hirdetés
tokaji.png

Nem hamisíthatják többé a Tokajit Kínában

Száz európai és száz kínai terméket helyeztek oltalom alá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Kétoldalú megállapodást kötött az Európai Unió és Kína, amely szerint száz kínai és száz EU-s terméket helyeztek földrajzi árujelző oltalom alá.

A jegyzékben a Tokaji mellett még más híres európai termékek is megtalálhatók.

Például a Champagne, feta sajt, az ír whiskey, a münchen-i sör, a görög ouzo, a lengyel vodka, és a pármai sonka.

A kínai termékek között például a Pixian Dou-Ban (Pihszieni babpép), az Anji Bai Cha (Ancsi fehér tea), a Panjin Da Mi (Panjin rizs) és az Anqiu Di Jiang (Ancsiui gyömbér) szerepel.

hirdetés

A teljes elfogadáshoz az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának jóváhagyására van még szükség. A megállapodás várhatóan 2020 végéig lép hatályba. Az ezt követő négy év elteltével további 175 földrajzi árujelzővel bővül a megállapodás mindkét ország részéről– közölték.

Az Unió számára agrár-élelmiszeripari export szempontjából Kína a második legfontosabb ország. A 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között a kivitel értéke elérte a 12,8 milliárd eurót.

Az unió közel 3300 – oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ), vagy oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) – jegyez. Emellett 1250 nem uniós elnevezés élvez oltalmat az EU-n belül. Ezek általában ugyanolyan kétoldalú megállapodásoknak köszönhetőek, mint a Kínával kötött.

Az uniós földrajzi árujelzők piaci volumenben mintegy 74,8 milliárd eurót képviselnek, és együttesen az uniós élelmiszer- és italexport 15,4 százalékát teszik ki.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
cementerio-948048_960_720.jpg

Két évvel a halála után temethetik el az Olaszországban meggyilkolt magyar prostituáltat

A fiatal nő mindössze 24 éves volt, amikor gyilkosa megölte, kirabolta, a testét pedig a vonatsínekre dobta.
Címkép: illusztráció Pixabay - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Olasz karitatív szervezetek indítottak gyűjtést, hogy a lassan két éve halottasházban fekvő M. Arietta testét hazaszállítsák - tudta meg a hvg.hu.

A fiatal magyar nőt két éve, 2018 januárjában gyilkolta meg egy férfi a Modena melletti Castelfranco Emiliában. Miután megölte, kirabolta, és a testét a vonatsínekre dobta.

A gyilkos már korábban is lecsapott: egy másik nőt is megölt, így börtönben várja az újabb ítéletet.

M. Arietta holtteste azóta is a modenai halottasházban van, mert családjának nem volt pénze arra, hogy hazaszállítsák és eltemessék.

hirdetés

Több olasz szervezet azonban adománygyűjtést indított a temetés költségeire, helyi lapok szerint össze is gyűlt a pénz a temetésre.

A kezdeményezésben nem csak a castelfrancói önkormányzat, hanem a milánói magyar konzulátus is részt vállalt.

A magyar nő holttestét hamarosan hazaszállítják, majd november 22-én az olasz segítő szervezetek Modenában is megemlékeznek róla, és két másik, az elmúlt években a környéken meggyilkolt prostituáltról is.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsonygergely.jpg

Így köszöntötte Karácsony Gergely Budapestet a főváros születésnapján

Egy idézetet osztott meg közösségi oldalán a főpolgármester.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A jeles napon a főváros főpolgármestere, Karácsony Gergely így köszöntötte a várost:

"'Önkormányzati jogánál fogva a főváros saját belügyeiben önállóan intézkedik, határoz és szabályrendeletet alkot, s határozatait és szabályrendeleteit saját közegei által hajtja végre…' Így szól a Budapest létrehozásáról szóló 146 éves törvény. Ma sem fogalmaznánk másképp. Boldog születésnapot Budapest!"

- írta a főpolgármester a közösségi oldalára.

hirdetés

Pénteken, a megemlékező ünnepségen azt mondta, hogy emlékezni és emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy Budapest az a kivételes európai főváros, amelyet nem uralkodói hatalom hozott létre, hanem éppen annak ellenére jött létre és szerezte meg fővárosi jogát.

"Mi 146 év múltán is csak ahhoz ragaszkodunk, amit megalkuvásból biztosított a törvény a városnak"

- fogalmazott.

A főpolgármester azt is elmondta: amit 146 évvel ezelőtt küzdöttek ki magunknak a városlakók, azt most is képesek leszünk megvédeni, "mert senki, de senki nem leckéztetheti meg, végképp nem büntetheti meg" a budapestieket azért, mert felelősen kifejezték demokratikus akaratukat.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kep-1.png

Külföldieket dobált üvegekkel egy férfi a 17-es villamoson, miközben azt kiabálta nekik: „kurva arabok”

Felvételek is készültek az esetről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Megtámadtak egy külföldi, fekete állampolgárokból álló társaságot szombaton éjjel a 17-es villamoson Budapesten, írja a Mérce, akiknek a megtámadott társaság egyik tagja nyilatkozott is.

Agwaza Moses elmesélte, átszálltak a 17-esre a 47-es villamosról, hogy egy valószínűleg részeg ember ütni kezdte a villamos ablakát a megállónál az ülőhelyüknél.

A férfi követte őket, agresszívan üvöltözött velük és alkoholos üvegeket dobált feléjük. Az esetről felvételek is készültek, ezek alapján egyiküket közvetlen közelről is próbálta megütni és "kurva araboknak" hívta őket.

A felvételen egy nő beszél, aki közvetíti az eseményeket és hozzáfűzi, hogy "emberek is ülnek a járaton", arra utalva, hogy senki nem tesz semmit. És valóban: a felvételen látszik, hogy egyvalaki elsétál a férfi közeléből, a többiek nyugodtan ülnek, a megtámadott színes bőrű férfi pedig igyekszik elkerülni a harcot és csak a közvetlen támadásnál védekezik az ellen, hogy a fejét üveggel üsse támadója.

hirdetés

Az érintettek rendőrt hívtak, és hamar el is fogták az azóta a helyszínt elhagyó garázdát, akit végül előállítottak.

Itt láthatóak az esetről készült felvételek:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
monorierdo.png

Skizofrén nőt tarthatott fogva rabszolgaként egy monorierdei pár

A nőt Vecsésen találták meg, lábán lánccal, lakattal, amint egy szemetesben turkált.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy egy pár a Monori Járási Ügyészség vádirata szerint évekig fogva tartott egy budapesti nőt a Monorierdőn található házukban. Az asszony állítólag betegsége miatt költözött hozzájuk még 2010-ben. Viszont amikor el akart jönni, már nem engedték. A rendőrség évekig eltűntként kereste, majd 2016-ban halottnak nyilvánították.

A nő 2017 júniusában szökött meg, majd elgyalogolt a 20 kilométerre lévő Vecsésre. A helyiek akkor hívtak hozzá rendőrt, amikor meglátták, hogy lánccal és lakattal a lábán egy szemetesben turkál. A pár ellen személyi szabadság megsértése és más bűntettek miatt emeltek vádat.

"Ő maga kopogtatott be hozzánk, befogadtuk, etettük, itattuk őt, cserébe a ház körül dolgozott, segített küllőket javítani a piacozásra szánt bicikliken. Mi csak segítettünk neki, de ő hol eltűnt, hol visszajött, csavargott mindenfelé, de mi mindig visszafogadtuk, ha visszatért"

hirdetés

- nyilatkozta korábban a lapnak H. Emília. Párja, Lajos azt is elmondta, hogy szerinte verőemberek láncolhatták meg az asszonyt.

"Egy nap azonban végleg eltűnt, nem tudtunk róla semmit, csak akkor, amikor úgy egy évvel ezelőtt két férfi jött hozzánk, őt keresték, és közölték: meg akarják verni. Ha tudjuk, akkor sem árultuk volna el, hol van. Lehetséges, hogy ők láncolták le."

A 24.hu azt írja: a rabszolgaként tartott nő többször is megszökött, a férfi emiatt egy idő után megláncolta őt és bezárta a pincébe, míg párjával elmentek otthonról. Egy alkalommal úgy megverte, hogy eltört a bordája. A vascsőhöz láncolt nőnek egyszer aztán sikerült kiszabadítania magát, ezután a kapun át kimászott, és a vasúti sínek mentén Vecsésre ment. Ekkor találtak rá, lánccal és lakattal a lábán.

Az áldozat, Ica a korábbi vallomásában azt állította, önként ment a párhoz, miután megismerkedett velük. Eleinte együtt evett, ivott, kávézgatott H. Lajosékkal, később azonban ez teljesen megváltozott. Szerinte esélye sem volt arra, hogy megszökjön tőlük, a pár konkrétan fogva tartotta, és bezárták, ha egyedül hagyták otthon.

A portál azt írja, a pszichológus szakértő szerint az áldozat szavahihető. Az elkövetők esetében fel sem merült az eddigi eljárás során, hogy ne lennének beszámíthatók. Váltig állítják, hogy ártatlanok.

"Egy szó sem igaz abból, hogy fogva tartottuk Icát. Jó dolga volt nálunk, és azt csinált, amit akart"

– mondta H. Lajos a 24.hu-nak.

Icát november 18-án hallgatták volna ki, de mivel belázasodott, ezt elhalasztották. A skizofrén nő jelenleg is gondozásra szorul.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!