hirdetés
börtön.jpg

Nem fizet többé kártérítést az állam a rossz börtönviszonyok miatt, pedig erre törvény kötelezi

Orbán Viktor múlt héten jelezte, hogy nem ért egyet ezzel a jogszabállyal, most pedig fel is függesztették a kifizetéseket.
MTI, SZM, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Felfüggesztette azoknak a kártérítéseknek a kifizetését a magyar állam, amelyeket börtönben ülő bűnözőknek ítéltek meg – ezt Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mondta a Hír Tv-ben. Az államtitkár szerint 12 ezer eljárás van folyamatban, és erre szerinte egy üzlet épült. Azt mondta: „ezek az emberek ott vannak a börtönben, és amint belép a börtönbe, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”. Tuzson szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni”.

A magyar kormány az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban vitatná meg, hogy jár-e az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt pénz, addig viszont nem fizetnének.

A jelenleg hatályos magyar jogszabály szerint viszont jár az elítélteknek a pénz, ha azt a bíróság megítéli nekik, ráadásul a törvény módosítását pár éve, 2016-ban fogadta el a parlament. Ez pedig kötelezi az államot a megítélt összeg kifizetésére.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Így szól a jogszabály:

hirdetés

"Kártalanítás jár az elítéltnek vagy az egyéb jogcímen fogvatartottnak a fogvatartása során a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, különösen az illemhely elkülönítésének a hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás (a továbbiakban együtt: alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények) által előidézett sérelem miatt. A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után jár. A kártalanítás megfizetésére az állam köteles."

Orbán Viktor kormányfő múlt csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy szerinte gyilkosok, gyermekgyilkosok, rablók, csalók, erőszaktevők az ügyvédjeik segítségével milliókat perelnek ki az államtól a börtönkörülményekre hivatkozva.

Ez a "börtönbiznisz" mára iparággá vált - mondta utána Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője, hozzátéve: bűnözők és ügyvédek gazdagodnak ezen, a rabok fejenként 6-10 millió forintra perlik az államot, "és több ezer ilyen pert indítottak dörzsölt ügyvédek a Soros-hálózat segítségével". A bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár - hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc közölte: Magyarországon a börtönkörülmények sokat javultak az elmúlt években, több férőhely és új börtönök épültek és épülnek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvegyev.jpg

Lemondott a teljes orosz kormány

Alig egy órával Putyin beszéde után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában, közvetlenül azután, hogy Vlagyimir Putyin beszédet intézett a törvényhozáshoz.

Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott. Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült".

Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.

Mint azt megírtuk, Putyin elnöki mandátuma 2024-ben lejár, akkor lesz 72 éves. A kérdés, mi lesz ezután. BeszédÉben kitért az elnöki rendszer óvatos reformjára is: egy kicsit erősítené a parlamentet az elnöki hatalom rovására.

hirdetés

Kijelentette, hogy a törvényhozásnak több jogot kell adni a kormány alakításánál a beleszólásra.

„Ez azonban azt is jelenti, hogy a parlamentnek is nagyobb felelősséget kell vállalni a kormány által vitt politikáért” – mondta az Index szerint.

A kormányfőt eddig az elnök nevezte ki, a parlament szerepe csak formális volt, ebben szán Putyin érdemi jogokat a törvényhozásnak, emellett a parlamentnek kell majd a kormányfő által javasolt helyettesek és kormánytagok elfogadásáról is döntenie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
saska.jpg

Hatalmas sáskaraj miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania egy utasszállítónak Etiópiában

A gépről készült fotókon látszik, hogy az elejét és a hajtóműveket teljesen beborították a tetemek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Egy sáskaraj okozott komoly gondot egy repülőgépnek: az Ethiopian Airlines menetrend szerinti belföldi járata kénytelen volt megszakítani az útját, és a Dzsibutiból indult Dire Dawába tartó gép Addisz-Abebában landolt.

A rovarok hatalmas csapata szinte megszállta a gépet, rákenődtek az orra, az ablakokra, becsapódtak a hajtóműbe, és a szélvédőt is vastagon ellepték.

Bár a pilóták próbálták ablaktörlővel megoldani a kilátást, de a tetemek olyan vastagon fedték az ablakot, hogy nem tudták megtisztítani. Ezért a kényszerű landolás mellett döntöttek - írta meg a BBC News.

Etiópiában mostanában nem ritkák a hasonló rovarinváziók. Kelet-Afrikát 25 éve nem látott mennyiségben lepték el a sáskák, ami a mezőgazdaságnak is katasztrofális károkat okoz.

Egy sáskahad akár több száz négyzetkilométernyi területet is ellep, és egy négyzetkilométeren akár 40 millió szárnyas rovar is lehet - mondja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

A fenntartható jövőért indít új programot a SPAR

Gyakorlati útmutatásokkal is segítenek honlapjukon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

"SPAR - a fenntartható jövőért" - ezzel az új szlogennel jelenik meg a SPAR. A vállalat felismerve a környezetvédelem fontosságát, igyekszik még többet tenni a fenntartható fejlődésért. Kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, az egészséges életmód támogatására, az élelmiszer-biztonságra és a társadalmi felelősségvállalásra.

A cég ezzel folytatja korábbi környezet- és klímavédelmi munkáját. Eddig is igyekezett jótékonysági akciókkal, a témához kapcsolódó tájékoztatásokkal felhívni a vevők figyelmét a téma fontosságára, és arra ösztönözte őket, hogy ők is tegyenek meg mindent a bolygó védelmében.

A „SPAR – a fenntartható jövőért” program jegyében vállalatunk elsősorban azokra a területekre összpontosít, melyeken eddig is komoly eredményeket értünk el vevőinkkel és partnereinkkel együtt. Fenntarthatósági programunk segítségével még fokozottabb jelenléttel, hatékonyabban tudjuk támogatni a fontos célokat a jövőben, hiszen

mindannyiunk érdeke egy élhető és fenntartható holnap, amely úgy valósulhat meg, ha ahhoz minden szereplő hozzáteszi a saját részét”

– hangsúlyozta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

hirdetés

A vállalat gyakorlati példákkal és útmutatásokkal is segít új honlapján.

A termékeik között pedig megtalálható a zöldség- és gyümölcszsák, a környezetbarát pékárú tasak, a többször használatos szilikonfedő is.

VIDEÓ: SPAR – A fenntartható jövőért

Fotók: Spar.hu

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával

A tudósok szerint valós veszélyt jelentenek a jégből kiolvadt kórokozók, de egyelőre nem érdemes pánikolni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Ismeretlen ősi vírusokat fedeztek fel amerikai és kínai tudósok a tibeti fennsíkon található őskori jégben - írja a Vice.

A kutatók 50 méteres mélységig fúrtak egy gleccserbe, hogy megvizsgálják a benne lévő kórokozókat.

Két kivont jégmagot genetikai és mikrobiológiai vizsgálatnak vetettek alá, amelyekből végül összesen 33 kórokozót találtak jégbe fagyva, amelyek több ezer évesek, vannak, amik 15 ezer évesek. Ráadásul a 33-ból 28 az ember számára eddig ismeretlen.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a gleccser jege különféle mikrobákat hordoz, de az ezekhez kapcsolódó vírusokat és a jégmikrobiómákra gyakorolt hatását még nem fedezték fel. A kutatók számára tehát ez egy izgalmas terület, mivel ebből többet megtudhatnának a Föld evolúciójáról és a klímáról, sőt azt is megjósolhatják, mely mikroorganizmusok élhetik túl a klímaváltozást. Viszont

mivel a klímaváltozás a gleccsereket sem kíméli, megsemmisülhetnek ezek a minták. Rosszabb esetben azonban a gleccserek olvadásával a kórokozók bekerülhetnek a légkörbe.

hirdetés

Scott Rogers, a Bowling Green Állami Egyetem professzora könyvet írt arról, hogy mi történne, ha a gleccserekben nyugvó mikrobák kiszabadulnának. Szerinte gyógyíthatatlan pestist váltanának ki, amely az egész világon végigsöpörhet.

"A jégbe zárt veszélyek valósak, és mivel a jégolvadás világszerte egyre nagyobb ütemben zajlik, a kórokozó mikrobák felszabadulásának kockázata is növekszik"

- írja a szerző a 2019 szeptemberében megjelent könyvben.

Egy régóta "alvó" mikroba egyszer már kiolvadt a jégből, és állítólag emiatt tört ki 2016-ban Szibériában a lépfene (egy akut, akár magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amely leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődző állatoknál fordult elő, de az embert is megfertőzi), amely miatt több mint 2300 rénszarvas elpusztult és 96 ember kórházba került.

A kutatók szerint hasonló problémákat okozhatnak a jégből kiszabadult vírusok is. Bár ez egy valós veszély lehet, a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ezeknek a vírusoknak a többsége a baktériumokra nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint az emberekre, így egyelőre nem érdemes pánikolni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!