hirdetés
Szombathely-Faunok-szoborcsoport.jpg

Napokon belül érkezik a nyári meleg, akár 29 fok is lehet

Lesz minden: napsütés, szél, zápor és zivatar is, de lassanként beköszönt az igazi strandidő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

A pünkösdi lehűlést követően fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, de nem lesz zavartalan az idő. A napos időszakok mellett szél, zápor, zivatar is várható.

Kedden erősen gomolyfelhős időre készülhetünk, záporokra, egy-egy zivatarra északon és a Dunától keletre lehet számítani. Az északias szelet élénk, a főváros térségében és a Dunántúlon erős lökések kísérik. Délután 17-22 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szerdán a sok napsütés mellett elszórtan, többségében a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás még főként nyugaton lesz élénk, erős. Hajnalra 5-12 fokig hűl le a levegő, délután 17-23 fok valószínű.

Csütörtökön déliesre vált az áramlás, az erősödő szél mellett melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe. A kezdeti napos időt követően dél felől záporok, zivatarok érkeznek. 21-27 fok ígérkezik.

Pénteken erős, viharos lehet a délnyugati szél, több helyen várható zápor, zivatar, délután 23-29 fok várható.

hirdetés

Fotó: Okolicsányi Zoltán


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ormeny-jegeso.jpg

Döbbenetes felvételek: méteres jégeső bénította meg Örményország második legnagyobb városát

Brutális, majdnem két órán át tartó felhőszakadás és jégeső csapott le a városra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Heves zivatar csapott le hétfőn Örményország második legnagyobb városára, az ország északnyugati részén fekvő Gjumri-ra. A majdnem 2 órán át tartó felhőszakadás mellett kiadós jégeső is sújtotta a várost, ami jeges árvizet idézett elő - írja az Időkép.hu.

A vihar után helyenként méteres vastagságú jég borította az utcákat, megbénítva a közlekedést is, autókat ejtve fogságba. Kotrógépeket is segítségül hívtak az utak megtisztítására.

Videók is készültek az esetről:

Severe Hail and Floods Hit Gyumri, Armenia - Jul. 13, 2020

կարկուտ #ջրհեղեղներ #Գյումրի

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
iskolaor-illusztracio.jpg

Ezekben az iskolákban lesz iskolaőrség szeptembertől

Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre; feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van - áll a közleményben.

A tárca tájékoztatása szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Az intézmények nevét és címét az alábbi linken letölthető táblázat tartalmazza.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola - amennyiben kéri - bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe - tudatták.

hirdetés

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között - emlékeztet a közleményben a minisztérium.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kaleta-gabor-1.jpg

HVG: Kaleta Gábor ügyvédje kilép a szexuális abúzust átélt gyerekeket segítő egyesületből

Sokan érezték összeférhetetlennek az ügyvéd két tevékenységét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Mester Csaba, Kaleta Gábor ügyvédje kilép a Fehér Liliom Egyesületből - értesült a HVG.

Kaleta Gábor, volt perui nagykövet egy év börtönbüntetést kapott, 2,5 évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, amiért 19 ezernél több pedofil képet tartott a számítógépén. Az ítélet azonban nem jogerős, mert Kaleta Gábor enyhítésért fellebbezett.

A Kaleta-ügyben az indulatokat tovább tüzelte az a tény, hogy a volt nagykövet ügyvédje, Mester Csaba épp egy olyan civil szervezetnek, a Fehér Liliom Egyesületnek a tagja, amely a szexuális abúzust átélt gyerekeket segíti. A HVG megtudta, Mester Csaba már bejelentette, hogy kilép onnan.

Az egyesület vezetője, Kugler Gyöngyi klinikai szakpszichológus a lapnak azt mondta, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az abuzált gyerekeket segítő alapítvány egyik munkatársa gyermekpornográfia miatti ügyben az elkövető védőjeként is eljár.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szamitogep-tanulas-diakok-pixabay.jpg

Új tantárgy jön az iskolákban: digitális kultúra lesz az informatika helyett

Már szeptemberben bekerül az órarendbe, és új tankönyvsorozat is készül hozzá.
Illusztráció: Tomasz_Mikolajczyk/Pixabay - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Új tantárgyat vezetnek be szeptembertől az általános és középiskolákban. Az informatika helyett digitális kultúrát tanulhatnak majd a diákok - írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak a tantárgy elnevezése lett más, ugyanis teljesen új tankönyvsorozat készül a digitális kultúra tananyagához az általános iskola 3. osztályától a gimnáziumok 11. évfolyamáig.

Ebből eddig az ötödikes és a kilencedikes tankönyv készült el, de már megkezdődött a hatodikos és tizedikes tankönyvek tervezése is - árulta el a lapnak Farkas Csaba tananyagfejlesztő.

Az új tananyag három fő témakör köré épül:

digitális írástudás (szöveges, rajzos, táblázatos dokumentumok készítése, internetes kommunikáció)

hirdetés

problémamegoldás (algoritmusok, adatmodellek, adatbázisok, táblázatkezelés)

információs technológiák (robotika, webes és mobiltechnológiák).

A szakember szerint a legfontosabb változás az új tankönyvekben az algoritmizálás-kódolás témakörének megerősítése és az információs technológiák hangsúlyosabb megjelenítése, a cél pedig az, hogy fejlesszék a diákok kreatív gondolkodásását.

Példaként említette, hogy az ötödik osztályosok már megtaníthatnak egy robotot arra, hogyan találjon ki a labirintusból, vagy vezérlőeszközöket taníthatnak meg a kő-papír-olló játékra, de azt is megtanulhatják, mit tegyenek internetes zaklatás esetén. Kilencedikben a gyerekek már videót állíthatnak össze, optikai csalódásokat ábrázolhatnak, logót és weblapot készíthetnek, statisztikai adatokat elemezhetnek és programot írhatnak.

A digitális kultúra órán a tanulóknak már nem lesz szükségük füzetre és tollra, a tananyagot pedig a hétköznapi környezetükből vett vagy iskolai problémákhoz kapcsolódó feladatokkal sajátíthatják el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!