hirdetés
rezsoter6.jpg

Na, és te láttad már az esztergomi bazilika "kistestvérét" Budapesten?

Gyönyörű, ne hagyd ki! A Józsefváros egy csendes terén találod.
Szegedi Éva - szmo.hu
2018. március 11.


hirdetés

Néhány évig a Tisztviselőtelepen laktak a dédszüleim. Nagymamám, az egyik lányuk, imádott ott élni, nagyon szerette a kedves hangulatú villanegyedet, és többször is mesélt róla.

Talán emiatt is szeretem ennyire a Rezső téri – vagyis ma már Szenes Iván téri – templomot. És amiatt, hogy mindig is emlékeztetett egy másik épületre, de ez csak később tudatosult bennem, amikor az ezzel kapcsolatos információt leírva láttam:

a budapesti templom ugyanis olyan, mintha az esztergomi bazilika kistestvére volna.

Azt nem mondanám, hogy a hasonmása, mert ez nem igaz, de a hasonlóság azért látszik.rezsoter2rezsoter14rezsoter15rezsoter3

Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomnak nem csak a külseje érdekes, hanem a története is. Bár már a 19. század végén szerették volna a Tisztviselőtelep lakói, ha van templomuk, erre évtizedeket kellett várniuk, mert az építéshez szükséges összeg elég nehezen és lassan jött össze. Nem segített az ügyön az 1914-ben kirobbant háború és a gazdasági világválság sem.

hirdetés

A házépítés, vagyis a Tisztviselőtelep létrehozása az 1880-as években kezdődött meg az akkor még a X. kerülethez tartozó területen, a kisrákosi telkeken. Kialakításánál fontos szempont volt, hogy egy parcellázott telken csak két építmény létesíthető, a tulajdonosoknak ott kell lakniuk, és egyetlen ház sem lehet magasabb két emeletesnél. Ezzel a gyanús ingatlanügyleteket szerették volna elkerülni.

Az 1890-es években már gyógyszertár, üzlet, vendéglő és iskola is volt a Tisztviselőtelepen. Az itt élő római katolikus vallású polgárok azonban egy idő után kinőtték a Golgota-kápolnát, így 1900-ban a ferencrendi apácákkal egyesületet hoztak létre templom építésére, Szent István tiszteletére.

golgotater1

Golgota tér, a stációk a Golgota-kápolnához vezetnek. A felvétel 1897 körül készült. A kép forrása: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.092

Miután 1904-ben Vaszary Kolos hercegprímás lett az egyesület fővédnöke, jelentős összeget kaptak adományként. Budapest pedig ingyenesen bocsátotta rendelkezésükre a a telket a Rezső téren. Ám a templom építéséhez még mindig nem volt elég pénz. „Az Egyesület 1909-ben felkérte Izabella főhercegnőt az építés legfőbb védasszonyának. 1913-ban az ő kifejezett kívánságára az Egyesület felkérte I. Ferenc József királyt, engedje meg, hogy az építendő „Magyarok Nagyasszonya" templomot 80. születésnapján, hosszú uralkodásának emlékére, jubileumi templomnak nevezhesse el. A királyi engedélyről tanúskodik a kupola belső felirata. A király 100 000 koronát adott a templom építéséhez. Rövidesen 600 ezer korona gyűlt össze. Folyt a pályázatra beérkező tervek bírálata. Ezt a folyamatot az első világháború állította le" - olvasható a templom honlapján.

Mivel a háború után a pénz értékét vesztette, újra csúszott az építés kezdete, és a gyűjtést elölről kellett kezdeni. Az alapkövet 1924-ben tették le, és új tervpályázatot írtak ki, amelyet Lechner Ödön unokaöccse, Kismarty-Lechner Jenő nyert. Ő tervezte többek közt a sárospataki Tanítóképző Főiskola épületét, Füredi Richárddal közösen Jókai Mór sírját a Kerepesi temetőben, és az ő tervei alapján építették újjá a Bécsi kaput a Várban.

Izabella főhercegnő vezetésével tovább gyűlt templomra a pénzt, ám az építkezés költségei miatt az eredeti terveket át kellett dolgozni.

A templomot 1929-ben kezdték építeni, majd 1931. október 8-án szentelték fel.108544108545rezsoter7rezsoter1rezsoter11rezsoter12

A templom két oldalán úgynevezett stáció-domborműveket láthattok. Ezek közül pár darab az egykori Golgota-kápolna felé vezető Golgota-úton állt (az utat a Fortepan fotóján fent már láthattátok.) A többi megsemmisült – a háborús károkra hivatkozva bontották el belőle, ami megmaradt.

A templom mögött látható a Golgota-út egykori kálváriájának másolata is. „A Golgota téri kálváriaszobrok a háborúban elpusztultak. Grantner Jenő ismét elkészítette a szobrokat, amiket a Rezső térre helyeztek 1971-ben. A régi és a mai képeket összehasonlítva látszik, hogy a Golgota téren felállított eredeti Kálvária szobrokra a Rezső téri szobrok még csak nem is hasonlítanak. Az újrafaragás ez esetben tehát az eredetihez semmiben sem hasonlító új szobrokat eredményezett”- írja a szoborlap.rezsoter8rezsoter9rezsoter10rezsoter13

Ha van egy szabad délelőttötök vagy délutánotok, mindenképpen menjetek el, nézzétek meg és járjátok körbe a templomot, nézzétek meg a stációkat, a szobrokat. A téren teljes nyugalomban mélyülhettek el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvet-lattak-a-normafan.jpg

Medvét láttak a Normafán

Csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták bemenni az erdőbe.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

"Lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt-hez, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni" - írja a XII. kerületi önkormányzat a honlapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésében lévő területen fokozott figyelemmel járjanak el, amíg a szakemberek ellenőrzik a bejelentés valóságtartalmát.

A Pilisi Parkerdő és Normafa Park szakemberei szerint kevés az esély arra, hogy a bejelentő valóban medvéket látott.

De mivel ez száz százalékig nem zárható ki, az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha medve jelenlétére utaló jeleket látnak a környéken, akkor jelentsék be a 06-20-499-1111-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lomtalanitas.jpg

Újraindult a lomtalanítás Budapesten, a kupacokat széttúró lomizók nehezítik a munkát az FKF szerint

Arra is kérik a budapestieket, hogy csak a megfelelő lomokat tegyék ki, ezzel segítve a hulladékokat elszállítók munkáját.
Fotó: FKF Zrt./Facebook - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Újraindult a fővárosi lomtalanítás - adta hírül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) Facebook-oldala.

A járványhelyzet miatti több hónapos kényszerszünet után a XIV. kerületben indult újra hétfőn a lomtalanítás. A program menetrend szerint zajlik, de munkatársainknak erőfeszítést jelent az elszállítás, mivel olyan anyagok is kikerülnek, amelyeknek nem a lomban lenne a helyük (pl. háztartási hulladék, kartonpapír dobozok, textilhulladék, építési törmelék, festékek)

- tájékoztat a cég.

Hozzáteszik, hogy a közterület-fenntartók munkáját nehezítik a hulladékok közt válogató lomisok is, akik a rendben összegyűjtött lomokat gyakran széttúrják.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a postaládákba eljuttatott szórólapokban foglaltak szerint csak nagydarabos hulladékot készítsenek ki. A lomtalanítással kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a www.fkf.hu honlapon.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-zene-haza-cimkep.jpg

Egyedülállóan szép lesz a Magyar Zene Háza, íme a fotók a különleges üveg tetőszerkezetről

A tetőzetet 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, így az egész épületen átfut a fény.
Fotók: Városliget Zrt. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Ilyen lesz, amikor elkészül:

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

hirdetés

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg - 21. századi színvonalon - a Liget kulturális intézményrendszerét"

- mondta Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg.

A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.”

Az RTL Híradó stábja madártávlatból is levideózta az épület tetőszerkezetét:

Az iroda helyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
strand-romaipart-vizminoseg-vizsgalat-romain.jpg

Újra megnyit egy napra a Római parton a szabadstrand

Július 11-én szombaton délután te is megmártózhatsz a Dunában a tesztnapon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Tavaly már írtunk arról, hogy a Duna vize Budapesten a Római partnál annyira tiszta volt, hogy alkalmassá vált a fürdésre.

Akkor egy napra meg is nyitották a szabadstrandot (amire közel 50 éve nem volt példa), és egy napig legálisan lehetett fürdeni a vízben.

A civilek be is vizsgáltatták a vizet, hogy bizonyíték legyen rá: veszélytelen a strandolás.

A "Maradjanak a FÁK a Rómain" csoport most azt írta:

"Továbbra is fürdésre alkalmas a Duna a Rómain! A kerületi önkormányzat idén is rendszeres laboratóriumi vízminőség ellenőrzést végez négy különböző helyszínen."

hirdetés

A vizsgálatok eredményét erre a linkre kattintva láthatjátok.

A civilek július 11-én szombatra tesztnapot jelöltek ki a fürdésre és a vízminőség jelzőrendszerének bemutatására.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!