hirdetés
eso-szel-idojaras.jpg

Nagyon el fog ázni a fél ország a hétvégén – térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb eső

Csapadékos napok elé nézünk, senki ne hagyja otthon az esernyőjét!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 06.


hirdetés

Ahogy mi is megírtuk, hétvégére megérkezik az igazi őszi időjárás: egy hidegfront éri el országunkat, ezért

többfelé és több alkalommal kell esőre, záporra, zivatarra számítani.

Szombaton több helyen, vasárnap főként a középső és keleti tájakon döröghet az ég. Az intenzívebb gócokat kiadós csapadék és erős szél kísérheti, ettől függetlenül is többfelé lesz élénk a légmozgás, keleten inkább déli, míg a Dunántúlon északnyugati irányból.

Az éjszakák a sok felhőnek köszönhetően enyhébbek lesznek, a csúcshőmérséklet viszont visszaesik: az ország nagy részén mind szombaton, mind vasárnap 18-24 fok közötti maximumokat mérhetünk, keleten, délkeleten viszont továbbra is mutathatnak 25-27 fokot a hőmérők.

Esősen indul a következő hét is: hétfőn a mediterrán ciklon térségünk fölé helyeződik, kezdetben sokfelé, majd egyre inkább az ország északkeleti, keleti felén eshet, több helyen kiadós mennyiségben. A középső és keleti tájakon továbbra is lehetnek zivatarok. A délies szél keleten is nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé erős, néhol viharos lehet. Ősziesen hűvös időben lesz részünk, délután mindössze 17-22 fokra készülhetünk, ennél valamivel melegebb a Tiszántúl keleti felén lehet.

A térképért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-viktor-csalad-klimavaltozas.jpg

A világsajtóban is téma Orbán Viktor gyermekvállalással kapcsolatos beszéde: a Guardian címlapon hozza

A brit lap szerint a miniszterelnök a „szaporodás, nem bevándorlás” irányelv pártolója.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 06.Amint arról korábban beszámoltunk, a család fontosságát, a "család az első" elv lényegességét és a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták a meghívott európai vezetők - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

"Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni, ha pedig egy nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el a világból"

- jelentette ki a kormányfő.

Szavaira az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb napilapja, a The Guardian is felfigyelt és a vezető hírek között hozta le azokat.

A lap szerint Orbán Viktor a "szaporodás, nem bevándorlás" irányelv pártolója és politikája egy szélsőjobboldali teóriára emlékeztette őket.

Szaporodás vagy kihalás: ez a közép-európai vezetők üzenete országaik zsugorodó népességére vonatkozóan, mivel a térség nagy részében a jobboldali kormányok "család az első" politikája a gyermekvállalást szeretné ösztönözni - írták.

Hangsúlyozták továbbá a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint elképzelhető, hogy Magyarország alig tízmilliós népessége egyszerűen eltűnhet az alacsony születési arányok és a magyarok kivándorlása miatt az EU többi tagországába.

"Nem nehéz elképzelni, hogy előbb-utóbb lesz egy utolsó ember, akinek le kell kapcsolnia a villanyt, vagyis el lehet fogyni"

- mutatott rá Orbán Viktor a konferencia nyitónapján, csütörtökön.

Az oldal szerint Orbán Viktor az elmúlt években a menekült- és a migrációellenes érzelmekre alapozta politikáját. És bár más európai politikusok a globális migrációban láthatják a megoldást a helyzetre, ő határozottan elutasítja ezt.

"Ha Európában a jövőben nem európaiak élnek majd, és mi ezt elfogadjuk, akkor lakosságcseréről beszélünk, az európaiakat cseréljük le másokra. Európában pedig vannak olyan politikai erők, akik ezt meg szeretnék tenni bizonyos ideológiai vagy egyéb okok miatt."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
dorian2.jpg

A Dorian hurrikán jövő keddre elérheti Európát, aggodalomra azonban nincs okunk

Addigra egy tipikus mérsékelt övi légörvénnyé 'szelídül', azaz meleg- és hidegfrontja jól elkülöníthetővé válik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.Amint arról korábban beszámoltunk, a többször rekorderősségűre duzzadó hurrikán az Egyesült Államokban még mindig tombol - várhatóan minden eddiginél nagyobb áradásokkal csap le csütörtökön a keleti partvidékre.

A Dorian 5 nap múlva elérheti Európát is, azonban nincs félnivalónk, mivel teljesen normális a várható pályafutása, számolt be Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elmondásuk szerint magyar idő szerint csütörtök délelőtt a hurrikán Dél-Karolina állam partjainál örvénylett, majd lassan folytatta útját tovább északkeleti irányba, végig az USA atlanti partvidékén.

Kanada partjaihoz közeledve azonban karaktere egyre inkább egy mérsékelt övi ciklonéra hasonlít, és határozottabb keleties mozgásba lendül, majd az Atlanti-óceán északi vizei felett – kihasználva az ottani gyors nyugatias áramlást – rövid idő alatt átvonul.

Jövő kedden éri el Izland, illetve a Brit-szigetek térségét.

Addigra azonban már egy tipikus mérsékelt övi légörvény lesz belőle, hatása sem különbözik majd a többitől:

Csapadékos, szeles időt okoz főként a kontinens északnyugati részén, de valószínűleg a Kárpát-medencébe is változékony, szeles időt hoz majd.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
erdo.jpg

"Erdősítettek" egy EB-szintű futballstadiont Ausztriában

A For Forest nevű projekt keretében 300 nagyméretű fából raktak ki egy különböző fafajtákból álló 'európai erdőt'.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 05.Fával ültették be a klagenfurti Wörthersee-stadiont, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínét egy művészeti akció részeként.

A For Forest nevű projekt keretében csaknem 300 nagyméretű, esetenként 14 métert is elérő fából raktak ki a 32 ezer férőhelyes stadionban egy különböző fafajtákból álló "európai erdőt", amelyet csütörtökön mutattak be a sajtónak, és amelyet vasárnaptól látogathat ingyenesen a nagyközönség.

A faiskolákban nevelt, körülbelül 50 éves fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki a környéken egyfajta "élő, továbbfejlődő erdőszoborként".

A stadion "erdősítésének" szokatlan ötletével Klaus Littmann egykori svájci galériatulajdonos és rendezvényszervező megvalósítja Max Peintner osztrák festő és ismert környezetvédő aktivista A természet töretlen vonzereje című képét, amelyen egy nézőkkel teli stadion látogatói egy erdőt bámulnak.

A rendhagyó installáció témája azt a napjainkban, az erdőpusztulások és erdőirtások idején különösen égető kérdést feszegeti, vajon egy napon az élő fák múzeumi tárgyakká válnak-e?

Littmann szerint a minierdő azért kapott helyet egy stadionban, mert az élő fák és az acél-üveg-beton építmény erős kontrasztja "radikális üzenetet" küld.

A projektet Enzo Enea svájci tájépítész valósította meg, aki 2010-ben saját famúzeumot nyitott a Zürichi-tó melletti Rapperswilben, egy 75 ezer négyzetméteres parkban, ahol eddig félszáz, esetenként több mint 100 éves fát gyűjtött egybe.

Enea főleg olyan fákat gyűjt, amelyektől mások meg akarnak szabadulni, hogy helyet nyerjenek épületek vagy utak számára. Az összegyűjtött élő fák szállítása olykor komoly logisztikai problémát jelent, például ha túl széles egy fa ahhoz, hogy átférjen egy alagúton, ilyenkor akár helikopter segítségét is igénybe veszik.

A tájépítész a megmentett fákat műalkotásokként mutatja be svájci famúzeumában, ahol nagy mészkőtömbök hivatott "archeológiai dimenziót" kölcsönözni az idő, a szél és az esők formálta alakjuknak.

A magánadományokból finanszírozott klagenfurti projekthez 7000 köbméter faforgácsot, 4500 négyzetméter gyepszőnyeget és 10 kilométernyi vízvezetéket használtak fel.

A kiállítás idején a város másodosztályú futballcsapata egy szomszédos stadionban játszik, amely szerényebb méretével jobban meg is felel a közönség létszámának.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
facebook-ismerosok-okostelefon.jpg

Vigyázz, Tinder: hódító útjára indult a Facebook ismerkedős alkalmazása is

A Dating immár 20 ország romantikára éhes felhasználója számára elérhető.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.A közösségi oldal fejlesztői régóta kacérkodtak az ötlettel, hogy a felhasználók közötti ismerkedést más mederbe is eltereljék, és egyébként is számtalan területet meghódított a platform, tehát csak idő kérdése volt, hogy fellépjen a Tinder és a többi társkereső applikáció legújabb vetélytársaként is.

A Dating nevezetű alkalmazást már közel egy éve tesztelik, csütörtöktől pedig 20 ország felhasználói számára letölthető - írja a Verge információi alapján a 444.hu.

Az Egyesült Államok mellett többek között Brazíliában, Kanadában, Chilében, Kolumbiában, Mexikóban, Vietnamban és Thaiföldön vált elérhetővé - Európába várhatóan a jövő év elején érkezik meg.

Az applikációt a Facebook mobilos alkalmazásában lehet megnyitni, de azon belül külön Dating-profil létrehozásával őrizhetjük majd meg titokzatosságunkat.

Amennyiben elmúltunk 18 évesek, ismerkedhetünk ismerőseink ismerőseivel és teljesen idegen emberekkel is.

Az ajánlott személyek a regisztráció során megadott érdeklődési témáink, illetve facebookos aktivitásunk alapján kerülnek majd bele a "pixisbe", illetve lesz egy kiskapu az ismerősök felé is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x