hirdetés
Négy fúvós, egy lélegzet – egy este a Budapest Szaxofon Kvartettel az Óbudai Társaskörben
Könnyed kortárs kalandok – így harangozták be a koncertet, és erre is készültem egy sűrű munkanap után. Magam sem hittem, hogy ennyire megérint.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. február 05.


hirdetés

Nagy barátja vagyok a szaxofonnak, a merengőnek, a játékosnak, a fenségesnek, de szívbe markolónak és az erőszakosnak is. Gyakran kapok ihletett pillanatokat Charlie Parkertől és John Coltrane-től, és életre szóló koncertélményeket őrzök Jan Garbarektől, Barbara Thompsontól, Dresch Mihálytól. Most Budapest Szaxofon Kvartett töltötte be számunkra a teljesség hangjával és pozitív feszültséggel az Óbudai Társaskör híresen kiváló akusztikájú nagytermét. Nemcsak emberközelivé hoztak néhányat a 20. század kiemelkedő alkotásai közül, hanem azt is bebizonyították, hogy egy igazán nemes zenei anyagnak teljesen mindegy, hogy milyen hangszereken szólalnak meg. Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője és Dunai Tamás színművész – nem mellesleg mindketten „fúvósok” – avatott kalauzolása mellett szólaltak meg a darabok.

Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát és Horváth Marcell valóban együtt lélegeznek, de nemcsak a köztük lévő összhang volt tökéletes, hanem az is, ahogy átlényegítették ezeket a zenéket saját hang-egyéniségükre.

Még játékba is bevonták a közönséget, mert Durkó Péter Kvadroszaxofóniájáról nekünk kellett elmondani, hogy mi jut róla elsőnek eszébe. Volt, aki egy 60-as évekbeli francia film noirnak hallotta, mások évszakváltásnak, tavaszi virágzásnak, nekem egy hajnali napfogyatkozás jutott róla eszembe. Dunai Tamás hangolta rá a hallgatóságot Philip Glass 2. vonósnégyesének átiratára, amely Samuel Beckett nyomasztó légkörű Társaság című kisregényből született. Mégis úgy tűnt, hogy a négy szaxofonnal Glass szinte mániákusan ismétlődő motívumai kiszabadítják az embert a magány béklyójából.

Bartók Béla Magyar képei, mindenek előtt az Este a székelyeknél számtalan változatban élnek bennünk, a zongorától a nagyzenekarig, és nem utolsó sorban a Mini, Török Ádám és Papp Gyula tiszteletteljesen szabad megszólaltatásában. A Kvartett előadásában viszont a Medvetánc groteszkje szólalt meg már-már rockosan, míg a Kicsit ázottan pontosan visszaadta azt a börleszket, amelynek a szerző eredetileg nevezte és amelynek talán egy némafilm lehetett az ihletője.

Meggyőződésem, hogy ha Bartók megérte volna a 60-as éveket, megtalálta volna az utat a modern jazzhez, sőt, tán még a progresszív rockhoz is.

A végére hagyták a nagy csattanót, Chick Corea Gyermekdalok-ciklusát, amelyet az amerikai muzsikus Bartók Mikrokozmosza előtti tisztelgésnek szánt. Szaxofonosaink azonban nem ragaszkodtak szigorúan az eredeti műhöz, hiszen a zárótétel Corea egyik legszebb darabja, a Songs For The Pharoah Kings volt, amit valami elképesztően érzékeny, szinte extatikus lendülettel játszottak el. Ez a kompozíció számomra örök emlék: ez volt a közös kedvencünk legjobb barátommal, aki már 17 éve odaát van. Ha meghallom, ő is mindig eszembe jut, boldogult kamaszkorunkkal együtt.

A könnyed kortárs kalandozás hétfőn este 9 órakor véget ért, az aranyló hangszerek azonban még mindig bennem zengenek.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
7 durva baki a Trónok harcából, ami még a starbucksos poharat is übereli
Nektek is feltűntek ezek?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Még a legjobb filmek és sorozatok készítői is véthetnek olykor hibákat, ez alól a Trónok harca sem kivétel. Nemrég beszámoltunk arról a hatalmas bakiról, ami az egész világot bejárta: az utolsó évad negyedik részének felvételekor ott maradt az asztalon egy starbucksos kávéspohár Daenerys előtt. Ráadásul a nem túl korhű elem a 15. perc környékén többször is felbukkan. Miután ez hatalmas felháborodást keltett, a HBO egy vicces magyarázattal állt elő, de az ötödik rész után megint figyelmesek lettek egy furcsaságra a fanatikusok. Egy képen ugyanis az látszik, hogy Jamie-nek hús-vér keze van, ami ugyebár lehetetlen.

Ezek után a Bright Side összeszedett még jó pár bakit, ami a Trónok harca eddigi részeiben előfordult, néhány pedig tényleg durvább, mint Daenerys Starbucks-pohara.

1. Havas Jon gumiszerű kardja

2. Modern locsolórendszer egy ókori városban

3. Jegygyűrű a Makulátlanok egyik harcosa ujján

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Most egy ásványvizes palackot felejtettek a Trónok harca egyik jelenetében
A csapat rendre úgy reagál, hogy a folyamatos bakizás oka nem marketingfogás, hanem egyszerűen figyelmetlenség.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Még mindig nem tudni, hogy szándékos-e vagy sem, de egyre több baki bukkan fel a Trónok Harca háza tájáról.

Volt ugye Jamie keze, ami egy fotó erejéig visszanőtt, aztán a Starbucks-pohár, ami az asztalon maradt egy jelenetben.

Most egy újabb szomjas és figyelmetlen színész felejtett valamit a díszletben, ami ezúttal egy Samwell Tarly lába mögött felejtett ásványvizes palack volt.

A csapat rendre úgy reagál, hogy a folyamatos bakizás oka nem marketingfogás, hanem egyszerűen figyelmetlenség.

Lapozz, ha látni szeretnéd a bakit:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Emilia Clarke megható Insta-posztban búcsúzik a Trónok harcától
Az utolsó évad zárórésze előtt jó néhány fotót posztolt a színésznő, aki bevallotta: szavakkal nem is nagyon tudja kifejezni, mit jelentett neki a sorozat és a karaktere.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Emilia Clarke, a hamarosan kifutó Trónok harca Daeneryse hosszú Insta-posztban búcsúzott a sorozattól és karakterétől. Több fotó kíséretében arról ír, milyen nehéz szavakkal kifejeznie, mit jelentett neki ez a szerep és a 8 évadnyi forgatás, ami annyira meghatározó volt számára, hogy nőként, színészként és emberként is formált rajta. A rajongóknak is köszönetet mondott: "nélkületek mi sem vagyunk".

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Finding the words to write this post has left me overwhelmed with how much I want to say but how small words feel in comparison to what this show and Dany have meant to me. The mother of dragons chapter has taken up the whole of my adult life. This woman has taken up the whole of my heart. I’ve sweated in the blaze of dragon fire, shed many tears at those who left our family early, and wrung my brain dry trying to do Khaleesi and the masterful words, actions (and names) I was given, justice. Game of Thrones has shaped me as a woman, as an actor and as a human being. I just wish my darling dad was here now to see how far we’ve flown. But to you, dear kind magical fans, I owe you so much thanks, for your steady gaze at what we’ve made and what I’ve done with a character that was already in the hearts of many before I slipped on the platinum wig of dreams. Without you there is no us. And now our watch has ended. @gameofthrones @hbo #love #motherofdragonsoverandout

@ emilia_clarke által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Trónok harca: megrendítőnek szánták az utolsó részt, de nem jött össze
Véget ért a nyolcadik, utolsó évad, elvarrták a szálakat. Nagyon be akarták már fejezni. Vigyázat, SPOILER!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 20.Egész múlt héten azon törtem a fejem, vajon hogyan lehet lezárni egy ekkora trilógiát csupán a maradék 75 percben. Hát így.

Összecsapták a befejezést, de az utolsó részből azért kiderült, ki ülhet a vastrónra. Illetve oda pont nem, és az is kiderül, miért nem.

SPOILER!

Érdekesség, hogy az utolsó részre ismét változtattak picit az intrón. Királyvár felperzselése után a mechanikus váracskán is látszódnak a pusztítás nyomai.

A főcímet követően a változatosság kedvéért a Trónok harca utolsó évadának utolsó része is vontatottan indul. A felégetett város hamulepte utcáin Tyrion a palotába tart. Végigsétál a felégetett termeken, s vele együtt mi is újra bejárhatjuk azokat a helyszíneket, ahol családja 8 évadon át szőtte a terveket és intrikákat.

Vicces, hogy gyakorlatilag az egész város téglákra esett, az alagsorban három kő elmozdításával Tyrion mégis megtalálja testvérei holttestét. Miközben ő könnyek közt, dühösen csapkodja a téglákat, Daenerys beszédet intéz katonáihoz, a megmaradt dothrakiakhoz és a makulátlanok seregéhez.

Ahogy az előző részben a Cleganebowl előtti scene, úgy ez alkalommal a Daenerys sárkányszárnyas belépője volt a rész legháttérképgyanúsabb felvétele.

Daenerys beszéde egyébként erősen emlékeztet valamiféle kommunista gyűlésre: molinóként lelógatott hatalmas zászló, magasba lendülő sarlók és a világ népeinek “felszabadításáról” szóló őrült monológ a történelemkönyvekből is ismerős lehet.

Miután Tyrion a királynő lábai elé dobja a segítői kitűzőt, börtönbe kerül. Jon meglátogatja, és az epizód első harmada tulajdonképpen egy köztük zajló hosszú, unalmas moralizálás arról, mi a helyes, illetve mit kellene kezdeni a bekattant Sárkánykirálynővel.

Jon szokás szerint nem is érti, mit keres itt, hogy került ebbe a szituációba, és nyűglődik azon, hogy neki kell jó döntést hozni és cselekedni. Végül rászánja magát, és felkeresi Daeneryst. Újabb poszterre való jelenet, amikor a hamulepte sárkány felemelkedik, hogy a bejáratnál megszagolja Jont.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x