hirdetés

"Ne gyújts rá" világnap - Világszerte növekszik a tüdőrákos betegek száma

A dohányzáshoz közvetlenül köthető rákos megbetegedések közül a tüdőrákhoz köthető költségek a legmagasabbak - többek között erre is figyelmeztetnek a füstmentes világnapon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

„Ne gyújts rá” – hangzik el az átlagosnál többször a napokban, hiszen november 21. e felszólítás világnapja. Hazánkban különösen fontos az üzenet, mivel a friss OECD adatok szerint

a magyarok élen járnak dohányzásban: a lakosság több mint negyede dohányzik naponta és részben ennek is köszönhetően hazánk évek óta vezeti a tüdőrák halálozási statisztikákat is.

A tüdőrák elleni küzdelem most új lendületet kaphat a The Economist Intelligence Unit Európa szintű vizsgálatnak köszönhetően, mely a helyzetfelmérés mellett javaslatokat is tesz tendencia megállítása érdekében.

Nem csak hazánkban, világszerte növekszik a tüdőrákos esetek száma: 2018-ban körülbelül 2 millió új tüdőrákos esetet diagnosztizáltak, így a 2012-ben mért 1,8 millióhoz képest növekedést látható.

A probléma megértése céljából a The Economist Intelligence Unit (EIU), a The Economist Csoport tagja hiánypótló kutatás elkészítésébe kezdett. A tanulmány a tüdőrák elleni küzdelem európai helyzetét méri fel, választ keresve arra, hogy a kontinensen az utóbbi időben történt egészségügyi fejlesztések ellenére miért nem javulnak a tüdődaganatos megbetegedések diagnosztikai, kezelési eredményei, miért nem csökken a halálozások száma.

hirdetés

A tanulmány 26 európai ország és Izrael egészségpolitikáját és ellátórendszerét elemzi, kiemelt figyelmet fordítva a szűrésre, a tüdőrák diagnózisára, a kezelési lehetőségekre, valamint a fejlesztési tervekre. A kutatás most második hullámához ért: a The EIU vezető szakértői Magyarországra érkeztek, hogy feltegyék a további elemzéshez szükséges kérdéseket, azonosítsák a beavatkozási pontokat, továbbá meghatározzák a megelőzés és a kezelés terén szükséges lépéseket.

„A tüdőrák kérdését minden európai országban kiemelten kell kezelnünk: ez a daganattípus ugyanis annyi áldozatot szed a kontinensen, mint a vastagbél-, prosztata- és emlődaganatok összesen”

– számolt be Dr. Mary Bussell a The Economist Intelligence Unit szakértője. „Nagyon örülök, hogy ma Magyarországon folytathattuk a munkát. Bízom benne hogy az országok közötti tapasztalatcsere elősegítheti a szükséges változásokat a tüdőrák visszaszorítását célzó egészségpolitikai stratégiában, hogy a lehető legkorábbi stádiumban állíthassuk meg a tüdődaganat kialakulását és legmagasabb szinten elégíthessük ki a betegek igényeit”- tette hozzá.

Tüdőrák Magyarországon

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint Magyarországon évente mintegy 10 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, miközben évente több mint 8000-en vesztik életüket a betegségben. A megbetegedések száma ráadásul egyre nő hazánkban.

Az életkilátások nagyrészt a diagnosztizálás időpontjától függenek: minél korábban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a túlélésre.

„Bízunk abban, hogy az Economist által megvilágított és nemzetközi szempontrendszer keretében megvizsgált területek és konklúziók új lendületet adnak a tüdőrák elleni harcnak Magyarországon. Az eddig elért eredmények már biztosítják a kiindulási alapot, de még sok munka vár ránk” – számolt be Dr. Ostoros Gyula a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

„November hagyományosan a Tüdőrák Hónapja, ami jó alkalom az eddigi eredmények áttekintésére. A korai diagnózis szempontjából kiemelkedően fontos a Korányi Pulmonológiai Intézetben elindított pilot projekt, melyben az alacsony dózisú CT-ben rejlő lehetőségeket vizsgáljuk. Ám nem mehetünk el olyan tudományos áttörések mellett sem, mint a - részben már hazánkban is első vonalban adható - Nobel-díjas kutatáson alapuló immunterápia, amelyekkel jelentősen lehet javítani az érintettek túlélési esélyeit”- emelte ki.

„A tüdőrák visszaszorítása a kormányzat egyik népegészségügyi prioritása. Ennek két fő eleme a dohányzás visszaszorítása és a tüdőrák magas kockázatú csoportban történő szűrése és korai felismerése.

2019-ben befejeződött az Országos Korányi Pulmunológiai Intézetben mintegy 2000 beteg bevonásával a HUNCHEST vizsgálat és ezt még idén kiterjesztjük kilenc további centrumra” - mondta el Dr. Csányi Péter az EMMI Egészségügy Szakmai Irányításáért Felelős Helyettes Államtitkára.

„Jövőre 120 millió forintot kapnak a centrumok, ez összesen 1,2 milliárd Ft ráfordítást jelent. 2021-ben a szűrővizsgálatot kiterjesztjük további 20 centrumra, így 30 centrumból álló országos tüdőrák szűrő hálózat jön létre” – tette hozzá

Halálra dohányozzuk magunkat

A kutatás egyik legfontosabb célja a prevenció és kockázati tényezők mérséklése. A dohányzás visszaszorítására tett intézkedések központi szerepet kapnak, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint

a dohányzás a tüdőrák kialakulásának legfőbb kór-oka.

A megbetegedések 85, a halálozások 22 százaléka írható a dohányzás számlájára. Ez, mintegy 7 millió dohányzás okozta haláleset jelent világszerte. Ebből több mint 6 millió a közvetlenül dohányzáshoz köthető, és körül-belül 890.000 a passzív dohányosok, vagyis a belélegzett füst miatt elhalálozók száma.

Ráadásul nem csak egyéni szinten drága „mulatság” a cigaretta. A közvetlenül dohányzáshoz köthető éves társadalmi és gazdasági költségek becsült értéke az Európai Unióban 363 milliárd euró volt 2012-ben, ami az EU27 államok GDP értékének a 3,4%-a.

A dohányzáshoz közvetlenül köthető rákos megbetegedések közül a tüdőrákhoz köthető költségek a legmagasabbak.

Jelenleg világszinten kb. 1,3 milliárd ember használ dohányalapú készítményeket (cigarettát és egyéb termékeket): kb. 1 milliárd férfi és 250 millió nő. A WHO EURO jelentése alapján a WHO régiókhoz viszonyítva Európában a legelterjedtebb a dohányzás a felnőttek körében (28%) és egyik legmagasabb a serdülőkorú dohányzók körében is. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék dohányzik naponta, a 13-15 éves fiatalok 32%-a próbálta már ki a cigarettát saját bevallása szerint.

„Három daganattípus felelős a magyar rákbetegek elhalálozásának mintegy 80 százalékáért. Ebből kettő daganattípus kialakulásának okait és folyamatát pontosan ismeri a tudomány, így a megelőzés és a korai stádiumú felismerés érdekében hatékony lépéseket tehetünk. A tüdődaganat pont ilyen. Jelenleg 2,5 millió ember dohányzik Magyarországon, akik évente 700 milliárd forintot költenek cigarettára. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az egészség, a tüdődaganatos megbetegedések visszaszorítása a kormány és a választópolgárok közös felelőssége. Jelenleg mindkét oldalnak bőven van teendője. A kormányzat a még szigorúbb szabályozás eszközével, valamint a megelőző és szűrő programok folyamatos fejlesztésével élhet; a polgárok pedig a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel, az egészségtudatosabb élettel járulhatnak hozzá a daganatos betegségek leküzdéséhez” - mondta el Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. „A cél nem kevesebb, mint hogy tegyük füstmentessé világot, tegyük füstmentessé Európát, tegyük füstmentessé Magyarországot, még akkor is, ha ez radikális lépésekkel jár. Ezen ambiciózus cél megvalósításában pedig számítok mind a magyar Kormány, mind a magyar emberek együttműködésére.”

A The Economist Intelligence Unit kutatásának következő lépése a vizsgált országok tüdőrák stratégiájának, egészségügyi rendszereinek elemzése lesz. A kutatók az országok vezető szakértőivel és döntéshozóival közösen minden országra – így Magyarországra is – egyedi ország-profilt dolgoznak ki, hogy meghatározzák mely területeken a legsürgetőbb lépéseket tenni a tüdőrák visszaszorítása érdekében.

A workshop és a kutatás hazai eredményei 2020 elején válnak nyilvánossá, ekkor derül ki, hogy állunk a környező országokhoz képest, mik a legsürgetőbb teendők a tüdőrák elleni harcban.

Az elemzés eddigi eredményei itt nyilvánosan is elérhetőek.

Fotó: illusztráció


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hamburger.jpg

Csökkenő spermaszám: a pizza, a hamburger és az édességek miatt kisebb eséllyel lehetsz apa

Aki viszont szuperspermát szeretne, az fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és halat.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A rossz étrend és az alacsony spermaszám összefüggésben lehet egymással, legalábbis egy friss kutatás szerint, írja a Daily Mail. A felmérés során közel 3000 férfi spermaminőségét elemezték, akik részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról is a kutatóknak.

A mintában átlagosan 19 éves dán férfiak vettek, mert az országban 18 év felett kötelező a katonai sorozás. Ennek során egy általános fizikai felmérést végeznek el, ami magában foglalja a sperma vizsgálatát is.

Ezek alapján kiderült, hogy a pizzát, hamburgert és cukros desszerteket előnyben részesítők átlagos spermaszáma 122 millió volt, szemben az egészségesen táplálkozók 167 milliójával, akik sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A két szélsőség között helyezkednek el azok, akik vegetáriánus étrendet követnek: ők átlagosan 151 millió spermiumot produkáltak milliliterenként.

Az eredetileg a JAMA Network Open nevű szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzői végül arra a megállapításra jutnak, hogy a modern élet és a megváltozott, egészségtelen táplálkozási szokások

"spermageddonhoz" vezethetnek.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
youtuber-nem-iszik-vizet.jpg

Egy éve nem ivott vizet egy osztrák Youtuber az új „száraz böjt” diéta miatt

A nő azt állítja, ez volt élete eddigi legjobb döntése.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nagy port kavart a napokban annak a vegán osztrák nőnek a videója, aki elmondta: egy éve nem iszik vizet az új „száraz böjt” diétának köszönhetően - írja a Mirror.

Az Ausztriában élő Youtuber, Sophie Prana elmondta, ez volt élete legjobb döntése, és mind a testére, mind a környezetére nagyon pozitív hatást gyakorolt a változás.

A nő a videójában azt mondta, a lakásában egyáltalán nem tart vizet, és már nem is emlékszik, mikor vett utoljára palackozott ásványvizet. Saját bevallása szerint a folyadékot kizárólag friss gyümölcsökből és zöldségekből szerzi, amik a sima csapvízzel ellentétben szerinte „élő vizet” tartalmaznak.

Ehhez azt is hozzátette, hogy az emberi izomszövetek 99%-ban vízmolekulákat tartalmaznak, azonban a sejtjeinkben található víz nem sima, hanem nagyon összetett szerkezetű víz, amely különleges tulajdonságokkal bír.

Ez az összetett víz állítása szerint már nem H2O, hanem H3O2, amit élő víznek is neveznek. Ez egy viszkózusabb, tömörebb és lúgosabb folyadék, mint a sima víz, negatív töltésű és képes az energia tárolására és továbbadására.

hirdetés

„A megfelelő lúgosság és negatív töltés fenntartása a sejtjeidben és a testedben kulcsfontosságú az optimális egészségi állapot megőrzéséhez”

– mondta Sophie a videójában. – „Ezért nem iszom már sem sima csapvizet, sem palackozott vizet már több, mint egy éve. Gyümölcsökből, zöldségekből és kókuszból szerzem be az élő vizet a sejtjeim számára, hiszen ezekben található a legtisztább formában H3O2.”

Prana állítása szerint már egyáltalán nem érzi magát szomjasnak, hiszen az élő víz folyamatosan hidratálja a testét.

Azonban a megkérdezett szakértők arra intettek, hogy ez az új trend veszélyes, és csodálkozva álltak a Youtuber elmélete előtt az élő víz koncepciójával kapcsolatban.

Az egyik megkérdezett táplálkozási szakértő, Jackie Newgent, azt mondta, komoly szövődményekkel is járhat a száraz böjt a szervezetünk számára, ugyanis a nem megfelelő hidratáltság növeli a vesekő és a húgyúti megbetegedések kockázatát.

„A víz az első számú és legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, hiszen olyan folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, mint az emésztés, vagy a tápanyagok szállítása. Ahhoz is vízre van szükségünk, hogy kiürítsük a salakanyagot a szervezetünkből. A víz elengedhetetlen az élet számára.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
minipita_ck.jpg

Zsemle helyett: mini pita házilag

Iskolai szendvicsnek vagy egy sokfős buliba is tökéletes, mert ipari mennyiségben elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Amivel egy felnőtt könnyedén megbirkózik, az bizony egy gyereknek bőven okozhat fejtörést. Például egy olyan hétköznapi dolog is, mint egy nagyobb méretű – felnőtt kézre szabott – szendvics elfogyasztása. Mit tehetünk? Készítsünk apró gyerekkezekre szabott ételeket. Például marokkói mini pitát.

Amióta pár évvel ezelőtt szükségszerűen belevetettem magamat az iskolai tízóraik világába, folyamatosan kutatom, hogy mivel dobhatnám fel a sulis gyerekeim uzsonnásdobozait.

Mert hiába a jobbnál-jobb, szebbnél-szebb, változatosabbnál-változatosabb szendvicsbelsők, mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal, különben a gondosan előkészített finomságok nem a gyerekek bendőjébe kerülnek, hanem haza.

Úgy, ahogy beküldtem őket. Ez meg azért mégsem járja, hiszen nem azért csinálom őket, hogy aztán az enyészeté legyenek.

hirdetés

A sok-sok év alatt felszedett rutinnak köszönhetően már igazán profi vagyok abban, hogy mi kerüljön a péksüteményekbe. Bátran és minden szerénység nélkül kijelenthetem, hogy a beltartalomra még soha nem érkezett panasz. Sőt!

Annál többet szoktak viszont morogni a gyerekek a péksütemények miatt. Mert ott azért nem akkora a felhozatal, hogy ne tűnjön fel: ismét zsemle vagy kifli került a dobozba. Még akkor sem, ha gyakran kapnak pitát, tortillát vagy éppenséggel egyszerű kenyeret. Minden bevetett furfang ellenére el kell ismernem, hogy ezen a téren lényegesen szűkebb választékot tudok felmutatni, mint a szendvicstöltelékek esetében.

Épp ezért

mindig örülök, ha rábukkanok valami olyasmire, aminek már a kinézetéről lerí, hogy ezt a Jóisten is uzsonna alapanyagnak teremtette, pláne, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból készül és nem is elsősorban szendvicsalapként lehet felhasználni, hanem jelenlétével tovább bővíthetem a repertoáromat olyan finomságokkal, amelyek igazi kirándulást jelentenek a szendvics-univerzumból.

Ezek az apró kirándulások határozottan feldobják az uzsonnásdobozokat és igazán változatossá teszik a gyerekeim sulis étkezését és nem csak az övékét… hanem mindazon osztálytársukét is, akiknek jut a dobozból.

Mert egy nagy doboz mini pita mozzarellával és koktélparadicsommal, na meg némi friss bazsalikomlevéllel, vagy különböző mártogatókkal bizony odavonzza azokat is, akiket már egy-egy látványosabb szendvics sem hoz lázba.

Mini pita. Igen, jól olvastad.

A sütőben sült nagy pita kistestvére. Csak ezt

méreténél fogva sokkal könnyebb az uzsonnásdobozba gyömöszölni, nem kell félbevágni, ebből kifolyólag nem lesz kiszáradt, megszáradt része.

Ráadásul még a sütőt sem kell begyújtani az elkészítéséhez, mert serpenyőben sül néhány – tényleg néhány – alapvető konyhai hozzávalóból. További előnye, hogy akár három tucatot elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!