hirdetés
izland_amulatba_ejt.jpg

Na, ezért kell egyszer mindenképpen látnod Izlandot!

A végletek, a jég és a tűz szigetén ezernyi látnivaló vár.
Fotók: Nagy Gábor, Szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2017. július 30.


hirdetés

Az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között található Izland, ez a különleges természeti adottságokkal rendelkező szigetország, amely Európához, kulturális, gazdasági, nyelvi és származási szempontból Skandináviához tartozik.

Érdekesség, hogy a DNS-vizsgálatok szerint a férfiak a vikingek leszármazottai, míg a nők kelta gyökerekkel rendelkeznek.izland_nagygabor (13)izland_nagygabor (14)

Európa második, míg a Föld tizennyolcadik legnagyobb szigete.

A vulkáni eredetnek köszönhetően területe folyamatosan növekszik. 140 vulkánja közül 26 működik, de a kráterek száma ezer fölötti. A geotermikus energia miatt a meleg víz és a fűtés igen olcsó.

Felszínének 10 százalékát jég borítja, a partjain rengeteg a fjord, és

hirdetés

itt van Európa legnagyobb, 8500 km²-es összefüggő jégmezője, a Vatnajökull.

Legnagyobb városa Reykjavík, amely a világ legészakibb fővárosa.

A Golf-áramlatnak köszönhetően az időjárása nem annyira zord, bár a legalacsonyabb itt mért hőmérséklet -38 °C volt 1918-ban. A melegcsúcsot 1939-ben mérték, 30,5 °C-ot. Ugyanakkor a szél gyakori és erős is. Nyáron a nappalok hosszúak, van hogy húsz órásak. Télen viszont csak pár órára kel fel a nap.izland_nagy_gabor (1)

Izlandon négy nemzeti park található: Jökulsárgljúfur Nemzeti Park, Skaftafell Nemzeti Park, Snæfellsnes Nemzeti Park, Þingvellir Nemzeti Park. Ez utóbbi a helyiek számára fontos történelmi szempontból, ugyanakkor tektonikailag az egyik legérdekesebb pont a Földön. A park a világörökség része.

Izlandon van a Föld egyik legfiatalabb szigete is, a Surtsey sziget is. Egy tenger alatti vulkánból alakult ki, 1963. november 14-én emelkedett a tengerszint fölé és most az élet megtelepedését tanulmányozzák rajta.izland_nagy_gabor (13)

Nagy Gábor fotós is bejárta ennek a különleges világnak egy jó részét. Rengeteg gyönyörű képet készített, és pár mondatban megosztotta élményeit is közösségi oldalán.

Az izlandi nyárban, 5 fokban és épp borús időben érkeztek meg a szigetre, ahol az esti fürdőzést a „világ végén” lévő hőforrásban ejtették meg. A következő napokban megkóstolták a helyi pékség édes péksüteményét, amely „fantasztikusan finom, friss, forró volt”.izland_nagy_gabor (8)izland_nagy_gabor (9)izland_nagy_gabor (10)izland_nagy_gabor (11)

A főváros kevésbé nyűgözte le őket, annál inkább Európa egyik legerőteljesebb vízesése a Gullfoss, amely a Haukadalur gejzírrel és a Þingvellir Nemzeti Parkkal együtt képezik az Arany körút nevű izlandi túraútvonal állomásait.izland_nagy_gabor (15)izland_nagy_gabor (16)izland_nagy_gabor (17)

A Seljalandsfoss pedig arról nevezetes, hogy be lehet menni mögé. Izland legveszélyesebb tengerpartja a Reynisdrangar, ahol a fekete homokos partot hatalmas hullámok támadják. Nagy élmény volt számukra a szivárvány hegynek nevezett területet, ahová egy nagyon rossz minőségű út vezet, ám megéri a zötyögés.vizes2vizes3vizeses

Mikor végre kitör az igazi nyár, süt a nap és 15 fok van napközben. Így a képek hangulata is egészen más. A Fjaðrárgljúfur kanyon, a Svartifoss vízesés, vagy egy kis templom, a gleccserek remek fotós téma. És a természet is produkál látványosságot, a naplemente és a napfelkelte között tán három óra telik el, de az is inkább derengős félhomályban.izland_nagy_gabor (19)izland_nagy_gabor (20)izland_nagy_gabor (21)izland_nagy_gabor (23)

A sziget különlegessége a rotyogó, fortyogó geotermál vidék, ahol gőzök, gázok tőrnek fel a néha bizony forró iszapból. A levegő pedig záptojás szagú a kéntartalomtól. Van ahol ezer méterről érkezik a 200 fokos vízgőz, és akad olyan tavacska, ahol a felszín alatt közel 100 fokos áramlatok is előfordulnak.izland_nagy_gabor (26)izland_nagy_gabor (28)izland_nagy_gabor (29)izland_nagygabor (1)izland_nagygabor (2)

A Laufas Museumban bemutatják, hogyan éltek őseik. Az egymáshoz közel álló épületeket félig földbe vájt folyosók kötötték össze. Az építkezés is érdekes volt, a szikla lábazatra vastag moharéteg került.

A Stóragjá barlangot, melynek aljában meleg termálvíz van, a mozinézők is ismerhetik. Itt forgatták a Trónok harcának egyik jelenetét.izland_nagygabor (3)izland_nagygabor (4)izland_nagygabor (5)

A híres, 15 méter magas Hvítserkur szikla, a tengerből kiemelkedő látványos bazaltformáció a Hóp lagúna közelében. A parttól néhány tíz méterre áll és apálykor száraz lábbal is megközelíthető. A félsziget is kedvelt úti cél, a szerencsések fókát is láthatnak errefelé. Aki pedig bálnát szeretne fotózni, annak hajóra kell szállnia.izland_nagygabor (6)izland_nagygabor (8)

Még több fotót és bővebb élménybeszámolót ITT találsz.nyito


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
airbnb-3399753_960_720.jpg

„A WC-kefe használata nem opcionális” – egy Airbnb-s házigazda elképesztő fürdőszobai szabályai

Hosszú listát talált egy férfi a fürdőszoba falán, miután kibérelt egy lakást az Airbnb-n keresztül. A tulajdonos azt részletezi a papíron, hogy mit szabad és mit nem, ha a vendégek a mosdót használják.
fotó: pixabay - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Ian Hickton még júliusban bérelt ki egy lakást az Airbnb-n keresztül. A fürdőszobába lépve észrevette, hogy egy elképesztő szabályokat tartalmazó lista lóg a falon - írta az indy100.

A lista egy olyan szabállyal kezdődik, amely arra kéri a vendégeket, hogy próbálják meg úgy használni a mosdót, hogy közben a tükröt nem fröcskölik össze. A tükör tisztán tartása mellett a tulajdonos azt is kéri, hogy a vendégek szigorú utasításokat kövessenek a zuhanyozással kapcsolatban.

"Zuhanyzás előtt kérjük, fektesse le a mellékelt padlószőnyeget a földre" - áll a papíron. „Ha elkészült, kérjük, tegye vissza a radiátorra, hogy megszáradjon.

„Miután lezuhanyozta magát, kérjük, használja a mellékelt szivacsot, hogy eltávolítsa a fürdőszobában a poharakra, a csempékre és az ablakra tapadt vizet.

hirdetés

"Ha befejezte, kérjük, használja a fürdőszobában található törölközőt, és azzal fejezze be a zuhany belsejének szárítását."

Az Airbnb házigazdája a vendégek vécékefe használatát is erősen ajánlja. Szintén elég sajátos módon.

"A WC-kefe használata nem opcionális" - fogalmaz a szabályzat, amely kimondja, hogy a pamacs célja, hogy a WC-használat minden jelét eltüntesse, legyen az bármilyen színű (a vízvonal felett és alatt), a WC pereméről és az ülés aljáról is. "

A lista utolsó szabálya kizárólag a férfivendégekre vonatkozik, akiket arra kérnek, hogy foglaljanak helyet akár kis, akár nagydolguk akad.

A férfi a listát a Twitteren is megosztotta, ahol követői jót szórakoztak a fürdőszobai szabályokon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
royal-caribbean-oceanjaro-pixabay.jpg

100 ezren jelentkeztek egy óceánjáró próbaútjára, amin azt tesztelik, hogy biztonságos-e a koronavírus szempontjából

Óriási az érdeklődés az ehhez hasonló hajóutak iránt, pedig még javában tombol a járvány a világ túlnyomó részén.
Címkép: illusztráció (lovelights/Pixabay) - szmo.hu
2020. november 21.


hirdetés

A koronavírus-járvány a legtöbb országban teljesen kicsinálta a turizmust, a külföldi utazások száma pedig nagyon megcsappant. Sokan félnek most az országhatárokat átlépni, másik kontinensre pedig aligha utazik most bárki turistaként.

Vannak azonban olyanok, akik nem tartanak a vírustól, és szívesen hajókáznának egy óceánjárón. A Royal Caribbean társaság csak pár napja hirdette meg, hogy szerveznek egy próbautat, amellyel azt bizonyítanák, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával biztonságosan lehet turistahajóval utazni a koronavírus szempontjából.

Alig három nappal a bejelentés után, november 15-én pedig már elérte a 100 ezret az útra jelentkezők száma.

Ezt Michael Bayley, a cég ügyvezető igazgatója és elnöke jelentette be a Twitteren. Korábban azt írta, több ezer e-mailt és telefonhívást kaptak a tesztutakkal kapcsolatban, aminek nagyon örültek.

Azt egyelőre nem közölték, hogy mikor indulhat útnak az első hajójuk, mi lesz a pontos útvonal, és hány utast szállítanak majd.

hirdetés

A Cruise Line News azonban úgy tudja, az első rövid utak során a hajók a Royal Caribbean bahamai magánszigetén fognak kikötni. Információik szerint

csak felnőtt utasokat fogadnak, akiknek egy egészségügyi igazolást is be kell mutatniuk. Az út során többször is tesztelik az önkénteseket, először közvetlenül az indulás előtt. Ha valakiről a fedélzeten derül ki, hogy koronavírusos, vagy csak a betegségre utaló tünetei vannak, elszigetelik a többiektől.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) nemrég felszólította a legnagyobb óceánjárós utazásokat szervező cégeket, hogy teszteljék a fertőzés terjedésének meggátolására hozott szabályozásokat, ezekről egy részletes útmutatót is adtak. A járvány kitörésekor ugyanis az ilyen turistahajók gócpontokká váltak, ezért nagyon fontos, hogy ha újraindulnak ezek az utak, mindent megtegyenek azért, hogy ne terjedhessen el a vírus az utasok és a személyzet körében.

Forrás: Daily Mail


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1024px-WuhanSkyline-1000x750.jpg

Ez a város lehet a „sötét turizmus” új célpontja: promóvideóval próbálják visszacsalogatni Vuhanba a turistákat

A kínai város, ahonnan a járvány indult. már újult erővel vár mindenkit.
Fotó: Andrew Horne / Wikipedia - szmo.hu
2020. november 14.


hirdetés

Míg a világ nagyobb része jelenleg is a második hullám legsötétebb napjait nyögi, a koronavírus-járvány kiindulópontjában, Vuhanban már a turizmus fellendítésén fáradoznak. Vuhan Kulturális és Idegenforgalmi Irodája ki is adott egy igencsak kedélyes hangulatú videót, amelyben mindenkit bátorítanak rá: jöjjenek, és nézzék meg ezt a csodaszép várost!

A közösségi oldalukon megjelent videóban nyoma sincs a koronavírusnak: boldog családok, színes kertek, nyüzsgő utcák és idilli természet várja az idelátogatókat, mindezt lélegzetelállító felvételeken keresztül látjuk. "Találkozzunk Vuhanban" - szól a videó üzenete.

A város turizmusért felelős irodája azt szeretné, ha az emberek meglátnák a szépséget Hupej tartomány székhelyében, a városban ugyanis megannyi látnivaló van.

Lapozz a videóért:

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-3.jpg

Már a 19. században is igazi látványosságként emlegették a soponyai Zichy-kastély angolparkját

A kertben romantikus patakpart, tavak, hidak és különleges növények között lehet sétálni. A Pollack Mihály által tervezett műemlék épület ugyan elhagyatott, de így is impozáns látványt nyújt.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. november 17.


hirdetés

Nem messze Székesfehérvártól, a Sárvíz völgyének nyugati oldalán található Soponya. A több száz éves múltra visszatekintő település volt királyi, királynéi és nemesi birtok is. A török hódoltság alatt a Sárvíz mocsarai sokak számára a túlélést biztosították, mert a lakosság vészhelyzetben ide bújhatott el.

1650-ben Zichy Istváné lett a vidék, a központjában akkor még Nagyláng állt, ám a török vész elmúltával a népesség inkább a mai Soponya területére kezdett építkezni. Végül a két községet 1936-ban egyesítették.

A település érdekessége a manapság üresen árválkodó Zichy-kastély és környéke. A mai épület elődjét 1751-1757 között építette Zichy János barokk stílusban. Az akkoriban földszintes L-alakú kúriát később átépítették U alakra, majd emeletet is kapott a főszárny részen, és lépcsőházat is építették hozzá a 19. század első éveiben.

A Soponya nevezetességének számító, Pollack Mihály által tervezett műemlék Zichy-kastélyhoz egy kápolna és egy védett angolpark is tartozik.

A díszudvara éke a klasszicista vörösmárvány kút.

hirdetés

A 2. világháború ezt az épületet sem kímélte meg, a kastélyt kifosztották, majd sokáig elhagyatottan állt. 1958-tól iskola és gyermekotthon, majd 1998-ig a Soponyai Gyermekváros működött benne. 1984 és 1989 között felújították, de manapság megint üresen áll.

A kastély mellé már az első építkezés során kertet készítettek, 1760-ban már arról számoltak be, hogy sok kertésze volt a kastélynak. A díszkert barokk stílusban épült, majd az építmény korszerűsítése során átalakították egy 36 hektáros angolkertté. A Selyem-majori árok vize szelte át a kertet, melynek a közepén alakították ki a "Hattyús tavat", ahonnan a víz tovább haladt a sóstóba.

1799-ben, mikor gróf Zichy János feleségül vette Colloredo Franciskát, újabb kertfejlesztésekbe kezdtek. Elkészült a kőhid, ahonnan út vezetett a kastélyhoz. A mesterséges dombokon tiszafa és virginiai borókaliget volt, a dombtetőn filagóriával. A sóstóban egy szintén mesterséges szigetet hoztak létre.

Egy 1836-os leírás arról számolt be, hogy a park már igazi látványosság, szomorúfűz, jegenyenyár, japán akácok, vadgesztenyék, fekete- és erdei fenyők díszítették, melyek egy része még ma is látható.

Külön értéke lett a parknak a védett értékként számon tartott téltemető tavaszi virágzása.

A vízellátáshoz artézi kutakat fúrtak, melyek forrásként működtek vörösmárvány foglalatban. A forrásokat pedig a gróf lányai után Ludovika és Viktória forrásnak nevezték el. Később egy újabb forrással bővültek, a Katona-forrással.

A kert gondozásában, tervezésében részt vett Fuchs Emil is, aki 1865-tól a főváros főkertésze lett. Nagyon szerette a parkot a tulajdonos Gróf Zichy Ödön, aki tudományosan művelte azt. Még nyolc üvegháza is volt, benne különleges növényekkel.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!