hirdetés
MON_GN_INES_010118_848x480_1127330883812.jpg

Nem csillapul a feszültség Iránban, már „halált kiáltanak” a rezsimre

Hatodik napja tartanak a kormányellenes zavargások Iránban. Immár 23 halottja van az összecsapásoknak, amelyekhez az ország gazdasági válsága, a benzinár brutális emelése és különböző háborús finanszírozások elleni tiltakozások vezettek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 02.


hirdetés

A legújabb halálos áldozatok egyike egy 11 éves kisfiú. Eddig hiábavalónak bizonyult Haszán Ruhani elnök nyugalomra való felhívása. Több mint 450 embert tartóztattak le, többségüket Teheránban, bár a tüntetések már 50 városra kiterjedtek. Az iráni belügyminisztérium szerint a „zavarkeltők” többsége fiatal, átlag életkoruk 25 év körül van.   A rezsim továbbra is a tűzzel-vassal folytatja az elnyomást. A Teherán tartományi forradalmi bíróság vezetője bejelentette, hogy egyes letartóztatottak ellen „Isten elleni háború” lehet a vád, amelyért halálbüntetés jár. Ali Hamedani, a BBC újságírója szerint az elmúlt napokban sok iráni kapott mobiltelefonjára fenyegető üzenetet egy ismeretlen számról.

A tiltakozások december 28-án kezdődtek. Az iráni kormány, lebecsülve a lappangó elégedetlenséget, amelyet egyrészt a 12%-os munkanélküliség, másrészt pedig egyes miniszterek hihetetlen gazdagságáról szóló riportok tápláltak, egy hónappal ezelőtt terjesztette elő a 2018-as költségvetést, amelyben a benzin árát 70%, a villanyáram és a gáz árát 40%-kal tervezték növelni, miközben eltörölték azokat a közvetlen állami támogatásokat, amelyekből eddig 20 millióan, vagyis az ország lakosságának egynegyede részesült.

A feszültség már korábban érezhető volt, amikor különböző spekulációk révén megduplázódott a hús és a tojás ára, egyharmadával nőtt a kenyér ára is. Az elmúlt két évben mintegy 20 bank és hitelintézet ment csődbe, több százezren látták megtakarításaikat füstbe menni. Mindezek már novemberben is sokakat kivittek az utcára.

A tüntetések azonban egyre inkább politikai színezetűekké váltak. Múlt szombaton a teheráni Forradalom Terén a tüntetők fő jelszava „halál a rendszerre” volt, és  tiltakoztak a szíriai Aszad-rendszer, a gázai dzsihádisták, a libanoni Hezbollah iráni támogatása ellen is. (Az ENSZ különmegbizottja, Staffan de Mistura szerint Teherán évi 29 milliárd eurót elkölt a szíriai háborúra. A megmozdulásban sok lány is részt vett, aki letépték magukról csadorjukat. Felkerült a netre olyan videó is, amelyen a tüntetőkkel rokonszenvező rendőrök láthatók.

Az elmúlt napokban a rezsim blokkolta a tüntetők által használt közösségi portálokat, amelyeken a megmozdulásokat szervezték. De az internet cenzúráját is sokan megkerülik, különleges szoftverekkel. Például Adam Fisk, a Lantern alapítója egy peer to peer programmal segít az irániaknak a kormányellenes kommunikációban.

hirdetés

Megszólalt a zavargások kitörése óta először Ali Hamenei ajatolla, legfőbb iszlám vezető, aki Irán ellenségeit vádolta „az iszlám intézmények elleni szövetség megerősítésével.” Bár nem említett név szerint egyetlen országot sem, az iráni vezetők meggyőződése, hogy a tüntetések mögött az örök Öböl-menti rivális, Szaúd-Arábia áll.

Az események újra felizzították a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között. Donald Trump amerikai elnök így írt twitter-üzenetében: „Irán népe végre felkelt a brutális korrupt iráni rendszer ellen. Mindaz a pénz, amit Obama elnök bolond módon nekik adott, a terroristákhoz és a zsebükbe vándorolt. Az embereknek nincs mit ennie, nagy az infláció, nincsenek emberi jogok.” Az iráni külügyminisztérium szóvivője keményen válaszolt: „Trump, ahelyett, hogy felesleges, ellenséges tweetekkel vesztegetné az időt, inkább foglalkozhatna saját belső problémáival, a mindennapos lövöldözésekkel és a több millió szegénnyel”.

A Wall Street Journal, amerikai vezető politikusokra hivatkozva arról írt, hogy a Trump által beígért szankciók mindenekelőtt Irán legfőbb iszlám erőit, a Forradalmi Gárdistákat sújtaná, és nem okozna károkat a tüntetőknek. Ugyanakkor Washington megpróbál nyomást gyakorolni más országokra, hogy azok békés tüntetésekre ösztönözzék az irániakat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
érintés.jpg

Egy férfi elhajította síró kisbabáját, a gyerek agysérülést szenvedett és 13 évvel később meghalt

Az apát 20 évvel az eset után gyilkossággal vádolják.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Az angol Maisie Newell mindössze négy hetes volt, amikor 2000. augusztusában az apja elhajította őt a szoba másik felébe, mert felidegesítette, ahogy sír. A kislány ekkor életre szóló sérüléseket szenvedett, majd 2014 júniusában meghalt, mindössze 13 éves korában - írja a Mirror.

Maisie majdnem pontosan négy hetes volt, amikor édesanyja, Amanda Lee meglátogatta egyik barátját, és ezért két gyermekét a férjére bízta. Amanda később azt nyilatkozta, hogy amikor elment, házastársa kiakadt és azt mondta:

„Ne hagyj itt engem órákra ezzel a ki***tt sikoltozó babával.”

Majd, mikor nagyjából másfél órával később hazaért, a kislányon súlyos sérülések voltak.

A férfi állítólag hirtelen fellángolásból dobta át a gyereket a szoba másik felébe, mert nem hagyta abba a sírást. Az apa bár a kiságyat célozta meg – a lány az ágy mellett landolt. Amikor felesége hazaért, csak annyit mondott neki, hogy a gyerek alszik.

hirdetés

Miután azonban a kis Maisie nem kelt fel, az anyuka kihívta a mentőket.

A történet még furcsábbá válik ezután, merthogy, amikor a mentősök kiértek, a házaspár azt hazudta nekik, hogy a kislányt a 18 hónapos bátyja húzta el a fürdőszobába, ahol leejtette.

2001 augusztusában végül a férfi beismerte, hogy bántalmazta lányát. Akkor 3 év börtönre ítélték, a kislány pedig nevelőszülőkhöz került.

Maisie egész életében csak táplálékcsövön keresztül tudott étkezni, és képtelen volt önállóan ülni, mászni vagy járni.

2014-ben kórházba szállították légzési problémákkal és belső vérzéssel, azonban már nem tudták megmenteni az életét.

Így idén februárban, majdnem 20 évvel az eset után a lány apját, a 45 éves Dean Smitht bíróság elé állították emberölés vádjával. Az ügyet most kedden tárgyalták újra. A férfi, bár elismerte, hogy bántotta csecsemő kislányát, azt tagadja, hogy gyilkosság történt volna.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kocsi-ajto-pixabay.jpg

Kiesett a 3 éves kisfiú a kanyarodó autóból, miután kinyitotta a kocsiajtót Salgótarjánban

A kisgyerek súlyosan megsérült, amikor az útra esett. Egyik gyermek sem volt gyermekülésben elhelyezve, és az autó hátsó ajtajának gyermekzárjai sem voltak bekapcsolva. Apja megrovást kapott.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Megrovást kapott az a 24 éves Nógrád megyei férfi, akinek a majdnem 3 éves gyereke kiesett a kocsiból menet közben - olvasható az ügyészség honlapján.

A férfi március 5-én délelőtt a családját szállította autójukkal Salgótarjánban, mellette anyósa, mögötte élettársa és 2 év 10 hónapos kisfiuk, valamint másfél éves kislányuk ült.

Egyik gyermek sem volt gyermekülésben elhelyezve, és az autó hátsó ajtajának gyermekzárjai sem voltak bekapcsolva. A Csokonai út és a Nagymező út kereszteződésében az apa jobbra kanyarodott, miközben a kisfiú a kocsi bal hátsó ajtaját kinyitotta, az útra esett a kanyarodó autóból, és nyolc napon túl gyógyuló állcsont-, valamint orrcsonttörést, továbbá tüdőzúzódást szenvedett.

A baleset oka az volt, hogy a sofőr megszegte a KRESZ egyik szabályát, mely szerint a kocsiban 3 évnél fiatalabb gyereket csak gyerekülésben rögzítve lehet szállítani, és az üléshez tartozó biztonsági övet is be kell kapcsolni.

hirdetés

Lapozz a büntetésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fizetes-nelkul-tavozott-no-tesco-miskolc.jpg

Videón, ahogy lebukik egy fizetés nélkül távozó nő a miskolci Tescóban

A nő telepakolta a bevásárlókocsiját, majd fizetés nélkül ki akart sétálni az üzletből, de a biztonsági őrök feltartóztatták.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Egy áruházi tolvaj azonosításához kérik a lakosság segítségét a miskolci nyomozók - írja a police.hu. Június 10-én

egy asszony televásárolta bevásárlókocsiját Miskolcon, a Szentpéteri kapuban található bevásárlóközpontban, majd fizetés nélkül akart távozni.

A nőt a biztonsági szolgálat munkatársai feltartóztatták és visszavették tőle az árukat, amelyekért nem fizetett.

Az elkövető nőről az áruház biztonsági kamerája felvételeket készített.

A Miskolci Rendőrkapitányság kéri, hogy aki felismeri a felvételen látható ismeretlen nőt, illetve a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban információval rendelkezik hívja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenyég-irányítási Központját a 06-46/514-506-os telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80/555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balhes-no_99-es-busz_retus.jpg

Videó: megütött egy ellenőrt, majd szétrúgta a busz ajtaját egy nő Budapesten

Nem tudott csendesen meghúzódva bliccelni a hölgy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított nyomozást a BRFK egy általuk megosztott videón látható ismeretlen nő ellen - írja a Police.hu.

A nő 2020. július 7-én kora délután Budapest X. kerületében a 99-es buszon utazott, amikor az ellenőrök kérték a jegyét vagy a bérletét.

A nő azonban mellkason ütötte az egyik ellenőrt, majd leugrott a buszról és még a jármű oldalát is megrugdosta, majd elszaladt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a felvételen látható nőt felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.

Nem adta át a jegyét, megütötte az ellenőrt, majd elmenekült.

A kőbányai rendőrök keresik a nőt.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!