hirdetés
pppp.jpg

Nem értem, amikor azt mondják: "ez csak egy cigánygyerek"

Papp Róbert mélyszegénységben élő cigány családban nőtt fel. Most dokumentumfilmes, szerkesztő, riporter, és dolgozott már a legismertebb kereskedelmi csatornák showműsoraiban is.
Szöveg: Szenes Laura, címkép: Tyukodi László - szmo.hu
2016. december 13.


hirdetés

Korábban munkatársak voltunk: mindig nagyon felvidultam, amikor egymáshoz osztottak be minket. Tökéletesen megnyugodtam, ha megpillantottam őt, mert tudtam, hogy ő az a rendezőasszisztens, akire teljességgel rábízhatom magam. Büszke arra, amit elért, mégis alázatos maradt.

Szerinte az ő történetéből sokan meríthetnek erőt. Én is így gondolom, ezért készítettem el vele az interjút.

- Mesélj a családi alapokról!

- Heten vagyunk testvérek, én a harmadik legfiatalabb.

"
A szüleim borsodiak: édesapám gönci, édesanyám ózdi. Borzasztó szegény körülmények közül jövök.

Édesapám már nagyon fiatalon, 13 évesen feljött Budapestre zsákolni egy gyárba. Édesanyám családja leköltözött Göncre, ott ismerkedett meg apukámmal. Sokszor napszámban dolgoztak, minden kétkezi munkát elvállaltak. Zsírba mártott madzaggal világítottak, és örültek, ha néha napján tudtak gyümölcsöt enni.

hirdetés

- Testvéreid milyen irányba indultak?

- A nővérem kereskedelmi suliban érettségizett, bolti eladó. Az egyik bátyám kertésznek tanult, a másik kőműves, a harmadik burkoló, én pedig szobafestő-mázolónak készültem, és persze közös vállalkozást terveztünk. A húgom egészségügyi szakápoló, az öcsém pedig szakács.1

Fotó: Timár Sára

- Mi váltotta ki belőled azt az érzést, hogy benned több van ennél?

- Sok rokonom földmunkával foglalkozott, édesapám gyakran magával vitt a földekre. Hajnali öttől este nyolc-kilencig tartott a munka, nekem egy nap után vízhólyagokkal lett tele a kezem.

"
Egyszerűen azt gondoltam: ez nagyon kemény meló, ez az élet szörnyen nehéz, és én nem akarom ezt csinálni.

Aztán az is árulkodó volt, hogy szerettem suliba járni. Pedig oviba még nem, az elől mindig menekültem, bebújtam az ágy alá, ha indulni kellett. Viszont ovisként is bennem volt már az agyafúrtság: ha anyukám hozott néha egy kis édességet vagy Medve sajtot, akkor felállítottam otthon egy standot, és árulni kezdtem őket.

- Mi volt az első lépés a kitöréshez?

- Nyolcadikos koromban teljesen tanácstalan voltam, hogy milyen szakirányba menjek el. Kipróbáltam magam karosszérialakatosként, de magányosnak éreztem magam abban a körben. Ekkor tértem át a szobafestő-mázoló szakirányra. 2004 környékén valamikor én voltam az év legjobb szobafestője.

A Kodolányin szereztem kommunikációs diplomát, de még ekkor is úgy éreztem, hogy több van bennem ennél.

- A szüleid hogyan álltak mindehhez?

- Mindenben támogattak, mindent megadtak. Azt mondták: mindegy, mit tanulunk, és hova megyünk tovább, csak ne legyen olyan életünk, mint nekik volt. Én pedig azt gondolom, hogy hét gyereket felnevelni nem semmi dolog. Sőt, nem hét volt, hanem nyolc: a nagybátyám válása miatt a kislánya nagyon rossz körülmények közé került volna, így őt is befogadtuk. Óriási összetartás volt és van a családomban a mai napig.

- Nem cukkolnak a testvéreid amiatt, hogy te más vagy, mint ők?

- Nagyon intelligensek, nem éreztetik velem, hogy különc lennék. Bár régebben azért előfordult, ha mondjuk érveltem valamivel, hogy visszaszóltak: "na jóóó, de te diplomás vagy!"

"
Amikor először meséltem, hogy rendező szeretnék lenni, volt olyan rokon, aki próbált lebeszélni róla. Nem értette, hogy miért akarok ilyen portás-melót? Mert ők arra gondoltak, aki a búcsúkban meg a vásárokban ott szaladgál vagy üldögél a "Rendező" felirattal a pólóján.

- Mesélj a díjakról, amelyeket kaptál!

- 2011-ben megkaptam a "Szülőföldem szép határa" című, ungvári dokumentumfilm-fesztiválon két díjat egy filmemért. Később ez a film Amerikában is kapott egy díjat. De a filmezést nem a díjakért csinálom, nekem már az egy siker, ha igazi értéket tudok megmutatni.1615

Fotók: Tyukodi László

- De mégis, hogyan jutottál oda egyszeriben, hogy filmeket rendezel?

- Na, ez nagyon fontos dolog, amit mindig hangsúlyozni akarok: szerencsés vagyok, mert állandóan olyan emberekkel találkozom, akik inspirálnak, motiválnak, támaszként ott vannak.

"
Elsőgenerációs értelmiségiként ez nagyon nehéz világ.

Olyan emberekkel találkozol, akik lehet, hogy sokkal képzettebbek, sokkal hamarabb foglalkoztak azzal, amivel te. Csak hogy mondjak egy példát: valaki, akivel együtt dolgozom, már gyerekkorában szívhatta magába a kultúrát, mert amint lehetett, vitték a szülei színházba meg moziba, és a kezébe nyomták a könyveket. Én nem így nevelkedtem, nálam az volt a fontos szint, hogy iskolába járjak, és kész legyen a házim. Később azért már pótoltam a színházat, és kulturális rendezvényekre is sokat járok.410

Fotók: Fuchs Máté

Szerencsés voltam már akkor, amikor még csak a szobafestést tanultam.

"
A mesterem nem fogadta el a munkámat, amíg csak valamelyik jól teljesítő gyerek szintjét hoztam. Ha már kétszer olyan jól teljesítettem "roma származásom ellenére", akkor elismert.

Középiskolában az angoltanárom, Boda Emese látott el tanácsokkal, a főiskolán pedig Hargitai László Pamacs - az egyik legjobb filmes, vágó - , Győrfi Orsi és Győrfi Szabolcs voltak azok, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Ők észre vettek bennem valamit, és ezt mindig éreztették is velem. Megadtak minden feltételt, hogy elkezdjem forgatni a dokumentumfelvételeimet. Aztán volt a Mediawave filmes és zenei nemzetközi fesztivál, ahova éppen egy roma származású szakembert kerestek, mert abban az évben a romaságról volt szó. Akkor Pamacs beajánlott engem. Ott a fesztiváligazgatóval összeismerkedve vitt tovább az utam még több fesztiválra.

Több Passport Controlon (nemzetközi film-és fotóműhely - a szerk.) tanulhattam a filmezést. Megismerkedtem Joka Daróczi Jánossal, aki egy roma gyakornoki programon keresztül nagyon sok éven át roma fiatalokat vitt be a médiába. Ha ő nincs, akkor most én sem ülnék itt. De Seres Tamásnak, az akkori vezető rendezőnek is ugyanilyen hálás vagyok, mert ő engedte meg, hogy elkezdhessem a rendezést gyakorolni.

- Hol tartasz most a céljaidban?

- Mindig, amikor elérek egyet a céljaim közül, akkor kitűzök egy újat magam elé. Nem tudom, hogy mikor lesz ennek vége. Jelenleg az Életkerék című roma kulturális műsornak vagyok az egyik riportere és Medgyesi Gabi mellett társszerkesztője - tőle is nagyon sokat tanulok szakmailag és emberileg is, sokszor megerősít, hogy jó úton haladok. Óriási eredményei vannak, mégis két lábbal a földön jár.1312

"
Emellett rendezőasszisztensként dolgozom köztévénél és kereskedelmi tévénél is, például most a Comet gálán és TV2-n futó Star Academyben volt szerencsém ezt csinálni.

Nagyon szeretem ezt a foglalkozást, mert a rendezőasszisztens szerepe rettentő fontos. Én vagyok az, aki levezényli a rendező akaratát és temérdek dolog múlik rajtam. Emlékezhetsz azokból az időkből, amikor te voltál az egyik műsorvezető és együtt dolgoztunk: volt olyan, hogy ha nem vittelek volna benneteket időben az egyik helyszínről a másikra, akkor felborult volna a műsor és adásveszélyt idéztem volna elő. De nem elég önmagában ezt jól csinálni, mert közben arra is figyelni kell, hogy ne toljam át a többiekre azt a feszültséget, amit a rendező énrám tol.

Rendezek dokumentumfilmeket, reklámfilmeket. Rendszeresen dolgozom a Zenével a rákos gyermekekért alapítványnak: az adó 1%-os kisfilmjeiket például én rendezem. Szoktam felkéréseket kapni a Baptista Szeretetszolgálattól is. Az ő vezetőjük, Szenczy Sándor kiváló ember, de rengeteget lehet tőle tanulni arról is, hogy az emberekkel hogyan bánjunk.

Medgyesi Gabi kolléganőmmel egy éven át önkéntesként tanítottunk filmezni hátrányos helyzetű gyerekeket Bódis Kriszta "Van helyed" Stúdiójában. Illetve ha minden igaz, nemsokára beindul egy pesterzsébeti program is, amelynek keretében szintén hátrányos helyzetű családoknak fogok segíteni önkéntesként Jónás Tímeával, a Nyírő Gyula Kórház főápolójával, és dr. Orsós Zsuzsa rákkutatóval, aki ugyanolyan életkörülmények közül jött, mint én.8

Fotó: Timár Sára

Sokat járok Brüsszelbe, mert érdekel a közigazgatás is, van egy olyan álmom, hogy ott dolgozzak. Egy rövid ideig voltam már kinn. Szeretnék kultúrákat, embereket megismerni, kicsit külföldön élni, akár ott, akár máshol, de nem úgy, hogy odaköltözöm, hanem inkább kétlaki életet élni.

Van a Majkának az a száma, hogy "Magyar vagyok, Magyarnak születtem, Magyar földön Magyar ember lettem,". Én ezt vallom:

"
ugyanannyira vagyok magyar, mint amennyire cigány. Az én homlokomon ez a kettős aranypánt van, és mind a kettőben olyan kulturális gazdagságot vélek felfedezni, ami egyszerűen hihetetlen.

Nem értem az embereket, amikor azt mondják: "ez csak egy cigánygyerek".73

Fotók: Timár Sára

- Milyen kulturális kincset tartasz a legfontosabbnak cigány származásodból?

- Nagyon sok szokást. Például a házasságkötést, vagy a családon belüli összetartást. Vagy a színek erőteljesebb használatát. A cigány nyelvjárásokat. Sajnálom is, hogy én nem beszélek cigányul, mert én egy magyar cigány vagyok, romungro, akinek már csak bizonyos szokásokat őrzött meg a családja.

- Mit mondanál azoknak, akik hozzád hasonlóan önerőből akarják megvalósítani céljaikat?

- Tudd, hogy mik a céljaid, mert akkor tudni fogod, hogy mit kell tenned. És az alázat. Az nagyon fontos.

Ha inspirálónak tartod Robi történetét, akkor oszd meg a cikket!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
dallosbogi-forbes-sikeres-magyar-fiatal.jpg

Dallos Bogi a legsikeresebb 30 év alatti magyar fiatal

Még csak 23 éves, de ő vezeti a Forbes idei listáját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

A Forbes minden évben elkészíti a "30 sikeres magyar 30 alatt" című listáját.

Ezen a legsikeresebb magyar fiatalokat mutatják be.

Idén a 23 éves Dallos Bogi került a lista első helyére.

"14 éves korában édesapja felvette, ahogy énekel, és feltöltötte Youtube-ra. Végzős gimnazista korában már a Sportaréna színpadán találta magát James Blunt előzenekaraként" - írja a Forbes.hu.

hirdetés

Dallos Bogi számait sokan ismerik, de igazán akkor robbant be a neve a köztudatba, amikor elvállalta az X-Faktorban a mentori feladatokat.

Az RTL Klub műsora, a Fókusz most riportot készített az énekesnővel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-eves-diplomas.jpg

13 évesen szerzett diplomát egy kisfiú, ő lett az amerikai főiskola legfiatalabb végzőse

A babaarcú kiskamasz azt állítja, nincs semmilyen titka, csak szeret új dolgokat tanulni. Már azt is tudja, melyik egyetemen tanul tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Egy 13 éves kisfiú lett a kaliforniai Fullerton Főiskola legfiatalabb végzőse az intézmény 107 éves fennállása alatt.

Jack Rico még csak annyi idős, mint egy hetedik osztályos kiskamasz, de már elvégezte a középiskolát és egy kétéves főiskolai képzést is. Ráadásul négy tárgyból (történelem, emberi kifejezés, társadalmi viselkedéstan és társadalomtudomány) is sikeres záróvizsgát tett.

A kisfiú olyan végzettséget szerzett, amely ugyan nem egyenértékű a három éves főiskolai képzés vagy az egyetemen szerzett diplomával, de magasabb képesítés, mint az érettségi.

A Fullerton Főiskola igazgatója azt mondta, Ricót mindenki jól ismerte a suliban, mivel fiatal korával kitűnt a többiek közül. De az órákon bizonyította, hogy elég okos ahhoz, hogy az idősebbekkel együtt tanuljon.

hirdetés

Ru Andrade, Rico édesanyja a CNN-nek elmondta, hogy fián már egészen kicsi korában látták, hogy különleges, és más mint a többiek.

A negyedik születésnapja előtt anyja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni, mire Jack rávágta, hogy meg akarja nézni a Fehér Házat. Andrade azt mondta, hogy ez elég nagy utazás lenne egy alig négy éves gyereknek, de ha meg tudja jegyezni minden amerikai elnök nevét, megígéri, hogy elviszi őt Washingtonba.

Egy héttel később Jack azzal állt anyja elé, hogy megjegyezte az összes elnök, sőt az alelnökök nevét is, így most már mehetnek a Fehér Házba. A nő akkor meg is jegyezte, hogy a fia már akkor okosabb volt, mint ő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Oszaka-naomi.jpg

Letaszították a trónról Serena Williamst, Oszaka Naomi a világ legjobban kereső női teniszezője

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es japán győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

A japán Oszaka Naomi megelőzte az amerikai Serena Williamst, ezzel élre állt a világ legjobban fizetett női sportolóinak listáján, amelyet az amerikai Forbes üzleti magazin tett közzé.

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly. Ez 1,4 millió dollárral több, mint a listát az elmúlt négy évben vezető Williams bevétele.

Eddig az orosz teniszező, Marija Sarapova tartotta a női sportolók között az éves jövedelmi rekordot: 2015-ben 29,7 millió dollár volt a bevétele, ezt döntötte most meg a 22 éves Oszaka. A női sportolók kereseti listáját 1990 óta mindig teniszezők vezetik a Forbesnál.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
storror_parkour.jpg

Storror: az extrém parkour csapat, akiknek halált megvető ugrásai felkeltették Hollywood figyelmét is

Michael Bay legújabb filmjében szerepeltek a mindent átugró és átfutó brit parkourosok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

Már összesen több mint 600 millió nézték meg a Storror videóit a Youtube-on, írja a CNN.

A 2010. október 10-én - vagyis 10/10/10 - alapított brit extrém parkour csoport idén ünnepli 10 éves fennállását. A hétfős csapat ennyi idő alatt bejárta a világot, és több nagyváros háztetőin, parkjaiban bemutatták már be életveszélyes futásaikat és ugrásaikat.

A parkour egyfajta akadályfutás, melynek során a célig vezető úton felmerülő akadályokat nem megkerülik a résztvevők, hanem átugorják vagy felmásznak rá, azaz a pálya szerves részeként kezelik.

2016-ban a Storror járt Magyarországon is:

A fiúk röviddel a koronavírus-járvány kitörése előtt együtt forgathattak Michael Bay-jel, a talán legismertebb hollywoodi akciófilm-rendezővel. A többek között a Transformerst és az Armageddont is jegyző Bay legújabb filmjét a Netflixen mutatták be. A 'Six Underground - Hatan az alvilágból' főszereplője Ryan Reynolds.

hirdetés

A forgatás során a Storror tagjai a saját elképzeléseik szerint alakíthatták az operatőrök munkáját, miközben színészként és dublőrként is szerepeltek a film egyes jeleneteiben.

A végül tavaly decemberben bemutatott film előzetesét itt lehet megnézni, amiben 1:17-nél például a firenzei dóm kupoláján szaladgálnak a fiúk:

A csoport tagjai éveken keresztül képezték magukat, hogy a legjobb parkourosok között tartsák őket számon. Úgy vélik, hogy ha már Hollywood is felfigyelt rájuk, jól végzik a dolgukat és egyfajta visszaigazolás is egyben.

Ettől persze még nem tagadják, hogy nagyon veszélyes, amit csinálnak: a Storror egyik tagjának egyszer kitört négy foga, míg egy másik srác eltörte a bokáját.

"Az érzés, ami kárpótol, ha egy-egy őrült vállalkozásunk sikerül, mindent megér. Ha 14 évente egyszer eltöröm a bokámat, azt vállalható kockázatnak tartom, tekintve, hogy másokkal ez egy hétvégi berúgás után is megtörténhet"

- mondta a vakmerő parkouros.

A film forgatásáról több videót is feltöltöttek a Youtube-ra:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!