hirdetés
photo-1551881813-67abd3cab229.jpg

Ne hagyd ki: vasárnap naplementekor egyszerre láthatod az égen a Jupitert és a Vénuszt

Idén ugyan másodjára figyelhetjük meg ezt a jelenséget, de átlagosan csak évente egyszer fordul elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Az ég két legfényesebb bolygója – a Vénusz és a Jupiter – november 24-én naplementekor közelebb húzódnak egymáshoz és egyszerre lesznek láthatóak az égen.

A jelenség során a Jupiter a földről szemlélve 1,4 fokkal délre halad majd el a Vénusz mellett – írja az EarthSky.

Érdemes lesz egy fényszennyezés-mentes övezetet keresni, ahol tisztán látszik a horizont a lemenő nap szürkületében, ugyanis ekkor lesz megfigyelhető a két bolygó összekapcsolódása.

hirdetés

Vasárnap négy órakor várható a naplemente, ezt követően körülbelül egy-másfél óra múlva vehető majd ki tisztán a két bolygó. Először a Vénusz jelenik majd meg az égen nagyjából 30 perccel a naplemente után, majd ezt követi a Vénusz, aminek felbukkanására további 15 percet kell majd várnunk.

A jelenség szabad szemmel is jól látható lesz, amennyiben nem zavarják felhők a tiszta kilátást, de az igazán szemet gyönyörködtető látványért érdemes egy távcsővel vadászni a bolygókra.

Az utolsó Vénusz-Jupiter találkozás tíz hónappal ezelőtt volt tapasztalható, január 22-én, a következő pedig 2021. február 11-én jelenik majd meg az égen. Ebből is látszik, hogy ez nem egy túl gyakori jelenség.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borkai-zsolt-kompromittalo-video-ordog-ugyvedje.jpg

Borkai-ügy: azonosították a hatóságok az „ördög ügyvédjét”

A gyanú szerint a kiszivárogtatáshoz az egyik ellenzéki pártnak is köze lehet.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Mi is megírtuk: a Borkai-szexvideóval kapcsolatban Póczik József egykori válogatott labdarúgót hétfőn előállította a rendőrség.

A 24.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, szó sem volt zsarolásról, ő csak kapott a nevére egy borítékot. "Nem mondták el, hogy mi van benne, csak hogy adjam át Borkai Zsoltnak." Megnézte, mi van a borítékban, azután Győrbe ment és átadta Borkai Zsoltnak, aki állítása szerint nagyon megörült a küldeménynek.

A nyomozók feltételezése szerint azonban 10 millió forintot szeretett volna kicsikarni a kompromittáló felvételekért cserébe Borkai Zsolttól.

hirdetés

Arról akkor még nem volt szó, ki szervezte az akkori győri polgármester elleni akciót, és ki az a személy, aki közzétette a videót.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
teliesebbre-fordul-az-idojaras.jpg

Búcsúzz el az enyhe időtől: jövő héten beköszönthet a tél

10-12 fokkal van melegebb az ilyenkor szokásosnál, de már nem sokáig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Jövő hét végére érkezik a lehűlés téliesebbre is fordulhat az időjárás - írja az Időkép.

Jelenleg az átlagosnál melegebb az idő, előfordul, hogy 10-12 fokkal magasabb a hőmérsékleteket, mint amennyit az évnek ebben az időszakában megszokhattunk.

"Az enyhe időjárás viszont egyre több modellfutás szerint a végéhez közeledik. Bár még sok a bizonytalanság a számítógépes modellek egyes tagjai között, a valószínűségi előrejelzéseket figyelembe véve jövő hét péntektől

határozott lehűlés kezdődik,

hirdetés

melynek eredményeként december első napjaira az átlagos közelébe, akár az alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy éjszakánként sokfelé fagyhat, napközben pedig 5 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet" - írja az Időkép.

Az időjárási portál szerint év végén még hidegebbre számíthatunk. Sztratoszférikus melegedés mehet végbe ugyanis az északi félteke felett decemberben, ez pedig kemény téli időjárást okozhat Európában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
tesla-torhetetlen-uveg-elon-musk.jpg

233 milliárd forintot veszített Elon Musk a bemutatón betört törhetetlen autóüveggel

A Tesla-részvények árfolyama zuhanni kezdett a kínos baki után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy bemutatták a Tesla új, fejlesztés alatt álló teherautóját, amelyről Elon Musk korábban azt mondta, olyan lesz, mintha a Szárnyas fejvadászból jött volna.

A jármű a Cybertruck névet kapta, a gyártó szerint egyik fő különlegessége a fémnek látszó törhetetlen üvegablak.

A bemutatón a Tesla dizájnigazgatója, Franz von Holzhausen

nekivágott egy fémgolyót a speciális üvegnek, ami azonnal betört.

hirdetés

A The Guardian azt írja, hogy a bemutató után

6 százalékot veszítettek az értékükből a Tesla piaci részvényei, így a Forbes becslése szerint Elon Musk 768 millió dollárt, vagyis körülbelül 233 milliárd forintot veszített.

A lap szerint hasonlóan reagált a piac, mint amikor Elon Musk élő adásban szívott bele egy marihuánás cigarettába.

VIDEÓ: Így törték be vasgolyóval a speciális üveget:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
orban-viktor-torvenyt-szegett-modositas.png

Kövér László elismerte, hogy Orbán Viktor törvényt szegett – ezért átírják a jogszabályt

A Fidesz-frakció sajtóosztálya szerint viszont a gyakorlatban semmi nem fog megváltozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Szél Bernadett képviselő korábban jelezte az Országgyűlés házelnökének, Kövér Lászlónak, hogy tartassa be Orbán Viktorral törvényi kötelezettségét.

2004-ben, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, egy olyan törvény született, ami előírja a mindenkori kormányfőnek, hogy az Európai Tanács üléséről be kell számolnia az Országgyűlés előtt.

Szél Bernadett szerint ezt a miniszterelnök évek óta nem tette meg.

Kövér László elismerte, hogy Orbán Viktor törvényt szegett. Ezután levelet írt a miniszterelnöknek, "kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását."

hirdetés

Mint arról a 24.hu beszámolt,

az országgyűlési törvény kérdéses pontja hatályát veszti egy kormánypárti törvénymódosítás nyomán,

amely "A Javaslat az Európai Tanács ülésének kimeneteléről szóló miniszterelnöki tájékoztatást előíró rendelkezést hatályon kívül helyezi" címen szerepel.

"Ezzel a kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége az uniós ügyekről bizottsági szintre kerül" – írja a lap.

"Tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal" – mondta ezzel kapcsolatban Szél Bernadett a 24.hu-nak.

FRISSÍTÉS – a Fidesz-frakció sajtóosztálya az üggyel kapcsolatban a következő közleményt adta ki:

"A miniszterelnök továbbra is tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanácsban történtekről.

A 2004 óta tartó gyakorlat szerint a kormányfő csak a kiemelt jelentőségű tanácsi üléseket követően szólal fel napirend előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 5, Orbán Viktor eddig 9 alkalommal élt ezzel.

A változás annyi, hogy az Európai Tanács üléséről szóló tájékoztatást a továbbiakban az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat szabályozza.

Ez szintén a parlament előtt van és a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti az esetet, rendezetté téve a frakciók hozzászólási lehetőségét és a miniszterelnök viszonválaszát is.

Emellett az Európai Tanács ülései és a stratégiai jelentőségű uniós események előtt a kormányfő ezután is tájékoztatja az Európai Uniós Konzultációs Testületet, amelynek mások mellett tagja valamennyi parlamenti frakcióvezető."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!