hirdetés
liverpool-Copy.jpg

Nagy-Britannia tömeges tesztelést tervez: az iskolásokat hetente szűrnék

Karácsonyig napi egymillió szűrést is képesek lesznek elvégezni, köztük percek alatt eredményt mutató gyorsteszteket is használnak majd.
MTI, MTI/EPA/Peter Powell - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Karácsonyig napi egymillió koronavírus-szűrés, köztük percek alatt eredményt mutató gyorstesztek elvégzésére lesz kapacitás Nagy-Britanniában - írta a fejlesztésen dolgozó szakértőket idézve a szombati The Times.

A konzervatív brit napilapnak nyilatkozó tudósok elmondása szerint

a fejlesztés meglehetősen jól halad, és "tökéletesen elképzelhetőnek tűnik", hogy a napi koronavírus-szűrési kapacitás karácsonyig egymillióra emelkedik a 300 ezer körüli jelenlegi szintről.

Az egyik szakértő elmondta: a brit kormány az elmúlt két hétben 500 millió fontot (több mint 200 milliárd forintot) fordított olyan laboratóriumi tesztértékelő berendezések beszerzésére, amelyek egyenként napi 150 ezer szűrővizsgálati minta kiértékelésére alkalmasak.

Emellett akár már a jövő héttől lehetőség lesz arra, hogy az iskolás gyerekeket hetente koronavírus-szűrésnek vessék alá olyan gyorstesztekkel, amelyek 15 percen belül, laboratóriumi kiértékelés nélkül, a helyszínen eredményt mutatnak,

hirdetés

miután ennek a tesztelési eszköznek a használatát a brit kormány tudományos tanácsadói engedélyezték - áll a The Times szombati írásában.

A lap idézi a kormány tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításait, amelyek szerint ha a 66 milliós Nagy-Britannia teljes lakosságát havi rendszerességgel koronavírus-tesztelésnek vetik alá, azzal féken lehet tartani a járványt.

A nagy-britanniai tesztelési kapacitás rendkívüli mértékű növekedéséről Boris Johnson miniszterelnök is szólt előző napi sajtóértekezletén.

Johnson kijelentette: az elmúlt néhány hétben mindinkább egyértelművé vált, hogy a fejlesztés alatt álló gyorstesztek között vannak nagyon hatékonyak, és ez azt jelenti, hogy már a télen lehetségessé válhat emberéletek és munkahelyek megmentése.

Hozzátette: a brit kormány máris több milliónyit vásárolt ezekből a szűrőkészletekből és Nagy-Britanniában megkezdődött a szükséges infrastruktúra kiépítése e gyorstesztek tömeges hazai gyártásához.

Szombattól több angliai országrészben, köztük Londonban az eddiginél magasabb járványkészültségi szint lépett életbe.

Az intézkedés alapján a 9 millió lakosú brit fővárosban az eddigi közepes helyett a magas készenléti fokozat érvényes.

Az Angliában e héten meghonosított új, háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal.

Az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb körzetében már a nagyon magas szint van érvényben, mivel jelenleg ebben az országrészben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta.

Liverpool polgármestere, Joe Anderson szombaton a Twitteren bejelentette, hogy bátyja, akit a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel kezeltek a városi kórház intenzív osztályán, előző este meghalt.

A Londonban szombattól elrendelt magas készenléti fokozat előírásai között szerepel, hogy a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem. Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is, akik szombattól nem látogathatják tőlük külön élő hozzátartozóikat otthonaikban.

A hatóságok felhívták a figyelmet arra is, hogy a bensőséges kapcsolatot ápoló, de életvitelszerűen nem egy háztartásban élő párok az éjszakákat sem tölthetik együtt egymás lakásaiban.

Szabadtéren változatlanul legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

Címlapkép: A liverpooli Beatles Múzeum előtt görgetnek teli söröshordókat október 14-én. A koronavírus-járvány miatt a városban ideiglenesen bezárásra kényszerülnek a vendéglátóhelyek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
par-pxhere.jpg

Csak egy szexpartnere lehet egy embernek egész télen – újabb szigorítások várhatóak Angliában a járvány miatt

Ugyanakkor megengedhetik a különélő pároknak, hogy találkozzanak egymással a szigorú szabályok ellenére.
Címkép: illusztráció (PxHere) - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Nagy-Britanniában is egyre súlyosabb a koronavírus-járvány második hulláma, a legújabb szakértői becslések szerint naponta csaknem százezren fertőződhetnek meg Angliában. Éppen ezért

sajtóhírek szerint a kormány tovább szigorítana a járványügyi intézkedéseken: hétfőn egy hónapig tartó, országos karantént jelenthetnek be.

A brit média szerint Boris Johnsonék azt remélik, hogy ha novemberben mindenki otthon marad, decemberben javulhat a járványhelyzet, és az év végi ünnepek előtt lazíthatnak a szabályokon.

Angliában háromfokozatú készenléti rendszer van érvényben. A közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Északnyugat-Angliában, Manchester és Liverpool tágabb körzetében a nagyon magas szint van érvényben. Londonban múlt szombat óta a magas készültségi fokozat érvényes. A következő két-három hétben azonban a hírek szerint a fővárosban is a nagyon magas szintre emelik a készültséget.

A brit járványügyi szabályok értelmében jelenleg maximum csak hat ember gyűlhet össze egy helyen, azok a párok pedig, akik nem egy fedél alatt laknak, csak akkor találkozhatnak egymással, ha az egyikük egyedül él a háztartásában.

hirdetés

Ha viszont tovább szigorítanak az úgynevezett szociális buborék szabályain, félő, hogy a különélő párok nem láthatják egymást egy darabig, az is lehet, hogy még karácsonykor és szilveszterkor sem.

A Sun nevű brit bulvárlap azonban úgy értesült, a kormány dolgozik azon, hogy olyan módon változtassanak a szabályokon, hogy a párkapcsolatokat ne sodorják veszélybe. A cél az lenne, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy ne csak az egy háztartásban élők találkozhassanak egymással szabadon.

Az egyik ötlet erre az, hogy megengednék az embereknek, hogy választhatnak egy olyan személyt egy másik háztartásból, akivel szociális buborékban lehetnek.

Ha tehát a különélő párok egymást választják, nem lesz akadálya a randiknak.

Ugyanakkor előírnák, hogy egy ember csak egy partnerrel folytathat szexuális kapcsolatot a tél folyamán,

aminek biztosan nem örülnének a párt kereső szinglik és az egyéjszakás kalandok hívei.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szlovák-tomeges-teszteles2.jpg

Koronavírusos az egyik magyar egészségügyis, akit Szlovákiába küldtek tesztelni

A helyi polgármester szerint azonban ez nem befolyásolja a tesztelés menetét.
Fotó: Dr. Merkely Béla/Facebook - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy több mint száz egyetemistát és más egészségügyi dolgozót vezényeltek át Szlovákiába, első sorban a magyarok lakta területekre, hogy segítsenek az országos koronavírus-tesztelésben.

Érsekújváron reggeltől egészen ebédszünetig hosszú sorok kígyóztak a mintavételi állomások előtt, a városháza ezért a Facebookon keresztül arra kérte az embereket, hogy aki teheti, jöjjön vissza később - írja a Paraméter.sk.

Otokar Klein polgármester a TASR hírügynökségnek közölte:

„Paradox módon ez is egy kicsit bonyolította a helyzetünket az elején, mivel az egyikük tesztje pozitív lett, de mostanra helyreállt minden. Értékelem a segítségüket és egyúttal a lakosok fegyelmezettségét, türelmét és óvatosságát”.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kek-hold-halloween-pixabay.jpg

Ritka jelenség: kék hold lesz szombat éjszaka, pont Halloween estéjén

Ilyen csak 19 évente fordul elő, legközelebb tehát csak 2039-ben lesz példa erre.
Címkép: Angeleses/Pixabay - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Különleges lesz október utolsó napja csillagászati szempontból, ugyanis ritka égi jelenségnek lehetünk szemtanúi éjszaka: kék hold lesz.

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy ezen az éjjelen kékben fog pompázni a Hold. Így hívják az egy hónapban másodszor, (az egy évszakon belüli negyedik) előforduló teliholdat.

Ez azért ritka, mert egy hónapban általában csak egyszer van telihold. Október elsején egyszer már volt példa erre, és most a hónap utolsó napján is lesz.

A NASA szerint kék hold csak 2,5-3 évente fordul elő, de október 31-re, azaz halloween napjára csak minden 19. évben esik. Ilyen legközelebb tehát csak 2039. október 31-én lesz.

Aki esetleg nem ismerné, a halloween egy kelta hagyomány, amelyet ír telepesek vittek magukkal Amerikába, ahol aztán nagyon népszerű lett, és mostanra az egész világon elterjedt. A kelták úgy gondolták, hogy október 31-én megnyílik a kapu az élők és a holtak között, ilyenkor felerősödtek a halállal, az elmúlással és a félelemmel kapcsolatos érzések. Ezért ijesztő maskarákba öltöztek, hogy egyrészt saját félelmeiket eloszlassák, másrészt a holtakat visszaüldözzék a túlvilágra.

hirdetés

Manapság ez az ünnep már inkább a farsanghoz hasonlítható, amikor az emberek ijesztő jelmezekbe öltözve buliznak, a gyerekek pedig szintén maskarában édességet kunyerálva járják a házakat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyori-korhaz-koronavirus.png

Majdnem telt házas koronavírusos betegekkel a győri kórház egy ott dolgozó orvos szerint

„Csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek.”
Címkép: Google Streetview - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

A győri Petz Kórház érdemben közel telt házas COVID-pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek - írta az intézmény egyik orvosa, Csipszer Bernadett a Facebook-oldalán.

Elmondása szerint a kórházban a korábbi egyhez képest jelenleg három intenzív osztályon küzdenek szó szerint a kollégái a betegekért. Ebből két intenzív osztály COVID-intenzív, egy pedig nem fertőzött betegeket ellátó intenzív osztály.

„A betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek. Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik”

- fogalmazott.

hirdetés

Azt írja, a környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház közel teltházas, az orvosok egymást hívogatják, hátha találnak a betegeik számára egy másik intenzív osztályon helyet, mert ők már nem tudják hová tenni a súlyos fertőzötteket.

Kiemelte, közben az egyéb betegek ellátása (balesetek, szívinfarktus, agyvérzés, mérgezés, szülések) ugyanúgy szükséges, és nincs belőlük kevesebb, mint máskor.

Csipszer Bernadett arra kér mindenkit, vegye komolyan a járványhelyzetet és a védekezési rendelkezéseket. Szeretné, ha az emberek elhinnék, hogy minden egészségügyi dolgozó napi szinten küzd a betegekért, mint mondja: „a rendszer hibái, extrém mértékű túlterhelése és ebből adódó csúszások, várakozások nem a mi hibánk, nem mi tehetünk róla.”

„Nem, nem most kell régen látott családtaggal, baráttal, stb összejövetelt, bulit tartani! Nem, nem most kell wellness hétvégére menni! Nem, nem most kell shopping napot tartani….stb, stb.” - teszi hozzá a doktornő.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!