hirdetés
05_ha_en_nem_lennek_1.jpg

Nem tolja az arcunkba a borzalmakat - megnéztük az Oscarért versenyző Akik maradtakat

Tóth Barna a Susotázs tavalyi sikere után idén is érdekelt az Oscar-díjért folyó versenyben. Teljesen megérdemelten. VIGYÁZAT! A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ!
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. szeptember 22.


hirdetés

Figyelem, a cikk spoilereket tartalmaz!

Tóth Barna nagyon szeret összezárt, egymásra utalt embereket bemutatni. Ez az összezártság adódhat családi viszonyokból és körülményekből: apa és fia a Rózsaszín sajtban, az idős házaspár az Újratervezésben. De lehet mesterséges is, mint az összesodródó utasok a Vonatonban, a tolmácsfülkébe összezárt kollégák a Susotázsban, sőt, bizonyos szempontból még ide vehetjük az Egy szavazat szavazatszámlálóit is. Barna alapszituációi olyanok, amikből giccses, amerikai blockbustereket lehetne forgatni, filmjeinek minden sarkán a banalitás szörnyei leselkednek – a fiatal rendező páratlan tehetsége éppen abban mutatkozik meg, hogy ezeket a sarkokat rendre elkerüli,

történetei soha, egy percre sem válnak közhelyessé, unalmassá, elképesztően jó ízléssel találja meg a határokat, az ízeket.

Az Akik maradtakban minden szempontból növelte a tétet. Két holokauszt-túlélő, egy kamasz kislány és egy magányos férfi kapcsolatát mutatja be. Első hangzásra olyan, mint egy Schindler listájába oltott Leon, a profi. De Barna ezúttal is felülmúl minden várakozást, olyan ő, mint az a mesterszakács, aki a leghétköznapibb alapanyagokból is Michelin-csillagot érő ételkölteményt varázsol.

Kőrner Aladár (Aldó) és Wiener Klára (Süni) mindketten a legközelebbi hozzátartozóikat veszítették el a nagy világégésben. Aldó a feleségét és a gyerekeit, Klára a szüleit és a testvérét. A sors fintora, hogy Aldó szülész-nőgyógyászként naponta segít gyermekeket a világra, az élet naponta tépi fel a sebeit. Az orvos rezignált egykedvűséggel tűri sorsát. Megy előre, teszi a dolgát, próbál nem nézni se jobbra, se balra. Ebből a szürkeségből zökkenti ki Klára megérkezése, aki talán ösztönösen megérzi, hogy a lelkükben támadt űrt valamennyire ki tudják tölteni.

A film erénye, hogy nem tolja arcunkba a borzalmakat.

Nincsenek hosszas lamentálások a lemészárolt emberekről. Apró jelzésekből rakhatjuk össze a múltat. Amikor Kőrner kezet most, látjuk a karjára tetovált sorszámot. Különösebb kommentár nélkül egy nagy zsák gyerekholmit visz a zsidó árvaházba. Benézhetünk a családi fotóalbumokba. Klára múltja pedig egy-egy rövid flashbackben elevenedik meg: az elveszett családi idill pillanatait idézi fel. Külön ki kell emelnem Jordán Adélt, aki Klára édesanyjaként két rövid villanásban tűnik fel, de néhány gesztussal, mosollyal is szívbemarkolóan varázsolja elénk a családját szerető édesanyát – akiről tudjuk, hogy már nincs. Ezek a finom és intelligens vonások pedig már-már elviselhetetlenül átélhetővé teszik a holokauszt borzalmát, mert a fizikai erőszak távoli dolognak tűnik, az másokkal történik – de mindenkinek vannak szülei, és a legtöbben át tudják érezni, mit jelentene elveszíteni a házastársukat, vagy ami a legborzasztóbb minden veszteség közül, a gyermeküket. Emellett a forgatókönyvírók, Muhi Klára és Tóth Barnabás apró ötletekkel éreztetik a háború utáni kor szörnyűségét és abszurditását is:

a fiataloknak táncórát tartó, kerekesszékbe szorult tánctanár (Elek Ányos) figurája mindennél beszédesebb.

Klárát édesapja nagynénje, Olga neveli (Nagy Mari), aki az árvaházban talált rá a kislányra, és magához vette. A legfontosabbat tudja neki biztosítani: az életben maradást. De Klára értelmiségi szülők gyereke, németből fordít, Thomas Mannt olvas – az egyszerű asszony nem tudja kielégíteni Klára intellektuális igényeit. Ezért megkéri Kőrnert, hogy foglalkozzon a lánnyal, korrepetálja, vegye kézbe az iskoláztatását. Legyen a pótapja. Ez persze épp annyi bonyodalmat hoz, mint amennyi megváltást. A lány tanárai gyanakodva figyelik a 16 éves bakfis és a 40-es évei elején járó, lényegében vadidegen férfi kapcsolatát.

„– Miért volt tegnap a fejed Kőrner Aladár ölében?

– Mert féltem.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
horvath-adrian-feeling-good-michael-buble-valogato-produkcio_image_0fd0f710c150abf2f8da30f98169_16-9.jpeg

X-Faktor: Megjött A Versenyző, Akin Mindenki Röhög, Aztán Mindenki Jól Elszégyelli Magát

De még előtte a mentorok szakítottak azzal a kényszerképzettel, hogy az X-Faktor egy énekes tehetségkutató, és megalapították a Rendezvény kategóriát.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 13.Elnézést kérek, de most elfogult leszek. Sok mindent láttunk már az X-Faktorban az elmúlt kb. 10 évben,

de arra nem voltam felkészülve, hogy az adás elején a saját általános iskolai énektanárom néz majd velem szembe.

Töreky Erzsébetnek nem sikerült Pavarottit varázsolnia belőlem, de ez nem az ő hibája. Viszont mások mellett ő is sokat tett azért, hogy zeneszerető ember legyek. Egyébként tudom róla, hogy énekel –szerintem nem is rosszul –, bár az X-Faktor világa talán tényleg nem neki való.

Nehéz számot választott, hiszen Mima dala nem csak énekben, de színészileg is nagy kihívás. Ráadásul, ahogy Miska szerepe annak idején összeforrt Feleki Kamillal, úgy Mima amíg világ a világ, Für Anikó lesz, tehát aki ezt a dalt énekli, azt mindenki hozzá fogja mérni.

Szerencsére a zsűri magát meghazudtolva kedvesen és korrekten bánt Erzsi nénivel, két igent is kapott. Így tovább ugyan nem jutott, de emelt fővel távozhatott. Azt nem lehet elvitatni, hogy szórakoztató előadást kaptunk, és ami a legfontosabb,

látszott rajta, hogy szívből csinálja, szereti, önazonos.

A Tanárnő amúgy tud ilyet is:

Ami ezután következett a műsorban, az maga a döbbenet. A Nosztalgia duó – egy aranyos, idős házaspár – lakodalmas előadása után Laci közölte:

„Erről két szó jut eszembe: Boldogság! és Rendezvény!”

Hazaküldték őket, de a Dallos-Gáspár-Puskás trió saját hatása alá kerülve létrehozta a nem létező Rendezvény kategóriát – ami kb. annyit tesz, hogy még falunapon is vállalhatatlan –, és sorra továbbjuttatták a repedtfazék hangú, extrovertált bohócokat. Hogy miért tették ezt, arra ép ésszel nehéz magyarázatot találni, ezért különböző konteókat költöttem.

1: A munkáját egyedül komolyan vevő Alexet leszámítva a mentorok úgy döntöttek, eleget tettették, hogy X-Faktor egy zenei tehetségkutató, coming outolnak. A producereket úgyis csak a cirkusz és a nézettség érdekli.

2: A sok gagyi előadó között ott volt valakinek a valakije, akit nem mertek rögtön az elején kiszórni, és így próbálták fedezni a dolgot.

Ez a két legvalószínűbb magyarázat, az nyilván nem lehetséges, hogy a tisztelt mentorok ennyire lenézik mind a fellépőket, mind a közönséget, mind az X-Faktort, hogy úgy érzik, ez belefér.

Ezekkel a szavazatokkal a saját - vélt vagy valós - hitelességüket teszik semmissé.

Minden esetre ez az a pont, ahol kábé fölöslegessé vált az első kör. Ha Szabó Antal, Borbély Helén vagy Csóka-Nyánkú Tímea továbbjuthatott, akkor mindenkinek az élő műsorban a helye.

Persze az egész „rendezvény” szekciónak az volt a lényege, hogy megágyazzon Horváth Adriánnak, aki a színpadra lépve meglehetősen bizonytalanul viselkedett, ha valakinek teszem azt egy nyuszi jutott eszébe róla, az tökéletesen érthető. Gáspár Laci kihúzta belőle, hogy falu napokon szokott fellépni, és rögtön meg is kapta a „rendezvény” címkét. Ráadásul Michael Bublé nevét is elrontotta.

Aztán elkezdett énekelni, és leesett az állunk. Rögtön megérthettük, hogy a magyar Susan Boyle-lal van dolgunk:

Adrián maga A Versenyző, Akin Mindenki Röhög, Mikor Bejön, És Aztán Mindenki Jól Elszégyelli Magát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
gaspar-laci-15-eves-fiu-x-faktor-1000x583.jpg

X-Faktor: Gáspár Laci végigsírta ennek a 15 éves fiúnak az éneklését

Mind a négy mentort lenyűgözte Gyetyinás Attila produkciója, aki Máté Péter egyik érzelmes dalát adta elő a válogatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Nagyon meghatóra sikerült az X-Faktor második válogatójának egyik produkciója. A 15 éves Gyetyinás Attila Máté Péter Mondd, miért szeretsz te mást? című dalával állt ki a színpadra. A dalválasztás nem volt véletlen, ugyanis a fiú ezzel édesapjának akart üzenni, aki hat évvel ezelőtt elhagyta a családjukat.

Gáspár Laci kérdésére elmondta, hogy az apa azóta nem is tartja a kapcsolatot velük.

"Haragszom rá, anya miatt, mert azért csak öten vagyunk tesók. Igazából ez a dal egy szerelmes dal, amivel jöttem, de hát ha úgy értelmezzük, akkor apukámról is szólhat"

- mondta a fiú a bemutatkozó háttérvideóban.

A mentorokat láthatóan meghatotta Attila érzelmes éneklése, Gáspár Laci nem is bírta visszafojtani a könnyeit. A produkció végén ő és Puskás Peti is felállva tapsolta meg a fiút.

"Az, hogy ilyen fiatalon már ilyen érzelmek vannak benned az szomorú is, de szép dolog is. Jó az, hogy a zenébenezt ki tudod adni. Ezt a dalt ilyen felfogásban még nem éltem meg, mint ahogy most. Úgyhogy nagyon remélem, hogy ezt apukád látja és fel fog téged keresni és meg fogja újítani a kapcsolatát veled"

- mondta még mindig könnyes szemmel az énekes.

Azt is elmondta, hogy Attila nagyon tehetséges, emiatt helye van az X-Faktorban.

Dallos Bogi azt emelte ki, hogy a fiúnak a szíve-lelke benne volt ebben az előadásban, a saját élményeiből pedig később is tud meríteni éneklés közben.

ByeAlex szerint pedig Attila első szereplése már felért egy versenyszámmal.

A 15 éves fiú ezután természetesen tovább is jutott négy igennel.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mirigy-Copy.jpg

Hatalmas hazai slágert dolgozott fel az Irigy Hónaljmirigy

A Follow The Flow eredeti dalát már több mint 49 millióan nézték meg a videómegosztón, így érthető, hogy most ők kerültek sorra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Újabb fergeteges paródiával jelentkezik az Irigy Hónaljmirigy. A közelmúlt egyik nagy slágerét dolgozták át "mirigyesre".

A Follow The Flow: Nem tudja senki című dala a videómegosztón már több mint 49 milliós nézettséget ért el, így nem csoda, hogy a népszerű zene a Mirigyeket is megihlette.

Íme az eredmény:

VIDEÓ: Irigy Hónaljmirigy: Follow de flow Nem tudja senki paródia

Ha pedig kíváncsi vagy az eredetire:

Follow The Flow - Nem tudja senki


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
x-faktor-dolce-vita-1000x678.jpg

Gáspár Laci csak hunyorítva merte végignézni az X-Faktorban táncoló „Dolce Vita” előadását

Puskás Peti felment a színpadra bulizni, ByeAlex pedig csak annyit mondott: 'a pokol az itt van a földön'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Megosztotta a mentorokat az X-Faktor idei második válogatóján Rácz Vanessza, azaz művésznevén Dolce Vita produkciója. A tehetségkutató indulója állítása szerint külföldi szórakozóhelyeken szokott fellépni, az éneklés mellett szeret táncolni is. Ezúttal is az X-Faktor koreográfusával készült, a Desperado "Táncolj" című dalát adta elő.

Puskás Peti már a bemutatkozása után nagyon biztatta Vanesszát, majd a színpadra is felment hozzá, és ő is elkezdett táncolni. Eközben ByeAlex és Gáspár Laci láthatóan nem volt elragadtatva a látottaktól és a hallottaktól.

Utóbbi a produkció végén be is vallotta, hogy csak hunyorítva tudta nézni Dolce Vitát, mert nem akarta, hogy "valami kivillanjon vagy kibuggyanjon."

A versenyző erre azt mondta, hogy ő leginkább ByeAlex véleményére kíváncsi, akinek az első dolog, ami eszébe jutott, az volt, hogy: 'a pokol az itt van a földön'.

Dallos Bogi és Puskás Peti velük ellentétben finomabban fogalmazva közölték Vanesszával, hogy nem üti meg az X-Faktor szintjét.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!