hirdetés
vatera_zero_waste3-1.jpg

Négy tipp a hulladékmentesebb élethez a Zöld Vaterától

Az online piactér létrehozta a környezettudatos termékkategóriát oldalán, címkével jelöli a tudatos cikkeket, illetve összeállított egy 30 napos kihívást is, hogy könnyebb legyen változtatnunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 03.


hirdetés

Ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, és nem kérünk szívószálat az italunkba az remek dolog. Még jobb, ha eleve törekszünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Ha jó állapotú használt termékeket vásárlunk újak helyett, a feleslegessé vált holmijainkat pedig eladjuk, sokkal többet tehetünk a környezetünkért, mint gondolnánk! A Vatera létrehozta a környezettudatos termékkategóriát az online piactéren, címkével jelöli a tudatos cikkeket, illetve összeállított egy 30 napos kihívást is, hogy könnyebb legyen változtatnunk.

A műanyagmentes július, és az előtte zajló szívószálmentes mozgalmak intenzíven hívták fel a figyelmünket a hulladékmentesség fontosságára. Bár a tematikus odafigyelés is sokat számít, ennél mégis átfogóbb szemléletre van szükség, méghozzá a mindennapok szintjén. A zero waste mozgalmat talán már nem kell bemutatni, szerencsére egyre többet foglalkozunk vele. Azzal ugyanis, hogy a megtermelt hulladék mennyiségét csökkentjük, többet tehetünk a környezetünkért, mint a „sima” újrahasznosítással.

Ehhez persze alakítani kell picit az életmódunkon, de azért nem szükséges a feje tetejére állítani az életünket. A tudatos szokások apró lépésekkel is kialakíthatók, és minden apró változtatás pozitívan hat. A Zöld Vatera microsite zero waste tippjei, valamint az oldalon Zero Waste címkével jelölt termékek a ma divatos tematikus mozgalmak mellett segíthetnek eligazodni a teljes témában, és környezetbarátabban élni a mindennapokat.

Helyettesítés textillel

A különböző eldobható papírtárgyak, mint például a szalvéta, a konyhai papírtörlő, vagy akár a zsebkendő mind-mind kiváltható textillel. Azzal, ha törlőrongyot, konyharuhát, mosható zsebkendőt használunk, nemcsak a környezetet óvjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen ezeket nem kell mindig újravásárolni. Takarításhoz használjunk kiselejtezett pamutpólót, sőt, a kisbabák számára is választhatunk mosható pelenkát, ami nagy hulladékmennyiségtől kíméli meg a Földünket, és nem utolsó sorban jelentősen olcsóbb megoldás az eldobható pelusokhoz képest.

Vegyszermentes higiénia

Egyre többet hallani a házi készítésű, szuperhatásos tisztítószerekről, amik olyan természetes „csodaszereket” tartalmaznak, amelyekre elsőre nem is gondolnánk, annyira hétköznapiak. Az ecet, a citrom, a teafaolaj és a szódabikarbóna sokszor jóval hatékonyabbak a szennyeződésekkel szemben, mint a megszokott vegyipari készítmények. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé károsak az egészségre és a környezetre nézve is. Különösen ajánlott a használatuk, ha kisgyermekek is élnek a háztartásban, így a kicsik nem kerülnek kapcsolatba vegyi anyagokkal.

Ami pedig a személyes higiéniát illeti, szintén célszerű természetes összetevőkkel készült, bio- és natúrkozmetikumokban gondolkozni. A bőrünk meghálálja a tápláló törődést, és persze a lefolyóba sem kerül több vegyszer. Nagyon sok hazai, akár kézi készítésű natúrkozmetikum kapható többek közt a Vaterán is. Ha hazai terméket, illetve online vásárlunk, a szállítás ellenére is környezettudatosabban választunk mint, ha magunk autóznánk el a beszerzett holmiért. Az egyre népszerűbb személyes átvételi pontok pedig még ennél is jobb megoldást jelenthetnek.

Környeztettudatos konyha

Rengeteget tehetünk a környezetünkért a konyhai tüsténkedések közepette is. A víz például, amiben a tojásokat főztük, tele lesz olyan, a héjból kioldódott anyagokkal, amik hasznosak a virágainknak. Ugyanezt megtehetjük a vízforralóban maradt felesleges, kihűlt vízzel is – így nem vész kárba egy csepp sem. A mélyhűtőből vegyük elő időben az élelmiszert, és tegyük át a normál hűtőbe, hogy szépen lassan felolvadjon – kerüljük a mikróban olvasztást a felesleges energiafogyasztás miatt. Ha pedig sütőben készült finomságról van szó, állítsuk le azt egy pár perccel korábban, hiszen a kikapcsolt, de még forró sütőben a maradék idő alatt szintúgy tökéletesen elkészül az étel. Az óriási hulladékmennyiséget kitevő PET-palackoktól szabaduljunk meg vízszűrő kancsóval és szódagéppel.

Tudatos vásárlás

Már nagyon sokszor hallottuk, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a környezettudatosság 0. lépése a tudatos vásárlás. Ez nagyjából azt jelenti, hogy csak azt vásároljuk meg amire tényleg szükségünk van. Kicsit árnyalva a képet, érdemes arra is figyelni, hogy a felesleges csomagolást is kerüljük – például ne vegyünk zacskót néhány szem almának, és mindig legyen nálunk tartós bevásárlótáska, mikor boltba megyünk. Ahogy a szappanok példájánál említettük, ha helyi termékeket választunk, az kevesebbet „utazik”, ami kevesebb üzemanyagkibocsátást és szennyezést is jelent. Ha csak tehetjük, vásároljunk új helyett inkább jó állapotú, de használt tárgyakat, és mi magunk is adjuk el azt, amire már nincs szükségünk. Többek közt erre buzdított a #HasználtRuhaSzeptember megmozdulás is, amit persze nemcsak szeptemberben követhetünk – év közben is vásároljunk inkább használt ruhadarabokat, a meguntakat, kinőtteket pedig adjuk el a Vaterán.

Plusz egy tipp, hogy ha szeretnénk valakit megajándékozni, adjunk élményt tárgyak helyett – egy kirándulás vagy egy finom vacsora nemcsak emlékezetesebb egy tárgynál, de hulladékot sem termel.

A hulladékmentes(ebb) életmód nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és ne feledjük, hogy nem kell mindenkinek 100%-ban ilyen életmódot folytatnia ahhoz, hogy változzon az általános gyakorlat. Nézzük meg, mi az, amit be tudunk építeni az életünkbe, és mi az, aminek a teljesítése számunkra nem reális. Ebben segíthet az online piactér zöld tematikus microsite-ja.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
girl-839826_1280.jpg

Október a Látás Hónapja, ezért összegyűjtöttünk okokat arra, hogy miért érdemes kortól függetlenül kivizsgáltatni a szemünket!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. október 16.A legfontosabb érzékszervünk a látás, így nem mindegy, hogy a mindennapok információ áradatára milyen éles „fegyverzettel” rendelkezünk. Az éleslátás vizsgálata és szükség esetén korrekciója éves vizitet kíván - nem csak dolgozóként megfáradt szemeknek vagy idősebbeknek, de már egy éves kortól is! Most összeszedtük kiknek, miért elengedhetetlen a látásvizsgálat.

1. Kisgyerekek

Az iskolakezdés előtt minden gyereknek kötelezővé kellene tenni a látásvizsgálatot. Ha most valami miatt kimaradt, még októberben sem késő pótolni. Hiszen az iskola során a tanulásban is hátráltathatja, ha csak hunyorog a táblára.

A vizsgálat során a szemész szakorvos megnézi, hogy a különböző távolságokba megfelelő-e a kisiskolás látása – azaz nincs-e rövidlátás vagy távollátás, de emellett megfigyeli az alkalmazkodó képesség működését is, hogy ne okozzon problémát egy távolabbi tárgyról egy közelebbire fókuszálni. Az orvos ilyenkor a színlátást is ellenőrzi és a komplex látási funkciókat is felméri, mivel például az írás elsajátításában nagy jelentőséggel bír, hogy a szem-kéz-test koordináció tökéletesen működjön.

2. Fiatalok, pályakezdők

Ha valaki irodai munkát végez, elkerülhetetlenné válik, hogy a monitor kékfényében élje hétköznapjait. A folyamatos gép előtt ülés miatt fejfájás, rossz közérzet is kialakulhat, melynek gyakori oka az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

Sajnos ezeknek az eszközöknek a használata sok esetben egyáltalán nem elkerülhető, viszont a rendszeres látásvizsgálat segíthet kiszűrni, ha romlott a szemed és szemüveg vagy kontaktlencse használatával visszaállhat a rend. De ha nincs látásromlás, akkor is ma már hasznos lehet egy kékfény szűrővel ellátott szemüveg beszerzése, amely kiiktatja a nem kívánatos mennyiségű és frekvenciájú kék fény szervezetre gyakorolt hatását, hogy újra energikus és hatékony lehess a munkádban.

3. Aktív korúak

A munkavégzésen túl azonban a szabadidő teljes és biztonságos élvezetéhez is elengedhetetlen az éleslátás. Lehet, hogy a monitor fényét már kivédted vagy szerencsére meg se kottyan, de akár sportoláshoz, akár vezetéshez, nem mindegy, hogy hogyan látsz. Ugye nem szeretnéd, hogy a csapatod kikapjon azért, mert nem jól méred be a távolságot és nem kapod el a labdát játék közben? De megfordítom: a foci meccset sem jó úgy nézni, ha folyton hunyorogni kell a játékosokra.

Mindezen felül azonban, ha vezetsz is, életek múlhatnak azon, hogy időben észlelj dolgokat. Éppen ezért már a jogosítvány megszerzése előtt kötelező a szemvizsgálat és ha szemüveget kell hordanod, akkor azt a rendőr számon is kérheti. Azonban ezzel még nem lehet hátra dőlni, hiszen az öregedés és a rengeteg környezeti inger hatására könnyen lehet, hogy romlik a látásod az évek során, ezért évente egyszer nem árt beugrani egy optikába és megbizonyosodni róla, hogy minden rendben vagy tenni róla, hogy a megfelelő látásjavító eszköz beszerzésével, ismét gördülékenyen menjen minden.

Hogyan zajlik a látásvizsgálat?

A látásvizsgálat egy abszolút fájdalommentes folyamat. Szerencsére a vizsgálathoz nem is kell szakrendelőkbe hónapokat várnod, elég ha bejelentkezel például az Optic World valamely üzletébe. A vizsgálat általában a kórtörténet átbeszélésével kezdődik, azaz tisztázzátok, hogy van-e szemüveged, kontaktlencséd, illetve azt is, hogy van-e esetlegesen bármilyen panaszod.

Ennek átbeszélése és a nyers látásélesség felvétele után computeres szemvizsgálattal kezdtek. Ez egy kb. két perces folyamat, mely a dioptriás korrekció megállapításával folytatódik. Ilyenkor kérnek meg, hogy a próbakerettel távolra egyszemesen majd kétszemesen olvasd végig a táblán lévő betűket. A vizsgálat végén réslámpás vizsgálattal ellenőrzik a látószerv fiziológiás állapotát. Ha ezzel megvagytok és esetleg kiderül, hogy szemüvegre van szükséged, akkor a szakemberek helyben segítenek is a megfelelő megtalálásában.

TIPP: Ne késlekedj, menj el szemvizsgálatra még ebben a hónapban. Október ugyanis a Látás Hónapja, a kezdeményezés bronz fokozatú támogatójaként pedig bármelyik Optic World üzletben ingyenes látásvizsgálattal és hatalmas kedvezményekkel várnak.

4. Szép korúak

A szem nemcsak a lélek tükre, de a szemfenék vizsgálat feltárhatja a keringési és érrendszeri betegségeket, elváltozásokat, már egész korai stádiumban. Így a szemvizsgálat tulajdonképpen idősebb korban már nemcsak a látószerv miatt válik fontossá, hanem az esetleges szövődmények, egyéb betegségek kivédése érdekében is. A szemészeti szövődmények közül a két legjelentősebb egészségügyi probléma a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mindkét betegség képes hosszú ideg teljesen tünet-és panaszmentesen rombolni a szervezetet és sok esetben, mikor már diagnosztizálják a problémát, a betegség visszafordíthatatlan. Éppen ezért 45-50 felett már kiemelten fontos az éves szemvizsgálat.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
terhes-no-fiu-cipo-needpix-1000x667.jpg

Az sem mindegy, hogy fizikai vagy szellemi stresszel küzd a leendő anya, ugyanis ez is nagyban befolyásolhatja a születendő babájának nemét egy új kutatás szerint.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen hatása lehet a születendő baba nemére az anya stressz szintje, és meglepő eredményre jutottak.

Kiderült, hogy minél stresszesebb a nő terhessége alatt, annál kisebb az esélye arra, hogy fiút fog szülni.

A stressz a mindennapi élet része, de az már egészségtelen, ha az ember állandóan aggódik valamin, gyötri magát, és úgy érzi, ez az érzés teljesen eluralkodik rajta. A kutatók szerint a legtöbb nő legalább egy stresszes időszakon átesik a szülést megelőző évben, a stressz pedig egyébként is sok esetben elkerülhetetlen a várandós nők életében. Ez az érzés viszont a bennük fejlődő magzatra is átterjed.

A nemrég közzétett kutatásban résztvevőknél megfigyelték, hogy

azok a nők, akiknek magasabb volt a vérnyomásuk, és más egyéb, látható jelei voltak a fizikai stressznek, több lányt, mint fiút szültek.

Egészen pontosan 4 fiúgyerekre 9 lánygyerek jutott. Azoknál az anyáknál, akik pszichológiai értelemben voltak stresszesek, 2 fiúgyerek jutott 3 lánygyerekre. Hozzátették azt is, hogy minden kutatásban résztvevő nőnek problémamentes volt a terhessége.

Catherine Monk, a kutatás vezetője ezt azzal magyarázza, hogy

a férfiak sokkal sérülékenyebbek a méhben, vagyis kevésbé tűrik jól a stresszt, mint a nők. Vagyis az, hogy az anya mennyire stresszes a terhessége előtt és alatt (főleg a korai szakaszban) - döntő tényező lehet a baba nemének kialakulásában.

Arra is kitértek, hogy már más kutatók is megfigyelték azt, hogy a sok embert érintő traumatikus események miatt kevesebb fiú született a következő időszakban. Ilyen eset volt például Amerikában Kennedy elnök meggyilkolása és a szeptember 11-i terrortámadás.

Azt is megállapították, hogy

azok a várandós nők, akik fizikai nyomás alatt voltak, nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött gyereknek, mint a nem stresszes anyák. Viszont a szellemileg feszült nőknek több komplikációja akadt a terhesség és a szülés során, mint azoknak, akik fizikai stresszel küzdöttek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-10.jpg

A gyerekek is részt vettek az átalakításban. Ők is szeretik, hogy itt minden csupa szín, csupa emlék, csupa régi történet.
Söptei Zsuzsanna, fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2019. október 14.A dunaparti kisváros egyik csendes, kővel felszórt útján sétálok, és a házszámot sem kell figyelnem, mert már messziről felismerhető úti célom: a többi kerítés közül vidáman kivirít a kék színre festett léckerítés.

A ház lakóinak már szinte védjegyévé vált a kék, főleg a türkiz, amely fellelhető náluk mindenhol.

A kívülről kis vidéki háznak látszó otthon bent mintegy 200 nm-es, számtalan kisebb-nagyot zegzugot rejt, ahol mindenkinek megvan a helye, ahová bekuckózhatja magát. A lakók szerint amolyan „bohémtanya”, ahol mindig sok vendég van, gyakran délutánonként 8-10 kamasz is itt "heveri ki a sulit". Megvan ennek a sajátos hangulata ilyenkor.

A barátságos, vidám ház sok mindenben eltér a megszokottól. Például a színeiben. Meg a berendezésében. És a felújításának módjában is.

Bea és a három fiú, Attila, a párja és fiai, Máté és Vince imádják a kreatív megoldásokat, és vallják, hogy jobban érzik magukat olyan tárgyak között, amelyeknek már múltja van.

Ezért döntöttek úgy, hogy a felújítás során, amit csak tudnak, maguk végeznek el, és a lehető legtöbb dolgot újrahasznosítással szerzik be.

Így kezdték el bújni a használt cikkeket kínáló oldalakat, járták az ócskapiacokat, kértek már kidobásra szánt holmikat baráttól, családtagtól, kerestek közösségi csoportokban, és nyitott szemmel járva gyűjtögettek országszerte, de még külföldön is.

És mára valóban bármerre néznek, el tudják mesélni, hogy az ágytakarót hol találták, hogy a lámpát Bea édesapja mentette meg és újította fel, hogy a csempe a nagyi házából, Zalából mentődött át…

A falon régi képkeretek kaptak új esélyt, a kamaszfiú szobájának falát bakelitlemezek és lemezborítók díszítik, a kalapok nem csak díszek, nyaraláskor viszik magukkal.

Egyik kedvenc pihenőhelyük az egyik nyári árnyas terasz, ahol egy már kiszuperált kanapé és egy padlásra szánt öreg szekrényke, meg egy régi függőágy mellett a számtalan takaró, párna, és maga a kert adja a dekorációt. Egy másik kis teraszt a régi fatároló helyén alakítottak ki, ahol kis vaskályha ad meleget az őszi napokon. Igazi búvóhely, ha valaki szeretne visszavonulni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
proxemika1.jpg

Megfigyelés arról, hogy mi magyarok, hogy viszonyulunk a minket körülvevő terekhez: az intim, a személyes, a társadalmi és a nyilvános tér használatához – avagy rettegés attól, hogy nem tudjuk a legjobb helyet megszerezni.
Lola Welbach írása a Lassabban baby! blogon, címkép: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény - szmo.hu
2019. október 12.Lassabban baby! Két nő, sok téma. Kicsit lassabban csináld, kérlek. Most jó.

Messzebbről kezdem, de mindjárt jönnek a magyarok: Welbach Lola (magyar) jógakihíváson vesz részt, mely annyit tesz, hogy márciusban minden egyes k. nap bikram jógára megy a jógaterembe. (K. mint kurva nap, mert most, túl az iduson, túl a kezdeti elszánt lendületen, fárasztó és kényelmetlen minden nap két és fél órát ott tölteni, minden egyebet félre kell tenni, menni kell, mint a nyomtató ló, munka előtt, után, hétvégén is, W. L. a háta közepére se kívánja, de közben csodálatos és fantasztikus, jóvan, ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, soha nagyobb baja ne legyen.)

Mi a jógaóra előjátéka? A résztvevő besuhan a szigorúan telefon és csevegésmentes terembe, kigurítja matracát, és néma elmélkedéssel várja a kezdést, elszánja magát a 40-44 Celsius fokos, 50 % páratartalomban eltöltendő másfél órára. A terem persze melegít a kínzásra, már most 30 fok van.

Így Welbachnak, aki időben érkezik, fegyelmezett (ebben az ügyben, idén márciusban), s aki nem beesik (lévén a világ legaljasabb, legnotóriusabb késője, s épp ezért retteg, hogy kizárják a kihívásból), szóval Lolának alkalma nyílik megfigyelni egy új szokást, amit, habár éves bérlete van ide, eddig nem észlelt: az óra résztvevői pufidzsekiben, télikabátban, kucsmában, ködmönben beavászkodnak a már forró terembe, kigurítják matracukat, jó helyet stoppolva maguknak.

Höhhh, tavaly ilyenkor ezt még csak elvétve csinálták itt az emberek. Ma már az a ritka - tízből egy -, aki nem siet be fontoskodó, s közben némiképp szégyenkező arccal a már 35 fokba - féltéli, utcai outfitben, ám zokniban, s így totál röhejesen - helyet foglalni magának.

Na, ez már érdekes, Lola feléled a kornyadozásból, elkezdi figyelni a helyért aggódókat. Tehát ragadós a nem lesz jó helyem szorongás! Még úgy is csinálják, hogy tudják, hogy röhejesek! (Mindenki röhejes, W.L. is., másért, de most nem erről van szó.) Ó, miért, miért nem lett szociálpszichológus?! (se)

Érzékeny, változó mátrix a territórium megteremtésének igénye. Milyen az ember! Ilyen! Akkor is fél, hogy nem lesz meg a szivacsnyi helye, mikor biztonságos, budai környezetben van kiszámítható, középosztálybeli jógatermében. Biztonság! Az én helyem.

A magyar mindig aggódik azon - is -, hogy nem lesz jó helye. Te is. Ez atavisztikus, magyar rettegés, semmi extra nincs benne, nyugi. (Lélegezz!)

Fotó: Fortepan

Mindenki úgy tesz, mintha nem érdekelné a helyzet, lesajnáló arckifejezéssel álldogál, közben persze figyeli a dolgok alakulását. Ravasz! Szánalmas. Mert nem lesz jó helyem! – jajdul fel a nép, mert leszánalmasozták.

* A rendelőben oda kell állni az ajtóhoz, nehogy bemenjen előttem a zöldkabátos.

* Igyekezni kell, különben csálé bringa jut a spinning teremben, teli sáv az uszodában.

* Nem tudunk majd egymás mellé ülni a vonaton, a buszon, repülőn.

* Nem érdekel, hogy a repülőn helyjegy van, akkor se. Vagyis de!

* Nem lesz jó hely a Pintér Bélára, menj előre, foglalj nekem a kabátoddal.

* Annál az asztalnál már fizetnek, siess, nehogy más odaüljön.

* Időben indulj kisfiam a Szigetre, különben állhatsz végig.

* Korán kell menni a strandra, hogy jó helyünk legyen.

* Hallod, foglalj már előttetek parkolóhelyet egy székkel, amíg odaérek. Baszki, ha nálatok erre nem akad szék, akkor állj oda te!

* Jó helyet akarok a koncerten, hogy közelről lássam a Kis Tibit.

* Ne tolakoggyá köcsög, én is banánért állok.

Mikor kezdődött a magyarokban a "Nem lesz jó helyem" szorongás? A honfoglalásnál? Túlevickéltek a hágón, már a síkságon vágtattak, Árpád előrekiabált a leggyorsabbaknak: Foglaljátok az ablakokat!* – töpreng W., s közben mintegy véletlen előbbre lép a sorban. Vállával érinti a mellette állót, finom utalásképpen arra, hogy ez már az ő territóriuma, s ezzel - siker! - ügyesen a másik elé került egy hangyafallosznyit. A lényeg, hogy senkivel ne vegyük fel a szemkontaktust, miközben az ajtó felé nyomakszunk. Ez a legfontosabb itt, Hungariban.

*a dőlt betűs rész idézet Kornis Mihály Halleluja című drámájából

Ha tetszett, amit olvastál, keresd hasonló cikkekért a Lassabban baby! blogot

KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!