hirdetés
PINokkio_vízjel_kicsi-23.jpg

Napjaink Pinokkiója egy kis robot, Gepetto pedig informatikus – a Pin:Okkio premierjén jártunk

Robot-játéknak, gyermekelőadásnak hirdette meg a Pesti Magyar Színház a halhatatlan fabábu meséjének modernizált változatát. Nyolc éven felülieknek. Ha ezt a történetet nyolcéves gyerekek megértik, nagy bajban vagyunk.
Göbölyös N. László - fotók: Juhász Éva/Magyar Színház - szmo.hu
2019. október 01.


hirdetés

Pin:Okkio – nagy ötlet a cím, egy olyan korban, amikor a József Attila-i „kartoték-adat”, de még a „hány cédula egy élet?” világa is édenkerti állapotokra utal, hiszen mások sem vagyunk, mint kódok, jelszavak, felhasználói nevek. Éppen ezért ki bíbelődne ma már azzal, hogy egy élettelen fadarabból életre kelő, fokozatosan emberré váló lényt faragjon? Napjaink Gepettója (Eperjes Károly) természetesen nem asztalosmester, hanem kissé szórakozott, szakadt informatikus, aki maga sem tudja, hogy mi lesz teremtményéből.

Mehetnének a dolgok akár a Frankenstein-történet irányába is, de hát valamennyire illik ragaszkodni Collodi maestro meséjéhez, így Pin:Okkioba (Calderale Federico Joshua, Marinka Móric és Vida Bálint) alapjáraton be van programozva a jóság, a naivság, és természetesen a kíváncsiság is. Minden mást ő maga szed fel, tapasztal meg, igazi kis „machine learning”, akit azonban még a förtelmes külvilág sem tud elrontani.

Sokféle anyagból áll össze Deres Péter és Vidovszky György darabja. A nyitókép és a zene egyértelműen a 2001: Űrodüsszeiára utal – ez lenne az emberiség új hajnala? A cirkuszigazgatóból tv-showmanné lett Stromboli (Szatmári Attila) nemcsak nevében, hanem külsejében is felidézi David Bowie halhatatlan szemfényvesztőjét, Ziggy Stardustot, míg a tejbárban lerészegedő rosszfiúk, akik közül az egyik végül rendőr lesz, mintha a Mechanikus narancsból kerültek volna ide. Az események rejtélyes irányítója, a Kékhajú Tündér (Tóth Éva) ezúttal hajléktalan koldusasszony, a minden gazságra képes Róka (Takács Géza) és a Kandúr (Blahó Gergely) kiérdemesült bankrablók, akik némi nosztalgiával viseltetnek a bűnözés klasszikus formái iránt.

hirdetés

Van itt felesleges érzelmes dal, roboszkópos, dübörgő diszkós össztánc, mobiltelefon minden kézben, minden pillanatban, szelfi- és lájkmánia, 15 perc világhír rogyásig, csillogás, villogás, vigyorgás, visongás, zsigerből, beinteni sem kell. A gyermekkereskedők nem drogozzák be áldozataikat, elég őket elvinni egy virtuális paradicsomi világba, úgysem azt tudják megkülönböztetni a valóságtól. Hogy ebből az őrületből Gepetto és a kissé kelekótya Tilda (Benkő Nóra) végül ki tudja menteni Pin:Okkiót és együtt kiszabadítják a kis rabszolgákat, és jó útra térítenek egy rosszfiút (Tóth János Gergely), már valóban egy letűnt világ csodáját jelentik.

A kis robot már tanult annyit, hogy érzelmei lettek, szeretni is tud, és programozójában apára talán. Tehát érett arra, hogy ember legyen. Hepiend, ha azt az apróságot leszámítjuk, hogy csak a piti gonosztevők bűnhődnek meg, a zűrzavar közepén a főgonosz Dragon (Pavletits Béla), görkorcsolyán rendezői balra el..

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Crowd_looking_at_the_Mona_Lisa_at_the_Louvre.jpg

Meg kell szabadulnia a Mona Lisától a Louvre-nak a látogatók tömege miatt egy kritikus szerint

A New York Times szerzője úgy gondolja, a világ egyik leghíresebb festménye biztonsági kockázattá vált a múzeumban, ezért jobb lenne máshol elhelyezni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A párizsi Louvre óriási érdeklődéssel kísért Leonardo Da Vinci-kiállítása sem képes enyhíteni azt az őrületet, amely a múzeum egyik legnagyobb kincsének tartott Mona Lisát kíséri.

a New York Times művészeti kritikusát, Jason Faragót vélhetően nem zárják szívükbe a Gioconda-rajongók, aki szerint a világ egyik legszebb és leggazdagabb múzeuma még mindig ennek a portrénak a túsza, amelyet „a 16. század Kim Kardashianjáról” készítettek.

Kétségtelen, hogy a kép nem múló népszerűségét a rejtélyes mosoly körüli ősidők óta tartó viták is gerjesztik, amelyhez az utóbbi évtizedekben még azok a feltételezések is hozzáadódtak – Leonardo hajlamainak ismeretében – hogy Mona Lisa nem is nő, hanem egy férfi. És akkor még nem szóltunk a festményt felhasználó számtalan montázsról Andy Warholtól napjaink Photoshop-trükkjeiig, és a sok millió hozzá kötődő szuvenírről, ráadásul többször is meg akarták rongálni, ezért golyóálló üveg alatt őrzik.

Farago a Leonardo halálának 500. évfordulójára rendezett nagy kiállításról, amely szerinte egy minden eddiginél árnyaltabb és letisztultabb képet ad a reneszánsz zseni művészetéről, a múzeum által végzett kutatást idézi, amely szerint

hirdetés

a Louvre látogatóinak 80%-a a Mona Lisára kíváncsi, és a többségük elégedetlenül távozik.

Egy brit turista-felmérés szerint a Mona Lisa lett „a világ legnagyobb csalódást okozó attrakciója”, megelőzve az egykori nyugat-berlini ellenőrző pontot, a Checkpoint Charlie-t, a római Spanyol Lépcsőt és a brüsszeli Maneken Pist.

Az idén nyáron a bolondokháza már-már elviselhetetlenné vált, mert megkezdődött annak a teremnek a restaurálása, ahol eddig kiállították és áttették a múzeum Richelieu-szárnyába, ahol a csodálatos flamand gyűjtemény látható.

A csődület akkora volt, hogy a múzeumot több napra be kellett zárni a biztonsági személyzet sztrájkja miatt. Már ők is szinte fulladoztak a végtelen tömegtől, a Mona Lisával hosszasan szelfizőktől.

Azóta már visszakerült eredeti helyére, a Salle des États-ba, és kiváltságossága ugyanolyan maradt.

Arról szó sem lehetett, hogy bevonják a nagy Leonardo-kiállításba, amelyre naponta csak 5000 jegyet lehet váltani, miközben a Gioconda előtt 30 ezren tolonganak. Csak kígyózó korlátok között sorban állva lehet kb. 4 méterre megközelíteni az alig 80 centiméter magas festményt. Miközben a teremben más remekművek is vannak, például Veronese Kánai menyegzője, vagy Tiziano Nő tükörrel című festménye.

Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója szerint a múzeum is tehet a Mona Lisa-mánia ellen, időre szóló jegyekkel. A világ legnagyobb területű múzeumának legtöbb galériájában azonban nyoma sincs a tömegnyomornak, még a második leghíresebb műtárgya, a Milói Vénusz körül is ritkán.

Éppen ezért, véli a kritikus, aki szerint a Mona Lisa biztonsági kockázattá, műveltségi akadállyá vált, és érdemtelenül része mindenféle bakancslistáknak, jobb lenne, ha a Louvre egyszerűen megszabadulna tőle.

A megoldás: Lisa Gherardini úrhölgy portréjának építsenek egy külön pavilont, például a szomszédos Tuileriák-kertben, ahol jó sokan elférnek, vegyék körül szelfi-állomásokkal, és az érdeklődőknek rendezzenek rejtélyeiről külön tárlatokat.

Felavatását pedig időzítsék a 2024-es párizsi olimpiai játékokra, olyan hírességek emeljék az esemény fényét, mint Kylian Mbappé, a Paris St.Germain futballcsapatának sztárja, és Carla Bruni, Nicolas Sarkozy volt francia államfő felesége.

De olyan jegyeket áruljanak, amelyek érvényesek a Louvre-ba is, amelyet lesz végre lehetőség nyugodtan felfedezni – ironizál az amerikai művészet-kritikus.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
harry-potter.jpg

Repül az idő: 20 éve jelent meg Magyarországon az első Harry Potter-kötet

Ez alkalomból az Animus Kiadó több könyvújdonsággal is készül, de mutatunk még pár könyvet, amiket szintén érdemes elolvasnod, ha a varázsvilág szerelmese vagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Már húsz éve, hogy az addig ismeretlen írónő, J.K.Rowling varázslóvilágáról szóló könyvsorozatának első része, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelent hazánkban is. Amikor az angliai Bloomsbury könyvkiadó 1997-ben piacra dobta az írónő első kötetét, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: a kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott.

Az azóta eltelt éppen húsz évben a hat további Harry Potter-kötet mellett irodalomtörténelmet is írt: a regényfolyamból elkelt példányok száma a kezdeti 500-as szériának csaknem az egymilliószorosára nőtt, a varázslótanonc és barátai, valamint ádáz ellenségei kalandjairól szóló sorozat pedig a világ messze leggazdagabb regényírójává tette kitalálóját.

A bölcsek köve magyar nyelven 1999-ben jelent meg az Animus Kiadónál, Tóth Tamás Boldizsár fordításában. Nem telt bele sok időbe, mire a „kis túlélő” milliók kedvencévé vált világszerte, azóta nem csak gyerekek, de felnőttek is boldogan lapozgatják, olvasgatják, elevenítik fel Harry Potter, a Roxfortban töltött éveinek kalandjait. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk olyan általunk ajánlott Harry Potterhez kapcsolódó könyveket, amiket biztos szívesen olvasgatnál te is, ha a varázsvilág szerelmese vagy.

A felsorolást az Animus Kiadó újdonságaival kezdjük:

hirdetés

Megérkezett a Harry Potter és a Tűz Serlege - Illusztrált kiadása

Sok rajongó számára kedves a Harry Potter könyvek illusztrált kiadása, mely a teljes szöveg mellett lenyűgöző rajzokkal segít jobban átélni kedvenc szereplőink történetét.

A Trimágus Tusa és a Sötét Nagyúr visszatérésének sztoriját természetesen az előző könyveket is jelző Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay rajzai színesítik, így teljesen új módon lehetünk részesei ezeknek az élményeknek. A díszes keményfedeles borítót illusztrált előzéklap egészíti ki, így a Harry Potter és a Tűz Serlege legalább olyan varázslatos, mint a sorozat első 3 tagja melyek magyarul is megjelentek (A bölcsek köve illusztrált kiadását ezen a linken, a Titkok kamrája illusztált kiadását ezen a linken, az Azkabani fogoly illusztrált kiadását pedig ezen a linken tudod megvásárolni.)

Jó hír a sorozat kedvelőinek, hogy az alkotó már dolgozik a többi könyvön is, így érdemes helyet csinálni neki a polcokon!

Az újonnan megjelent kötetet ide kattintva tudod megrendelni!

November 13-án várhatóak a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos gerincű kötetek

Ez a különleges keménytáblás, élfestett kiadás a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára készült. Sok extra tartalommal találkozhatsz benne, amelyek izgalmas újdonságokkal szolgálnak minden boszorkány és varázsló számára. Mindegyik kötetben az adott ház kap kiemelt szerepet és a ház történelméről, klubhelyiségéről, címerállatáról, relikviájáról tudhatsz meg többet.

A Griffendéles kiadást ezen a linken, a Mardekáros kiadást ezen a linken, a Hugrabugos kiadást ezen a linken, a Hollóhátas kiadást pedig ezen a linken tudod megrendelni.

Könyves Magazin különszám

A jubileumra megjelenő exkluzív magazin a sorozat varázsvilágát járja körbe. Olvashatsz portrécikket az írónőről, valamint Szabados Ágnes, Trokán Nóra, Viszkok Fruzsi és Vitáris Iván mesél arról, milyen volt a gyerekkoruk Harryvel és barátaival, Kemény Zsófi a női szereplőkről beszél, Gyurkó Szilvia pedig gyerekvédelmi szempontból elemzi a regényeket. Megszólaltatják benne a fantasztikus nyelvi világot létrehozó fordítót, Tóth Tamást, a magyar és az angol kiadót, valamint megismerheted benne azt a magyar rajongót, aki előbb fejezte be a Harry Potter-sorozatot, mint maga Rowling. A könyvben sorra veszik, miben különböznek a könyvtől a filmadaptációk, és megvizsgálják, hogyan hatott a sorozat a fiatal generációra. A Harry Potter-univerzum bejárását egy, a lapból kivehető Roxfort-térkép is segíti.

A magazint ezen a linken tudod megrendelni.

A továbbiakban már régebben megjelent köteteket ajánlunk:

Harry Potter - A mágia története; Harry Potter - Utazás a Mágia történetében

Tavaly, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára a British Library nagyszabású kiállítással készült: A mágia története című tárlat igazi csemege lehetett nem csupán a Rowling művei iránt rajongók, de a kultúrtörténet iránt érdeklődők számára is, hiszen a kötelező jellegű HP-történeti érdekességek, korai kéziratok, a szerző rajzai, az illusztrátor vázlatai mellett a múzeum gazdag gyűjteményének számos érdekessége is kiállításra került a HP-világhoz jól illeszkedő témákban.

Hogy mennyire gazdag anyagból válogathattak, arról kaphatsz egy röpke ízelítőt a kiállítás anyagát bemutató albumokból, ugyanis kétféle kiadás is megjelent: a teljes, keményborítós, gyönyörű kivitelezésű, majd háromszáz oldalra rúgó díszes kiadás mellett kézbe vehetsz egy rövidített, könnyebben forgatható „gyerekkiadást” is, amiből kimaradtak a „korhatáros” vagy épp komolyabb részek és belekerült néhány aranyos bűvésztrükk, játékos feladatok, amiket kipróbálva a lurkók varázslónövendéknek érezhetik magukat.

A könyvekben szakértők közreműködésével végigkövetheted a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott tantárgyak köré csoportosított kiállítást, és megismerheted mindazokat a népi hagyományokat, hiedelmeket és tényeket, amelyekre Harry Potter világa épül.

A mágia története könyvet ezen a linken, az Utazás a mágia történetében című kötetet pedig ezen a linken tudod megrendelni!

J.K. Rowling - Legendás állatok és megfigyelésük és Grindelwald bűntettei forgatókönyv

Kicsivel több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2001-ben, a negyedik és az ötödik Harry Potter-rész közti hosszas várakozás idején jelent meg két roxforti tankönyv. Az egyik, A kviddics évszázadai, amely a varázslók legendás sportjának történelméről mesél, a másik a Legendás állatok és megfigyelésük, amely Göthe Salmander feljegyzéseit tartalmazta.

Hét Harry Potter-kötet, nyolc film és egy színpadi verzió után 2016 novemberében ismét visszatérhettünk J. K. Rowling varázsvilágába, ekkor került mozikba ugyanis egy öt fejezetből álló franchise első része, amely az 1920-as évek Amerikájába kalauzol el minket. Az első kötet pedig ennek a filmnek az eredeti forgatókönyvét tartalmazza.

Az első rész történetében Göthe Salmander, az ifjú magizoológus New Yorkba érkezik, ahol az Új Salem társaság törekvéseinek köszönhetően a muglik (amerikai kifejezéssel magnixek) és a varázslók közötti harc kiéleződik. Salmander varázslatos bőröndjének rejtekéből egy véletlen folytán megszökik pár fantasztikus lény, amely tovább fokozhatja a kialakult helyzetet. Göthe újdonsült barátai – Tina, a MACUSA alkalmazottja, Quennie, a legilimentor, valamint a varázstalan Jacob Kowalsky – segítségével igyekszik befogni újból az állatokat, ám mindeközben a varázsvilág is komoly problémákkal küzd: a jelek szerint egy, már több éve nem észlelt obskurus szedi áldozatait.

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a második Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Grindelwald bűntettei névre hallgató részt is hazavihettük kötet formájában, amiben az első történetben foglyul ejtett Grindelwaldot a legerősebb varázslók felügyelete mellett igyekeznek Amerikából Európából szállítani, hogy ott kapja meg méltó büntetését. Csakhogy a férfinak sikerül megszöknie, és Párizsban elrejtőznie. Mindeközben Göthe Salmandert, aki a rá kiszabott kiutazási tilalom miatt nem hagyhatja el Angliát, felkeresi Albus Dumbledore, hogy a segítéségét kérje Grindelwald kézre kerítésében. Miután Göthe életében ismét feltűnik Queenie és a szerelmi bűbájjal sújtott Jacob, akiktől megtudja, hogy Tina is Párizsban tartozik, minden szabályt áthágva Franciaországba utazik, hogy miközben a sötét varázsló után nyomoz, ismét találkozhasson a lánnyal.

A Legendás állatok és megfigyelésük könyvet ezen a linken, a Grindelwald bűntettei könyvet pedig ezen a linken tudod megvenni.

Legendás állatok és megfigyelésük - Illusztrált kiadás

A már említett 2001-ben megjelent tankönyv, a Legendás állatok és megfigyelésük gyönyörűen illusztrált változatát sem hagyhatjuk szó nélkül. A kötetet a kiadó a szerző előszavával adta közre, sőt pár oldalon magáról a szerzőről is megtudhatsz pár érdekességet.

A lapokon megcsodálhatod a varázsvilág mágikus lényeit, miközben számtalan érdekességet megtudhatsz róluk a híres magizoológus rövid leírásából, például, hogy mért ne egyél sose a pettyes pechrák húsából, és azt is, hogy mit csinál a mantikór, miközben elfogyasztja az áldozatát.

Az illusztrált kiadást ezen a linken tudod megvenni.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kontroll-nelkul-cimkep-jo.jpg

Az agresszív gyerek csak szeretetre vágyik - megnéztük a Kontroll nélkül című filmet

Gyönyörűen komponált film egy kislány és az őt segítő felnőttek kilátástalanak tűnő küzdelméről. Nehéz téma, kevés öröm és kőkemény képsorok - mégis meg kell néznünk, hogy megismerjünk egy sokunknak ismeretlen világot.
Malinovszki András; fotók: Cineman - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Benni egy kilencéves kislány. Állami gondozott, de az államnak is beletörik a bicskája a nevelésébe, mert sehol nem tud megmaradni. Benninek ugyanis kontrollálhatatlan dühkitörései vannak.

Nem gonosz, nem neveletlen, még csak nem is biztos, hogy beteg. Egyszerűen szeretetre vágyik.

Ám sajnos leginkább éppen attól az embertől, aki ezt képtelen megadni neki: az édesanyjától. És Benni problémája innen válik még bonyolultabbá, a film előrehaladtával pedig folyamatosan egyre reménytelenebbé. Ahol pedig kiút látszik, szép lassan ott is több a kérdés, mint amennyi a megoldás.

hirdetés

Könnyen leírhatnám, hogy Benni kezelhetetlen, de a film egyik alapkérdése pont ez: vajon valóban nem lehetséges kezelni, vagy csak a rendszer és a "normális" társadalom nem elég érett és türelmes hozzá, hogy kezelje? És az sem tűnik biztosnak, hogy tényleg csak Benni szorul-e kezelésre: bizonyos pillanatokban

édesanyja, a rendszer dolgozói, sőt maga a rendszer is ugyanolyan elesettek, mint a kislány.

Nora Fingscheidt filmje erős képsorokkal kezd, és nem sok kétségünk lehet afelől, hogy nehéz két órának nézünk elébe a vászon innenső oldalán. A Bennit játszó (az életben is mindössze 11 éves) Helena Zengel bámulatos precizitással hozza az agresszív kislány figuráját, aki azonban

pillanatok alatt át tud alakulni ártatlan, kissé cserfes szöszke angyalkává csak azért, hogy később még erősebb legyen a robbanás, mikor időzített bomba módjára újabb rohama támad.

Az említett képsorok egyébként a film teljes ideje alatt rabul ejtenek: Yunus Roy Immer kamerája valahogy mindig meg tud mutatni minden lényeges mozzanatot, elsősorban a szereplők lelkivilágának összes kis rezdülését.

Benni - Helena Zengel

A forgatókönyvíró-rendező saját állítása szerint majdnem öt évig készült a filmre, rengeteg utánajárás, személyes tapasztalat van minden képkocka mögött. Így az elkészült mű

egyik legnagyobb erőssége a kimunkáltság: mind a történet valószerűségében, mind a gyermekvédelmi rendszer és a karakterek kidolgozottságában.

Ne várjunk Dickens-regényekből ismert csúnya, gonosz, mostoha figurákat. Még a Bennivel mit kezdeni nem tudó (akár ellenséges) szereplők sem ördögiek - egyszerűen van, aki jobban, van, aki nehezebben kezeli a helyzetet. A lányról többször lemondó édesanya karaktere is inkább esendő, kis empátiával bele tudjuk élni magunkat cseppet sem egyszerű helyzetébe. Nem tudjuk meg, hogy ez a helyzet honnan ered, de a nő áldozatiságának alapja hasonló a lányáéhoz.

Rajta sem sokan akarnak segíteni, és így ő sem tud annak, akinek ez talán az egyetlen kiút lenne drámai helyzetéből.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
thesign.jpg

Klippremier: rabulejtő dallal jelentkezik a miskolci mesterötös

A The Sign zenekar eddigi legérzelemdúsabb szerzeményéhez készült videóból az is kiderül, hogy a jegyzetfüzetbe firkált sorokból hogyan áll össze a kész mű.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A „Biztosan kihajt” a zenekar eddigi legérzelemdúsabb szerzeménye, fantasztikus zene alapoz az emocionális szövegnek. A gitárszó végigvezeti a dalt, az összhang pedig pompásan cseng.

Czinke Máté, a zenekar frontembere elárulta, hogyan is született meg ez a mély tartalommal bíró szöveg és dallam.

„A „Biztosan kihajt” komoly kérdéseket feszeget, az emberi élet értelmét az elmúlással összefüggésben vizsgálja. A hasonlat tárgyát ebben az esetben egy szirom adta, ami elhull, ahogyan az emberi élet is elmúlik.”- árulta el a frontember.

„A kép talán ismerős lehet Petőfi Sándor – Szeptember végén című verséből, amiben így szerepel: 'Elhull a virág, eliramlik az élet' - ezt a gondolatot vittem tovább.”

hirdetés

A szerzeményhez egy bájos videóklip is készült, amelyet Kollár Ábel a zenekar dobosa rendezett.

„Nagyon sokszor írtunk már dalt, és emlékszünk, milyen volt az első ötletektől eljutni addig, hogy a színpadon eljátsszuk a kész verziót. Ezt a folyamatot szeretnénk bemutatni a klippel, ahogy a jegyzetfüzetbe firkált sorokból összeáll a kész dal Máté fejében.”

VIDEÓ: The Sign - Biztosan kihajt

A miskolci származású, fiatal zenészekből álló The Sign 2012-ben alakult. Czinke Dani és Máté testvérek, Török Danival gyerekkori barátok, hozzájuk csatlakozott Kollár Ábel és Szentpétery Mózes. Egy hobbi garázsbandából díjnyertes és folyamatosan koncertező együttessé nőtték ki magukat, rendszeresen megfordulnak országszerte a klubok és fesztiválok színpadain. Turnéztak már a Margaret Island-del, a Honeybeast-tel is, és a Jetlaggel is, ráadásul A DAL 2019 versenyében a legjobbak közé jutottak.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!