h
Nádas Péter kapja az idei Aegon Művészeti Díjat
A legrangosabb magyar irodalmi díjat, és az azzal járó hárommillió forintot idén Nádas Péter Világló részletek című regénye érdemelte ki.
Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2018. március 22.Az Aegon Magyarország Zrt. székházában Winkler Nóra műsorvezetésével, a zsűri, a díjazott és Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója jelenlétében átadták az Aegon Művészti díjat a Jelenkor kiadó szerzőjének, Nádasi Péternek.

A Világló részletek című regényben az író felfokozott érzékenységgel mesél gyerekkoráról, családjáról, annak emlékeiről és Magyarország történelméről is.

A tizenharmadik alkalommal odaítélt díj Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismerése. A díjjal hagyományosan az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.

Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete volt versenyben a 3 millió forinttal járó elismerésért.

A díjazott mű sikerét több tízmillió forint értékű média-megjelenéssel is támogatja az Aegon Művészeti Díj.

2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a szűkített tízes lista a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. A zsűri minden évben megújul, tagjai – irodalomtörténészek, kritikusok, tanárok – a válogatás során nem tudnak egymásról. Titkos online felületen szavaznak, hogy befolyásolásra esély se legyen, a nyertesről viszont már élő vitában, konszenzusos szavazással döntöttek.

Ezen művek közül választották ki a 2018-as győztest:

Csabai László: Szindbád, a forradalmár, Magvető Kiadó

Kántor Péter: Valahol itt, Magvető Kiadó

Nádas Péter: Világló részletek, Jelenkor Kiadó

Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba, Magvető Kiadó

Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Magvető Kiadó

Rakovszky Zsuzsa: Célia, Magvető Kiadó

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok, Magvető Kiadó

Tompa Andrea: Omerta, Jelenkor Kiadó

Tóth Krisztina: Ünnep, Magvető Kiadó

Vida Gábor: Egy dadogás története, Magvető Kiadó


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x