hirdetés
börtön.jpg

Nem fizet többé kártérítést az állam a rossz börtönviszonyok miatt, pedig erre törvény kötelezi

Orbán Viktor múlt héten jelezte, hogy nem ért egyet ezzel a jogszabállyal, most pedig fel is függesztették a kifizetéseket.
MTI, SZM, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Felfüggesztette azoknak a kártérítéseknek a kifizetését a magyar állam, amelyeket börtönben ülő bűnözőknek ítéltek meg – ezt Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mondta a Hír Tv-ben. Az államtitkár szerint 12 ezer eljárás van folyamatban, és erre szerinte egy üzlet épült. Azt mondta: „ezek az emberek ott vannak a börtönben, és amint belép a börtönbe, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”. Tuzson szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni”.

A magyar kormány az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban vitatná meg, hogy jár-e az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt pénz, addig viszont nem fizetnének.

A jelenleg hatályos magyar jogszabály szerint viszont jár az elítélteknek a pénz, ha azt a bíróság megítéli nekik, ráadásul a törvény módosítását pár éve, 2016-ban fogadta el a parlament. Ez pedig kötelezi az államot a megítélt összeg kifizetésére.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Így szól a jogszabály:

hirdetés

"Kártalanítás jár az elítéltnek vagy az egyéb jogcímen fogvatartottnak a fogvatartása során a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, különösen az illemhely elkülönítésének a hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás (a továbbiakban együtt: alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények) által előidézett sérelem miatt. A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után jár. A kártalanítás megfizetésére az állam köteles."

Orbán Viktor kormányfő múlt csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy szerinte gyilkosok, gyermekgyilkosok, rablók, csalók, erőszaktevők az ügyvédjeik segítségével milliókat perelnek ki az államtól a börtönkörülményekre hivatkozva.

Ez a "börtönbiznisz" mára iparággá vált - mondta utána Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője, hozzátéve: bűnözők és ügyvédek gazdagodnak ezen, a rabok fejenként 6-10 millió forintra perlik az államot, "és több ezer ilyen pert indítottak dörzsölt ügyvédek a Soros-hálózat segítségével". A bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár - hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc közölte: Magyarországon a börtönkörülmények sokat javultak az elmúlt években, több férőhely és új börtönök épültek és épülnek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mengyiroland-1-1000x563.jpg

Titokban VIP börtönbe vonult be Mengyi Roland volt fideszes képviselő

Egy volt elítélt mesélt az ország legjobb börtönének körülményeiről, ahol a politikus nemrég megkezdte büntetése letöltését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Titokban vonult börtönbe Mengyi Roland volt fideszes parlamenti képviselő múlt szombaton - tudta meg a Blikk.

A politikust többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete miatt ítélték el tavaly szeptemberben. Négy év börtönt kapott, aminek letöltését most kezdte meg.

Már decemberben meg börtönbe kellett volna vonulnia, de halasztást kapott, így a karácsonyt még a családjával tölthette

- értesült a lap.

hirdetés

A Blikk úgy tudja, Mengyi a kecskeméti börtönbe ment, ami az ország legjobb, európai színvonalú börtöne. Egy volt rab a lapnak elárulta, hogy egyágyas, jól felszerelt szobák vannak, az elítéltek közös konyhában főzhetnek, a börtönnek pedig van saját boltja is. A rabok többsége kisbusszal jár dolgozni reggel 6-tól délután 3-ig, ezután a börtönkantinban választhatnak menüt.

Szabadidejükben tévézhetnek, számítógépezhetnek, kártyázhatnak, pingpongozhatnak, könyvtárban olvashatnak, de van biliárdasztal, konditerem, sakk- és angolszakkör is, sőt még kertészkedni is lehet.

A korábbi elítélt azt is elárulta, hogy a rabok az első letöltött év után hétvégenként hazamehetnek, az utolsó egy évüket pedig már jó eséllyel otthon tölthetik nyomkövetővel. Szerinte Mengyi Roland 2 év 8 hónap után szabadulhat jó magaviselet esetén.

"Ehhez Mengyi Rolandnak szerényen kell közlekednie, itt nem számít, hogy ki voltál, nagyobb embert is láttak már ezek a falak"

- mondta a lapnak nyilatkozó informátor.

A Blikk azt is említi, hogy korábban szintén a kecskeméti börtönben töltötte büntetését Stadler József és Zuschlag János volt szocialista képviselő is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fokert-budapest-kerteszkedes-mti-koszticsak-szilard-1000x563.jpg

Kiderült, ki lett a Főkert új vezérigazgatója

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programpontja a zöldfelületek növelése lesz Budapesten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Csütörtöktől Zakar András a Főkert Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A közlemény szerint a szakember nyílt pályázaton nyerte el megbízatását. Szabó József, a Főkert korábbi vezérigazgatója nem pályázott.

Karácsony Gergely főpolgármester a kinevezésről azt mondta:

"mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programpontja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában. Zakar András vezérigazgató és Bardóczi Sándor főkertész máris neki tud állni egy zöldebb, élhetőbb Budapest megteremtésének."

A tájékoztatás szerint a Főpolgármesteri Hivatal - a főpolgármester kampányígéretének megfelelően - minden fővárosi cég vezetésére pályázatot írt ki.

hirdetés

Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hekker.jpg

Kiberháború: hekkerek támadásaitól tart a világ

A szakértő szerint annak realitása igen komoly, hogy Irán valamilyen informatikai támadással válaszol. Elmondja azt is, milyen veszélyek lehetségesek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

A múlt héten Teherán felett rakétatalálat miatt lezuhant utasszállító tragédiája után szakértők most attól tartanak, hogy Irán kibertámadásokra készül szerte a világban. Ennek realitása igen komoly - mondja a szakértő.

Tizenöt iráni hekker csoport tavaly hatvan akciót hajtott végre.

Az informatikai rendszerekben viszonylag könnyen, gyorsan és nagy kárt lehet okozni. Az elmúlt években bankokat, egyetemeket, kaszinókat bénítottak meg, a legsúlyosabb támadásuk pedig az volt, amikor New York közelében egy gátrendszer számítógépes hálózatába sikerült távolról belépniük.

A szakértők szerint Irán nem fog olyan messze elmenni, hogy emberi életekben kárt okozzon, de nem zárja ki azt, hogy katonai- vagy kormánycélpontok ne lennének lehetségesek.

Irán nem csak az Egyesült Államokat támadtak meg, más országok cégeinek működésébe is belenyúltak, megbénítva azokat.

hirdetés

A kibertámadásnak nincsenek határai, és nehéz beazonosítani, hogy mely ország áll a háttérben, ráadásul jól el tudják tüntetni a nyomokat, így nem egyszerű a felkutatásuk - mondja a szakember.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
usa-kína-kereskedelmi-haboru-egyezmeny-tuzszunet-1000x651.jpg

Tűzszünetet kötött az USA és Kína a kereskedelmi háborúban

Donald Trump amerikai elnök szerint történelmi megállapodás született a két ország között.
MTI - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Történelmi megállapodásnak nevezte az amerikai elnök a Kínával kötendő kereskedelmi egyezményt szerdán a Fehér Házban, a dokumentum első szakaszának aláírási ceremóniáján.

"A történelmi kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírásával minden eddiginél nagyobb jelentőségű lépést teszünk Kínával" a kölcsönösen tisztességes kereskedelem felé

- mondta Donald Trump. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok és Kína közös erővel "kijavítja a múltban elkövetett hibákat".

"Tudjuk, hogy lesznek még nézetkülönbségek országaink között, de ez a mai nap új fejezet kezdetét jelenti a világ két legfontosabb gazdaságának kereskedelmi kapcsolataiban" - szögezte le az amerikai elnök. Ugyanakkor közölte azt is, hogy

a kínai portékákra csaknem két évvel ezelőtt kivetett pótvámok mindaddig érvényben maradnak, amíg a most aláírt részleges kereskedelmi egyezmény második szakaszának részleteiben nem születik megállapodás.

hirdetés

"Ha nem így tennénk, akkor nem maradna a kezünkben a tárgyaláshoz szükséges egyetlen ütőkártya sem" - fogalmazott.

Trump bejelentette azt is, hogy Kínába látogat.

A Fehér Házban tartott ünnepségen Mike Pence alelnök, az amerikai kormányzat tagjai és üzletemberek, továbbá Henry Kissinger volt külügyminiszter mellett részt vett Liu He kínai miniszterelnök-helyettes is. Kínai részről ő írta alá az egyezményt.

A kínai politikus felolvasta Hszi Csin-ping Donald Trumphoz címzett levelét.

A kínai elnök ebben azt hangoztatta, hogy a kereskedelmi megállapodás "jó az egész világnak".

A levél felolvasása után a kínai miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a megállapodás alapos és széles körű, valamint megfelel a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak is.

Az ünnepség végén Trump és Liu aláírta az egyezményt, amellyel kapcsolatosan elemzők kiemelik, hogy az csak szünetet jelent a két ország kereskedelmi háborújában, mert csupán első szakasza egy teljes és átfogó kereskedelmi megállapodásnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!