Fekete Gizi, Fekete Linda, Ferencz Nándor, Fischer Lili, Für Anikó, Földes Eszter, Gallusz Nikolett, Gémes Antos, Gonda Kata, Gömöri Krisztián, Göttinger Pál, Grisnik Petra, Gryllusz Dorka, Györfi Anna, Hartai Petra, Hegedűs D. Géza, Hetei-Bakó Szabolcs, Herczeg Adrienn, Hirtling István, Holecskó Orsolya, Horgas Ádám, Horváth Ákos, Ilyés Róbert, Jakab Tamás, Jaskó Bálint, Jámbor Nándor, Jordán Tamás, Jókai Ági, Józsa Richárd, Juhász Réka, Kakasy Dóra, Kálmánchelyi Zoltán, Kárász Zénó, Károlyi Krisztián, Kecskés Tímea, Kelemen Zoltán, Kenderes Csaba, Kiss Diána Magdolna, Kocsis Dénes, Kocsis Pál, Kovács Dézi, Kovács Lotti, Köles Ferenc, Körtvélyessy Zsolt, Kőszegi Ákos, Kulcsár Viktória, Láng Annamária, Lengyel Tamás, Lévay Viktória, Matusek Attila, Medveczky Balázs, Menczel Andrea, Mentes Julcsi, Mertz Tibor, Méhes László, Mészáros András, Mészáros László, Mihály Péter, Miklós Eponin, Mikola Gergő, Miller Zoltán, Molnár Áron, Molnár Erika, Mózes Anita, Mundruczó Kornél, Nagy Cili. Nagy-Kálózy Eszter,Nagy Lóránt, Nagy Péter, Nagy Sándor, Naszvagyi Tamás, Nádasi Veronika, Orth Péter, Ódor Cintia, Papp János, Pavletits Béla, Pálfi Zoltán, Pásztor Ádám, Peller Anna, Peller Károly, Petyi János, Péterfy Bori, Pokorny Lia, Polyák Lilla, Rétfalvi Tamás, Rudolf Péter, Sándor Dávid, Sári Évi, Scherer Péter, Schmied Zoltán, Schruff Milán, Seress Zoltán, Simon Kornél, Stohl András, Stubendek Katalin, Stubnya Béla, Szabó Róbert, Szabó Tibor, Szalai Kriszta, Szalontay Tünde, Szegezdi Róbert, Szegő Adrienn, Szegvári Júlia, Szemenyei János, Széles Flóra, Sziládi Hajna, Szilágyi Annamária, Szilvási Judit, Szinetár Dóra, Szirtes Balázs, Szívós László, Szőlőskei Tímea, Sztarenki Pál, Szűcs Kinga, Tánczos Adrienn, Tompos Kátya, Török Anna, Urbán Tibor, Vadász Gábor, Vass Szilárd, Vastag Tamás, Vágó Bernadett, Vicei Zsolt, Wégner Judit, Zöld Csaba, Zsótér Sándor, Zsurzs Kati


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tuzolto-1000x559.png

Nemcsak kiállás és éneklés, de lánykérés is volt a székesfehérvári tűzoltóknál

A szerelmesek ráadásul mindketten a tűzoltóságnál dolgoznak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Pénteken a székesfehérvári tűzoltók is szerettek volna pozitív üzenetet küldeni a magyaroknak, így szív alakba rendeződtek, és elénekelték a Halott Pénz Amikor feladnád című dalát. Most kiderült, hogy nem csak ez történt, hanem sokkal meghittebb volt a megmozdulás: az éneklés után még tartották a szívalakzatot, hogy egy lánykéréshez asszisztáljanak ezzel a kedves gesztussal. Omischl Balázs tűzoltó őrmester ugyanis így kérte meg választottja, Szántó Cintia kezét, aki egyben munkatársa is, hiszen tűzoltó hadnagyként dolgozik Székesfehérváron.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság meg is osztotta a videót a lánykérésről, amelyhez kedves szavakat is mellékelt:

"A fiatalok életét a hivatás mellett a szerelem is összeköti, és egymásnak tett előzetes fogadalmuk mutatja, hogy ebben a nehéz helyzetben is mennyire fontos az összetartozás, a szeretet és a jövőbe vetett bizalom."

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!