hirdetés
69559258_947689522261044_9180928830733287424_n.jpg

„Nem lehet street foodként fogyasztani az igazi értékeket” – Kurutz Márton filmtörténész a régi moziról

Láttad? – hangzott el sokszor még az internet előtti korszakban egy moziélmény kapcsán, amelyekből akár társadalmi, vagy nemzedéki vita is kialakulhatott. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton előtt beszélgettünk.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. szeptember 02.


hirdetés

A régi mozi iránti szenvedélyről, az értékközvetítésről beszélgettünk Kurutz Márton filmtörténésszel, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatóság munkatársával.

-Hogyan jutott el egy, az 1960-as évek végén született fiatalember a régi filmek iránti szenvedélyig?

-A század elején született nagymamám egy orvosprofesszor lánya volt. A Blaha Lujza téren laktak, és dédapám a Nemzeti Színház számos színészének volt a háziorvosa. Nagymamám imádott színházba, moziba járni, zsúrozott, pletykálkodott, élte az akkori jómódú polgárlányok életét. Ezeket az élményeket vitte tovább egész életén keresztül, nosztalgiával gondolt ezekre az időkre, és rengeteget mesélt nekem róla. Egyre jobban a rabjává váltam ezeknek a történeteknek és rájöttem, hogy rengeteg dokumentum itt-ott fellelhető azokról az emberekről és dolgokról, amikről ő mesélt nekem. Ezek közül a legplasztikusabb a film volt.

Először a két világháború közötti játékfilmek kezdtek érdekelni, aztán a 80-as évek végén, amikor idekerültem a Filmarchívumba, rögtön megismerkedtem az összes többi műfajjal: híradófilmekkel, dokumentumfilmekkel, rövidfilmekkel, amatőr- és reklámfilmekkel. Minden érdekelt ebből a korszakból. Később kicsit lazult az időkeret és átcsaptam a háború utáni időszakra. Engem a filmtörténet körülbelül addig a pontig érdekel, amíg meg nem születtem. A magyar filmnek mindenfajta hátterét kutatom, elsősorban is a gyártás történetét. Szerencsém volt, mert ezeknek a háború előtti filmkészítőknek sok legendás alakjával találkozhattam is, ha másképp nem rokonokkal, özvegyekkel, manapság már inkább csak unokákkal. Így alakult ki bennem a kép arról, hogy a magyar film hogy született meg, milyen körülmények között zajlottak az elő vetítések, hogyan működtek a filmgyárak egészen az államosításig.

A lelkesedésem arra ösztönzött, hogy ezt meg is osszam másokkal. Szerencsére találkoztam olyan emberekkel, akik szintén e kultúra iránt elkötelezettek.

hirdetés

Legyünk őszinték: még a 80-as években is bizonyos fokig lenézték a két háború közti filmkészítést. Azt tartották, hogy leszámítva olyan filmeket, mint a Hippolyt, a Meseautó, az Emberek a havason, esetleg a Halálos tavasz, az egész korszak filmtermése érdektelen. Én kezdettől fogva sokkal többet láttam benne, és utólag kiderült, hogy igazam volt.

Amikor elindítottam a Hangosfilm.hu című weboldalt, páran megkerestek, azóta is együtt gyarapítjuk ezt az adatbázist. Szerkesztőtársaim, Kis Judit és Deák Tamás kutatásainak köszönhetően olyan színészek, filmes alkotók kerültek így napvilágra, akiknek korábban a létezéséről sem tudtunk.

Radványi Géza: Zárt tárgyalás, 1940

-Pedig ha jól megfigyeljük ezeket a filmeket, amelyek mostanában gyakran feltűnnek a Duna TV-ben, láthatjuk, hogy vérprofi módon alkották meg őket: remek rendezők, operatőrök dolgoztak bennük és sok olyan színész, akik, ha nem magyarnak születnek, megállták volna a helyüket a világban.

-A 30-as években a magyar filmgyártás ott volt a világ élvonalában. És az 50-es, 60-es években ugyancsak fantasztikus filmek készültek még, mert a háború előtti munícióból táplálkoztak, hiszen akkoriban kezdte pályáját Keleti Márton, Bán Frigyes, Gertler Viktor, az operatőrök közül Eiben István, Hegyi Barna, vagy a zeneszerzők: Fényes Szabolcs, Polgár Tibor, és jött az új generáció, amely tanult tőlük és bekapcsolódott a munkába.

-Az idei 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton több olyan nagy magyar alkotó előtt tiszteleg, akik világhírnévre tettek szert. Közülük tán Kertész Mihály a legismertebb a Casablanca, vagy a Robin Hood miatt, és film is készült róla a közelmúltban. De mit kell tudnunk Rózsa Miklósról, azon kívül, hogy ő írta a Ben-Hur vagy a Bagdadi tolvaj zenéjét?

-Rózsa Miklós világhírű zeneszerző volt, aki itthon nem alkotott. Egy cipőgyáros fia volt, aki elhagyni kényszerült a hazáját. Szerencséje volt, hiszen a legnemzetközibb műfajt művelte, amelyben a nyelvtudás nem számított. Ilyen szempontból Kertész Mihálynak is könnyebb volt, mert „csak” rendeznie kellett, pedig híresen rosszul tudott angolul. Rózsa és a szintén a programban szereplő Kozma József nagyon gazdag gyökerekkel rendelkező zenei világot vittek magukkal, a magyarokba bekódolt érzelmekkel. A programban szerepel Hitchcock Elbűvölve című filmje, amelynek álomjelenetét Salvador Dalí tervezte, és Rózsáé a hátborzongató zene.

Gyakran elfeledkezünk arról, hogy ezek a világhírességeink voltaképpen elmenekültek Magyarországról. Kertész Mihály 1919 nyarán, még a Tanácsköztársaság idején csalódottan hagyta el az országot. Aztán megrendezte az osztrák film egyik legnagyobb alkotását, a Szodoma és Gomorrát, amelytől majdnem becsődölt az osztrák filmipar, és innen ment tovább Hollywoodba. Kellett neki és a többieknek is az a hely, ahol ki tudnak bontakozni. Nem tudjuk, mi lett volna Rózsával vagy Kozmával, ha itthon maradnak. Miközben ott volt Fényes Szabolcs, aki ugyanolyan zseniális alkotó, mint az említettek, de neki minden igyekezete ellenére sem sikerült kikerülnie a nagyvilágba. De említhetném Petrovics Emilt vagy Ránki Györgyöt, akik rengeteget tettek a magyar filmzenei hagyományok megőrzéséért.

-Az idei Klasszikus Film Maraton fókuszában éppen a film és a zene áll.

-Két nagyon összetartozó kifejezési eszközről van szó, a filmtörténet során rengeteg formája volt, és ezekből a találkozásokból igazi csodák jöttek létre.

-Rengeteg olyan élményünk van, hogy ha megszólal már látott film zenéje, azonnal lelki szemeink előtt látjuk a képeket is, legyen szó a most újra látható Ének az esőben-től A Jó, a Rossz és a Csúfon át az Easy Riderig. Biztosan lesznek olyan nézők, akik jól ismerik ezeket a dallamokat, rádióból vagy akár telefon-csengőhangokból, és most rakják össze magukban a zenét és a képet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szaboistvan2.jpg

Szabó István nem veszi át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését többen kritizálták ügynökmúltja miatt.
MTI - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Nem veszi át Szabó István, a nemzet művésze a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját - derül ki az egyesület elnökségének szerdai közleményéből.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tiszteletben tartja és tudomásul veszi

Szabó István filmrendező döntését, hogy nem veszi át az életműdíjat

- olvasható a közleményben.

Döntéséről Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet.

hirdetés

Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dalfutar-Copy.jpg

Puskás Petiék dala, az „Érted” lett a 2020-as Sziget himnusza

A dalt Hajós András Dalfutár című műsorában készítették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Puskás Petiék dala, az "Érted" nyerte el a Sziget tetszését, így ez lehet az idei fesztivál hivatalos himnusza.

A dalt Hajós András Dalfutár című műsorában készítették, és a Sziget döntött.

"A döntés megszületett, a #Sziget2020 himnusz megérkezett! Hatalmas köszönet az alkotóknak és Dalfutár csapatának!"

- írták a Facebook-oldalukra.

Zeneszerző: Puskás Peti

hirdetés

Szövegíró: Süveg Márk Saiid

Producer: The Qualitons

Énekes: Papp Szabi

Hajós András a Facebook-oldalán örült a hírnek: "Megszületett a döntés, ezzel a Dalfutár3 egyik célja teljesült: megvan a 2020-as Sziget Himnusz. Köszönjük a bizalmat, izgalmas feladat volt szerzőinknek és a műsor készítőinek is!"

Puskás Peti a a 24.hu-nak azt mondta:

"Megtudtam, hogy az “Érted” lett az idei év Sziget himnusza, amit a Dalfutárban írtunk Saiid-dal, a Qualitons-szal és Papp Szabival, úgyhogy nagy boldogság van!!!!"

VIDEÓ: A Dalfutárban készült "Érted" című dal

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-20.jpg

A szürke ötven árnyalata írójának új regényéből is film készül

A mamipornó filmváltozatának hatalmas rajongótábora volt - vajon ennek is az lesz? A sztori megint romantikus.
fotó: - szmo.hu
2020. február 27.


hirdetés

E. L. James tavaly áprilisban megjelent, Mister című könyvét ugyanaz a stúdió tervezi megfilmesíteni, amely A szürke ötven árnyalatának három részét vitte vászonra. Újra összeáll a nyertes csapat, hiszen a három film együtt több, mint 1,3 milliárd dollár bevételt csinált a stúdiónak, amiből persze az írónő is bőven részesült, hiszen ő maga is producere volt a filmeknek.

A hírek szerint James az új alkotásnak is producere lesz, és ma jelentették be, hogy aláírták a szerződést a könyv jogainak megvételéről. A Mister kilenc hétig volt a New York Times bestseller listáján, és eddig 33 nyelven jelent meg. Mindenképp sikernek minősül a könyv, még ha nem is szólt akkorát, mint elődjei. És persze az írónőnek valószínűleg élete végéig nem kell kiadóknál kilincselni, ha meg akarja jelentetni valamelyik új könyvét.

A főszereplőkről még nem tudni semmit, de biztosak lehetünk benne, hogy ismét különleges karizmájú sztárokkal élvezhetjük a szintén romantikus történetet. A sztori szerint Maxim egy gazdag arisztokrata család sarja, aki csak élvezi az életét, amíg egy tragédia folytán meg nem örököli a nemesi címet - és minden nehézséget, ami ezzel jár. Egy új bejárónőt fogad magához, amivel el is indul a romantikus sztori, a többit pedig el is tudjuk képzelni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
kiralylinda.jpg

Klippremier: Lángra gyúl – Király Linda és DR BRS új dalától garantáltan romantikus lüktetésbe kerülsz

A különleges hangú énekesnő és szerelemdoktor zenész egy igazi klasszikust öltöztettek modern ruhába.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője és a szerelemdoktor egy igazi klasszikust öltöztetettek modern ruhába. Király Linda és Béres Atka Minnie Riperton „Loving You”-ját értelmezte újra „Lángra gyúl” címmel.

Az ötlet a slágergyáros DR BRS fejéből pattant ki, Linda pedig azonnal igent mondott a kollabra, hiszen az énekesnő mindig is imádta Minnie Riperton klasszikusát. Sőt, egy fontos emléke is társul hozzá: amikor gyerekkorában ezt a számot énekelte, akkor tudatosult benne, hogy magabiztosan szól a fejhangja, sőt, az üveghang sem okoz neki problémát.

„A „Lángra gyúl” mindenkihez szól, aki valaha volt már szerelmes, és érezte, milyen, amikor egy kis szikrából nagy románc születik. Szeretni és szeretve lenni a legjobb dolog a világon – ez a felvétel erről szól, de persze táncolható, feel-good hangulatban.

– mondta a két előadó.

DR BRS neve mára összefonódott a régóta jól ismert dallamok feldolgozásával: a „Hol van az a lány” felújított változatát már 35 milliószor játszották le a YouTube-on, a Király Viktorral közös „Tűzvarázsló” újrahangolása pedig azonnal rádiós kedvenccé vált, és azóta szintén sokmillióan kattintottak rá a videómegosztón.

hirdetés

Király Linda az ország egyik legtehetségesebb énekesnője, 2003-ban szerzett ismertsége óta világszínvonalú projektekben jelenik meg szerzőként és előadóként is. Olyan neves producerekkel dolgozott együtt, mint Mousse T., Rodney Jerkins, Diane Warren, Denzel Foster, Bob Sinclair vagy Presser Gábor, akivel első magyar felvételét, a „Szerelem utolsó vérig” című slágert készítette.

Béres Atka nem csak a dalok leporolásában nagy mester, de fontos alakja a budapesti belvárosi éjszakának is. Rapper karrierje mellett dj és producer is, sőt, alapítóatyja a népszerű Rock The City bulisorozatnak, ami évek óta táncoltat meg hetente többezer embert a klubokban.

A kollaborációhoz egy imádnivaló, retró hangulatú videóklipet is forgattak, amit Závodi Marcel rendezett. Van benne minden, ami egy bulizós kisfilmhez kell: tánc, fiatalság és nosztalgikus diszkó-görkori!

A „Lángra gyúl” lehet a következő nagy durranás, amit minden korosztály fújni fog.

VIDEÓ: DR BRS x Király Linda - Lángra gyúl

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!