hirdetés
pestilaszlo-nepliget-park-budapest.jpg

Népliget: volt egy fantasztikus ember, aki nyugdíjasként is minden szabadidejét a parkra áldozta

Pesti László, a park egykori főkertésze és legnagyobb rajongója már 5 éve nincsen közöttünk.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. augusztus 07.


hirdetés

Amikor először sétáltam valóban figyelmesen a Népligetben, akkor bukkantam különféle kis táblákba. Helyesebben talajba süllyeszett kis kőtömbökbe informatív feliratokkal.

Ezeken láthattam, melyik a park legrégebbi fája, mit láthatok az adott helyen, és mi a neve annak az útnak, amelyen éppen poroszkálok.

Feltűnt egy felirat is: a Népliget barátai.

Utánanéztem, kik ők, de mire a Népliget hűséges rajongójával, a Népliget barátainak lelkével, a táblák ötletgazdájával találkozhattam volna, már nem volt közöttünk. 2013-ban halt meg Pesti László, aki annak idején a park főkertésze volt.

"Érdekes hely a Népliget, és nem anyagilag, hanem figyelemben többet érdemelne - mondta egy vele készült videós interjúban 2010-ben, a SzeptEmberFeszten. "Pénz mindig bőségesen akad, csak rosszul van felhasználva.

hirdetés

Ha volna iránta érdeklődés, akkor az egyik legnagyobb érték a csend, ami itt van.

A Népligetnek az egy picikét riasztó hatása, hogy a két nagy forgalmú út, az Üllői út és a Könyves Kálmán krt. itt megy. De ha onnan bejön az ember 100 méter, egy lelket nem lát maga körül. Pár perc elteltével már szinte nem is érzi magát bent a városban. Olyan gyors az átmenet, hogy az kicsit riasztólag hat. Pedig éppen ez az egyik értéke: itt van bent a városban, ahol nyugalom van, körbe lehet sétálni."

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

"Pesti László neve egybeforrt Budapest kertjeinek, parkjainak sorsával, történetével.

Ki gondolta volna, hogy a nyugdíjasként is teljes szabadidejével nem csak a Népliget jobbításán, botanikai gazdagsága kiteljesítésén fáradozó kertész (egykoron a Múzeum-kert, majd évtizedekig a Népliget főkertésze) esténként aprócska szobájában, egy pohár tejecskéjét szopogatva, azokat a nagyszerű gondolatokat veti papírra, „rendezi sajtó alá”, melyek évtizedekre, talán századokra is megfontolandó intelmeket, szerető jótanácsokat, a múlt, a növények, a parkok tiszteletét, a tennivalók pontos mikéntjét hagyományozzák ránk.

Ki ismerte nála jobban a Népligetet? Elmaradhatatlan hátizsákjában saját tanulmányok tucatjai lapultak az általa gondozott park jelenéről, múltjáról és elképzelt jövőjéről"

- írta róla megható nekrológban a Városvédő blog.

Pesti László 80 éve, 1938-ban született, és 1954-ben kezdett dolgozni a Budapesti Parkfenntartó Vállalatnál, először segédmunkásként, majd képzett dísznövénykertészként. 1972-től folyamatosan dolgozott a Népligetben. Nyugdíjasként, fizetség nélkül is, nap mint nap dolgozott a parkban: "ültetett, gyomlált, karbantartott, folyamatosan segítette, tanácsokkal látta el egykori kollégáit, utódait" - írja róla Bánó Soma a Pesti Zsibongóban.

Mint kiderült, a Népliget egykori kertésze saját pénzéből készítette az információs táblákat, az utcanévtáblákat, és neki köszönhető a Mátis László csillagász által tervezett Sétáló Naprendszer kihelyezése is. Mivel Pesti László szerette volna, ha a park útvonalai nevet kapnak, ő keresztelte el barátjával, Tarjányi Ferenccel a sétányokat. Magyar botanikusok nevét kapták az utak.

Laci bácsi készítette a betontömböket is a feliratokkal, és maga véste bele a szöveget.

Ugyancsak az ő munkája a Szélrózsa: ezeken láthatod, pontosan mekkora távolsagra találhatók innen a legjelentősebb magyarországi földrajzi pontok. Sőt! Saját pénzén adott ki képeslap-sorozatot magyarországi növényekről, valamint a Népliget és Kőbánya nevezetességeiről.

Sétáló Naprendszer

Milliárdos nagyságrendű kicsinyítéssel készült "térkép", amin azt láthatod, miylen távolságra vannak egymástól és a Naptól a Naprendszer bolygói.

A Népligetben elhelyezett kőlapokon szerepel a bolygó neve, jele, átmérője, keringési ideje, és a Nap jelétől mért távolsága méterben. Az első kőlapokat a Planetárium mellett találod, és végig is járhatod a Naprendszer távjait.

Pesti László és Tarjányi Ferenc számomra legkedvesebb és legizgalmasabb munkája egy futurisztikus mű, a hozzá elkészített térképpel. A Népliget hűséges barátai ugyanis elképzelték, milyen lehetne 2068-ban, a park létrehozásának 200. évfordulóján ez a méltatlanul elhanyagolt, de csodálatos zöld terület. Többek közt a következőket írták:

"Az Óliget bemutatását a Nagyjátszótér játszószer-gyűjteményével kezdjük. Ez és a Mesevár érthetően állandó gyerekközönségnek örvend. Az újjáépült és kibővített Nagyvendéglő - éttermével, teraszával, klubjával rangos vendéglátó hely - útjának tengelyében álló vas Kilátótoronyból érdekes kép tárul az ide felkapaszkodó szeme elé.

Gyakran és sokan keresik fel a Planetárium csillagászati bemutatóit, továbbá a hozzá fűződő szabadtéri gyakorlatokat, utóbbiakat egészíti ki az Időtorony, a Naprendszer-bemutató és a csillagászok szoborsétánya.

Számottevő törzsközönséggel rendelkezik a Jurta Színház is. A rövidesen száz éves Országpark egyes részei a 19 megye sajátosságaival fogadja az érdeklődőket. A Pávakert kerítése mögött szabadon járnak a pávák, fácánok, gyöngytyúkok, sőt a teknősök is. A válogatott stílusú épületekben működő intézmények számos látogató érdeklődését keltik fel."

És itt látható a térkép:

Mi mindent csinált még Pesti László? Például előadásokat tartott, Tarjányi Ferenccel együtt megírta a budapesti parkok történetét, és katalógusba gyűjtötte a Népliget növényeit.

Sajnálom, hogy nem ismerhettem. Felbecsülhetetlen értékű munkát végzett Budapestnek, teljesen ingyen.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyaszolnak-a-mentosok-kollegajuk-halt-meg-a-motorbalesetben.jpg

Gyászolnak a mentősök: az egyik kollégájuk halt meg a motorbalesetben

Mezőgazdasági vontatóval ütközött a 7-es számú főúton, Pettendnél.


hirdetés

Halálos baleset történt 2020. július 1-jén 16 óra 25 perc körül a 7-es számú főúton, Pettend külterületén.

A Deltahírek információi szerint egy mezőgazdasági vontató balra kanyarodott, és már majdnem teljesen befordult, amikor hátulról belerohant a motorkerékpár.

A balesetben a motorkerékpár vezetője olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

"Úgy tudjuk a motoron ketten ültek. A 42 éves budapesti férfi mögött egy nő ült, akit a mentők kórházba szállítottak" - írja a Deltahírek.

Később kiderült, hogy az elhunyt férfi az Országos Mentőszolgálat dolgozója volt.

hirdetés

Az OMSZ a Facebook-oldalán tett közzé megrendítő bejegyzést, amelyben a kollégájuktól búcsúznak:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
noel-sma-zolgensma-adomany-sokkot-kaptak-a-szulok.jpg

Kisebb sokkot kaptak a kis Noel szülei, amikor kiderült, mennyi pénz kell a kezelésre

Ha összefogunk, akkor összejön a teljes összeg a világ legdrágább gyógyszerére. Ami most még drágább, mint gondolták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Többször is beszámoltunk arról, hogy Zente és Levente után egy harmadik SMA-1 betegséggel élő kisfiúnak, Noelnek gyűjtenek Zolgensma génterápiára, a világ legdrágább gyógyszerére.

Noel 2019. július 12-én született Erdélyben, 3 hónapos korában derült ki, hogy SMA-1 pozitív.

A Zolgensma génterápia kifejlesztése további óriási előrelépést jelentett az érintettek gyógyításában. Lényege, hogy egy vírust juttatnak be a szervezetbe, amely kicseréli a hibás vagy hiányzó motoros idegsejtek génállományát, így megakadályozza az izmok további elsorvadását.

Megfelelő mennyiségű és minőségű gyógytorna és rehabilitáció hatására idővel Noel izomzata annyira megerősödhet, hogy képes lehet az önálló járásra. Ezzel az eljárással tehát hatalmas javulás várható.

Eddig 607 millió forint gyűlt össze Noelnek. A kicsi fiú szülei most egy jó és egy rossz hírről is beszámoltak Facebookon.

hirdetés

Mivel a kisfiú nem repülhet, az orvosokkal együtt Romániára és Magyarországra korlátozták le a lehetőségeket a Zolgensma beadására. A budapesti Bethesda magánkórházban kerülhet majd erre sor.

"Csodálatos módon kaptunk időpontot, annak ellenére, hogy nincs meg a szükséges összeg. Az időpontunk: 2020. augusztus 25. Ez az a nap, amiről tavaly október óta álmodtam, amióta Noelt diagnosztizálták"

- írja az édesanyja.

"Ez a jó hír.

A kevésbé jó hír, ami villámcsapásként ért a költségbecslésekhez kapcsolódik.

Tudtam, hogy számolnunk kell további költségekkel, de ledöbbentett a végleges összeg, amit a kórház megadott.

A ZOLGENSMA költsége 2 100 000 USD + 5% ÁFA + az elemzés + a 3 hónapos utókezelés költségei összesen: 2.400.000 USD.

Nem tudom leírni, hogy éreztem magam. Azt hittem, hogy már célegyenesben vagyunk, ez a hír teljesen lesújtott.

Néhány nap után megértettük, hogy el kell fogadnunk, mert nincs más lehetőségünk és átgondoltuk a továbbiakat.

A helyzet a következő:

Számlákban szereplő összeg: 1.853.460 USD

Az SMS-ből beszedett összeg: 160.000 USD

Azonban csak remélni tudjuk, hogy az smsekből származó összeg legalább egy része a beavatkozás előtt Noel számlájára kerül. Keressük a megoldásokat és folyamatosan jövünk majd a hírekkel.

A rendelkezésünkre álló teljes összeg (az SMS-t is beleértve): 2.013.460 USD

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Videón, ahogy Dallos Bogi sírva öleli magához a szaporítótól mentett kutyát

Puskás Peti vele tért vissza a telepre, ahol borzalmas körülmények között tartották az állatokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Puskás Peti állatmentő akcióban vett részt.

A vegán életmódjáról és a környezetvédelemmel kapcsolatos véleményéről is ismert énekes Youtube-on publikálta azt a videót, amelyik akkor készült, amikor több állatvédő szervezettel együtt egy nyírbogáti szaporítótelepre ment.

A szaporítótelepeken gyakran szörnyű körülmények között tartják az állatokat.

Van olyan telep, ahol például háromszáz hangszálvágott kutya van- mondja az egyik szervezet munkatársa a videóban. "Ugatnának, de nem tudnak."

hirdetés

Mivel az állatkereskedelem jövedelmező, becslések szerint több mint 10 ezer kutya élhet csak Magyarországon úgynevezett szaporítótelepen. A kutyák jó részét külföldre adják el.

Puskás Peti most a szerelmével, Dallos Bogival tért vissza a helyszínre, és szomorú posztot tett közzé erről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
noel.jpg

Már 585 milliónál tart a gyűjtés: a kis Noel lassan megkaphatja a világ legdrágább gyógyszerét

Fogadj örökbe egy babasapit és támogasd vele az SMA-s Noel gyógyulását! – mondják a Sapi Különítmény önkéntes tagjai. A horgolt sapkákkal ráadásul kétszeresen is jótékonykodnak készítőik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 01.


hirdetés

Gondoltál már arra, hogy sapkát is örökbe lehet fogadni? Egy civil kezdeményezésnek köszönhetően ilyen módon már több mint 300 ezer forint gyűlt össze beteg gyermekek javára.

Manapság újra divatba jött a horgolás, mint hobbi, az alkotásokkal pedig még kisgyermekek gyógyulását is segíthetjük. Fogadj örökbe egy babasapit és támogasd vele az SMA-s Noel gyógyulását! – mondják a Sapi Különítmény önkéntes tagjai.

Van egy kis csapatnyi ifjú hölgy hazánkban, akik azért fogtak össze, hogy az általuk horgolt kis babasapkákkal kétszeresen is jótékonykodjanak. Koraszülöttek és újszülöttek számára készítenek egyedi sapkákat, amelyeket kórházak szülészeti osztályán keresztül juttatnak el a babáknak.

A sapkákat ráadásul virtuálisan örökbe is lehet fogadni a Facebookon működő CsodaCsoport – Civil Jótékonysági Licit aukciós közösségben, a befolyt összeget pedig a csoport által aktuálisan támogatott beteg gyermek kapja. A jelenlegi támogatott az SMA1-es típusú gerincvelői izomsorvadással született Noel, akiről már mi is hírt adtunk.

hirdetés

A mai napig mintegy 585 milliónál tart az összeg.

A Sapi Különítmény névre keresztelt jótékonysági kezdeményezés elindítója Bakonyváriné Pozsár Tímea, aki öt éve kezdte az általa horgolt sapkákat kórházakban adományozni. Mire közösségi szintre emelkedett a mozgalom, ő már több száz kisbabát ajándékozott meg láthatatlan jótevőként.

„Mindig félve indultam egy új kórházba a kis csomagommal, de látva a fogadtatást, vissza-visszatértem. Szerintem sokan szeretnének segíteni, csak nem tudják, hol kezdjék, vagy félnek az elutasítástól, és ez tartja vissza őket. A férjemmel minden hónapban segítünk valakinek, valakiknek, de csak egy részét osztjuk meg közösségi oldalon. Ha viszont valamit kiteszünk, mindig van, aki ír nekünk, hogy szeretne segíteni” – meséli Tímea.

S hogy hogyan vált mozgalommá a jótékonysági sapkahorgolás? Amikor Tímea egy kreatív ötlettől vezérelve virtuális örökbefogadásra ajánlott fel félszáz sapkát a jótékonysági csoportban, hogy ezzel is segítse a pénzadományok gyűjtését, annyi örökbefogadó jelentkezett, hogy egyedül nem győzte teljesíteni a megbízásokat. A CsodaCsoport horgolni tudó tagjai pedig sorra írtak, hogy segítsenek Tímeának.

Legtöbbjük kisgyermekkel otthon lévő édesanya, és korábban nem is ismerték egymást, de a közös hobbi és a jótékonyság összehozta őket, így ma már baráti kört alkotnak.

Olyan tagjuk is van, aki eleinte a szervezésben vállalt szerepet, azonban rá is átragadt a csapat lelkesedése, és jogászi munkája mellett szabadidejében megtanult horgolni. Egyikük, Kriszta így emlékszik vissza a közös indulásra:

„Megláttam a kis horgolt sapkákat, és tudtam, hogy nagyon szeretnék ennek a csodának a részese lenni. Négy éve horgolok, rengeteg minden kiment már a kezeim közül, de itt mégis kezdőnek éreztem magam, annyira igyekeztem tökéleteset alkotni, hogy volt olyan sapi, amit négyszer kezdtem újra. Aztán kaptunk rengeteg fonalat felajánlásként, ezekből már kistakarók is készültek. Fantasztikus érzés részese lenni ennek, és látni, hogy mennyi segítőkész ember van! Hozzátenném, hogy a kisfiamra is ilyen gyönyörű sapit adtak a kórházban, amikor született. Igazi boldogsággombóc ilyen célért horgolni!”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!