hirdetés
russia.jpeg

Négy évre kitiltották az orosz sportolókat a jelentősebb sporteseményekről

Nem szólhat az orosz himnusz a 2020-as tokiói olimpián sem. „Egyetlen ember sem volt, aki mellénk állt volna vagy ne értett volna egyet” – mondta az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

A Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) négy évre eltiltotta Oroszországot minden jelentősebb sporteseménytől, beleértve a 2020-as tokiói olimpiát és a 2022-es pekingi téli olimpiát.

A WADA egyhangúlag szavazta meg a határozatot, amelynek értelmében senki nem vehet részt orosz zászló alatt, illetve az orosz himnuszt sem játszhatják le a világ nagyobb sporteseményein.

A döntést a 2015 óta húzódó orosz doppingbotrány előzte meg, amikor is kiderült, hogy az orosz atléták rendszerszinten doppingolnak. Ennek eltussolásában pedig az Orosz Doppingellenes Szövetség is közrejátszott, akik 2019 elején meghamisított eredményeket adtak át a WADA vizsgálati bizottságának.

Ennek eredményeképpen az orosz atléták csak egyéni versenyzőként indulhatnak az olimpiai zászló alatt. A döntésben a 2020-as futball Európa-bajnokság nem érintett, mivel a EB-t nem tekintik világszintű sporteseménynek.

hirdetés

Az illetékes orosz szerveknek át kell gondolniuk annak a döntésnek a megfellebbezését, amellyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottsága négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, a laboratóriumi eredmények manipulálása címén - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

"Úgy gondolom, hogy azok az orosz szervezetek, amelyek ezért felelősek, amelyek kompetenciájához ezek a kérdések tartoznak, át kell gondolniuk azt a kérdést, hogy az ilyen jellegű határozatot megfellebbezzék" - fogalmazott az orosz kormányfő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
rmos.png

Meghalt Ormos Mária

A történész 90 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Életének 90. évében, 2019. december 8-án elhunyt Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Történeti Tanszékének professor emeritája, korábban az egyetem rektora és a kar megbízott dékánja, a 20. századi magyar és egyetemes történelem neves kutatója – közölte az Akadémia.

Ormos Mária 1930-ban született Debrecenben. Tanulmányait szülővárosában, majd Budapesten végezte, 1952-ben Debrecenben szerzett

történelem–magyar szakos tanári diplomát.

hirdetés

1957-ig tanársegéd volt, majd adjunktus Szegeden a József Attila Tudományegyetemen. 1957-ben fegyelmi eljárással eltávolították az intézményből. Ezek után levéltári segédmunkatárs, általános iskolai tanár, majd lexikonszerkesztő lett. 1963-tól 1982-ig az MTA Történettudományi Intézetének munkatársává, majd főmunkatársává nevezték ki. 1984 és 1992 között a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem rektora. 2001-től professor emerita.

Ormos Mária kutatási területe Európa és Magyarország 20. századi története volt.

Munkásságát egyebek mellett Széchenyi-díjjal és Akadémiai Díjjal ismerték el.

Ormos Máriát a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti. Temetéséről és búcsúztatásáról a család később gondoskodik.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kutya-pexels-1000x667.jpg

Brutálisan összevert, majd az utcán vonszolt egy kutyát egy férfi Vácon

Videó is készült arról, ahogy az aszfalton húzza maga után a magatehetetlen állatot. A rendőrség már nyomoz az ügyben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Brutálisan megvertek egy kutyát Vácon, a vasútállomás közelében. Az esetről a Szurkolók az állatkínzás ellen nevű Facebook-csoport számolt be. Azt írták, miután a férfi a verés után az utcán húzta pórázánál fogva a magatehetetlen állatot, az emberek szeme láttára.

"Előbb nadrágszíjjal verte, majd feltette a falra és ököllel ütötte a fejét. Ezt követően az utcán vonszolta a magatehetetlen kutyát, majd kikötötte egy élelmiszerbolt elé"

- mondta Makrai Krisztián, a csoport vezetője a 24.hu-nak. A portál egy videót is közölt, amin látszik, hogyan vonszolja az aszfalton az állatot.

A csoport szerint nem a férfié volt a kutya, és mivel volt chipje, az orvosi ellátás után vissza is került a gazdájához, aki már nagyon kereste, miután az állat egy kapunyitáskor megszökött.

hirdetés

Azt is írták, hogy a rendőrség kihallgatta a kutyát bántalmazó férfit, majd elengedte.

A Segítő kezek az Állatokért Facebook-oldalra felkerült egy videó, amin számonkérik a tettéért. Ebben azt mondja:

"Köcsög volt a kutya. Nem volt ekkora a verés. Tényleg kapott, kézfejjel kapott az orrára, hogy megcsicskuljon."

A Váci Rendőrkapitányság állatkínzás és más bűncselekmény miatt indított eljárás egy 38 éves férfi ellen, a nyomozás folyamatban van.

Címkép: illusztráció (Pexels)


KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyozo.png

Mihályi Győző ellen indul vizsgálat az Újszínházban történt szexuális zaklatás miatt

A Színházi Dolgozók Szakszervezete üzenetéből derült ki, hogy az elnökükről van szó, az etikai bizottság első ülését december 9-én tartja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Mihályi Győző ellen indul vizsgálat az Újszínházban 2016-ban történt zaklatás ügyében, tudta meg az ATV.hu. Az elkövetőről korábban csak annyit lehetett tudni, hogy egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész, ám egy válaszüzenetben, jó eséllyel véletlenül leírták, hogy kiről van szó.

Az már korábban kiderült, hogy az Újszínház vezetése, azaz Dörner György igazgató pénteken levelet kapott az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről.

A név úgy derült ki, hogy az ATV Híradónak a Színházi Dolgozók Szakszervezete azt az üzenetet juttatta el, hogy az elnöküket érintő bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hoztak létre. A szakszervezet elnöke pedig Mihályi Győző.

hirdetés

„A SzíDoSZ az elnökét érintő bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre, amely első ülését december 9-én tartja, a vizsgálat eredményéről a bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot"

- állt az esettel kapcsolatos kérdésekre küldött válaszüzenetben.

Az etikai bizottság első ülését hétfőn tartja, a vizsgálat eredményéről a bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, közölték.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
florida-state-university-86197_960_720.jpg

Eredményes volt a tiltakozás? Kikerültek a kulturális törvényjavaslatból a legtöbbet támadott intézkedések

A három legvitatottabb intézkedés már nincs benne a javaslatban.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Hatalmas visszhangja volt a kormány múlt héten kiszivárgott kulturális törvényjavaslatának, mely egyebek között gyakorlatilag megszüntette volna a Nemzeti Kulturális Alapot, az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezését miniszteri egyetértéshez kötötte volna, és megszüntette volna a független színházak működési támogatását.

Ahogy mi is megírtuk: a intézkedések hírére videóüzenetben adott hangot tiltakozásának a kormány színházakat érintő törvénytervezete ellen számos színész, rendező, többek között Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter, Pintér Béla. Az üzenet mellett hétfőre tüntetést is szervezett a Katona, az Örkény és a Radnóti színház, illetve a Független Előadó-Művészeti Szövetség.

hirdetés

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, erről szóló javaslat hétfőn került fel a Parlament honlapjára, és ez jóval rövidebb, mint a múlt héten kiszivárgott törvénytervezet - írja a 24.hu.

A szóban forgó törvényjavaslatból teljes egészében hiányoznak a Nemzeti Kulturális Alapot érintő rendelkezések. Nincs benne az a szakasz sem, amely gyakorlatilag vétójogot adott volna az emberi erőforrás miniszternek az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez.

Kikerült ezen kívül a független színházak működési támogatásának megszüntetése is és a Magyar Nemzeti Kultúrközpont létrehozása sem.

Ezzel a három legvitatottabb intézkedés – talán a széles körű tiltakozások hatására – már nincs benne a javaslatban, ám ettől még komoly változásokra ad lehetőséget a törvény. A Nemzeti Kulturális Tanács felállítása benne marad a tervezetben, és arról is rendelkezik a javaslat, hogy különbséget tesz állami és önkormányzati fenntartású színházak között. Ha az önkormányzat nem tud minden forrást fedezni (mint az összes fővárosi színház esetében), az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő, amit a kormány megvizsgál – így foglalta össze a jelenlegi helyzetet a Fidelio elemzése. A javaslat szövege szerint „a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.”

Új kitétel a tervezetben, hogy „a színház közös működtetésére irányuló megállapodásnak garantálnia kell a közös működtetésben működő színház művészeti szabadságát.”

A törvényjavaslatról szerdán, gyorsított eljárásban dönt az Országgyűlés.

Lengyel Anna, aki a tüntetés egyik szervezője, a 24.hu kérdésére azt válaszolta, hogy "a

kormány megijedt", mert majdnem 50 ezren írták alá a tiltakozó petíciót, sokan jelezték részvételüket a tüntetésen, és híres színészek is kiálltak a színházi szabadság mellett.

Szerinte még így sem tiszta az NKA jövőbeli szerepe, a színházigazgatók kinevezése, és továbbra sem kérdeztek meg senkit a javaslatról.

"Folytatjuk" - mondta Lengyel Anna, és szívesen látják a tüntetésen az eddig kimaradókat, például a Vígszínházat. Folytatják a tiltakozást, amíg vissza nem vonják a javaslatot, és el nem kezdenek egyeztetni a szakmával.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!