hirdetés
olvasas_pixabay.jpg

Találd meg a „kapudrogot” a gyereknek az olvasáshoz! - Kormos Lili az Analóg Olvasó Mozgalomról

Miért olvasunk? Olvasunk egyáltalán? Eleget? És ami a legfontosabb: hogyan olvasunk? És hogyan kéne? Az olvasás igazi szerelmesével és most már mondhatjuk, szakértőjével beszélgettünk a témáról.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Olvasni jó. Ezzel a mondattal valószínűleg még olyanok is egyetértenek (önszántukból vagy mert így illik), akik maguk nem annyira szeretnek. De vajon baj-e, ha valaki nem olvas rendszeresen? És hogyan lehet esetleg megszerettetni vele? Érdekes kérdés volna az is, hogy ha valaki megszerette, hogyan tudják sokszor (például kényszeres erőltetéssel) megutáltatni, de ez a téma túlfeszítené ezen írás kereteit.

Kormos Lili újságíró, blogger nem kis feladatra vállalkozott, amikor bő egy éve létrehozta az Analóg Olvasó Mozgalmat, és az ahhoz kapcsolódó Facebook-csoportot. Olyan korban tette, amikor az olvasás (habár mennyiségileg nem csökken) kezd egyre inkább átkerülni az online térbe. Arról beszélgettem vele, mi sarkallta arra, hogy számtalan különböző helyen megjelent írása után az olvasással kezdjen behatóan foglalkozni, miért pont analóg a mozgalom és meg lehet-e szerettetni az olvasást. Beszélgetésünk a félig szabad, félig veszélyhelyzet alatt zajlott le, így néhány olyan dolog is elhangzott, ami praktikus olvasási tanács lehet akár karantén idejére is. Ha tényleg jön a vírus következő hulláma, még hasznát is vehetjük...

- Hogyan segíthetett az olvasás ezekben a bezárt időkben? Persze szórakoztat, mint mindig, de milyen pluszt tud adni egy ilyen speciális helyzetben?

- Az olvasás most is úgy működik, mint máskor. A funkciói alapvetően nem változtak, a mi körülményeink viszont igen. Úgyhogy először is:

akkor olvass, ha tényleg jól is esik.

hirdetés

Ez egy nagyon bonyolult időszak, nem volt részünk még hasonlóban, a mi generációnknak legalábbis, ezért tele vagyunk szorongásokkal. Aki úgy érzi, hogy nem tud koncentrálni egy szövegre, egy hosszabb történetre, az hagyja, és csináljon valami olyat, ami jól esik, ami tényleg pihenteti, ne legyen még az olvasás is egy frusztrációs forrás. Akinek viszont ilyenkor sem okoz gondot fókuszálni, odafigyelni egy sztori összefüggéseire, annak pont azt fogja adni, amit máskor is: menekülőutat a valóság elől, új perspektívákat a saját élethelyzetére, azt az érzést, hogy nincs egyedül, mert máshol, máskor, mások is jártak már így... Néhány órát, amit nem a Covid-hírek böngészésével, lehetséges forgatókönyvek kidolgozásával tölt, ez már önmagában egy óriási plusz.

Kormos Lili a [email protected]

- Van rá valami recept, hogy akinek nem kedvence az olvasás, megszeresse? Hogy eggyel több hasznos/szórakoztató elfoglaltsága legyen a koronavírushoz hasonló szituációk idejére? (Valamilyen kapudrog-jellegű könyv például...)

- Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy nem mindenki fogja megszeretni az olvasást, bármennyire szeretnénk is, hogy így legyen. Viszont

érdeklődési köre kb. mindenkinek van, úgyhogy azt mondanám, olyan könyvvel érdemes próbálkozni, ami az illető kedves témáihoz kapcsolódik. Mindegy, hogy egy sztársportoló életrajzáról van szó vagy szakkönyvről valamilyen témában, a fő, hogy tudjon kapcsolódni hozzá.

Nekem abszolút kapudrog könyv volt a Tüskevár, Harisnyás Pippi, meg a Titkos kert, de hát én akkor 8-10 éves kislány voltam, szóval nem mondhatom, hogy ez a bevált recept. De azt az érzést, hogy kezembe vettem ezt a könyvet, elmélyültem benne, és félórára, egy órára, akármennyi időre kizökkentem ebből a monoton karantén-valóságból a szépirodalomtól kezdve az életrajzon át, a történelmi visszaemlékezésig bármi meg tudja adni.

- Én abban az érdekes helyzetben voltam, hogy teljesen véletlenül épp a veszélyhelyzet miatti bezártság idején olvastam Térey János A legkisebb jégkorszak című könyvét - olykor egész döbbenetes volt a hasonlóság a fiktív 2019 világa a 2010 év eleji valósággal. (És milyen tragikus fordulat a sorstól, hogy a szerző ezt már nem érhette meg...) Tudunk még olvasmányt ajánlani, ami hasonló esetet mutat be, mint a koronavírus? Hátha van olyan, akinek az ad valami pluszt, ha arról olvas, más (még ha fiktív szereplő is) hogyan birkózik meg egy ilyen szokatlan helyzettel.

- Én azt mondanám, hogy most olyat olvassanak, ami elszakítja őket ettől a helyzettől, nem hiányzik a plusz nyomasztás. De! Ha valaki mindenáron ragaszkodik hozzá, akkor nyilván Camus Pestise, egy abszolút idevágó olvasmány, az új fordítás ráadásul zseniális lett szerintem. Aztán ott van Bauby Szakafander és pillangója, Deborah Feldmantól az Unorthodox, vagy Manntól A varázshegy.

Ezek a történetek különböző szempontokból nézik ugyanazt a helyzetet: mi történik, ha bezáródnak a kapuk körülötted?

Mindegy, hogy te zárod magadra, eleve zárt kapuk mögött élsz, vagy rád csukják, de ott találod magad egy helyzetben, amiből nem tudsz vagy nem akarsz kilépni. Akkor most mi lesz? Nekem ez az igazán érdekes, hogy ki mit kezd a bezártsággal, illetve a bezártságnak milyen arcai vannak. Ha a jelenlegi helyzetünkhöz kapcsolódó könyvet akarnék olvasni, akkor biztos erre keresgélnék.

- Nem tudom, mi a "koronavírus miatti kijárási korlátozás" ellentéte, de aki el akarna szakadni egy ilyen helyzetben a nyomasztó valóságtól, annak mit lehet ajánlani?

- REJTŐ, REJTŐ, REJTŐ! Ez csak félig vicc,

szerintem ugyanis Rejtő Jenő orvosság a nehéz helyzetekre, receptre kéne felírni szorongás, melankólia, általános búbánat ellen.

- Akinek nem tetszik, annak P.G. Woodhouse-t, Agatha Christie-t, Raymond Chandlert ajánlom. De igazából bármi, ami úgy érzed, hogy most jól esik: valami, amit halogatsz, valami, amit már régóta újra olvastál volna, egy kötelező, amit skippeltél... Ez most egy tök jó időszak arra, hogy a könyves bakancslistádról húzgálj ki tételeket. A lényeg, hogy jól essen. Azért én akkor is azt mondom, hogy REJTŐ!

- Magáról az analóg olvasásról. Honnan jött ez a téma?

- Megláttam a TEDxYouth felhívását, és mindenképp szerettem volna pályázni, de hát ugye mivel? Az elég hamar eldőlt, hogy az olvasás felől szeretnék közelíteni, na, de mit mondjak? Önmagában az nem egy erős állítás, hogy szeretek olvasni, meg kit érdekel tulajdonképpen - úgyhogy kerestem valami markánsabbat. Egy barátom akkor küldte át azt a cikket, ami Wolfe professzor Reader, come home című könyvét szemlézte, és akkor rájöttem, hogy ez az, ezzel kell elindulni. A nulladik kérdéssel, ami megelőzi a „mit olvasol”-t? A "hogyan" olvasol?

Rajtad mit változtatott az online töltött idő? A te figyelmed mennyire tört szét? Benne tudsz még maradni egy könyv szövegében, vagy kizökkensz?

Szerintem most ezek az igazán fontos kérdések. Ehhez azonban kellett egy közösség, akikkel lehet beszélgetni. Hát így lett az Analóg Olvasó.

Analóg olvasó | Lili Kormos | [email protected]

Ha éppen nem ír (blogba, újságba, reklámba...), akkor olvas. Sokszor arról ír, hogy mit olvas. Ezt csinálta például az Európa Kiadó marketingvezetőjeként. Dolg...

- Egy pszichológiai tanulmány szerint állítólag az ember olvasásélményéhez fontos, hogy a lapok fogásával érezze, mennyit olvasott el és mennyi van még hátra. Ezen túl miért pont analóg a mozgalom?

- Mert attól függetlenül, hogy nyomtatott könyv vagy kindle, vagy bármi, az olvasás még mindig egy nagyon analóg tevékenység. A te képzeleted színezi a sztorit, te vagy a történetben, te nevetsz a poénokon, nincs digitális segítség, kép, videó, hogy neked itt mit kell látnod, hallanod, érezned. Illetve ez egy utalás Wolfe kutatására is, miszerint

az analóg olvasás (mikor kézbe veszel egy könyvet, és akkor azt olvasod) egész másképp stimulálja az idegrendszered, mint amikor mondjuk számítógépen olvasol valamit.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
berczesi-robi.jpg

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

A beszámolók szerint „nem volt koncertképes állapotban”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

A Kultkikötő-programok keretein belül megrendezett koncertre, Badacsonyzomajba a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert legszemélyesebb projektjét, az Én meg az Ének című előadást vitte el - írja a Veol.hu.

A tervek szerint a zenész a BlaBla-, Biorobot- és Hiperkarma-dalok mellett eljátszotta volna a magyar alternatív és popzene egykori nagy slágerei is.

Azonban az egyébként is egyórás késéssel induló koncert négy szám után véget is ért. A dalszerző nem volt koncertképes állapotban, így a koncertet fel kellett függeszteni

- írja a lap.

A szervezők a készpénzzel fizető jegyvásárlóknak a helyszínen visszaadták a jegy árát, és a többieknek is hamarosan megtérítik. A közönség részéről a beszámolók szerint nem volt felháborodás, inkább aggódtak a zenészért.

hirdetés

Egyelőre nem tudni, miért nem tudta folytatni a koncertet Bérczesi, de a zenésznek a 2000-es évek első évtizedében komoly drogproblémái voltak, erről ő maga is beszélt. 2013 óta azonban - miután egyszer kórházba is kellett szállítani - saját bevallása szerint nem fogyaszt tudatmódosító szereket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
fesztival-zenekarok-raktarkoncert.jpg

Megvan, melyik 100 fesztiválfellépő zenekar kap pénzt az államtól

Lobenwein Norbert a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a 100-as listába mindenki belefért, akit kettőnél több fesztiválon láthattunk volna idén.
Címkép: PxHere - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Lobenwein Norbert, aki többek között a VOLT Fesztivál alapító-főszervezője a Facebook-oldalán osztott meg újabb információkat a kormány által bejelentett raktárkoncertekről.

Posztjában leírja, hogy egy héttel ezelőtt kapott a felkérést, hogy a Kormány által kezdeményezett „Raktárkoncert” sorozathoz szervezzen 40-50 olyan zenekart, előadót, amelyek és akik jellemzően résztvevők a hazai zenei fesztiválokon.

"Többször igyekszem majd kihangsúlyozni, hogy engem a FESZTIVÁLOK kapcsán ért a felkérés, más hazai szervezők-szakemberek-producerek más területen kaptak hasonló feladatot. A hírekben 150 „raktárkoncert” szerepelt, ebből eredetileg 40-50 a „fesztiválos” bandák köre. Némi gondolkodás után a kollégáim bevonásával előálltunk egy javaslattal, amelynek lényege, hogy a döntés ne a mi kezünkben legyen. Annak ugyanis a látszatát is szerettem volna elkerülni, hogy akár én, akár a barátaim-kollégáim a saját ízlésük szerint választanak ki számukra kedves produkciókat.

Az alábbi javaslatot a döntéshozók elfogadták, ennek szellemében dolgozunk azóta" - írta bejegyzésében Lobenwein Norbert, aki azt is hozzátette, hogy

"a meghívható produkciók létszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett pedig felvettük a kapcsolatot 13, meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, hogy a Raktárkoncert projektben résztvevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával".

hirdetés

Minden fesztivál elküldte nekik azt a line-upot, amellyel 2020-ra készült. Ők pedig összegezték, hogy mely zenekarok, hány fesztiválon vettek volna részt idén.

"A lista tetejére került az, akit tíz fesztivál hívott volna meg (egy volt ilyen), az aljára pedig az, akiket csak egy fesztivál. A 100-as listába mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthattunk volna idén"

- hangsúlyozta.

A végeredmény alapján elkezdtek egyeztetni azzal a 100 produkcióval, akiket a felsorolt fesztiválok szervezői delegálnak.

"A listát természetesen akkor tudjuk közölni, amikor mindenkivel sikerül egyeztetnünk"

- írja Lobenwein.

Posztjában arra is kitér, hogy mi a raktárkoncertek célja.

"A cél véleményem szerint kettős: születik egy olyan könnyűzenei keresztmetszet (képi és hangfelvételekkel), amely a 2020-as év több fontos szeletét mutatja meg (fesztiválok, élő legendák, népzene, ...) Ennél még fontosabbnak érzem azt a szándékot, hogy a felkért művészek sok hónapnyi nehéz időszak után / közepén e koncertek által jutnak egy olyan forráshoz, amellyel a háttérzenészeket, technikusokat, személyzetet is tudják valamelyest segíteni és maguk is bevételhez jutnak" - fogalmaz a posztba Lobenwein Norbert.

A bejegyzésben pedig azt is megemlíti, hogy szervezőként látja, hogy ez a projekt sokaknak segít, de sokan ki is maradnak belőle.

"Arra sajnos nincs lehetőségem, hogy további kereteket nyissak, ahová további produkciókat hívhatna meg bárki, a rendelkezésünkre állót így is duplán kimaxoltuk. A magam részéről azt azonban megígérem, hogy hangot adok annak érdekében, hogy további műfajok, területek jeles képviselői is meghívást kaphassanak erre, vagy hasonló projektekre"

- zárja posztját.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
reigl-judit.jpg

817 millió forintot fizettek a képeiért, mégis egy padláson dolgozott a most elhunyt Reigl Judit

Híresen szerény életet élt a világhírű művész.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy pénteken, 97 esztendős korában elhunyt Reigl Judit világhíres Kossuth-díjas festőművész.

Nem akarta sem Lenint, sem Sztálint, sem Rákosit lefesteni, pedig a korszak legelismertebb mestere, Szőnyi István tanítványaként munkát kapott volna bőven az 50-es évek elején - hangzott el róla az RTL Klub Híradójában.

Reigl azonban 1950-ben a zöldhatáron a drótkerítésen átmászva inkább Párizsba emigrált.

Eleinte gyakorlatilag nyomorgott, de festékre valahogyan mindig volt pénze. Az 50-es évek végén viszont már a legnagyobb galériáknak dolgozott Franciaországban, és Németországban. A szürrealizmus egyik legfelkapottabb képviselőjének számított.

hirdetés

Egész életében híresen szerényen élt. Akkor is, amikor már a világ leghíresebb múzeumaiban állították ki képeit. Pedig az elmúlt 12 évben, az élő magyar művészek közül az ő képeiért fizettek a legtöbbet. 817 millió forintot. Ő ennek ellenére egy istállóból átalakított műteremlakásban lakott. Családot nem alapított, élettársa Betty Anderson, szintén festő volt. Ő 2007-ben halt meg, és 3 év múlva, 83 évesen, Reigl Judit is abbahagyta a festést.

Reigl Judit 97 évesen egy idősek otthonában hunyt el, egy Párizs melletti kis faluban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sulyi-kobor.jpg

Sülyi Péter: Elkezdett idomulni a történelem a 40 évvel ezelőtti szövegeimhez

70 éves az Omega talán legjelentősebb dalszövegírója, aki hosszú ideje az Őrségben él. Az ottani mindennapokról és az általa megálmodott Hétrétországról is mesélt.
Láng Dávid; címkép: Omega Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Sülyi Péter a 70-es évek elején kezdett együtt dolgozni az Omega zenekarral, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Fekete pillangó, a Nem tudom a neved, a 200 évvel az utolsó háború után, vagy a Mozgó világ. Emellett Kovács Kati több dalszövegét is ő jegyzi.

Az Őrségbe majdnem 30 éve vetődött először, és első látásra beleszeretett. Egyre több időt töltött ott, mígnem hivatalosan is odaköltözött.

Ő álmodta meg a Hétrétország nevű fesztivált, amit néhány éve „köztivál”-nak hívnak, és ami a tavalyi szezon egyik legpozitívabb élménye volt számomra.

Kicsit máshogy, látogatói létszámkorláttal, de szerencsére idén is meg tudják rendezni. Erről is beszélgettünk az ötletgazdával, aki a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját.

hirdetés

– Hogyan éli meg, hogy 70 éves lett, foglalkoztatja a kora?

– Kicsit már érzem a koromat, de érteni nem értem. Egyszer csak azt mondják az embernek: hetvenes lettél! Ez azzal jár, hogy nem fúj csábdalokat a jövő, a múlt meg a mulasztásokkal hozakodik elő. Új fejezet. Végül is az ember legyen hálás, mindennek lehet örülni.

– Mennyire érzi érvényesnek a 70-es, 80-as években született szövegeit 2020-ban?

– Nem állítom, hogy szántszándékkal, de valahogy úgy jött ki a lépés, hogy eléggé korfüggetlen szövegeket írtam. Manapság, ha az Omega közönségével találkozom, az a benyomásom, hogy sokkal fogékonyabbá váltak a szövegek iránt. Mintha kellett volna pár évtized ahhoz, hogy beérjenek a sorok, és a színpadi látvány, a zenészek személyisége, illetve a zene ereje mellett a szövegekre is elkezdjenek figyelni. A visszajelzések azt mutatják, hogy nem vesztette érvényét az, amit annak idején leírtam.

Sokan kérdezik a szövegeim kapcsán, honnan tudtam 40 évvel ezelőtt, hogy ez vagy az fog történni. Erre csak azt tudom mondani, fogalmam se volt: nem kispekuláltam, hanem megéreztem. Nem következtetés volt, hanem egyfajta intuíció.

Egyik-másikhoz, nagyon úgy tűnik, elkezdett idomulni a történelem. Ez persze nem az én érdemem, és nem is feltétlenül töltenek el örömmel a történések, amelyek ide vezettek. Ha a személyes utamat keresem előrefelé, egyre inkább belevész abba a homályba, amit általánosságban érzékelek.

– Kifejtené ezt kicsit bővebben?

– A mixer című szám szövegében írtam 1981-ben, hogy „Valaki összekever mindent, a rosszat és a jót / Bele se fogsz, hogy szétválaszd, már megkapod az altatót”. Ez például eléggé bejött. Ember legyen a talpán, aki a mai világban ki tudja bogozni, mi igaz és mi nem. Gyakorlatilag nevezhetjük ezt korszellemnek, ami minden történésre rányomja a bélyegét. Alig látni valamit tisztán, csak a rendszerszintű káosz, ami biztos.

Nem látok keresztül ezen a függönyön, így fogalmam sincs, meddig tart majd, kitisztul-e valaha a kép? (Hát persze, hogy kitisztul – próbálok bizakodni –, csak nem feltétlen nekünk, „hetveneseknek”.)

– Tartja a kapcsolatot az Omega tagjaival?

– Természetesen. Talán Meckyvel (Kóbor János – a szerk.) beszélek a leggyakrabban, a születésnapomon is felhívott. Időnként találkozunk a „dalszerzési kötelezettségeken” túl, például együtt szoktak meghívni bennünket Szlovákiába a zenekar ottani rajongói minden év szeptemberében.

Egyébként elég furcsa, hogy ősidők óta ismerjük egymást, de mintha csak az utóbbi tíz évben kezdtünk volna barátkozni. Én annak idején úgy kerültem képbe, hogy a gitárossal, Molnár Gyurival osztálytársak és jó cimborák voltunk. A többiekkel már csak a korkülönbség miatt sem alakult ki rögtön a pajtási viszony, aztán igaz, összeöregedtünk – de ki-ki a maga módján.

Fotó: Simon Attila

– Mi a helyzet a régóta tervezett új lemezzel?

– Mecky épp a „szülinapi” telefonbeszélgetésben említette, hogy úgy néz ki, végre sikerült formába önteni. Ez leginkább rajta múlt, tulajdonképpen ő volt a dalok lelke, neki köszönhetően lett olyan az anyag, amilyen. Nevezhetjük konceptlemeznek is, a címe Testamentum.

Összefoglalásnak szántuk, az új dalok mellett a pályaív egy-egy régi darabja is bekerült, új köntösben. Nagyrészt én írtam a szövegét, őszre remélem, hallható lesz.

– Miben volt más megírni ezeket a szövegeket, mint a hőskorszak-belieket?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!