hirdetés
snapshot.jpg

Negyedmilliárdnál is több elhízott gyerek és kamasz lesz világszerte 2030-ra

Miközben a világ számos részén évtizedek óta súlyos éhínség pusztít, legalább ennyire riasztó a másik véglet, a kóros elhízás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 03.


hirdetés

A gyerekkori beteges kövérséget a szakértők összefüggésbe hozzák az egészségtelen gyorsétkezők immár globális elterjedésével és korlátlan reklámhadjáratával, továbbá azzal, hogy az egyes kormányok igen keveset tesznek a gyermekek egészségének védelmére.

Jelenleg 150 millióra teszik a kórosan elhízott gyerekek és kamaszok számát világszerte és az előjelzések szerint a következő évtizedben ez a szám meghaladhatja a negyedmilliárdot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célul tűzte ki, hogy az egyes országokba ne növekedjen az elhízott gyerekek száma 2010 és 2025 között, de az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) legfeljebb minden 10. országnak van 50%-nyi esélye arra, hogy e célt teljesíti.

Ez utóbbi szervezet, amely elsőként készítette el a gyermekelhízás világatlaszát, adataiból kiderül, hogy a megvizsgált 191 országból 156-nak 10%-nál is kisebb erre a sansza – idézte a Guardian

Mint arra Donna Ryan, a szövetség elnöke felhívta a figyelmet, ezzel az ütemű növekedéssel a túlsúlyos gyermekek problémái számos országban meghaladják az egészségi szolgálatok erejét: egyre több lesz az inkább inkább felnőttekre jellemző 2.típusú cukorbeteg gyerek, következésképpen nagy mértékben nő a felnőtt cukorbetegek száma, miként a szív- és érrendszeri betegségek és rák kockázata is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
brexit-boris-johnson-nagy-trukkje-ket-levelet-irt.jpg

Boris Johnson nagy trükkje: két levelet írt, az egyikben a Brexit halasztását kérte, a másikban az ellenkezőjét

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.
MTI - szmo.hu
2019. október 20.Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Boris Johnsont törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Johnson az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá.

A szombaton éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére.

Johnson levele szerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni.

Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre.

Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására.

Johnson közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet.

Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!