hirdetés
MAV_0.jpg

Teljesült az autista Bence álma: mozdonyvezető lehetett a legújabb emeletes vonaton

A 20 éves, autizmus spektrumzavarral élő fiú a „Neked munka, nekem álom” akció keretében ülhetett be a hipermodern motorvonat vezetőfülkéjébe.
Láng Dávid; fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 15.


hirdetés

„A jobb oldali panelen van a beüzemelő kapcsoló, mellette a vészfék és az irányváltó, amellett pedig a menetfékkar, ezzel lehet fékezni vagy gyorsítani. Az ott a légfék, az pedig az ajtónyitó gomb, a homokoló, a fényszórógomb és a kürt”

– sorolja precízen egymás után a KISS motorvonat vezetőfülkéjében található gombokat Király Tamás mozdonyvezető.

Mellette az ülésben Bence magabiztosan figyel, nyoma sincs az arcán lámpaláznak, pedig hosszú évek óta álmodozott erről a pillanatról.

A fiú 2-3 éves korában kezdett rajongani a vonatokért, elmondása szerint a hangjukat és a látványukat is imádja. Amikor csak teheti, utazik is rajtuk – sokszor konkrét úti cél nélkül, csak az élmény miatt száll fel.

A „Neked munka, nekem álom” akcióra édesanyja hívta fel a figyelmét, rögtön arra gondolt, hogy ez jó alkalom lenne teljesíteni a vágyát.

hirdetés

A Salva Vita Alapítvány idén már hatodjára kínál lehetőséget közel 200 fogyatékos embernek arra, hogy eltölthessen egy fél napot álmai munkahelyén. Az egyik helyszínen tavaly is ott voltunk, akkor a szintén autizmussal élő Bernát próbálhatta ki magát tetoválóként.

A szemléletformáló projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeire – a jelentkezők és az őket fogadó munkáltatók találkozhatnak, megismerhetik egymást és kölcsönös tapasztalatokat szerezhetnek.

„Meggyőződésünk, hogy az integráció és befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják, és reméljük, hogy akár a program sikerének is köszönhetően egyre több munkáltató fogja fontosnak tartani azt, hogy megváltozott munkaképességű embert, és azon belül is fogyatékos munkavállalót alkalmazzon vállalatánál”

– árulta el Vég Katalin, az alapítvány vezetője.

A legnépszerűbb munkakörök az idei évben a cukrász és az állatgondozó, ezekből több megyében, több helyszínen is valósultak meg álom-munkanapok. De volt már kertész, régész, műkörmös, fodrász, eladó, irodai munkatárs, tv híradós, könyvtáros, virágkötő, kamionsofőr, állatorvos, fotós is az áhított munkakörök között.

A programban szinte valamennyi fogyatékossági csoportból érkeznek résztvevők, de az értelmileg akadályozottak, mozgássérültek vannak a legtöbben a jelentkező álommunkások között.

Nem lehet akárkiből mozdonyvezető

Bence idén érettségizett, jelenleg logisztikai technikusnak tanul egy OKJ-s képzésen. Ha minden jól megy, két év múlva fogja elvégezni, azután pedig feltett szándéka, hogy mozdonyvezetőnek is jelentkezik.

A követelményekkel már most abszolút képben van:

„Először egy elég kemény felvételi teszten kell átmenni, ahol matematikai, fizikai, féksúlyszázalék-számítási és hasonló feladatok vannak. Ezután jön az állásinterjú, ha ott is megfelelsz, akkor pedig az orvosi alkalmassági vizsga, ahol a szívveréstől a látáson át a neurológiáig mindent ellenőriznek. Szigorú pszichológiai és reflextesztek is vannak."

Hogy ezek mennének-e neki? „Szerintem igen, de nem akarom előre elkiabálni. Majd ha odaérek, kiderül” – fogalmaz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!