hirdetés
pppp.jpg

Nem értem, amikor azt mondják: "ez csak egy cigánygyerek"

Papp Róbert mélyszegénységben élő cigány családban nőtt fel. Most dokumentumfilmes, szerkesztő, riporter, és dolgozott már a legismertebb kereskedelmi csatornák showműsoraiban is.
Szöveg: Szenes Laura, címkép: Tyukodi László - szmo.hu
2016. december 13.


hirdetés

Korábban munkatársak voltunk: mindig nagyon felvidultam, amikor egymáshoz osztottak be minket. Tökéletesen megnyugodtam, ha megpillantottam őt, mert tudtam, hogy ő az a rendezőasszisztens, akire teljességgel rábízhatom magam. Büszke arra, amit elért, mégis alázatos maradt.

Szerinte az ő történetéből sokan meríthetnek erőt. Én is így gondolom, ezért készítettem el vele az interjút.

- Mesélj a családi alapokról!

- Heten vagyunk testvérek, én a harmadik legfiatalabb.

"
A szüleim borsodiak: édesapám gönci, édesanyám ózdi. Borzasztó szegény körülmények közül jövök.

Édesapám már nagyon fiatalon, 13 évesen feljött Budapestre zsákolni egy gyárba. Édesanyám családja leköltözött Göncre, ott ismerkedett meg apukámmal. Sokszor napszámban dolgoztak, minden kétkezi munkát elvállaltak. Zsírba mártott madzaggal világítottak, és örültek, ha néha napján tudtak gyümölcsöt enni.

- Testvéreid milyen irányba indultak?

- A nővérem kereskedelmi suliban érettségizett, bolti eladó. Az egyik bátyám kertésznek tanult, a másik kőműves, a harmadik burkoló, én pedig szobafestő-mázolónak készültem, és persze közös vállalkozást terveztünk. A húgom egészségügyi szakápoló, az öcsém pedig szakács.

1

Fotó: Timár Sára

- Mi váltotta ki belőled azt az érzést, hogy benned több van ennél?

- Sok rokonom földmunkával foglalkozott, édesapám gyakran magával vitt a földekre. Hajnali öttől este nyolc-kilencig tartott a munka, nekem egy nap után vízhólyagokkal lett tele a kezem.

"
Egyszerűen azt gondoltam: ez nagyon kemény meló, ez az élet szörnyen nehéz, és én nem akarom ezt csinálni.

Aztán az is árulkodó volt, hogy szerettem suliba járni. Pedig oviba még nem, az elől mindig menekültem, bebújtam az ágy alá, ha indulni kellett. Viszont ovisként is bennem volt már az agyafúrtság: ha anyukám hozott néha egy kis édességet vagy Medve sajtot, akkor felállítottam otthon egy standot, és árulni kezdtem őket.

- Mi volt az első lépés a kitöréshez?

- Nyolcadikos koromban teljesen tanácstalan voltam, hogy milyen szakirányba menjek el. Kipróbáltam magam karosszérialakatosként, de magányosnak éreztem magam abban a körben. Ekkor tértem át a szobafestő-mázoló szakirányra. 2004 környékén valamikor én voltam az év legjobb szobafestője.

A Kodolányin szereztem kommunikációs diplomát, de még ekkor is úgy éreztem, hogy több van bennem ennél.

- A szüleid hogyan álltak mindehhez?

- Mindenben támogattak, mindent megadtak. Azt mondták: mindegy, mit tanulunk, és hova megyünk tovább, csak ne legyen olyan életünk, mint nekik volt. Én pedig azt gondolom, hogy hét gyereket felnevelni nem semmi dolog. Sőt, nem hét volt, hanem nyolc: a nagybátyám válása miatt a kislánya nagyon rossz körülmények közé került volna, így őt is befogadtuk. Óriási összetartás volt és van a családomban a mai napig.

- Nem cukkolnak a testvéreid amiatt, hogy te más vagy, mint ők?

- Nagyon intelligensek, nem éreztetik velem, hogy különc lennék. Bár régebben azért előfordult, ha mondjuk érveltem valamivel, hogy visszaszóltak: "na jóóó, de te diplomás vagy!"

"
Amikor először meséltem, hogy rendező szeretnék lenni, volt olyan rokon, aki próbált lebeszélni róla. Nem értette, hogy miért akarok ilyen portás-melót? Mert ők arra gondoltak, aki a búcsúkban meg a vásárokban ott szaladgál vagy üldögél a "Rendező" felirattal a pólóján.

- Mesélj a díjakról, amelyeket kaptál!

- 2011-ben megkaptam a "Szülőföldem szép határa" című, ungvári dokumentumfilm-fesztiválon két díjat egy filmemért. Később ez a film Amerikában is kapott egy díjat. De a filmezést nem a díjakért csinálom, nekem már az egy siker, ha igazi értéket tudok megmutatni.

1615

Fotók: Tyukodi László

- De mégis, hogyan jutottál oda egyszeriben, hogy filmeket rendezel?

- Na, ez nagyon fontos dolog, amit mindig hangsúlyozni akarok: szerencsés vagyok, mert állandóan olyan emberekkel találkozom, akik inspirálnak, motiválnak, támaszként ott vannak.

"
Elsőgenerációs értelmiségiként ez nagyon nehéz világ.

Olyan emberekkel találkozol, akik lehet, hogy sokkal képzettebbek, sokkal hamarabb foglalkoztak azzal, amivel te. Csak hogy mondjak egy példát: valaki, akivel együtt dolgozom, már gyerekkorában szívhatta magába a kultúrát, mert amint lehetett, vitték a szülei színházba meg moziba, és a kezébe nyomták a könyveket. Én nem így nevelkedtem, nálam az volt a fontos szint, hogy iskolába járjak, és kész legyen a házim. Később azért már pótoltam a színházat, és kulturális rendezvényekre is sokat járok.

410

Fotók: Fuchs Máté

Szerencsés voltam már akkor, amikor még csak a szobafestést tanultam.

"
A mesterem nem fogadta el a munkámat, amíg csak valamelyik jól teljesítő gyerek szintjét hoztam. Ha már kétszer olyan jól teljesítettem "roma származásom ellenére", akkor elismert.

Középiskolában az angoltanárom, Boda Emese látott el tanácsokkal, a főiskolán pedig Hargitai László Pamacs - az egyik legjobb filmes, vágó - , Győrfi Orsi és Győrfi Szabolcs voltak azok, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Ők észre vettek bennem valamit, és ezt mindig éreztették is velem. Megadtak minden feltételt, hogy elkezdjem forgatni a dokumentumfelvételeimet. Aztán volt a Mediawave filmes és zenei nemzetközi fesztivál, ahova éppen egy roma származású szakembert kerestek, mert abban az évben a romaságról volt szó. Akkor Pamacs beajánlott engem. Ott a fesztiváligazgatóval összeismerkedve vitt tovább az utam még több fesztiválra.

Több Passport Controlon (nemzetközi film-és fotóműhely - a szerk.) tanulhattam a filmezést. Megismerkedtem Joka Daróczi Jánossal, aki egy roma gyakornoki programon keresztül nagyon sok éven át roma fiatalokat vitt be a médiába. Ha ő nincs, akkor most én sem ülnék itt. De Seres Tamásnak, az akkori vezető rendezőnek is ugyanilyen hálás vagyok, mert ő engedte meg, hogy elkezdhessem a rendezést gyakorolni.

- Hol tartasz most a céljaidban?

- Mindig, amikor elérek egyet a céljaim közül, akkor kitűzök egy újat magam elé. Nem tudom, hogy mikor lesz ennek vége. Jelenleg az Életkerék című roma kulturális műsornak vagyok az egyik riportere és Medgyesi Gabi mellett társszerkesztője - tőle is nagyon sokat tanulok szakmailag és emberileg is, sokszor megerősít, hogy jó úton haladok. Óriási eredményei vannak, mégis két lábbal a földön jár.

1312
"
Emellett rendezőasszisztensként dolgozom köztévénél és kereskedelmi tévénél is, például most a Comet gálán és TV2-n futó Star Academyben volt szerencsém ezt csinálni.

Nagyon szeretem ezt a foglalkozást, mert a rendezőasszisztens szerepe rettentő fontos. Én vagyok az, aki levezényli a rendező akaratát és temérdek dolog múlik rajtam. Emlékezhetsz azokból az időkből, amikor te voltál az egyik műsorvezető és együtt dolgoztunk: volt olyan, hogy ha nem vittelek volna benneteket időben az egyik helyszínről a másikra, akkor felborult volna a műsor és adásveszélyt idéztem volna elő. De nem elég önmagában ezt jól csinálni, mert közben arra is figyelni kell, hogy ne toljam át a többiekre azt a feszültséget, amit a rendező énrám tol.

Rendezek dokumentumfilmeket, reklámfilmeket. Rendszeresen dolgozom a Zenével a rákos gyermekekért alapítványnak: az adó 1%-os kisfilmjeiket például én rendezem. Szoktam felkéréseket kapni a Baptista Szeretetszolgálattól is. Az ő vezetőjük, Szenczy Sándor kiváló ember, de rengeteget lehet tőle tanulni arról is, hogy az emberekkel hogyan bánjunk.

Medgyesi Gabi kolléganőmmel egy éven át önkéntesként tanítottunk filmezni hátrányos helyzetű gyerekeket Bódis Kriszta "Van helyed" Stúdiójában. Illetve ha minden igaz, nemsokára beindul egy pesterzsébeti program is, amelynek keretében szintén hátrányos helyzetű családoknak fogok segíteni önkéntesként Jónás Tímeával, a Nyírő Gyula Kórház főápolójával, és dr. Orsós Zsuzsa rákkutatóval, aki ugyanolyan életkörülmények közül jött, mint én.

8

Fotó: Timár Sára

Sokat járok Brüsszelbe, mert érdekel a közigazgatás is, van egy olyan álmom, hogy ott dolgozzak. Egy rövid ideig voltam már kinn. Szeretnék kultúrákat, embereket megismerni, kicsit külföldön élni, akár ott, akár máshol, de nem úgy, hogy odaköltözöm, hanem inkább kétlaki életet élni.

Van a Majkának az a száma, hogy "Magyar vagyok, Magyarnak születtem, Magyar földön Magyar ember lettem,". Én ezt vallom:

"
ugyanannyira vagyok magyar, mint amennyire cigány. Az én homlokomon ez a kettős aranypánt van, és mind a kettőben olyan kulturális gazdagságot vélek felfedezni, ami egyszerűen hihetetlen.

Nem értem az embereket, amikor azt mondják: "ez csak egy cigánygyerek".

73

Fotók: Timár Sára

- Milyen kulturális kincset tartasz a legfontosabbnak cigány származásodból?

- Nagyon sok szokást. Például a házasságkötést, vagy a családon belüli összetartást. Vagy a színek erőteljesebb használatát. A cigány nyelvjárásokat. Sajnálom is, hogy én nem beszélek cigányul, mert én egy magyar cigány vagyok, romungro, akinek már csak bizonyos szokásokat őrzött meg a családja.

- Mit mondanál azoknak, akik hozzád hasonlóan önerőből akarják megvalósítani céljaikat?

- Tudd, hogy mik a céljaid, mert akkor tudni fogod, hogy mit kell tenned. És az alázat. Az nagyon fontos.

Ha inspirálónak tartod Robi történetét, akkor oszd meg a cikket!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Alekszi Zoltán makettjei kétszer is Guinness Rekorderek lettek, idén pedig még egy Árpád-kori tematikájú skanzent is készített.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.Szinte minden kisgyerek imád várat építeni - homokból, fakockából, bármiből, ami a keze ügyébe esik. De akad olyan gyerek, aki ezt a szenvedélyét egészen felnőtt koráig magával viszi... Egy nagy várról álmodik... és a végén létrehoz valami nagyot, de egészen más módon.

A Velencei-tó déli partján különleges csemegéket kínál Dinnyés. A leghíresebb látványossága - egy kisgyerek megvalósult álma - a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon.

Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig.

A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban

megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést,

mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a második oklevelet a Szeretlek Magyarországnak mutatta be először.

Zoltán, a Várpark megálmodója elmesélte nekünk, hogy 2012 óta foglalkozik a különleges gyűjteménnyel. Alapos kutatómunka után készültek el az eredeti vár építőanyagaihoz hasonló anyagokból épített várak. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A „várkapitány” lelkesen mesél a kezdetekről is.

Gyerekként már azt találta ki, hogy egy nagy várat épít majd. Aztán mikor felnőtt, a várról nem mondott le, de rájött, hogy inkább vármentő parkot csinálna, ahol egyedülálló módon mutathatja be a középkori magyar várakat.

Az eddig elkészült maketteket mind saját maga rakta össze. Annyit elárult, hogy sokszor saját kárán jött rá a megfelelő technikára, volt, hogy leomlott a fal, amit rakott, de nem adta fel, és ma már tökéletes várfalakat tud csinálni kőből, fából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x