hirdetés

"Ne gyújts rá" világnap - Világszerte növekszik a tüdőrákos betegek száma

A dohányzáshoz közvetlenül köthető rákos megbetegedések közül a tüdőrákhoz köthető költségek a legmagasabbak - többek között erre is figyelmeztetnek a füstmentes világnapon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

„Ne gyújts rá” – hangzik el az átlagosnál többször a napokban, hiszen november 21. e felszólítás világnapja. Hazánkban különösen fontos az üzenet, mivel a friss OECD adatok szerint

a magyarok élen járnak dohányzásban: a lakosság több mint negyede dohányzik naponta és részben ennek is köszönhetően hazánk évek óta vezeti a tüdőrák halálozási statisztikákat is.

A tüdőrák elleni küzdelem most új lendületet kaphat a The Economist Intelligence Unit Európa szintű vizsgálatnak köszönhetően, mely a helyzetfelmérés mellett javaslatokat is tesz tendencia megállítása érdekében.

Nem csak hazánkban, világszerte növekszik a tüdőrákos esetek száma: 2018-ban körülbelül 2 millió új tüdőrákos esetet diagnosztizáltak, így a 2012-ben mért 1,8 millióhoz képest növekedést látható.

hirdetés

A probléma megértése céljából a The Economist Intelligence Unit (EIU), a The Economist Csoport tagja hiánypótló kutatás elkészítésébe kezdett. A tanulmány a tüdőrák elleni küzdelem európai helyzetét méri fel, választ keresve arra, hogy a kontinensen az utóbbi időben történt egészségügyi fejlesztések ellenére miért nem javulnak a tüdődaganatos megbetegedések diagnosztikai, kezelési eredményei, miért nem csökken a halálozások száma.

A tanulmány 26 európai ország és Izrael egészségpolitikáját és ellátórendszerét elemzi, kiemelt figyelmet fordítva a szűrésre, a tüdőrák diagnózisára, a kezelési lehetőségekre, valamint a fejlesztési tervekre. A kutatás most második hullámához ért: a The EIU vezető szakértői Magyarországra érkeztek, hogy feltegyék a további elemzéshez szükséges kérdéseket, azonosítsák a beavatkozási pontokat, továbbá meghatározzák a megelőzés és a kezelés terén szükséges lépéseket.

„A tüdőrák kérdését minden európai országban kiemelten kell kezelnünk: ez a daganattípus ugyanis annyi áldozatot szed a kontinensen, mint a vastagbél-, prosztata- és emlődaganatok összesen”

– számolt be Dr. Mary Bussell a The Economist Intelligence Unit szakértője. „Nagyon örülök, hogy ma Magyarországon folytathattuk a munkát. Bízom benne hogy az országok közötti tapasztalatcsere elősegítheti a szükséges változásokat a tüdőrák visszaszorítását célzó egészségpolitikai stratégiában, hogy a lehető legkorábbi stádiumban állíthassuk meg a tüdődaganat kialakulását és legmagasabb szinten elégíthessük ki a betegek igényeit”- tette hozzá.

Tüdőrák Magyarországon

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint Magyarországon évente mintegy 10 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, miközben évente több mint 8000-en vesztik életüket a betegségben. A megbetegedések száma ráadásul egyre nő hazánkban.

Az életkilátások nagyrészt a diagnosztizálás időpontjától függenek: minél korábban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a túlélésre.

„Bízunk abban, hogy az Economist által megvilágított és nemzetközi szempontrendszer keretében megvizsgált területek és konklúziók új lendületet adnak a tüdőrák elleni harcnak Magyarországon. Az eddig elért eredmények már biztosítják a kiindulási alapot, de még sok munka vár ránk” – számolt be Dr. Ostoros Gyula a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

„November hagyományosan a Tüdőrák Hónapja, ami jó alkalom az eddigi eredmények áttekintésére. A korai diagnózis szempontjából kiemelkedően fontos a Korányi Pulmonológiai Intézetben elindított pilot projekt, melyben az alacsony dózisú CT-ben rejlő lehetőségeket vizsgáljuk. Ám nem mehetünk el olyan tudományos áttörések mellett sem, mint a - részben már hazánkban is első vonalban adható - Nobel-díjas kutatáson alapuló immunterápia, amelyekkel jelentősen lehet javítani az érintettek túlélési esélyeit”- emelte ki.

„A tüdőrák visszaszorítása a kormányzat egyik népegészségügyi prioritása. Ennek két fő eleme a dohányzás visszaszorítása és a tüdőrák magas kockázatú csoportban történő szűrése és korai felismerése.

2019-ben befejeződött az Országos Korányi Pulmunológiai Intézetben mintegy 2000 beteg bevonásával a HUNCHEST vizsgálat és ezt még idén kiterjesztjük kilenc további centrumra” - mondta el Dr. Csányi Péter az EMMI Egészségügy Szakmai Irányításáért Felelős Helyettes Államtitkára.

„Jövőre 120 millió forintot kapnak a centrumok, ez összesen 1,2 milliárd Ft ráfordítást jelent. 2021-ben a szűrővizsgálatot kiterjesztjük további 20 centrumra, így 30 centrumból álló országos tüdőrák szűrő hálózat jön létre” – tette hozzá

hirdetés

Halálra dohányozzuk magunkat

A kutatás egyik legfontosabb célja a prevenció és kockázati tényezők mérséklése. A dohányzás visszaszorítására tett intézkedések központi szerepet kapnak, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint

a dohányzás a tüdőrák kialakulásának legfőbb kór-oka.

A megbetegedések 85, a halálozások 22 százaléka írható a dohányzás számlájára. Ez, mintegy 7 millió dohányzás okozta haláleset jelent világszerte. Ebből több mint 6 millió a közvetlenül dohányzáshoz köthető, és körül-belül 890.000 a passzív dohányosok, vagyis a belélegzett füst miatt elhalálozók száma.

Ráadásul nem csak egyéni szinten drága „mulatság” a cigaretta. A közvetlenül dohányzáshoz köthető éves társadalmi és gazdasági költségek becsült értéke az Európai Unióban 363 milliárd euró volt 2012-ben, ami az EU27 államok GDP értékének a 3,4%-a.

A dohányzáshoz közvetlenül köthető rákos megbetegedések közül a tüdőrákhoz köthető költségek a legmagasabbak.

Jelenleg világszinten kb. 1,3 milliárd ember használ dohányalapú készítményeket (cigarettát és egyéb termékeket): kb. 1 milliárd férfi és 250 millió nő. A WHO EURO jelentése alapján a WHO régiókhoz viszonyítva Európában a legelterjedtebb a dohányzás a felnőttek körében (28%) és egyik legmagasabb a serdülőkorú dohányzók körében is. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék dohányzik naponta, a 13-15 éves fiatalok 32%-a próbálta már ki a cigarettát saját bevallása szerint.

„Három daganattípus felelős a magyar rákbetegek elhalálozásának mintegy 80 százalékáért. Ebből kettő daganattípus kialakulásának okait és folyamatát pontosan ismeri a tudomány, így a megelőzés és a korai stádiumú felismerés érdekében hatékony lépéseket tehetünk. A tüdődaganat pont ilyen. Jelenleg 2,5 millió ember dohányzik Magyarországon, akik évente 700 milliárd forintot költenek cigarettára. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az egészség, a tüdődaganatos megbetegedések visszaszorítása a kormány és a választópolgárok közös felelőssége. Jelenleg mindkét oldalnak bőven van teendője. A kormányzat a még szigorúbb szabályozás eszközével, valamint a megelőző és szűrő programok folyamatos fejlesztésével élhet; a polgárok pedig a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel, az egészségtudatosabb élettel járulhatnak hozzá a daganatos betegségek leküzdéséhez” - mondta el Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. „A cél nem kevesebb, mint hogy tegyük füstmentessé világot, tegyük füstmentessé Európát, tegyük füstmentessé Magyarországot, még akkor is, ha ez radikális lépésekkel jár. Ezen ambiciózus cél megvalósításában pedig számítok mind a magyar Kormány, mind a magyar emberek együttműködésére.”

A The Economist Intelligence Unit kutatásának következő lépése a vizsgált országok tüdőrák stratégiájának, egészségügyi rendszereinek elemzése lesz. A kutatók az országok vezető szakértőivel és döntéshozóival közösen minden országra – így Magyarországra is – egyedi ország-profilt dolgoznak ki, hogy meghatározzák mely területeken a legsürgetőbb lépéseket tenni a tüdőrák visszaszorítása érdekében.

A workshop és a kutatás hazai eredményei 2020 elején válnak nyilvánossá, ekkor derül ki, hogy állunk a környező országokhoz képest, mik a legsürgetőbb teendők a tüdőrák elleni harcban.

Az elemzés eddigi eredményei itt nyilvánosan is elérhetőek.

Fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
michael-longmire-3Mu0iQgLQto-unsplash.jpg

Mitől van az aprónak jellegzetes szaga? - 10 érdekesség a pénzről

A pénz létezése óta az emberek mindennapjainak része, mostanra pedig szinte elképzelhetetlen a társadalmunk nélküle. Mutatunk pár érdekességet róla!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Életünk egyik fő mozgatórugója a pénz. Folyamatosan használjuk és a fél életünk körülötte forog, mégis úgy általánosságba véve nagyon keveset tudunk róla. Cikkünkben most összeszedtünk pár érdekességet!

1. Első cserekereskedelem

Az első cserekereskedelem az ókori Egyiptomban volt 4500 évvel ezelőtt. Mezőgazdasági termékeket és nyers anyagokat kezdtek egymás közt becserélni a termelők.

2. Első aranypénz

Az első aranypénzt a mai Törökország területén verték. Lídia királya, Krőzus uralkodása alatt lett bevezetve i.e. 550 körül. Nem tiszta aranyból, hanem nyersen, ezüsttel és sóval keverve álították elő.

hirdetés

3. A világ legnagyobb és legnehezebb pénzei

A Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található apró trópusi szigetet ősidők óta egy bennszülött törzs lakja, és ez a távoli közösség szolgál számunkra egy pénztörténeti érdekességgel. Évszázadokon keresztül mészkőből faragott pénzt használtak, kőpénzben fizettek egymásnak.

A kőpénzeiről híres Yap-szigeten a mészkő olyannyira ritka és nehezen hozzáférhető, hogy a bennszülöttek a kövek beszerzéséért több száz kilométert hajóztak kezdetleges kenuikkal a szomszédos szigetcsoportig. Az utak hosszú és kockázatos expedíciók voltak, amelyek gyakran követeltek emberéletet is. Jó néhány kőbe bele is vésték a beszerzés során életüket vesztettek számát, ami a kő értékét tovább növelte.

A fánk alakúra faragott kövek mérete változó volt, a néhány centistől a több méteresekig. A legnagyobbak több tonnát nyomtak, amelyek megmozdítása rengeteg ember összehangolt munkáját követelte meg, de a közepes méretűeknek is igen nehézkes volt mozgatása.

A Yap-szigeten élők ezért kialakítottak egy sajátos fizetési módszert. Rájöttek, hogy nem szükséges fizikailag is átadni egymásnak a kőpénzeket, hanem azokat nyugodtan egy helyben hagyhatják. Ha a tulajdonviszonyokban változás történt, akkor azt egyszerűen elmondták a többieknek, vagyis szájhagyomány útján fizettek és a közösség minden tagja pontosan tudta, hogy melyik kőpénz éppen kinek a tulajdona.

20. század elejétől nem fogadtak be több követ így a pénzmennyiség állandó volt és tökéletesen kielégítette a helyiek igényeit a pénzforgalomhoz.

4. Első magyar pénz

Az első magyar érme, Szent István ezüstdénárja 1001-ből származik, ez mai ismereteink szerint nemzetközileg elismert pénz volt, hiszen külföldön is sok példányt találtak a különböző ásatásokon.

A leghíresebb pénzverdét Körmöcbányán alapították Károly Róbert uralkodása alatt, 1328-ban, itt többek között aranyforintokat vertek. A körmöcbányai verde évszázadokon keresztül a legjelentősebbnek számított, 1918-ban azonban el kellett költöztetni Budapestre.

A 2, 10 és 20 filléres, valamint 1, 2 és 5 forintos címletekkel 1946-ban készítették el. Később az 50 fillérest, valamint a 10 és 20 forintost is bevezették. A rendszerváltozás után újratervezték az érméket, a filléreket pedig fokozatosan kivezették 1999-ig.

A első bicolor (kétszínű) érménk a mai napig forgalomban lévő 100 forintos, amit 1996-ban hoztak forgalomba. A 200 foritos érme első változatát alig 10 év után kivonták, 2009-ben viszont újra bevezették, ezúttal bicolor formában.

5. A világtörténelem legnagyobb áremelkedése

hirdetés

Magyarországon következett be a világtörténelem addigi legnagyobb áremelkedése a második világháborút követően. A havi infláció mértéke megközelítette a 41900 billió (4,19 x 1016) százalékot, az árak 15 óránként duplázódtak. A krízishelyzet 13 hónapon át tartott, de az újjáéledő ipari termelés és a pénzügyi reform végül legyőzte a hiperinflációt. 1946. augusztus 1-jén az addigi fizetőeszközt, a pengőt felváltotta a forint, ekkor 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő (ezt 400 ezer kvadrilliónak kell mondani) ért egy forintot. Az 1945–46 során zajló magyarországi hiperinfláció a gazdasági összeomlás szomorú iskolapéldája lett, amit sok évtizeddel később csak a Robert Mugabe uralma alatt álló Zimbabwe dollárjának 2008-as mélyrepülése tudott felülmúlni.

Te magabiztosan mozogsz a pénz világában?

Tedd próbára pénzügyi ismereteidet a Nagy Diák Pénzügyes Teszten! Ha készen állsz, ide kattintva mérettetheted meg tudásodat egészen február 16-ig és tiéd lehet egy Samsung Galaxy Note 10! További nyereményekért katt ide.

A három fordulóból álló teszt első szakasza online zajlik, a legjobb eredményt elérő diákok pedig tovább jutnak a következő két fordulóba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 év közöttiek vesznek részt.

A DUE Médiahálózat, a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért által megalkotott teszt azzal a céllal jött létre, hogy kitöltői magabiztosabban mozogjanak a pénz világában és hatékonyan osszák be jövedelmüket.

A Nagy Diák Tesztek sorozat keretében ezt a versenyt immáron másodszor rendezik meg a korábbi sikerére alapozva. Az első Nagy Diák Pénzügyes Teszten 11 500 fiatal indult, közülük a versenyt a debreceni Csahóczi Máté Benedek nyerte.

6. A világ legnagyobb forgalomba helyezett bankjegye

A világ legnagyobb méretű, hivatalosan is forgalomba került bankjegye Kínához fűződik. Az 1 jüan értékű papírpénz 22,8 x 33 centiméteres volt és a Ming Dinasztia (1368-1399) idejében adták ki. A világ legkisebb bankjegyét, a 2,28 x 3,8 centis, 10 bani értékű papírpénzt pedig Romániában használták 1917-től, de csak ideiglenesen.

7. A pénznek nincs szaga?

Biztos mindenki hallotta már a mondást, miszerint a pénznek nincs szaga. A tudósok szerint tulajdonképpen a vas és az emberi izzadságban található lipidek kölcsönhatásának köszönhetjük az aprópéz jellegzeteg fémes illatát.

8. ATM-ek a világban

Nincs a világnak olyan egzotikus csücske, ahol ne lennének bankautomaták, hiszen ez a készpénzfelvétel legpraktikusabb formája. Valószínűleg épp emiatt a felismerés miatt létezik belőlük már több mint másfélmillió darab világszerte. Így már annyira nem is meglepő, hogy nem csak a Vatikánban van latin nyelvű bankautomata, de a Déli-sarkra is jutott belőlük. Sőt, egyszerre kettő!

Hallottak már a McMurdo Állomásról? A NASA által 1956-ban alapított kutatóközpont az Antarktisz legnépesebb települése. A két ATM-et a Wells Fargo Bank működteti az állomáson és még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a világ legdélebbi pontján található bankautomaták.

9. Monopoly pénz

Azt valószínűleg sokan tudjátok, hogy a Monopoly a világ egyik legnépszerűbb társasjátéka, azonban azt talán már kevesebben, hogy több Monopoly-pénzt nyomtatnak, mint amerikai dollárt. Az amerikai pénznyomtató minden évben hozzávetőleg 1 milliárd dollárt bocsát ki, ezzel szemben a Monopoly emberei ennél nagyságrendekkel többet, nagyjából 30 milliárd dollárt. És ez csak a dollár. Mostanra több, mint 1100 fajta Monopoly létezik, így a Föld rengeteg valutája megtalálható papírpénz formájában. A Monopoly gyártók egy év alatt, több pénzt nyomnak, mint a világ összes jegybankja együtt.

10. A fémpénz gyártás veszteséges

A világ legtöbb országában a fémpénz gyártás veszteséges. A legkisebb értékű érmék legyártása többe kerül, mint az adott pénz értéke. Az amerikai dollár egy centesét például, több, mint két cent előállítani. Az Amerikában régóta zajló Penny vitának ez az egyik alapja, de sokan azzal védik, hogy a kerekítések nem tennének jót a gazdaságnak. Amerikával ellentétben, Magyarország már lépett egy nagyot az ügyben, amikor kivonták a forgalomból az egy és a két forintost, de még így sem lett megoldva az érme gyártás helyzete, ugyanis 5, 10 és 20 forintosunk is van. Az 50 forintos az első, amit megéri megcsinálni.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fire-place-3597229_960_720.jpg

5 csodaszép kandallós otthon

Ezeken a helyeken szívesen töltenénk az ünnepeket is a kandalló körül összegyűlve.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre lejjebb sétál, mi is egyre nagyobb vágyat érzünk arra, hogy a jó meleg szobába kuckózzunk be egy jó könyv vagy film társaságában. A karácsony közeledtével pedig az otthon melege a családot is jelenti. Nem hiába gyűlt a tűz köré a rokonság régen is, hiszen nemcsak biztonságos meleget ad, de közel hozza egymáshoz a hozzátartozókat is, átmelegíti a szíveket. Manapság ehhez az élményhez leginkább egy kandalló tud hozzásegíteni, mi pedig összegyűjtöttük az OTP Ingatlanpont oldalát böngészve a legszebb kandallós házakat, ahol szívesen töltenénk akár az ünnepeket is.

1. Együtt az egész család

hirdetés

Ha nagy a család, akkor bizony nagy tér és még nagyobb konyha kell, ha egyszer összejönnek! Ez a pilismaróti ház két generációnak is elég helyiséggel bír és egy hatalmas kerttel, patakkal a végében, úgyhogy bőven van hely egy kiadós hógolyó csatára, majd a kandallót körbe ülve lehet ismét felmelegedni és várni a konyhában készülő finomságokra.

2. Makovecz nyomában

Nem is háznak, hanem már-már kastélynak is nevezhetnénk ezt a tóalmási három szintes házat, mely Makovecz-stílusban épült, a mester egyik tanítványa tervezte. A ház körül egy csodaszép birtok terül el, közvetlen mellette pedig ott az Andrássy-kastély és a Szent András-gyógyvízes strandfürdő is. A belső tereket meghatározza a rengeteg fa és az izgalmas, Makoveczre jellemző építészeti megoldások. A házat pedig igazán meghitté teszi a közepén felállított központi kandalló, mely tényleg összehozza a családot.

„A család bővülésével sokak fejében megfordul egy családi ház vásárlása, ahol kétségtelenül több tér van a családi összejövetelekre, ünnepekre és a természethez is jóval közelebb kerülhetünk. Azonban az ingatlan kiválasztása mellett azt is fontos szem előtt tartani, hogy egy nagyobb értékű ház megvásárlása hosszú távú elköteleződést jelent, ezért is érdemes olyan pénzügyi partnert választani, amely az új otthon megtalálása mellett, a finanszírozás kapcsán is szakértő segítséget tud nyújtani és minden piaci konstrukció, valamint állami támogatás elérhető a kínálatában. Ezek ugyanis akár több millió forinttal is megnövelhetik a rendelkezésre álló keretet” – mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

3. Otthonos nyaraló

Ez a harkányi házikó akár nyaralónak, akár új otthonnak is tökéletes lehet. Az épületet kívül-belül csodaszép fafaragások díszítik, a földszinten, a nappali-konyha-étkező közepén pedig egy fatüzelésű kandalló hívogat. Ez az otthon nemcsak családi összejövetelekre, de romantikus pillanatokhoz is ideális. Ráadásul a gyógyvizéről híres Harkány fürdőtől csupán 15 percre található, de Pécsig vagy a villányi borvidékig sem kell innen sokat utazni.

4. High-tech otthon

Ha imádod a technológiát és szereted, ha a lakásodban is ez szolgálja a kényelmedet, akkor itt a neked való luxus otthon! A két szintes penthouse lakás liftje külön kóddal áll meg csak a lakás szintjén, biometrikus azonosítóval van ellátva a bejárati ajtó, saját videókamerás biztonsági rendszere van, hatalmas, praktikus tárolók, házimozi rendszer és programozható kandalló is segíti a komfortot. Ha mindez nem lenne elég, az ablakokból csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Margitszigetre és a Budai hegyekre, a lakóháznak pedig külön wellness és fitness részlege is van.

5. Szecessziós villa Naphegyen

Az építészet szerelmeseinek készült ez a gyönyörű budai villa is. Eredetileg egyik, neves operettszerzőnk tiroli házának másolataként épült alpesi szecessziós stílusban, ugyanazon osztrák építész tervei alapján, aki az eredeti villát is megálmodta. A négy szintes, hatalmas villa tágas terekkel és rengeteg természetes fénnyel páratlan otthon lehet, ahogy a szecessziós lépcsősor végigfut az emeletek között a hallban, középen az eredeti kandallóval. Innen igazán csodálatos élmény lehet a hóesésben gyönyörködni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
PSEEDY190KA00001.png

5 tévhit a ruhaszárítókról

Nehéz beszerelni őket? Összegyűrik a ruhát? Ezeknek a tévhiteknek jártunk utána.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Ahogy bejön a rossz idő és a ruhaszárítókat be kell költöztetni a szobába, egyre nagyobb a macera: helyet vesz el, sok idő mire megszáradnak a ruhák és párás lesz a szoba. Pont ezeket a problémákat szünteti meg a szárítógép, de sokan még mindig tartanak tőle az azt övező tévhitek miatt. Megnéztük mi igaz belőlük.

1. Drága a használata

Szerencsére ma már vannak nagyon alacsony fogyasztású szárítógépek is. A mai modern, hőszivattyús, inverter motoros szárítógépek jóval alacsonyabb hőfokon szárítanak, mint régebbi társaik. Érdemes megnézni az energiaosztályt vásárláskor, és az A+++, A++ és A+ energia-besorolású modellek közül választani.

hirdetés

2. Tönkreteszi a ruhát

A leggyakoribb tévhit a szárítógépekkel kapcsolatban, hogy összemegy tőle a ruha, esetleg tönkreteszi a finom anyagokat. Szerencsére ma már szinte mindenféle anyagot nyugodtan rábízhatsz a szárítógépre, hiszen a legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően minden szövetszálról gondoskodnak, gyorsan és kíméletesen szárítják meg a ruhákat. Az Electrolux szárítógépeit használva például beállíthatsz selyem programot, gyapjú programot, amiben nyugodtan száríthatod a kényes sálakat, blúzokat és pulóvereket. Sőt, szárítógépben szárítva minden sokkal puhább lesz, mintha levegőn száradt volna.

3. Összegyűri a ruhákat

Éppen ellenkezőleg: a vasalás utálóinak örömhír, hogy a hőszivattyús szárítási technológiának hála az Electrolux szárítógépek gyűrődésmentesen szárítják a ruhákat. Bármilyen anyagról is legyen szó, a programok között ki tudod választani a legmegfelelőbbet, így a gép a ruha anyagához igazítja a szárítás hőfokát, a dob mozgását és a program hosszát is, így védve az anyagot a károsodástól.

4. Sok helyet foglal

A szárítógépek ma már nem foglalnak sok helyet, hiszen könnyen beépíthetők lakáson belül bárhova. Felteheted a mosógép tetejére, de beépítheted akár a konyhapult alá vagy a gardróbba is. Ráadásul összességében még helyet is spórol számodra, hiszen nem kell többé ruhaszárító állványokkal zsonglőrködnöd a térben. Emellett az sem elhanyagolható előny, hogy így nem lesz párás a levegő a szobában és kisebb eséllyel alakul ki penész is a falakon.

5. Nehéz beszerelni

A beszereléshez nincs semmi másra sem szükséged, csak egy konnektorra. Persze, a legjobb, ha valami vizes helyiségbe tudod költöztetni, ahol a lecsapódó gőz egy tartályba rakódik, melyet a szárító program lejárata után csak ki kell önteni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dohanyos-elszenesedett-tudo-1000x583.jpg

Elrettentő felvételek: így néz ki egy dohányos tüdeje, aki 30 évig napi egy doboz cigarettát szívott el

Egy tanulság van: ne csináld utána...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

A tankönyvekben, kórházi plakátokon, cigarettásdobozokon is elrettentő fotókkal igyekszenek meggyőzni az embereket arról, hogy mennyire káros a dohányzás az emberi szervezetre. Sokszor olyan képeket láthatsz, amiken teljesen elfeketedett tüdőt mutatnak, hiszen a cigarettázás ezt a szervünket károsítja a legjobban.

Egy kínai kórházban készült felvétel be is bizonyítja, hogy tényleg ez a valóság. Egy orvosok levideózták egy elhunyt férfi tüdejét, amely láthatóan egyáltalán nem volt egészséges.

A páciens tüdőbetegségben halt meg alig 52 évesen. Kemény dohányos volt, mivel 30 évig folyamatosan cigarettázott, ráadásul mindennap egy dobozzal szívott el. Az eredmény: a tüdeje teljesen elszenesedett, súlyosan begyulladt, végül pedig leállt.

A férfi a halála előtt felajánlotta a szerveit, ezért is nyitották fel a testét az orvosok. De már első látásra megállapították, hogy a tüdeje egyáltalán nem alkalmas arra, hogy másnak adják.

hirdetés

Mivel Kínában rengetegen dohányoznak, a doktorok úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételt, amit az elszenesedett tüdőről készítettek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, mit tesz a cigaretta a szervezetünkkel.

A videó azóta már nemcsak Kínában, de az egész világon elterjedt.

Forrás: Metro


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!