hirdetés
amazonia-wiki-1000x644.jpg

"Nem az unokáink unokáiért, saját magunk miatt kell tennünk a klímaváltozás ellen"

Asensio Rodríguez, a Greenpeace Brazília ügyvezető igazgatója szerint a kis lépések is sokat számítanak ebben a harcban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.


hirdetés

Vészjósló kijelentéseket tett az emberiség jövőjére vonatkozóan Asensio Rodríguez, a Greenpeace Brazília ügyvezető igazgatója, aki az Indexnek beszélt arról, hogyan küzdenek a környezetvédők Brazíliában az esőerdők megmentéséért, és mit tehetnek az emberek azért, hogy még sokáig élhessünk ezen a bolygón.

Nemrég mi is megírtuk, hogy egyre gyorsabban irtják az amazonasi esőerdőket, amióta az új brazil elnök hivatalba lépett.

Jair Bolsonaro ugyanis nem hisz a klímaváltozásban, ezért nem tartja fontosnak az erdőterületek megóvását sem.

Már beiktatása előtt közölte, hogy kiterjesztik a bányászatot és az nagyüzemi mezőgazdaságot az országban, a védett területeken is.

Ennek eredményeképpen tavaly augusztus óta húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége egy környezetvédelmi jelentés alapján. A műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy

a térségben 2169 négyzetkilométer területű erdő tűnt el augusztustól áprilisig - ez 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, akkor 1807 négyzetkilométer volt a veszteség.

Hiába van sok környezetvédő az országban, akik folyamatosan tiltakoznak, ott nagyon veszélyes minden ilyen tevékenység.

Asensio Rodríguez szerint a brazilok világelsők az önkéntesek és aktivisták meggyilkolásában, és ezekre szinte sosem derül fény.

"Amazónia olyan hely, ahol nincsenek törvények, nincsenek bűnüldöző szervek, ott mindenki magára marad" - mondta, hozzátéve, hogy a Greenpeace-nek ugyanakkor vannak eszközei, hogy biztonságban tartsa az embereit.

"Sok civil szervezetnél dolgozó ember szó szerint az életét adja az őserdőkért. Az embereink minden nap költöznek, minden lehetséges biztonsági intézkedést megtesznek. Rengetegen vesznek el az őserdőben, senki nem tudja mi történik velük, ennek ellenére úgy is sokan vállalják az önkéntes munkákat, hogy tudják, hogy állandó életveszélyben vannak."

Elmondása szerint Brazíliában most nagyjából az zajlik, mint a Trónok harca című sorozatban. Sok tüntetést szerveznek a kormány ellen, a demonstrálók utcára is vonulnak a környezetvédelem hangsúlyozásáért. Bolsonaro támogatottsága egyre csökken, mert nem értek egyet a politikájával.

"A legnagyobb kérdés, hogyan lehet megteremteni azt az egyensúlyt, amivel az embereknek nem kell lemondani a jólétről, de nem is megy a környezet rovására. Vannak olyan üzleti modellek, amik fenntartható termeléssel dolgoznak Amazóniában is. Rengeteg lehetőség lenne a megújuló energiaforrások kiaknázásában, van megoldás arra, hogy ne pálmaolajat használjunk, hogy a mezőgazdaság ne tegyen annyi kárt a permetezéssel"

- mondta Rodríguez, aki szerint a technológia készen áll erre a váltásra, csak tudatosabban kellene használni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
idojaras-usa.jpg

Kérték a bűnözőket, „minden bűncselekményt halasszanak hétfőre” – brutális hőség sújtja Amerikát

Humorosan reagált egy kisváros rendőrsége, de azért sok helyen megolvadt az aszfalt, egy felvonóhidat pedig le kellett zárni, mert a hőség kitágította a fémet, és emiatt a szerkezet elakadt.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.Hőhullámtól szenved az Egyesült Államok keleti partvidéke, több helyen a 40-43 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet.

A CBS televízió jelentése szerint a Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy 150 millió embert érintő kánikula vasárnap öt ember halálát követelte: négyen hunytak el Maryland államban, egy halottja pedig Arizonában van a hőségnek. New Hampshire-ben hegymászókat kellett menteni, mert rosszul lettek a melegtől.

Az országos meteorológia szolgálat hőségriadót adott ki Texastól az Ohio-völgyig és a Nagy Tavak vidékétől az Egyesült Államok keleti partvidékéig.

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban a 40 Celsius fokot is elérte, sőt meghaladta a hőmérséklet, de Washingtonban a magas páratartalom miatt ennél is melegebbnek érezték a levegőt az emberek.

A városvezetők mindenütt arra intettek, hogy a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztani, New Yorkban mintegy 500 olyan helyiséget nyitottak, ahol a melegtől szenvedők hűsölhettek és ingyen vízhez juthattak. New Yorkban lefújták a Central Parkba tervezett triatlon-versenyt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
szlavitics-ukrajna-csernobili-eromu.jpg

A titokzatos kisváros, amelyik Csernobilnak köszönheti az életét

Az atomkatasztrófa és Pripjaty kiürítése után lakóhely kellett az erőmű dolgozóinak. Így építették fel sebtiben Szlavuticsot egy biztonságosnak ítélt helyen. Ez az utolsó szovjet mintára épült város.
SzE, Fotó: Youtube printscreen - szmo.hu
2019. július 21.Létezik egy különleges város Ukrajnában. Két hónap alatt tervezték és két év alatt építették fel. Tervezésekor és építésekor az egész akkori Szovjetunió összefogott.

Lakói viszonylagos jólétben élnek, egyharmaduk fiatal vagy gyerek – mindez azért, mert az átlagosnál nagyobb a népszaporulat és a gyermekvállalási kedv.

Pedig ez a város a halál árnyékában született 1986-ban. És ez a város nem létezne, ha nem robban fel a csernobili atomreaktor.

Szlavutics 20-25 ezres város Csernobiltól 50 kilométerre északkeletre, Pripjatytól 45 kilométerre, a Dnyeper folyó partján. Már biztonságosnak tartott területen építették fel.

Трохи сонячних?фото, поки на вулиці дощик?☔️ #Славутич #містоідей #Slavutych #Slavutychcity #whiteangel

24 Likes, 0 Comments - Славутицька міська рада (@slavutitskamiskarada) on Instagram: "Трохи сонячних?фото, поки на вулиці дощик?☔️ #Славутич #містоідей #Slavutych #Slavutychcity..."

Уникальный город мира. Самый молодой город Украины. Город атомщиков. Каждый квартал города несет культуру архитектуры построек народа, который его строил. Он не похож на украинский город. Славутич город детства, чистоты и истории.#2019 #ukraine #украина #славутич #slavutich #chernigov

8 Likes, 0 Comments - Анна Грачева. (@k_y_b_a) on Instagram: "Уникальный город мира. Самый молодой город Украины. Город атомщиков. Каждый квартал города несет..."

A volt Szovjetunió területén működött csernobili erőműben 1986. április 26-án helyi idő szerint éjjel egy óra huszonhárom perckor történt a világ eddigi egyik legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. Két robbanás rázta meg az erőmű ellenőrizhetetlenné vált négyes blokkját. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tíz napon keresztül égő tűz keletkezett a reaktorban.

Nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, több százszor annyi, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után. A radioaktív felhő mindenekelőtt Ukrajnát és Fehéroroszországot árasztotta el, de Európa nagy részét, köztük Magyarországot is több hullámban szennyezés érte.

A térségből több százezer embert kellett kitelepíteni, és több millió hektár termőföld vált szennyezetté. A katasztrófa után evakuálták Pripjaty városát, ahol az erőmű dolgozói és azok családjai éltek, valamint kiürítették az atomerőmű 30 kilométeres körzetét is.

Az erőmű dolgozóinak, a likvidátoroknak és a kitelepítetteknek új lakóhelyre volt szükségük. Ezért az ukrán erdőség közepén felépítették az új Pripjatyot, Szlavutics várost.

1988-tól lehetett beköltözni, és ez sokak számára hatalmas lehetőség volt. Az itt lakók közül sokan büszkén mutogatják a várost az ideérkezőknek, és megemlítik, hogy ez Csernobilnak köszönhető.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
job.jpg

Szellemvárossá válhat a klímaváltozás miatt egy amerikai település, a belváros már üres

A Fair Bluff egy város Észak-Karolinában, amit 2016-ban a Matthew hurrikán áradása tizedelt meg, később a Firenze hurrikán, 2018-ban. Egy újabb hasonló katasztrófa után pedig teljesen elnéptelenedne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.A The Guardian oldalán hívják fel a figyelmet egy olyan amerikai városra, ami az egyik első áldozata lehet a klímaváltozásnak.

A Fair Bluff nevű települést ugyanis már két hurrikán tette félig tönkre és ha egy újabb érkezik, akkor az az Egyesült Államok egyik első klímaváltozás miatt elnéptelenedett szellemvárosává válhat.

A Fair Bluff egy város Columbus megyében, Észak-Karolinában amit

2016-ban a Matthew hurrikán áradása tizedelt meg, később a Firenze hurrikán, 2018-ban.

Az első csapás után így nézett ki a város:

Egészen eddig a legtöbb Fair Bluff-i lakos úgy gondolta, hogy csak a parton élőket fenyegeti az áradás, de mint kiderült: a víz bárhová betörhet és tönkreteheti a város másik szegletében élők lakóhelyeit is. Az első hurrikán után 71 helyi lakos otthona vált lakhatatlanná.

Két év múlva folytatódott a pusztító események sora a még brutálisabb, Firenze nevű viharral.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
grapes-690230_960_720.jpg

Spárgát és birkát ne! – így ehetsz klímaváltozás-tudatosabban

Az élelmiszerválság is a nyakunkon: csökkenteni kell a húsfogyasztást, több közelről származó zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.A világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának egynegyede az asztalokra kerülő élelmiszerekből származik. A Science Friday annak járt utána, hogyan ehetünk okosabban egyre melegedő bolygónkon úgy, hogy azzal a lehető legzöldebbek maradjunk. A foszfortartalmú műtrágya, vagy a friss spárga légi szállítása csak néhány a leginkább bolygókárosító dolgok közül.

Ráadásul az éghajlat-helyzet egyre rosszabbodik:

több árvíz érkezik, több hőhullámot és több aszályt látunk, és kérdés az is, hogy lesz-e élelmiszerválság valamikor a közeli jövőben.

Amanda Little, a téma szakértője azt mondja: ki lehet lépni a szennyező szokásaink sokszor nem is tudatos rutinjából, ha átgondoljuk, mit fogyasztunk és leginkább azt, hogy amíg az adott étel elénk kerül, mennyire szennyezi a környezetet.

Az élelmiszer-pazarlás a másik jelentős probléma - Julie Goddard a Cornell Egyetem szakértője olyan intelligens, frissen tartó csomagolást tervez, a bolygó számára megterhelő anyagok hozzáadása nélkül.

Úgy tűnik, a húsokkal spórolnunk kellene: a Michigani Egyetem tanulmánya összehasonlította a Beyond (húsmentes) Burger termelését ugyanannyi amerikai marhahús-pogácsáéval. A húsmentes burger előállítása 99%-kal kevesebb vizet és mintegy fele energiát igényelt. A tanulmány szerint a Beyond Burger előállítása

90%-kal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, mint a hagyományos húspogácsák.

"A húsfogyasztók sokszor több bolygót melegítő emissziót termelnek, mint a vezetés vagy a repülés. Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszer-termelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül egyötödét teszi ki évente - mondja Little, aki azt is megfogalmazta, hogyan együnk úgy, hogy közben bolygónkat is kíméljük.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x