hirdetés
tornado.jpg

"Ne vedd le az átvérzett gézt, duplázd meg" – 10 egyszerű ismeret, amely életmentő lehet

Néha nem is gondoljuk, hogy milyen hétköznapi apróságokon múlhat az életünk, vagy úszhatunk meg komoly katasztrófákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 18.


hirdetés

A Reddit felhasználói összegyűjtötték ezzel kapcsolatos saját tapasztalataikat, amelyekből a Daily Mail válogatta ki a leghasznosabbakat.

1. Ne vedd le az átvérzett gézt, duplázd meg

A legtöbben tudják, hogy ha valaki erősen vérzik, szorító kötést kell tenni a sebre. Ugyancsak közismert, hogy jó a vérző testrészt a szív fölé emelni, hogy lassítsuk a véráramlást. De ha a kötés átvérzik, nem szabad levenni, hogy frisset tegyünk rá, hanem egy második szorító kötést kell a tetejére tenni – tanácsolja a Harvard Medical School. Továbbá nem szabad levenni ezt a kötést, amíg orvos nem látja, akkor sem, ha eláll a vérzés.

2. A kihűlés halálosan fáradttá tesz – szó szerint

hirdetés

Amikor valaki annyira fázik, hogy reszket tőle, félő, hogy kihűlés fenyegeti. Ha az illető még remeg, azt jelenti, hogy testének hőmérséklete még nem süllyedt a veszélyes 35 Celsius fok alá. De ha azt látjuk, hogy már nem remeg, ellenben teljesen kimerült és hamarosan elalszik, akkor nagy baj van. Ha ezt látjuk, minél előbb be kell vinni olyan helyre, ahol felmelegedhet, és ezzel meg is mentjük az életét.

3. Az álló tornádó feléd tart

A tornádók ritkán állnak egy helyben, még akkor is, ha úgy látszanak. A Tornado Projects hívja fel a figyelmet arra, hogy ha egy tornádót állni látunk, az lehet, hogy éppen felénk tart. Tehát ne bízzunk abban, hogy jó helyen állunk és távolból szemléljük. Igyekezzünk ilyenkor bejutni egy szilárd épületbe. Ha ez nem lehetséges, tartsuk távol magunkat autóktól és fáktól, feküdjünk le arccal a földre és védjük fejünket a karunkkal.

4. A „kísértetházban” szénmonoxid lehet

Az egyik Redditor kísértetélményéről számolt be egy házban. Olyan volt, mintha látott, hallott volna valakit, vagy érezte volna a jelenlétét. Ilyenkor a legjobb egy szénmonoxid-detektort elővenni. Ugyanis a hallucinációt ez a halálos gáz is okozhatja.

5. Egy kocsi ablakát a szélén törjük be

Ha be kell törni egy kocsi ablakát, például azért, mert iszonyú hőség van, és bent ül egy kisgyerek vagy egy állat, ne az üveg közepét próbáljuk betörni, hanem a széleit, mert azok a leggyengébb pontjai és könnyebben engednek. És lehetőleg a beszorulttól lehető legmesszebbi ablakot törjük be, hogy a szilánkok nem sértsék meg.

6. Hogyan állapítsuk meg a vakbélgyulladást?

Ha fáj a hasunk jobboldalon az alsó felén, nyomjuk meg a baloldalon, hogy ott is hasonlóképpen fáj-e. Ha a jobboldalon jobban fáj, azonnal hívjunk orvost.

7. Ha túl messzire húzódott vissza az apály, fussunk!

Ha tengerparton vakációzunk, és azt látjuk, hogy a víz messzebb húzódott vissza, mint szokott, azonnal meneküljünk, mert ez a szökőár jele. Sokszor előfordult már, hogy a fürdőzők addig szemlélték döbbenten a hullámok hűlt helyét, míg belehaltak.

8. Ha elsodor egy áramlat, ússzunk a parttal párhuzamosan

Szörnyű érzés, ha az embert a tengerben magával ragadja egy áramlat és veszedelmesen távolítja a parttól. Ilyenkor nem szabad az árral szemben, a part felé úszni. Vagy segítséget kell kérni, vagy pedig a parttal párhuzamosan szelni a hullámokat, mert így ki lehet kerülni az áramlatból.

9. Tűz esetén a legjobb a föld közelében lenni

Ha egy égő épületben vagyunk, és nem tudunk könnyen kijutni onnan, vessük magunkat a földre. A tűz füstje ugyanis felül száll, és magasabban nehéz lesz lélegezni.

10. Hogyan húzzuk ki magunkat a jeges vízből?

Ha beszakad alattunk a jég, ne pánikoljunk. Testünk automatikusan reagál, 1-3 percen keresztül sokkos állapotba kerül. A legjobb ezt nyugodtan kivárni. Aztán ragadjunk meg egy szilárd jégdarabot, tegyük rá a karjainkat. Húzzuk fel a lábunkat, hogy testünk vízszintes legyen, így könnyebb kimászni. Ha ez sikerült, ne álljunk fel és ne induljunk el, hanem görgessük a testünket addig, amíg szilárdabb talajt nem találunk. Ha ugyanis felállunk, súlyunk kisebb területre koncentrálódik, és a jég újra betörhet alattunk.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
artur-aleksanian-6-nCXHU1hKk-unsplash-1.jpg

5+1 tipp, hogy hangulatos legyen az erkélyed

Itt a tavasz, ideje eltenni mindent az erkélyről, ami nem oda való, és beköltöztetni a növényeket, a kávézó asztalkát és a jókedvet!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Hívják bár balkonnak, erkélynek, terasznak, az embernek szüksége van egy térre, ahol úgy tud szabadban lenni, hogy közben otthon is van egyszerre. Tudja ezt minden olyan szerencsés, akinek valaha volt terasza, de mi most senkit nem a terasz fontosságáról akarunk meggyőzni, hanem sokkal inkább arról, hogyan kell berendezni azt úgy, hogy kedvünk is legyen kiülni akár a hűvösebb tavaszi estéken is. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Ne használd lomtárnak!

Ezen nincs mit magyarázni, az évek óta porosodó vödör, a nem használt szobabicikli, a valamire majd jó lesz kartondoboz minden, csak nem otthonos vagy szexi. Első lépés: vegyél egy nagy levegőt, és dobd ki az összes szemetet!

A legjobb, ha semmit nem kell az erkélyen tárolnod, de ha valamit mégis, egy szép láda (tetején mutatós ülőpárnával) kisebb tárgyak esetén megoldja ezt a gondot, és plusz ülőhelyként is funkcionál.

2. Legyél bátor!

hirdetés

Egy pár négyzetméteres erkélyen nyugodtan kísérletezz olyan megoldásokkal, mint a műfű, a kültéri szőnyeg, vagy egyes fa (vagy fa jellegű) járólapok. Ezek lerakhatók a régi, csúnyácska kőre is, 3-4-8 négyzetméternyi helyre nem jelentenek olyan őrületes kiadást, viszont instant módon kábé az ötszörösére növelhetik az erkélyed menőségét, hangulatát.

3. Terjeszkedj fölfelé!

Minél kisebb az erkély, annál inkább érdemes kihasználni a falakat is, és a növényekkel, dekorációval fölfelé terjeszkedni. Egyszerű polcok, egyszerű kis állványok, és egymással összepasszoló kaspók, virágládák használatával nem nagyon lehet melléfogni.

4. Legyen világosság!

A hangulaton óriásit dobhat a hangulatvilágítás, gömböcskés fényfüzérek, fellógatott mécsestartók, gyertyák. Az sem gond, ha nincs konnektor, mostanra rengeteg napelemes lámpasor, mécses, lampion kapható, ha itthon drágállod, érdemes körülnézni a német amazonon (sokszor ingyenes a szállítás 30-40 euró fölött), vagy az aliexpressen (ami még olcsóbb, csak lassabban ér ide). Ha nem konnektor, és nem napelem, akkor is lehet lógatós tartókba mécseseket tenni (ilyenkor viszont fontos, hogy maradj otthon, véletlenül se menj el anélkül, hogy elfújtad volna).

5. Legyen zöld!

A hangulatos erkély/terasz titka a sok-sok növény. Még kis helyen sem lehetetlen! Ne csak a korlátot rakd tele muskátlival, a falakra is tehetsz növényt, egy-egy formára vágott, magasabb, nem túl nagy koronájú fácska pedig behozza az egyensúlyt a formák közé.

Ha nem értesz a növényekhez, ne vásárolj be ész nélkül, pláne ne egy barkácsáruházban/hiperben, mert nem lesz benne sok örömöd később.

Először is tisztázd magadban, milyen tájolású az erkélyed, és mennyi napot kap telibe. Azt is, hogy mennyi időt, energiát vagy hajlandó fordítani az öntözésre.

Aztán menj el egy kertészetbe, és kérj tanácsot! Hidd el, megéri, ha olyan növényeket viszel haza, amik oda valók, nem fognak a nyár közepére meghalni, kiszáradni, elsenyvedni. Tapasztalataink szerint a kertészetes növények - bár valamivel drágábbak - sokkal stapabíróbbak, mint mostoha körülmények között tartott barkács/nagyáruházi társaik.

5+1. Bútorok és textilek

Az erkélyen jó, ha van valamilyen bútor, de légy reális. Négy négyzetméterre valószínűleg nem fog kiférni egy elfekvős sarokgarnitúra, de egy filigrán asztal két székkel igen. Ha ennél több extrára vágysz (és kicsit több helyed van), meg lehet nézni a nagy lakberáruházak kerti bútor kínálatát, és persze továbbra is óriási divat a raklap-bútor.

Az otthonos hangulathoz hozzájárul a puhaság, a puhasághoz pedig textilek kellenek. Mutatós ülőpárnák, egy egyszerű, fehér függöny (ha meg tudod oldani, hogy oldalt rögzíthető legyen, nehogy elvigye a vihar), egy jópofa terítő az asztalodra, és máris sokkal jobb lesz a hangulat. Ha nem fedett tér, azért gondolj arra, el tudod-e őket pakolni egy-két egyszerű mozdulattal, például az első pontban már említett ládába.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kisbaba-fekete-feher-pxhere.jpg

Meghalt egy 5 hónapos kisbaba, akit teknősvérrel itattak a szülei a koronavírus megelőzésére Haitin

A szülők és másik gyermekük is ittak a teknősvérből, amit egy boszorkánydoktor adott nekik. Ők is kórházban vannak súlyos állapotban.
Illusztráció: PxHere - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Meghalt egy öt hónapos kisbaba a Dominikai Köztársaságban, miután a szülei teknősvért itattak vele. A helyi média beszámolói szerint

egy haiti boszorkánydoktor javasolta a családnak a teknősvért a koronavírus elleni védelemre. A szülők maguk is ittak ebből, illetve két gyermeküknek, hét éves és öt hónapos lányuknak is adtak. A kicsi végül meghalt.

Bár kórházba vitték, de addigra már késő volt. Azt nem lehet tudni biztosra, hogy a teknősvér okozta a halálát, de család többi tagja is kórházba került, állapotuk súlyos, de stabil.

A baba a hírek szerint már vasárnap meghalt, de csak most hozták nyilvánosságra a hírt.

"Vannak olyan emberek, akik mindenféle italt megisznak, mert azt hiszik, ezek gyógyító hatásúak, de végül könnyen halálosak is lehetnek"

hirdetés

- mondta a comendadori Rosa Duarte Kórház vezetője, ahol a család tagjait ápolják.

A helyi média szerint a kislány haiti származású, a családjában pedig már nem először történik hasonló eset.

2012 augusztusában négy gyereket találtak holtan Haitin. Őket is egy boszorkánydoktor kezelte egy rejtélyes betegség miatt. Állítólag többször megverték a gyerekeket, miután meggyőzték az édesanyjukat arról, hogy ördög szállta meg őket, és csak így tudnak megszabadulni tőlük.

Forrás: Daily Mirror


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
izaak_miller.jpg

Négy éves nyelvzseni, 154-es IQ-val – Izaak Miller már ismeri az angol, a görög és az arab ábécét

Ismét egy lenyűgöző képességű kisgyermek lett tagja a zseniklubnak nevezett Mensa nemzetközi egyesületnek.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Az angliai Cheshuntban élő négyéves Izaak Miller már ismeri az angol, a görög és az arab ábécét, következő hódítása a cirill írásmód lesz. Ezenkívül tud már spanyolul is tízig számolni, fel tudja sorolni mind az 50 amerikai államot és sorrendben az összes bolygót. A kisfiú IQ-szintje 154, azzal listavezető kortársai között.

Izaak két éves korában magától tanult meg olvasni. A brit alapítású exkluzív klubhoz szükséges felvételi tesztet háromévesen oldotta meg. A három különböző ábécére édesanyja, a középiskolai tanár Michelle Nelson szerint csakis nyelvimádata vezette rá. Még a genetika sem lehet felelős, mert nincsenek sem görög, sem arab felmenői.

Anyját is megdöbbentette, mert nincsenek testvérei, akitől bármit elleshetett volna, mégis könnyedén leolvasta a feliratokat a buszokon és a metróban, a plakátokat az utcán. Az emberek, akik hallották őt, azt hitték, iskolába jár, nem akarták elhinni, hogy egy ilyen kisgyerek tud olvasni, és az anya nem győzte begyűjteni a dicséreteket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
uj-zeland-erdo-nemzeti-park.jpg

19 napig az erdőben ragadtak, két hétig nem ettek, de élve megúszták az új-zélandi túrázók

A fiatalok megőrizték a nyugalmukat, ennek köszönhették, hogy túlélték a rémisztő kalandot.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Élve előkerült az a két túrázó, akik 19 napig az új-zélandi Kahurangi Nemzeti Park erdejében rekedt.

A 23 éves Jessica O'Connor és a vele egykorú Dion Reynolds május 8-án indult el egy nagyjából egyhetesre tervezett kirándulásra. Az időjárás azonban rosszabbra fordult, köd szállt az erdőre, ők pedig eltévedtek.

A fiatalok akkor vették észre, hogy elvesztek, amikor felfedezték a sárban a lábnyomaikat - akkor már tudták, hogy bajban vannak. Úgy döntöttek, letáboroznak, és megvárják, amíg felszáll a köd, de pechjükre a következő napokban is hasonló volt az időjárás. Az ivóvizük viszont egyre fogyott, ennivalójuk pedig már egyáltalán nem volt.

Tizenhárom napig éheztek, de szerencséjükre volt a közelben egy vízfolyás, így legalább inni tudtak.

Igaz, mindketten megsérültek egyszer, amikor ivóvízért mentek: a fiúnak kiment a bokája, a lány pedig a hátát ütötte meg, amikor elesett. De a vízért bármit képesek voltak megtenni.

hirdetés

"Ez tartott minket életben. Nagyon szürreális élmény volt. Próbáltunk pozitívak maradni, és nem elveszteni a reményt"

- mesélte Reynolds.

Végül úgy menekültek meg, hogy egyszer, amikor tüzet gyújtottak, a keresésükre küldött egyik helikopterről észrevették a füstöt. Rögtön kórházba kerültek kivizsgálásra, de szerencsére jó fizikai és mentális állapotban vészelték át ezt a rémisztő kalandot.

Forrás: SunnySkyz


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!