hirdetés

"Ne gyújts rá" világnap - Világszerte növekszik a tüdőrákos betegek száma

A dohányzáshoz közvetlenül köthető rákos megbetegedések közül a tüdőrákhoz köthető költségek a legmagasabbak - többek között erre is figyelmeztetnek a füstmentes világnapon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

„Ne gyújts rá” – hangzik el az átlagosnál többször a napokban, hiszen november 21. e felszólítás világnapja. Hazánkban különösen fontos az üzenet, mivel a friss OECD adatok szerint

a magyarok élen járnak dohányzásban: a lakosság több mint negyede dohányzik naponta és részben ennek is köszönhetően hazánk évek óta vezeti a tüdőrák halálozási statisztikákat is.

A tüdőrák elleni küzdelem most új lendületet kaphat a The Economist Intelligence Unit Európa szintű vizsgálatnak köszönhetően, mely a helyzetfelmérés mellett javaslatokat is tesz tendencia megállítása érdekében.

Nem csak hazánkban, világszerte növekszik a tüdőrákos esetek száma: 2018-ban körülbelül 2 millió új tüdőrákos esetet diagnosztizáltak, így a 2012-ben mért 1,8 millióhoz képest növekedést látható.

hirdetés

A probléma megértése céljából a The Economist Intelligence Unit (EIU), a The Economist Csoport tagja hiánypótló kutatás elkészítésébe kezdett. A tanulmány a tüdőrák elleni küzdelem európai helyzetét méri fel, választ keresve arra, hogy a kontinensen az utóbbi időben történt egészségügyi fejlesztések ellenére miért nem javulnak a tüdődaganatos megbetegedések diagnosztikai, kezelési eredményei, miért nem csökken a halálozások száma.

A tanulmány 26 európai ország és Izrael egészségpolitikáját és ellátórendszerét elemzi, kiemelt figyelmet fordítva a szűrésre, a tüdőrák diagnózisára, a kezelési lehetőségekre, valamint a fejlesztési tervekre. A kutatás most második hullámához ért: a The EIU vezető szakértői Magyarországra érkeztek, hogy feltegyék a további elemzéshez szükséges kérdéseket, azonosítsák a beavatkozási pontokat, továbbá meghatározzák a megelőzés és a kezelés terén szükséges lépéseket.

„A tüdőrák kérdését minden európai országban kiemelten kell kezelnünk: ez a daganattípus ugyanis annyi áldozatot szed a kontinensen, mint a vastagbél-, prosztata- és emlődaganatok összesen”

– számolt be Dr. Mary Bussell a The Economist Intelligence Unit szakértője. „Nagyon örülök, hogy ma Magyarországon folytathattuk a munkát. Bízom benne hogy az országok közötti tapasztalatcsere elősegítheti a szükséges változásokat a tüdőrák visszaszorítását célzó egészségpolitikai stratégiában, hogy a lehető legkorábbi stádiumban állíthassuk meg a tüdődaganat kialakulását és legmagasabb szinten elégíthessük ki a betegek igényeit”- tette hozzá.

Tüdőrák Magyarországon

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint Magyarországon évente mintegy 10 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, miközben évente több mint 8000-en vesztik életüket a betegségben. A megbetegedések száma ráadásul egyre nő hazánkban.

Az életkilátások nagyrészt a diagnosztizálás időpontjától függenek: minél korábban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a túlélésre.

„Bízunk abban, hogy az Economist által megvilágított és nemzetközi szempontrendszer keretében megvizsgált területek és konklúziók új lendületet adnak a tüdőrák elleni harcnak Magyarországon. Az eddig elért eredmények már biztosítják a kiindulási alapot, de még sok munka vár ránk” – számolt be Dr. Ostoros Gyula a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

„November hagyományosan a Tüdőrák Hónapja, ami jó alkalom az eddigi eredmények áttekintésére. A korai diagnózis szempontjából kiemelkedően fontos a Korányi Pulmonológiai Intézetben elindított pilot projekt, melyben az alacsony dózisú CT-ben rejlő lehetőségeket vizsgáljuk. Ám nem mehetünk el olyan tudományos áttörések mellett sem, mint a - részben már hazánkban is első vonalban adható - Nobel-díjas kutatáson alapuló immunterápia, amelyekkel jelentősen lehet javítani az érintettek túlélési esélyeit”- emelte ki.

„A tüdőrák visszaszorítása a kormányzat egyik népegészségügyi prioritása. Ennek két fő eleme a dohányzás visszaszorítása és a tüdőrák magas kockázatú csoportban történő szűrése és korai felismerése.

2019-ben befejeződött az Országos Korányi Pulmunológiai Intézetben mintegy 2000 beteg bevonásával a HUNCHEST vizsgálat és ezt még idén kiterjesztjük kilenc további centrumra” - mondta el Dr. Csányi Péter az EMMI Egészségügy Szakmai Irányításáért Felelős Helyettes Államtitkára.

„Jövőre 120 millió forintot kapnak a centrumok, ez összesen 1,2 milliárd Ft ráfordítást jelent. 2021-ben a szűrővizsgálatot kiterjesztjük további 20 centrumra, így 30 centrumból álló országos tüdőrák szűrő hálózat jön létre” – tette hozzá

hirdetés

Halálra dohányozzuk magunkat

A kutatás egyik legfontosabb célja a prevenció és kockázati tényezők mérséklése. A dohányzás visszaszorítására tett intézkedések központi szerepet kapnak, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint

a dohányzás a tüdőrák kialakulásának legfőbb kór-oka.

A megbetegedések 85, a halálozások 22 százaléka írható a dohányzás számlájára. Ez, mintegy 7 millió dohányzás okozta haláleset jelent világszerte. Ebből több mint 6 millió a közvetlenül dohányzáshoz köthető, és körül-belül 890.000 a passzív dohányosok, vagyis a belélegzett füst miatt elhalálozók száma.

Ráadásul nem csak egyéni szinten drága „mulatság” a cigaretta. A közvetlenül dohányzáshoz köthető éves társadalmi és gazdasági költségek becsült értéke az Európai Unióban 363 milliárd euró volt 2012-ben, ami az EU27 államok GDP értékének a 3,4%-a.

A dohányzáshoz közvetlenül köthető rákos megbetegedések közül a tüdőrákhoz köthető költségek a legmagasabbak.

Jelenleg világszinten kb. 1,3 milliárd ember használ dohányalapú készítményeket (cigarettát és egyéb termékeket): kb. 1 milliárd férfi és 250 millió nő. A WHO EURO jelentése alapján a WHO régiókhoz viszonyítva Európában a legelterjedtebb a dohányzás a felnőttek körében (28%) és egyik legmagasabb a serdülőkorú dohányzók körében is. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék dohányzik naponta, a 13-15 éves fiatalok 32%-a próbálta már ki a cigarettát saját bevallása szerint.

„Három daganattípus felelős a magyar rákbetegek elhalálozásának mintegy 80 százalékáért. Ebből kettő daganattípus kialakulásának okait és folyamatát pontosan ismeri a tudomány, így a megelőzés és a korai stádiumú felismerés érdekében hatékony lépéseket tehetünk. A tüdődaganat pont ilyen. Jelenleg 2,5 millió ember dohányzik Magyarországon, akik évente 700 milliárd forintot költenek cigarettára. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az egészség, a tüdődaganatos megbetegedések visszaszorítása a kormány és a választópolgárok közös felelőssége. Jelenleg mindkét oldalnak bőven van teendője. A kormányzat a még szigorúbb szabályozás eszközével, valamint a megelőző és szűrő programok folyamatos fejlesztésével élhet; a polgárok pedig a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel, az egészségtudatosabb élettel járulhatnak hozzá a daganatos betegségek leküzdéséhez” - mondta el Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. „A cél nem kevesebb, mint hogy tegyük füstmentessé világot, tegyük füstmentessé Európát, tegyük füstmentessé Magyarországot, még akkor is, ha ez radikális lépésekkel jár. Ezen ambiciózus cél megvalósításában pedig számítok mind a magyar Kormány, mind a magyar emberek együttműködésére.”

A The Economist Intelligence Unit kutatásának következő lépése a vizsgált országok tüdőrák stratégiájának, egészségügyi rendszereinek elemzése lesz. A kutatók az országok vezető szakértőivel és döntéshozóival közösen minden országra – így Magyarországra is – egyedi ország-profilt dolgoznak ki, hogy meghatározzák mely területeken a legsürgetőbb lépéseket tenni a tüdőrák visszaszorítása érdekében.

A workshop és a kutatás hazai eredményei 2020 elején válnak nyilvánossá, ekkor derül ki, hogy állunk a környező országokhoz képest, mik a legsürgetőbb teendők a tüdőrák elleni harcban.

Az elemzés eddigi eredményei itt nyilvánosan is elérhetőek.

Fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ErdeiSara_2.jpg

Állítsd össze a saját zenekarod!

Hallgasd meg a kiválasztottakat és szavazz, kik alkossák a Jägermeister Brass Bandet. Szavazatodért akár egy berlini utat is nyerhetsz.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

22 tehetséges zenész, köztük: 3 dobos; 3 bariton szaxofonos, 3 alt szaxofonos, 3 tenor szaxofonos, 3 harsonás, 4 tubás és 3 trombitás jutott be a Jägermeister Brass Band döntősei közé azt követően, hogy részt vettek egy személyes meghallgatáson, ahol a projekt háromtagú zsűrije előtt kellett bizonyítaniuk. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, most már a közönség szavazatai döntik el, hogy végül kik lesznek a zenekar tagjai, úgyhogy minden voks számít!

A legtehetségesebb zenészek így már megvannak, de a Brass Band még nincs kész. A csapat kialakítása ugyanis rád vár!

Hogyan és hol lehet szavazni?

A Jägermeister Brass Band honlapján – ahol a finalistákkal egy-egy rövid interjú is segít megismerkedni. Minden hangszerhez választani kell egy jelöltet, és ha tetszik a hangzás, a felállás, akkor lehet szavazni. Ha összeállítottad a zenekart, egyből meg is hallgathatod, hogyan szólnak együtt, ha pedig nem vagy elégedett, változtathatsz a felálláson.

hirdetés

A szavazás során minden hangszercsoportból minden zenészt ki lehet próbálni különféle kombinációkban, meghallgatva, hogy kivel szól a legjobban az adott szólam, és a végén kikkel tetszik a legjobban az összhatás, mert ahány zenész, annyi stílus. Úgyhogy most Te is kipróbálhatod, milyen lehet például egy tehetségkutató műsor zsűritagjának lenni, és te döntheted el, kik azok, akiket élőben is szívesen hallanál együtt.

Miután megvan a végleges csapat, minden zenész 1-1 szavazatot kap. Végül a voksok száma és a zsűri véleménye közösen fogja eldönteni, hogy kik kerülnek be a Jägermeister Brass Bandbe. A szavazás határideje: 2019. december 12., csütörtök, 23:59.

Az interaktív szavazás már önmagában is jó móka, de természetesen nem csak ezért érdemes játszanod. Rengeteg értékes nyeremény vár mindazokra, akik rászánják az idejüket, hogy beleszóljanak a zenekar tagjainak kiválasztásába. A szavazók akár minden nap nyerhetnek egy Mojo fejhallgatót, minden héten egy Jägermeister hátizsákot, illetve egy Mojo Ultimate Buzz hangszórót,

fődíjként pedig egy kétfős, berlini Jägermeister-túra várja majd a legszerencsésebb szavazót.

A túra része egy látogatás a márka wolfenbütteli gyárába, illetve ízelítő az igazi underground zenei életből Berlinben. Az utazást, a szállást és a belépőket természetesen a Jägermeister biztosítja. Szavazni ITT TUDSZ.

Hogy kik a Jägermeister Brass Band esélyesei?

Dob

László Zsolti az erdélyi Székelyudvarhelyen nőtt fel, de jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdióban tanul dobolni. Szereti, ha zajlik körülötte az élet, ezért elég jó kis kihívásnak tartja ezt a projektet! Szabó Sipos Ágoston 2015-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jazz szakon. Elég vegyes a zenei ízlése, a fúvós New Orleans funkzenekarok kifejezetten a kedvencei közé tartoznak, de jazzt, rockot, elektronikus zenét és népzenét is hallgat. Gyebróczki Máté több mint 8 éve szerelmes a dobolásba. Jelenleg egy akusztikus zenekarban cajonozik, valamint egy pop-rockot játszó zenekarban dobol. Zene terén mindenevő, blues, pop, rock minden jöhet, főleg azokat a zenéket szereti, amiből tud inspirálódni.

Tuba

Baraciusz Nikosz 2 évig volt a PTE Brass Band vezetője, szóval ő aztán tudja, miről szól ez a műfaj! Biztos abban, hogy a Jägermeister Brass Band tartogat meglepetéseket számára, ezért is szeretne ennek a csapatnak a tagja lenni. Tóth Bence zeneakadémista. Jelenleg tagja egy korszakalkotó alternatív zenét játszó bandának, de a Jägermeister Brass Band-be is szeretne tartozni. Mazura János klasszikus zenészként kezdte, míg húsz éve be nem szippantotta a jazz/blues/világzene. Rengeteg együttesben játszott már, és sosem mond nemet egy új kihívásra! Gál Gergőnek még a beceneve is „Tuba”. Lassan 8 éve tubázik, és minden szabad percét tubázással vagy harmonikázással tölti. Régi nagy álma, hogy egy király, pörgős brass bandben zenélhessen, reméli most összejön!

Baraciusz Nikosz (Pécs)

Baritonszaxofon

Haász Gyuri 7 éves kora óta zenél, A-tól Z-ig szinte minden stílusban játszott már. Számára a legfontosabb a minőségi zene. Kecskés Feri 18 éve szaxofonozik. A brass band műfaj energiája és hangzásvilága 7-8 éve ejtette rabul, így nem véletlenül jelentkezett a Jägermeister felhívására. Ördög Krisztián jazz-szaxofon szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Eléggé változatos formációkban lépett fel eddig, főleg jazz és pop produkciókban, és most a brass bandben is kipróbálná magát!

hirdetés

Ördög Krisztián (Miskolc)

Harsona

Varga Nóri 20 éve harsonázik, már többféle formációban kipróbálta magát, de zenélt már Király Viktorral vagy az LB27-tel is. Zenehallgatásban mindenevő, és minden őrült buliban benne van! Kiss Bálint 15 éve tagja a Rendőr Big Band-nek. A brass band hangulata körülbelül 10 éve fertőzte meg egy londoni koncerten, ezért is jelentkezett. Kenesei Andrásnak is van már brass bandes tapasztalata, és ezt be is szeretné bizonyítani a brass band harsonásaként.

Tenorszaxofon

Erdei Sára a Kőbányai Zenei Stúdió tanulója, több formációban részt vett már, most pedig szívesen kipróbálná magát a brass band műfajában is. Kiss Gergő a Debrecen Big Band első tenorosa, és a debreceni Rocksuliban tanít szaxofont. Kedveli ezt a műfajt, ezért is jelentkezett. Vidákovich Izsák a legelborultabb klasszikus zenéktől kezdve az elektronikus zenéig mindent hallgat és játszik. Azért szeretne a brass band tagja lenni, mert tudja, mire képes együtt néhány „elvetemült” zenész, és nem szívesen maradna ki a buliból!

Erdei Sára (Debrecen)

Kiss Gergő (Debrecen)

Trombita

Bille Gergő zeneakadémiát végzett jazztrombitás. Sok stílusba belekóstolt már, és több zenésszel is játszott, köztük: Király Viktor, PASO, Hooligans, Majka & Curtiz, Ruby Harlem. Most a brass band műfajában is kipróbálná magát. Szelevényi Vito a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus és jazz szakán tanul, állandó tagja több zenekarnak is. Szerinte nem a zenei stílus a fontos, hanem hogy egész egyszerűen igaz és jó legyen az, amit csinál az ember! Macskin Dávid 2011-ben diplomázott a Zeneakadémia klasszikus trombita szakán, a hangszerével együtt alszik. A munkában alázatos, de a színpadon nem ijed meg, ha buliról van szó, sőt!

Altszaxofon

Vázsonyi János kedveli a pszichedelikus számokat, de a jazztől a klasszikusig mindenre vevő! Simon Márton egy funky-imádó srác, akinek 6 éves big band tapasztalat van a háta mögött, ezért is jelentkezett a felhívásra. Havlik Marci saját bevallása szerint ugyan nem a legvirtuózabb zenész, de ő csinálja a legjobb bulit! Amikor a színpadon van, imádja látni, ahogy a közönség tombol!

Ők tehát az esélyesek, akik közül összeáll a Jägermeister Brass Band! Te kikből állítanád össze a bandát? Szavazásra fel!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nagyo.jpg

Ezek a leggyakoribb vezetéknevek a világ országaiban

Térképen böngészheted, hogy hol melyik nevet viselik a legtöbben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

Egy ötletes térkép született, ami megmutatja, hogy a világ egyes országaiban mi jelenleg a leggyakrabban használt vezetéknév – szúrta ki az Index.

Az országokra írt gyakran használt vezetéknév mellett a színek azok eredetére is utalnak. A piros olyan vezetéknév, ami nemzetségnévből származik, vagy szülői névből generált vezetéknév, a sárga foglalkozásból származó vezetéknév, világoskék személyes tulajdonságra utal, a lila földrajzi, a rózsaszín egy hely neve, a sötétebb kék pedig védőszentekről kapott vezetéknév.

Nálunk a Nagy vezet, a románoknál a Popa, Németországban és Svájcban is a Müller, Angliában pedig a Smith.

ITT tudod nagy méretben is böngészni a térképet.

hirdetés

Vagy itt:

The most common last name in every country. from r/Damnthatsinteresting


KÖVESS MINKET:


hirdetés
78849339_582672232483677_608735344178757632_n.jpg

Kis híján halálra éheztette magát a húszéves lány, miután erőszak áldozata lett

33 kiló volt, kihullott a haja és elvesztette a fogait is – nem anorexia, hanem súlyos depresszió miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

A skóciai Dundee-ban élő Natasha Ross ma 35 évesen bevallja, hogy még mindig elborzad azokon a képeken, amelyek akkoriban készültek róla. Pedig azokat a fotókat direkt az ő kérésére készítették, mert úgy érezte: jobban szembesítik önmagával, mintha a tükörbe nézne.

Nemcsak hogy alig 33 kiló volt, hanem a haja kihullott és elvesztette a fogait is. Annyira legyengült, hogy a végén már járni is alig tudott – írta a Mirror.

A bajok négy éves korában kezdődtek, amikor az egyik családtag fizikai erőszakot követett el rajta, de erről a család többi tagja nem tudott. Tizenhat éves volt, amikor Ibizán újra szörnyű erőszak áldozata lett és erről csak nemrégiben beszélt szeretteinek. Most visszatekintve már tudja, hogy ez a két rettenetes élmény vezetett a súlyával való keserves küzdelméhez, amelyet mentális problémák előztek meg.

Sokan azt hitték róla, hogy anorexiás, holott valójában súlyos depresszióban szenvedett. Három hét alatt 12 kilót fogyott, mert egyszerűen képtelen volt enni. Családja könyörgött neki, hogy egyen, de a lány agya leblokkolt.

hirdetés

Amikor mégis tudott enni, akkor sem vett többet magához két üveg bébiételnél. Natasha ma már belátja, hogy ha mindent elmondott volna a családnak, talán megértették volna viselkedését, és segítettek volna túljutni a traumákon.

„Bőrömön piros foltok ütköztek ki, izmaim és inaim elszakadtak. Mindenem fájt, még egy egyszerű lehajolásra is képtelen voltam. Párnákra ültem, felfújható gyűrűt tettem a fürdőkádba, de semmi sem használt” – emlékszik vissza Natasha. De ez már a múlté.

Normális életet él, kisegítő munkásként dolgozik egy helyi közösségben, súlya 54 kg.

Reméli, hogy történetének megosztása másokat is ösztönöz arra, hogy kibeszéljék magukból fájdalmukat. Történetét az idén nyáron osztotta meg először a Facebookon, és azóta többen meg is keresték őt privátban, hogy adjon nekik tanácsot.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem tesz műanyagfedelet több termékére a Spar, ezzel 5,5 tonna műanyagot spórol meg

A kibontott termékek minőségét többször használható, tisztítható szilikon zárófedelekkel lehet megőrizni a műanyagfedél helyett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Újabb 5,5 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását a Spar azzal, hogy több saját márkás termékére decembertől nem tesz műanyagfedelet - közölte a cég az MTI-vel hétfőn.

A saját márkás tejtermékek közül a 450 grammos, 20 százalékos Spar tejföl és a négyféle ízesítésű Spar vajkrém esetében a kiskereskedelmi vállalat - tesztjelleggel - mellőzi a műanyagfedelet. A kibontott tejtermékek minőségét a vásárlók az Interspar áruházakban megvehető, többször használható, tisztítható szilikon zárófedelekkel őrizhetik meg.

hirdetés

Az áruházlánc szeptemberben jelentette be, hogy teljes hálózatában elérhetővé teszi a többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakokat, illetve nyár végén vezette be annak lehetőségét, hogy a vevők otthonról vitt, saját csomagolóeszközeikbe is tehetik a nem előrecsomagolt zöldség- és gyümölcstermékeket a Spar üzletekben.

A Spar korábbi közlése szerint

a magyar fogyasztók évről évre környezettudatosabbak, tavaly az üzletlánc vásárlóinak 40 százaléka már a többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben.

A Spar csoporthoz 570 üzlet tartozik, ezen belül a franchise hálózatnak 188 tagja van. A vállalat mintegy 13 ezer dolgozót foglalkoztat.

A Spar Magyarország árbevétele tavaly 617,6 milliárd forint volt, 9,8 százalékkal több az előző évinél, a forgalom 25 százalékát a saját márkás termékek kereskedelme adta.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!