hirdetés
PINokkio_vízjel_kicsi-23.jpg

Napjaink Pinokkiója egy kis robot, Gepetto pedig informatikus – a Pin:Okkio premierjén jártunk

Robot-játéknak, gyermekelőadásnak hirdette meg a Pesti Magyar Színház a halhatatlan fabábu meséjének modernizált változatát. Nyolc éven felülieknek. Ha ezt a történetet nyolcéves gyerekek megértik, nagy bajban vagyunk.
Göbölyös N. László - fotók: Juhász Éva/Magyar Színház - szmo.hu
2019. október 01.


hirdetés

Pin:Okkio – nagy ötlet a cím, egy olyan korban, amikor a József Attila-i „kartoték-adat”, de még a „hány cédula egy élet?” világa is édenkerti állapotokra utal, hiszen mások sem vagyunk, mint kódok, jelszavak, felhasználói nevek. Éppen ezért ki bíbelődne ma már azzal, hogy egy élettelen fadarabból életre kelő, fokozatosan emberré váló lényt faragjon? Napjaink Gepettója (Eperjes Károly) természetesen nem asztalosmester, hanem kissé szórakozott, szakadt informatikus, aki maga sem tudja, hogy mi lesz teremtményéből.

Mehetnének a dolgok akár a Frankenstein-történet irányába is, de hát valamennyire illik ragaszkodni Collodi maestro meséjéhez, így Pin:Okkioba (Calderale Federico Joshua, Marinka Móric és Vida Bálint) alapjáraton be van programozva a jóság, a naivság, és természetesen a kíváncsiság is. Minden mást ő maga szed fel, tapasztal meg, igazi kis „machine learning”, akit azonban még a förtelmes külvilág sem tud elrontani.

Sokféle anyagból áll össze Deres Péter és Vidovszky György darabja. A nyitókép és a zene egyértelműen a 2001: Űrodüsszeiára utal – ez lenne az emberiség új hajnala? A cirkuszigazgatóból tv-showmanné lett Stromboli (Szatmári Attila) nemcsak nevében, hanem külsejében is felidézi David Bowie halhatatlan szemfényvesztőjét, Ziggy Stardustot, míg a tejbárban lerészegedő rosszfiúk, akik közül az egyik végül rendőr lesz, mintha a Mechanikus narancsból kerültek volna ide. Az események rejtélyes irányítója, a Kékhajú Tündér (Tóth Éva) ezúttal hajléktalan koldusasszony, a minden gazságra képes Róka (Takács Géza) és a Kandúr (Blahó Gergely) kiérdemesült bankrablók, akik némi nosztalgiával viseltetnek a bűnözés klasszikus formái iránt.

Van itt felesleges érzelmes dal, roboszkópos, dübörgő diszkós össztánc, mobiltelefon minden kézben, minden pillanatban, szelfi- és lájkmánia, 15 perc világhír rogyásig, csillogás, villogás, vigyorgás, visongás, zsigerből, beinteni sem kell. A gyermekkereskedők nem drogozzák be áldozataikat, elég őket elvinni egy virtuális paradicsomi világba, úgysem azt tudják megkülönböztetni a valóságtól. Hogy ebből az őrületből Gepetto és a kissé kelekótya Tilda (Benkő Nóra) végül ki tudja menteni Pin:Okkiót és együtt kiszabadítják a kis rabszolgákat, és jó útra térítenek egy rosszfiút (Tóth János Gergely), már valóban egy letűnt világ csodáját jelentik.

A kis robot már tanult annyit, hogy érzelmei lettek, szeretni is tud, és programozójában apára talán. Tehát érett arra, hogy ember legyen. Hepiend, ha azt az apróságot leszámítjuk, hogy csak a piti gonosztevők bűnhődnek meg, a zűrzavar közepén a főgonosz Dragon (Pavletits Béla), görkorcsolyán rendezői balra el..

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pamkutya-mark_szolo.jpg

Megjelent Pamkutya Márk első szóló dala, és a YouTube élére repült

A dal néhány óra alatt közel százezres nézettséget ért el a YouTube-on, és szárnyal tovább. Nektek hogy tetszik az új szám?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Először jelentkezett szóló dallal Márk a Pamkutya formációból.

Az ironikus, lendületes Rapper leszek én című számért teljesen odavan a YouTube közönsége, péntek estére, néhány órával a premier után már a százezret közelítette a nézettsége az 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Pamkutya csatornán.

Pamkutya Márk - Rapper leszek én (Official Music Video)

Köszönjük az autókat a DRX Sportnak, a Meglepkéknek és az Élményvezetés.hu-nak! Itt ti is vezethetitek őket: http://www.drive-x.eu Köszönjük a rendőrruhákat ...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
abellabel-kissflora.jpg

Amikor a csaj rájön a szakítás után, hogy nincs szüksége a pasira, és tovább „sugárzik”

Az Abel Label új lemezének első dala először nálunk hallható, Kiss Flóra énekével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Tavaly szeptemberben jelent meg Mihalik Ábel (ex-Kispál és a Borz, Kiscsillag) Abel Label nevű szólóprojektjének második lemeze, aminek szintén itt volt a premierje. Azonban máris gőzerővel készül a folytatás, ezúttal az elektro jegyében.

Ennek első beharangozója az I keep glowing című szám.

"A dal verzéje és billentyűszólója már tavaly június óta megvan. Persze sose tudok csak egyféle lemezt csinálni szerencsére, tehát a következő, Treat című lemezen is lesznek kilógó dalok, de alapvetően az volt a célom, hogy élődobot ne nagyon használjak, hanem inkább loopokkal és hangmintákkal dolgozzak"

– meséli Ábel, hozzátéve: ez talán az egyik „legpetőfibarátabb” szám a lemezről. „Egyáltalán nem hasonlít az előző dalaimhoz és nem csak azért, mert csak egyetlen sorban fedezhető fel a hangom benne, hanem mert tényleg elektro.”

A dal Spotify-on IDE KATTINTVA érhető el.

hirdetés

Az album koncepciójáról:

"Az egész lemezkoncepció szerintem abból indult ki, hogy vettem egy új szintit. A Dave Smith Instruments „Tetra” névre hallgató szintijét néztem ki, és használtan meg is vettem valahonnan Németországból talán. A lemez jó részén a hangszíneket ebből a remek hangszerből csináltam, de van rajta minden. Ebben a dalban az összes hangszín erről szól, ami szinti, és a borítón is látható maga a gép (persze a háttérben)."

Az énekesnőről, Kiss Flóráról:

"Flóra az egyik kedvenc hazai énekesnőm, már az előző lemez munkálatainál megígértem neki, hogy megkeresem, és így is tettem. Nagyon inspiráló ez a szintetizátor, mert iszonyú jó sztereó-képe van és nagyon izgalmas hangszíneket tud magáénak, tehát élmény volt vele dolgozni, mindig hamar született valami jópofa ötlet.

Amikor megírtam a dalt, elküldtem neki. Ő jelezte, hogy amúgy tetszene neki, de az énekdallam nem, ezért szeretné megírni maga. Ilyenkor sose az jön elő belőlem, hogy márpedig CSAK azzal a dallammal lehet megcsinálni, amit én írtam, hanem az a cél, hogy a közös munka mindkét (vagy százezer) félnek legyen jó élmény/emlék.

Szóval messengeren küldözgette a videókat az általa elképzelt dallammal, amire megírtam a szöveget. Általában nem szeretek a szerelemről írni, mert egyrészt nehéz elkerülni a kliséket, hiszen a popdalok 95%-a szerelmes dal, így már mindenkinek unnia kéne őket. Szóval ez a szakítás utáni időszak egyik szakaszáról szól, amikor a csaj rájön, hogy nincs szüksége a pasira, és tovább „sugárzik”. Még került bele egy olyan sor is – gondolom a nem nagyon régen megtekintett Csernobil sorozat által is ihletett –, hogy glowing like uranium, csak a biztonság kedvéért."

Az Abel Label új lemezén a tervek szerint 14 közreműködő hallható majd, és szeptember 3-án fog megjelenni. 10 dal lesz rajta, ebből 5-ben maga Ábel nem is énekel, hanem egy-egy vendég fogja az egészet előadni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fenyo-miklos-csokkiraly-koncert.jpg

Ezeket a magyar dalokat játszották legtöbbször tavaly a koncerteken

Egy idén 40 éves sláger vitte a prímet 2019-ben.
MTI - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Rekordszámú, 23 475 könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak országszerte az Artisjus statisztikái szerint tavaly. A 2019-es koncertekért 762 millió forint jogdíjat fizetett ki 9654 magyar szerzőnek a jogkezelő.

A legtöbbet élőben játszott dalok listáját a Hungária együttes Csókkirály című, 1980-ban megjelent slágere vezeti, az élmezőnybe az örökzöldek mellé bekerült a Magna Cum Laude Pálinka dal című szerzeménye is

- közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület pénteken az MTI-vel.

Mint írták, az Artisjus minden évben több millió elhangzási adatot vizsgál meg. A zeneművek lejátszását felhasználási csatornánként méri, majd ezek alapján osztja fel a dalszerzők között a korábban beszedett jogdíjakat.

A rendezvényszervezők által beküldött listák szerint a tavalyi könnyűzenei koncerteken a megszólaló dalok mintegy 80 százaléka magyar szerzemény volt, és a komolyzenei rendezvényeken is többségben hazai művek hangzottak el (64 százalék).

hirdetés

A legsikeresebb dalokra jellemző, hogy több tucat zenei formáció repertoárjában szerepeltek és több százszor csendültek fel 2019-ben. Az öt legtöbbször játszott szerzemény között egy a hatvanas, egy a hetvenes, kettő a nyolcvanas években született, és csak egy van, ami 2000 utáni.

A 2019-es élőzenei koncertek legtöbbet játszott zenei produkciói:

1. Hungária: Csókkirály (zene és szöveg: Fenyő Miklós)

2. Hungária: Csavard fel a szőnyeget (zene: Fenyő Miklós, szöveg: S. Nagy István)

3. Máté Péter és S. Nagy István: Azért vannak a jóbarátok

4. Magna Cum Laude: Pálinka dal (zene: Szabó Tibor, Mező Mihály, szöveg: Kara Mihály)

5. Beatrice: Azok a boldog szép napok (zene: Hirlemann Bertalan, szöveg: Nagy Feró)

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!