Nem hozták a várt megtakarítást az Elios lámpái
Hatalmas spórolást vártak az önkormányzatok, de ez nem történt meg.
Címkép: Elios.hu - szmo.hu
2018. december 07.


Jelentős megtakarítást ígért az önkormányzatoknak a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios: a közvilágítási fejlesztésektől több település is nagy spórolást várt.

A köztéri lámpákat LED-lámpákra cserélték, de a villanyszámla mégsem csökkent úgy, mint várták – írja a Népszava.

Siófokon 6900 lámpa közül 4600-at újítottak fel, a régi lámpákkal 101 milliót költöttek évente köztéri világításra. A felújítás után ez 35%-kal csökkent, 66 millióra, azonban eközben az áramár is csökkent 38%-kal.

Hódmezővásárhelyen a város közvilágításszámlája a felújítás előtt, 2011-ben 48 millió forint volt, úgy számoltak, a fejlesztéssel 44 milliót spórolhatnak. Az új lámpákat 2012-ben adták át. A Népszava szerint az önkormányzatoknál 20 százalékkal kisebb áramfogyasztást mértek, de a nagy spórolás így is elmaradt. 2013-ban 50 milliót költöttek a számlára. Igaz, hogy közben nőtt az áram ára, de ha nem is drágult volna, a 20%-os energiafogyasztás-csökkenés bizonyosan nem hozta volna az ígért 25%-os rezsimegtakarítást - írja a Népszava.

A Direkt36 Keszthelyen vizsgálta meg az Elios-lámpák hatását: ott a város 50%-os kiadáscsökkenést várt, de ez sem következett be.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x