hirdetés
olivia_ck2.jpg

Nem lehet állandóan félni és görcsölni: Olíviával az élet

Interjú Berkeiné T. Petrával, milyen az élet egy tündéri, de látássérült és speciális nevelési igényű kislánnyal
Tóth Zsófi interjúja a My Mommy Melody blogon,Fotók: Olíviával az élet - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

A My Mommy Melody blog nem más, mint topicok és tippek, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni, vagyis: életről-lélekről anyuszemmel.

Mikor egy pár elkezd a családalapításon gondolkodni, akaratlanul is elképzelik, hogy milyen lesz az életük. Látják maguk előtt, ahogy majd kísérik a leendő gyereküket az óvodába, iskolába; viszik a játszótérre a kis barátaihoz; elképzelik az anyák napjákat, szülinapokat, nyaralásokat...viszont az, ami valójában jön, a legmerészebb álmainkat, a legvadabb elképzeléseinket is felülmúlja. Senki sem látja előre, milyen érzés, mikor a hormonok ingadoznak, nem látják az átvirrasztott éjszakákat, és azt, hogy egy-egy rossz nap mennyire a kedvét szegi az embernek.

Az viszont, hogy milyen lehet az élet, ha a gyerek sajátos nevelési igényű, arra senki és semmi nem készít fel. Csak a tudat, hogy nem vagyunk egyedül, és mások is ugyanezt tapasztalják meg.

Többek között ezért indította útjára Petra az Olíviával az élet nevű Instagram oldalt, ahol a történetük bemutatásával, a tapasztalataik megosztásával szeretnének segíteni, na és persze töretlen optimizmust és erőt sugározva bearanyozni mások életét. Kendőzetlen, valóságos, és egy csoda.

Berkeiné T. Petrával beszélgettem, fogadjátok szeretettel a történetüket!

Milyen kislány Olívia?

hirdetés

Olívia egy igazi kis örökmozgó cukorfalat, a keze-lába állandóan jár. Nagyon kíváncsi, és nagyon szereti a hasát, szívesen kóstol új ételeket, és szívesen eszik finomakat. Igazán bújós kislány, igényli a kontaktust, a cicizést.

Úgy néz, hogy szinte belelát az ember lelkébe. Hátborzongató, de azért nagyon klassz is. Imádja a meséket, a dalokat, az éneklést – a napirendje is ilyen dalokhoz van kötve, és ez nagyon sokat segít. Valamiért a fura hanghatások a kedvencei, nagyon felvidítják, és őrületes kerekmese rajongó.

Viszont tudni kell róla, hogy a normális dolgok ellenére ő mégis más, mint a többiek: a jobb szemére nem lát, illetve speciális nevelési igényű – de sajnos az orvosok a mai napig nem tudták megállapítani, miért.

Mikor és hogyan tudtátok meg, hogy más, mint a többiek?

Öt hetes volt, amikor specialistához fordultunk zöld hályog gyanúval. A következő héten már a klinikán voltunk. Az 5 hetes aprócska kisbabánkat először „csak” 2 orvos fogta le és nézte, aztán hirtelen egyre többen lettek. Tudtuk, hogy baj van. Egyszer csak hallottuk, hogy azt mondják, a pupilla nem reagál a fényre. Hirtelen azt sem tudtuk, hogy ez mit jelent. Elküldtek minket szemultrahangra, ahová csak az anyuka mehetett be a babával. Én fogtam le, miközben végignéztem, ahogy a kis szemét ultrahangozzák. Nem kellett orvosi diploma hozzá, hogy lássam, hogy a két szeme teljesen másképp néz ki. A vizsgálat végén megkérdeztem a doktor úrtól, hogy ez most mi. Erre ő csak annyit mondott, hogy a jobb szemével nem lát.

Az, hogy speciális nevelési igényű, jóval később derült ki. A védőnői szűrések alkalmával jött elő a korai fejlesztés igénye, mivel Olíviának túl feszes izomzata volt a bal oldalán. Ebből adódóan aszimmetrikus tartása lett, ami nehezítette számára a mozgásfejlődést (legalábbis akkoriban még ezzel magyarázták). Nem tudta középen tartani a fejét, csak az egyik irányba forgott, de azt is elég ritkán, illetve “repülőzött”. Egy éves korától pszichiáterhez is kellett járnunk vele, amit eleinte nem értettünk, hiszen még nem tudott beszélni, akkor mit is tudnak majd vele kezdeni? Igazából viszont nagyon sok mindent megállapított a viselkedéséből már az első alkalommal. Ekkor került először szóba az autizmus gyanúja.

Azóta már számos lehetőség felmerült, mi lehet vele a baj, az autizmus mellett többek között a Rett-szindróma, Smith-Magenis szindróma – de valójában az orvosok mai napig a sötétben tapogatóznak.

Azt hiszem, ez a legnehezebb az egészben. Ez a bizonytalanság. Ha tudja az ember, mivel néz szembe, összeismerkedik a betegséggel meg az új szituációval: mivel jár, milyen kezelési lehetőségek vannak, mik a tapasztalatai másoknak. Amit pedig ismerünk, az már mindjárt kevésbé félelmetes. Arra lehet reagálni, megoldást keresni. A sötétben tapogatózva viszont nincs válasz.

Hogyan éltetek illetve élitek meg ezt a különös helyzetet?

Amikor először a látásproblémája kiderült, borzasztóan le voltunk sújtva. Folyton olyan kérdések kavarogtak a fejemben, hogy „Miért pont mi?” vagy hogy „Mit rontottam el vajon a terhesség alatt?” Vajon fertőzés, rossz genetika vagy szülési komplikáció okozta, hogy ilyen lett? Ami ugye mind hozzám vezethető vissza…. Az ember ilyenkor hajlamos magában keresni a hibát, és nem érti meg, hogy az önmarcangolás nem vezet sehova.

Miután elmondtuk a többieknek, hogy mi a helyzet, úgy éreztük, hogy senki sem érthet meg minket, nem értik, min megyünk keresztül… ami ahhoz vezetett, hogy kirekesztettünk másokat, nem is nagyon beszéltünk senkivel. Ez mindenki számára egy nehéz időszak volt. Egyrészt, mert azt gondoltuk, hogy ha mi cipeljük ezt a “terhet”, és próbáljuk a legkevésbé belevonni a nagyszülőket, nagynéniket, akkor talán nekik könnyebb lesz majd. Másrészt, mert úgy éreztem, anyaként az én dolgom megbirkózni a rossz dolgokkal, cipelni a nehézségeket, ő az én felelősségem, akkor meg minek terheljek ezzel másokat? Mások hadd lássák csak a szépet, a jót, hadd élvezzék ki a vele töltött időt.

Idő volt, míg megtanultam, a kirekesztés a legrosszabb út, amit választhatok. Idő volt belátni, hogy nem baj, ha látnak megtörve. Idő kellett ahhoz, hogy elfogadjam, ő nem egészséges, és ez rendben van így.

Mostanra sikerült elfogadnom ezt a helyzetet, és mivel abszolút gyakorlatias ember vagyok, ezért a mindennapjainkat is abszolút így szervezem és így éljük. Bármi új információt, elméletet kapunk az orvosoktól, mindennek utánajárok, megtervezem részletesen, lépésről lépésre hogyan is fog ez kinézni a hétköznapokban. Mindent feladatnak tekintek, ezt is, és biztos vagyok benne, hogy a nehézségektől és a kihívásoktól, amikkel Olívia mellett találkozom, csak több leszek.

Egy ilyen helyzet nagyon megterheli a párkapcsolatot… Hogy érzed, milyen a kapcsolatotok a pároddal?

Egy gyerek érkezése minden párkapcsolatot megterhel, tudatosan kell figyelnünk egymásra és a kapcsolatunkra, időt szánni rá, hogy működjön. A speciális nevelési igényű gyerekek vagy beteg gyerekek szüleinél pedig hatványozott a dolog: mivel még jobban megterhel egy kapcsolatot, ezért jóval magasabb a válások száma és a mentális betegségek kialakulásának aránya egyik vagy másik szülőnél. Épp ezért a kapcsolatban a tudatosság tényleg létfontosságú nálunk.

Nekem iszonyú nagy szerencsém van a párommal! Egyrészt, mert borzasztóan támogató, bármiben számíthatunk rá. Az egyik szexepilje, hogy nagyon családközpontú – mondjuk nekem ez a párválasztáskor fontos szempont volt. Épp ezért fel sem merült köztem és a férjem között, hogy bedobjuk a törülközőt! Az, hogy örökbe adjuk vagy intézetbe dugjuk Olíviát, abszolút nem opció. Szeretjük és elfogadjuk a lányunkat úgy, ahogy van. Másrészt, mivel a párom higgadt természetű - a munkájában már sok mindent látott rendőrként, talán épp ezért is olyan nyugodt.

Tény, hogy sok munkánk van a kapcsolatunkban, sőt, inkább tudatosság: odafigyelünk egymásra és arra, hogy töltsünk együtt is időt. A legkedvesebb közös programunk az alvás. Na jó, csak vicceltem... Most a tavasz beköszöntével a legszívesebben kettesben a kertben vagyunk hétvégenként, amíg a nagyik figyelnek Olíviára.

Hogyan néznek ki a mindennapjaitok Olíviával?

Olíviának nagyon fontos a rendszer, hogy jól követhető napirendje legyen. Ebben a kerekmesék dalai nagyon nagy segítséget jelentenek nekünk, mint korábban említettem, egy-egy dalhoz köti, mi következik – Pl. fürdésdal és fogmosódal. Mikor elkezdjük énekelni neki, már nevet és megindul a fürdőbe. Eleinte mindig egy tányérból etettük, hogy tudja, hogy a tányér evést jelent, ma már csak az a lényeg, hogy tányér legyen vagy ismerje a csomagolását. Meg kell találni azt a “csatornát”, amit megért.

Minden lehetőséget megragadunk a fejlesztésére, 2 éves kora óta gyógypedagógiai fejlesztésre járunk egy imádnivaló hölgyhöz, ez 2 órát jelent játékkal, egy kis mászással vagy épp járástanítással egybekötve. Itt nemcsak őt, hanem minket is tanítanak. A fejlesztőpedagógus megmutatja, hogy a még beszélni nem tudó gyerekkel hogyan tudunk kommunikálni (nyilván korlátozottak a lehetőségeink, és nem is lehet mindig tudni, hogy Olívia mennyit fog fel belőle, de legalább próbálkozunk), elmondja, hogy milyen játékokat tudunk együtt játszani és milyen apró jeleket, gesztusokat figyeljünk meg, hogy lássuk a javulást és pozitívak tudjunk maradni. Talán ez az egyik legfontosabb az egész folyamatban.

Rengeteg vizsgálatra kell járni vele, hogy megtalálhassuk, mi a baj, amit sajnos nagyon rosszul visel. Nagyon meghatározó élmény volt neki, hogy pár hónapos korától kezdve állandóan idegenek piszkálták, és időt sem szántak arra, hogy egy kicsit összebarátkozzanak és megszokja őket.

Ezzel sajnos csak azt értük el, hogy Olívia sehol sem érezte biztonságban magát, mindentől félt és a mai napig fél. Nem lehetett rábízni a nagymamákra több, mint másfél évig, nem tudtunk boltba menni együtt, csak itthon érezte magát jól.

Hogy látod, mi az, amiben a speciális igényű gyerekek ellátásánál, fejlesztésénél javítani lehetne?

Az egészségügyben a legnagyobb probléma szerintem a végeérhetetlen várakozás.

Nem elsősorban a vizsgálati időpontokra kell sokat várni, hiszen ha nagy a baj, előrébb veszik az embert. Inkább az, hogy nem tudnak pontos időre, csak adott napra időpontot adni a vizsgálatokra, így, mivel nem adott időpontra - plusz/mínusz pici csúszás - lehet érkezni, reggel korán be kell menni, és kiülni, míg sorra kerülsz. Ez persze gyakran órákig, akár fél napig is elhúzódhat – ami pedig egy kisgyereknek amúgy is megterhelő.

Nagyon pozitív tapasztalataim vannak mind a nővérekkel, mind orvosokkal, tündériek, de a rendszer sajnos futószalag ellátásra van tervezve, azaz minél gyorsabban minél több beteget ellátni. Így pedig nincs ideje egy pici gyereknek feloldódni és megnyugodni, hogy barátságos helyre jött, nincs ok a pánikra.

A védőnői rendszer is kissé merev, és nem tudja igazán jól kezelni a nem megszokott, ne adj ég szélsőséges formákat. Ennek a legjobb bizonyítéka a védőnői státuszpapír: a papíron fel vannak tüntetve azok a dolgok adott hónaphoz, amiket az átlag gyerekek már csinálnak, és amit a kis csöppségünknek is már csinálnia kellene. Ha pedig valaki nem tudja tartani ezt az átlagot – akár azért, mert speciális igényű, akár azért, mert lassabban halad, mint a többiek -, akkor azt éreztetik a szülővel, hogy itt komoly gondok vannak.

Abszolút elfogadó ember vagyok, és megértem, hogy neki ez a dolga. Viszont ha én elfogadom ezt, akkor jól esne, ha ők is el tudnák fogadni, hogy engem ez a fajta mérés nem érdekel. Olívia rengeteg vizsgálatra jár, számos szakember figyeli rendszeresen, orvosok, gyógytornászok, így ha valami baj van, akkor ők egyből tudnak segíteni – ráadásul, mivel kompetensek ebben a helyzetben, kész megoldási javaslattal tudnak támogatni minket.

Mi adja ezt a hihetetlen erőt, amivel a mindennapjaitokat szervezitek és élitek?

Mihez kell hihetetlen erő? Mivel nekem, nekünk ez a normális, így nem is tudom, hogyan lehetne másképp. Nekünk ez a helyzet rendben van így, ahogy van, ezért nem érzem, hogy ehhez hihetetlen erő kellene.

Komolyra fordítva a szót:

Nincs szupererőm vagy hihetetlen erőm, mint amiről beszélsz, nem vagyok erősebb, mint mások. Azért vagyunk erősebbek, mert ilyen gyereket kaptunk, érte erősebbé váltunk.

Ami persze ebben a folyamatban segített, az az, hogy alaptermészetre is abszolút pozitív ember vagyok, aki derűsen látja az életet. Legalábbis én úgy gondolom, hogy egyszerűen ilyen vagyok, és sokkal inkább buli így az élet, mint ha pesszimista lennék, nem igaz?

Épp ezért tudom, hogy mindenre van megoldás – csak esetleg most még nem tartunk ott. De egyszer fogunk! És mivel mindenre van megoldás, tudom, hogy az a rossz, az a nehézség, amivel most szembenézek, el fog múlni. Nem lehet állandóan félni, és azon görcsölni, hogy mi lesz most.

A másik kapaszkodó a mindennapjainkban a támogató férjem és a hihetetlen családom, akik mindenben segítenek, amiben csak tudnak. Nélkülük nem tarthatnánk most ott, ahol tartunk. Nagyon hálás vagyok értük.

Mik a terveitek a jövőben?

Kis célokkal, kis lépésekkel haladunk. Azt tudjuk, hogy Olívia jóval elmaradottabb a korosztályánál a betegsége miatt, de pontosan nem lehet megállapítani, hogy akkor most mennyi idős gyerek szinjén is van, és neki mi lenne a normális. Olyan tempóban haladunk, ami neki megfelel. Már próbál felállni, és minden lehetőséget megragadunk a fejlesztésére, hogy egyszer önállóan járjon. Úgyhogy nagyon pozitív vagyok, hogy rövidesen sikerülni fog neki!

Szeretnénk hármasban is valami klassz családi programra elmenni, amit mindannyian tudnánk élvezni. Ez Olíviával kicsit nehezebb, mint más, hasonló korú gyerekkel, de biztos vagyok benne, hogy csak a megfelelő programot kell megtalálni ehhez.

*A képek forrása az "Olíviával az élet" c. Instagram oldal. Felhasználásuk a szerző beleegyezésével történt, további felhasználásuk szintén engedélyköteles!

Ha tetszett amit olvastál, keresd Zsófi írásait a My Mommy Melody blogon vagy a Facebookon!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
people-on-a-video-call-4226261.jpg

5 pozitívum, amit a járványhelyzet munkahelyi tapasztalataiból megőrizhetünk

Először jött a sokk, a kényszerintkézkedések, a váratlan fordulatok időszaka. Ahol nem dőlt be rögtön a munka, az életnek folytatódnia kellett. És lehet, hogy hasznos felismeréseket hozott ez az új helyzet.
szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Válság jön, óriási lesz a munkanélküliség, bajba kerülnek egész szektorok, beláthatatlanok a károk. Csak néhány a sokat hallott jóslatok és megállapítások közül, amelyek a járványhelyzet munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban elhangzottak. Váratlan fordulatokra kellett készülnünk és sok csapás ért minket, ez tény, de van-e mégis valami tanulságos is az elmúlt hetek történéseiben? Mit tanulhatunk a nehézségekből, az azokra adott reakciókból? Ennek jártunk utána, Nagy Barbara szervezetfejlesztő szakember, fejvadász segítségével.

Fájdalmas döntések

A kezdeti sokk után, ami március elején – közepén érhette a munkáltatókat, alapvetően azokra a kérdésekre kellett választ találniuk, hogy hogyan tudják folytatni a tevékenységüket, mi történik egyáltalán a piacukon, hogyan tudnak mindehhez alkalmazkodni és egyáltalán fenn tudnak-e maradni. Bizonyos szektorokat – mint a turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés, kultúra, légiközlekedés – teljesen padlóra küldött az új helyzet, egyszerűen megállt az élet számukra, sok esetben megszűntek az ezen a területen működő cégek bevételei.

Vannak olyan szektorok is, ahol a kereslet leépülése komoly léket ugyan nem ütött az üzleti bevételeken, de nagyon merészen itt sem lehetett tervezni. Nem voltak bevált praktikák, amik pont ilyen helyzetekre adtak volna mintákat. A 2008-as válsághoz hasonlították az első hetekben az elemzők a várható hatásokat, de hamar kiderült, hogy ez az időszak még sokkal nehezebb helyzetbe hozhatja a gazdasági szereplőket.

A munkáltatóknak ilyen nehezített pályán kellett megoldást találni – nem volt egyszerű dolguk. „A lehetséges lépések nagy része fájdalmas döntéseket igényelt, mint költségcsökkentés, munkaidő csökkentése, bércsökkentés, elbocsátások, járvánnyal kapcsolatos egészségügyi kérdések és egyben felkészülés a legrosszabbra, például ha nem tudunk kijönni a gödörből. Az ilyen döntéseket rengeteg számítás és elemzés kell, hogy megelőzze, ami arra jó volt, hogy ne az első pánikból kelljen dönteni, de ettől még lelkileg ugyanolyan megterhelő maradt a folyamat” – összegzi a szakember.

hirdetés
Hogyan dolgozunk majd tovább?

Mit tapasztaltál a saját munkahelyeden az elmúlt hetekben? Szerinted mi fog változni a munka világában? És minek kellene? Erre vagyunk kíváncsiak rövid kérdőívünkben. Segíts nekünk, válaszold meg ide kattintva a kérdéseket. Az eredményekről hamarosan egy cikkben számolunk majd be.

Alkalmazkodni a megváltozott helyzethez

Még ahol nem kellett rögtön vészforgatókönyvvel készülni, ott is jelenthetett komoly fejtörést az aktuális helyzethez való alkalmazkodás. Ki dolgozhat otthonról és hogyan? Hogyan lehet fenntartani a hatékonyságot? Elvárható-e a koncentrált otthoni munkavégzés olyan munkatárstól, akinek a munka mellett a szintén otthon lévő óvodás vagy kisiskolás gyerekeivel is foglalkoznia kellett? Hogyan lehet távmunkában jól megszervezni a napi működést?

„Van, akinek a munkája elvégezhető távolról is, és van, akinek nélkülözhetetlen a személyes jelenléte, főleg például a termelésben, élelmiszer-kereskedelemben, logisztikai területen, egészségügyben, patikában. Ezeken a munkahelyeken a munkáltatónak az jelentette a legfőbb kihívást, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket megteremtse, rendszeresen fertőtlenítsen, védőfelszereléssel lással el a munkatársakat – még akkor is, ha esetleg a beszerezni kívánt szájmaszk vagy kézfertőtlenítő épp hiánycikk” – sorolja Nagy Barbara a cégek közelmúltban megtapasztalt kihívásait.

Van-e valami pozitívuma az elmúlt időszaknak?

Bár elsőre inkább negatívnak tűnhet a sok megpróbáltatás, meg kell találnunk, milyen pozitív hozadékokat vihetünk el magunkkal a jövőben. Szakértőnk segítségével összegyűjtöttünk olyan szempontokat, amelyek azt igazolják, hogy vannak olyan tanulságai a járványhelyzetnek, amelyeket továbbvihetünk magunkkal a jövőben is.

1. Hatékony lehet az otthonról dolgozás

Eddig fontos vonzerő volt egy toborzásban, ha heti / havi 1-2 home office lehetőséget tudtak a munkáltatók a jelölteknek ígérni, de eszközök és rendszerek híján mindig kicsit kérdéses volt, hogy ez elég hatékony-e. Most látjuk, hogy nagyon is hatékony tud lenni. És ha eddig esetleg a vezető azért nem akarta engedni az otthonról dolgozást, mert kevésbé bízott benne, hogy munkatársai valóban elvégzik a feladataikat, akkor most meggyőződhetett róla, hogy ez a rendszer működik, érdemes bizalmat szavazni a kollégáknak.

2. Működik a feladatdelegálás távmunkában

Nem kell ahhoz egy fedél alatt lennünk, hogy a főnök feladatot adjon ki a beosztottjainak, és ellenőrizze a teljesítést. A járványidőszakban a legtöbb helyen kiderült, hogy remekül működik a feladatdelegálás akkor is, ha az nem személyesen történik.

3. Online térben is ápolhatók a személyes kapcsolatok

Tartottunk attól, hogy elvesznek a személyes kapcsolatok, de látható, hogy akár a megbeszélések új rendjével, akár a napindító közös online kávézással a legfontosabb (vagy kevésbé fontos) információkat így is megkaphatjuk. Sok közösség péntek délután ugyanúgy a közös sörözésre készül, csak mindenki egy másik asztalnál (a sajátjánál) ül.

4. Digitális eszközök segíthetnek minket a hatékony kapcsolattartásban

A Messenger, Zoom, Google Meet és társain kívül számos más eszköz is bizonyított. Vannak például olyan applikációk, amelyekben minden munkatárs azonnali jelzést tud adni a hangulatáról, motiváltságáról, ha elakadást szeretne jelezni, vagy ha az ötlete nem bírja ki, hogy a hétvégi beszámolóig magában tartsa azt. Ezek segítségével a munkahelyi vezető állandó információt kaphat a csapat közérzetéről.

5. Világosabban látjuk, milyen megbeszélések és tárgyalások tényleg szükségesek

Kiderült, hogy milyen megbeszélésekre van valóban szükség, tényleg meg kell-e levélben boldog-boldogtalant címezni, mi az, amit sokkal egyszerűbben lehetne kezelni egy megfelelő táblázat rendszeres vezetésével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
social-distancing-4992164_960_720.jpg

A lazítás nem egyenlő a lazulással - ezekre figyelj a következő hetekben is

A járványhelyzet miatti intézkedések folyamatosan változnak, és ha van is enyhítés, ez még messze nem jelenti azt, hogy sikerült elűznünk a vírust. Íme néhány fontos szempont, amire továbbra is figyelnünk kell.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

A fertőzések számának csökkenésével lassan kiszabadulhatunk a karanténból, ez mégsem jelenti azt, hogy az élet ugyanúgy folytatódhatna, mint ahogy azt korábban megszoktuk. Kevesebb ugyan a korlátozás, de az éberségünk nem csökkenhet, mert a vírus sajnos nem tűnt el, továbbra is itt van közöttünk, és ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, bármikor újra komolyabb problémát okozhat. Most nagyon sok múlik az egyéni felelősségen, nem szabad elfelejtenünk, hogy a lazítás nem egyenlő a lazulással. Továbbra is fontos, hogy vigyázzunk egymásra és magunkra. Összeszedtünk néhány szempontot, amire érdemes figyelni a jövőben is.

Kell a két lépés távolság

A legkönnyebben úgy vigyázhatunk egymásra, ha betartjuk az ajánlott két méteres távolságot, kerüljük a csoportosulást, nem megyünk tömegbe. Tehát például, ha ki is ülhetünk már egy napfényes teraszra, várva a finom italokra és ételekre, egyáltalán nem jó ötlet nagyobb baráti összejöveteleket tartani. Bármennyire hiányzik is, hogy az üzletekben, boltokban nézelődj, mégis, most inkább csak akkor indulj vásárolni, ha tényleg valamit be kell szerezned, és akkor is tartsd meg a megfelelő távolságot a többi vásárlótól, akár a mirelitpultnál, akár a pénztárnál.

Új barátaink: a maszk és a kézfertőtlenítő

Most, hogy már egy ország sajátította el a helyes kézmosás lépéseit, a következő feladat, hogy továbbra is alkalmazzuk ezt a mindennapokban. Sőt, a személyes higiéniát illetően lépjünk még tovább: azokra a helyzetekre, amikor épp nem tudunk kezet mosni, szerezzünk be kézfertőtlenítőt, ha pedig kimozdulunk otthonról és zárt térben kell tartózkodnunk, ajánlott a maszk viselése. Érdemes maszkból beszerezni egy kedvedre valót, az ugyanis egy jó ideig még biztos az életünk része marad. Nem szabad elfelejtenünk, hogy bárki lehet tünetmentes vírushordozó. Akár te is. De ha maszkot viselsz, kisebb eséllyel adhatod tovább a fertőzést. Ha egészségesen is maszkot viselsz, pont azt fejezed ki, hogy figyelsz embertársaidra.

hirdetés
Többet teszünk-e az egészségünkért vírushelyzetben?

Töltsd ki te is rövid kérdőívünket, segíts nekünk abban, hogy relevánsan írhassunk a témáról. Ide kattintva pár perc alatt megválaszolhatod a kérdéssort.

Előre is köszönjük együttműködésedet!

Egy csepp felelősség

A járvány sajnos még nem ért véget, bár kétségtelenül egy új szakaszba léptünk. Most a lazítás időszakában különösen lényeges, hogy ahelyett, hogy minden eddigi szabályt felrúgnánk, felelősségteljesen tartsuk be továbbra is a korábban bevezetett intézkedéseket. Egy cseppnyi felelősség a kulcsa lehet annak, hogy a lehető legoptimálisabban alakuljon a jövőnk. Ha mindenki „csapatjátékosként” viselkedik, akkor van esélyünk arra, hogy a nyarat ne csak az erkélyekről élvezzük. Vedd komolyan a helyzetet, és tegyél meg mindent, amit lehet, hogy közösen megakadályozhassuk a vírus további terjedését!

Az immunrendszered támogatása most különösen fontos

Amellett, hogy a távolságtartásra és higiéniára figyelünk, talán az egyik legfontosabb, hogy továbbra se feledkezzünk meg gondoskodni szervezetünk védelmi rendszeréről, azaz az immunrendszerünk topon tartásáról. Többnyire csak a tavaszi és őszi időszakokban figyelünk fokozottabban az immunrendszerükre, de ne felejtsd el, hogy az új típusú koronavírus még most is köztünk van, és egyáltalán nem tudjuk róla, hogy nyáron kevésbé fertőző hatású-e. Ezért ne hagyd abba, hanem továbbra is folyamatosan támogasd szervezeted ellenálló képességét!

>> Étkezz megfelelően!

Az immunrendszer megfelelő működését helyes táplálkozással, elegendő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással támogathatjuk. Ügyelj arra, hogy minőségi ételeket fogyassz, egyél minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, és próbáld meg visszaszorítani a sok felesleges cukrot, sót.

>> Támogasd a szervezeted a működéséhez nélkülözhetetlen anyagokkal!

Válassz olyan készítményt, amelyben megtalálható minden olyan ásványi anyag és nyomelem, amelyre a szervezetednek szüksége van. Ilyen a Béres Csepp belsőleges oldatos cseppek, amely megfelelő mennyiségben, megfelelő arányban, komplex formában tartalmazza ezeket a létfontosságú anyagokat, így az immunrendszered igazi testőre.

>> Mozogj rendszeresen!

Hetente háromszor egy–egy órás séta már biztos, hogy jótékony hatású,- pláne, ha a zöldben, friss levegőn járhatsz egyet. De ha ennél aktívabb mozgásra is hajlandó vagy, most rengeteg ingyenesen elérhető online edzésprogramot találsz a neten.

>> Kerüld a stresszt! A kialakult helyzetben keresd a jót!

Próbáld megtalálni ebben az egyáltalán nem könnyű helyzetben is az örömforrásokat, vedd észre magad körül a szépet, használd ki a léleképítő alkalmakat, és iktass be testerősítő programokat. Figyelmed fordítsd olyan dolgok felé, melyek segítenek kikapcsolni, és csökkentik az életedben megjelenő negatív stresszhatást. Lehet ez egy telefon a barátodnak, filmnézés, olvasás, zenehallgatás, séta, testmozgás, de akár már egy gyors légzőgyakorlattal vagy egy 5 perces relaxációval is lenyugtathatod a testedet.

Hogyan segíthet a Béres csepp?

Nyomelempótlás révén:

- Támogatja a szervezet ellenállóképességét.

- Betegségek után segíti a felépülést.

- Fáradékonyság, gyengeség esetén elősegíti a jó közérzet helyreállítását.

- Erősíti a szervezetet.

- Már 10 kg testsúlyt elérő gyerekek is kaphatják immunrendszerük támogatására.

Béres Csepp belsőleges oldatos cseppek.

Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer.

Forgalmazó: Béres Gyógyszergyár Zrt.

1037 Budapest Mikoviny u. 2-4.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
affection-baby-baby-girl-beautiful-377058.jpg

Rendkívüli esetek Babaváró kölcsönnél - ezekre figyelj oda

Akadály lehet- a járványhelyzet? Felvehető-e a kölcsön Diákhitel mellett? Örökbefogadás esetén is jár-e a támogatás? Az OTP Bank, az államilag támogatott kölcsönök szakértőjének segítségével adunk választ a kérdésekre.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Nemrég készítettünk egy kvízt, amelynek kitöltői azt tudhatták meg, hogy mennyire állnak készen az anyaságra. A válaszokból is kiderült, hogy a babavárás egyik legtöbb fejtörést okozó kérdései az anyagi biztonsággal függnek össze. Nem túl drágák-e a vizsgálatok? Mibe kerül beszerezni a babakelengyét? Jut-e mindenre elég pénz? A 2019-ben bevezetett, állami támogatású Babaváró kölcsön épp arra kínál megoldást, hogy ne kelljen a babát váró pároknak az anyagiak miatt aggódniuk. Az indulás óta több mint 40 ezer házaspár igényelt átlagosan 9,5 millió forint összegű támogatást.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén a házasságkötések száma jelentősen emelkedett, 4517 pár lépett frigyre, ami 140%-kal, 2631-gyel több a 2019. februári adatnál. A házasságkötések számának növekedésével a Babaváró kölcsönre jogosultak köre is folyamatosan bővül.

Ebben a cikkben utánajártunk, hogy kik jogosultak a kölcsönre, most pedig megvizsgálunk négy rendkívüli esetet közelebbről. Lássuk, mik a válaszok a felmerülő kérdésekre!

1. Szeretnénk igényelni babaváró kölcsönt, de nem tudom, lehet-e most. Ebben a koronavírus okozta helyzetben is fel tudjuk venni?

Válasz: Igen. Sőt annak érdekében, hogy a pénzintézetek csökkentsék a személyes érintkezések számát, a koronavírus világjárványra való tekintettel 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt és annak megszűnését követő 30. napig a Bababáró kölcsön meghatalmazott útján is igényelhető, így elég csak a házaspár egyik tagjának megkötni a szerződést. A Babaváró kölcsön igényléséhez TB igazolás benyújtása szükséges, amelyet érdemes az igénylést megelőzően beszerezni az illetékes kormányhivatalban vagy ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában. A lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztár feladatkörben eljáró hivatalok adják ki az igazolást, amely akár több napot is igénybe vehet. A bankfiókokban az igazolás hiányában csak tájékoztatást tudunk nyújtani a termékről.

hirdetés
Az OTP Bank tanácsai a Babaváró kölcsönt igénylő házaspároknak:

- Már kiállított TB igazolással érkezzenek a bankfiókba

- Ha már túl van a feleség a terhesség 12. hetén, akkor hozza magával a terhes-gondozási kiskönyvét (orvosi pecséttel és aláírással).

A következő azonosító dokumentumokat ne hagyják otthon:

- Érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány

- Lakcímkártya magyarországi állandó lakcímmel és személyi azonosító számmal

- Adókártya, amely tartalmazza az adóazonosító jelet

- Ha az elmúlt 3 hónapban nem az OTP Banknál vezetett bankszámlára érkezett jövedelmük, 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás, vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonat szükséges

Tájékozódjanak előzetesen az OTP Bank honlapján, a jogosultságról, szükséges dokumentumokról.

Kalkulálják ki előzetesen a törlesztő részletet az OTP Bank kalkulátorával.

2. Mi történik, ha a jelenlegi helyzetben elveszítettem az állásomat, és nem tudom fizetni a törlesztőrészletet?

Válasz: A mostani rendkívüli helyzetben életbe lépett a hiteltörlesztési moratórium. A 2020. december 31-ig elrendelt hiteltörlesztési moratórium a 2020. március 18-ig már folyósított Babaváró kölcsönökre vonatkozik. Az ilyen hitelek esetében további könnyítés, hogy a fizetési moratórium idején a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet szerint nem kell megfizetni a kezességvállalási díjat, ami a felvett összegtől függően néhány tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek. A kölcsön futamideje ugyan meghosszabbodik, de a törlesztőrészlet összege nem lehet magasabb, mint a szerződés szerinti törlesztőrészlet összege. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni akarnak a hiteltörlesztési moratóriummal, nincs semmi teendőjük, az OTP Bank is automatikusan intézi a törlesztő részlet beszedését.

A 2020. március 19-től folyósított babaváró kölcsön szerződésekre a hiteltörlesztési moratórium ugyan nem vonatkozik, de a kölcsönigényléskor választható opcióként törlesztési biztosítás is köthető, amely – többek között – munkanélküliség esetén is segítséget nyújt.

3. Ha van Diákhitelem, igényelhetek babaváró támogatást?

Válasz: Igen, viszont az elbírálásnál figyelembe kell venni, hogy a Diákhitel és a Babaváró kölcsön törlesztője együtt sem haladhatja meg az igazolt havi nettó jövedelem 50%-át (500.000 Ft feletti jövedelem esetén a 60%-át).

4. Ha nem lehet egy párnak saját gyermeke, örökbefogadás esetén is igényelhetik a Babaváró kölcsönt?

Válasz: Igen, a 2019. július 1-je után született örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtását követően - első gyermek esetén legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül - válik véglegessé.

Az OTP Bank számára kiemelkedően fontos kollégái és ügyfelei biztonsága. Ezért arra kérik a Babaváró kölcsönt igénylőket, hogy mielőtt a fiókba látogatnak tájékozódjanak az OTP Bank honlapján a kölcsön feltételeiről, illetve kérjenek visszahívást. Így telefonon keresztül megtudhatják, jogosultak lehetnek-e a kölcsönre, valamint fióki időpontfoglalással elkerülhetik a sorban állást.

5. Ha legalább 12 hetes magzatra tekintettel kérik a törlesztés szüneteltetését, és ezt követően elvetél a feleség, vagy esetleg halva születne a gyermek, akkor továbbra is figyelembe veszik ezt a gyermeket?

Válasz: Igen, a várandósság betöltött 12. hetétől kezdve már a magzat is a megszületett gyermekkel esik egy tekintet alá (ugyanakkor a vetélés vagy halvaszületés tényét 60 napon belül be kell jelenteni a hitelintézetnek).

*Jogi figyelmeztetés:

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A feltüntetett THM a 10 millió Ft hitelösszegű és 20 éves futamidejű Babaváró kölcsönre vonatkozik.

THM1: 0,4% THM2: 5,4%

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rozsalekvar_ck.jpg

Így készül a rózsalekvár, aminek az illatánál csak az íze finomabb

Állítólag a finom illatok, főleg a rózsa, erősítik a memóriát. Ezek alapján, nagyon okos leszel lekvárfőzés közben.
Ágostonné Szőcs Anna receptje a Parókia konyháján túl blogon - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Szeretek virágokat felhasználni. Cukrozott ibolya, árvácska, orgona receptek vannak már a blogon. A bodzavirág felhasználása is ebbe a kategóriába tartozik, de lekvárt még nem készítettem virágból, pedig olyan egyszerű.

Hozzávalók:

2+4 dkg rózsaszirom (vegyszermentes)

30 dkg kristálycukor

fél citrom leve

3 dl víz és 2 teáskanál 3:1 Dzsemfix

hirdetés

Elkészítés

Akkor jók a szirmok, amikor már elnyíltak, de még nem fonnyadtak, és könnyű lehúzni őket a szárról. Konyhakész akkor lesz, ha minden sziromról eltávolítjuk a fehér részt, mert az valószínűleg keserű. Én ollóval vagdostam le.

A Palóc Provence oldalán találtam a receptet. Ő rózsacukor készítéssel indítja. Késes aprítóban zúzza össze a szirmokat és a cukrot. 4 dkg-t a 6-ból. Nekem nincs aprítóm, azért botmixert használtam. Kicsit pépes lett, de szépen kihozta a színét. Utána a vizet felforraljuk, beletesszük a rózsacukrot, a szirmokat, a citromlét, és kevergetve 10 percig főzzük. Egy kis cukorral elkeverjük a dzsemfixet, és azt is hozzáadjuk. Azzal is főzzük 5 percig, majd üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé állítjuk 10 percre.

Pont tele lett ez a két üveg, alig maradt kóstolásra, de még biztos, hogy többször fogok idén készíteni, mert nagyon különleges és finom. Kalácsra, palacsintára, kekszre, vagy csak úgy.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!