hirdetés
velenceifilmfesztival-scaled.jpg

Mundruczó Kornélék #freeSZFE-s pólóban jelentek meg a velencei filmfesztivál vörös szőnyegén

A magyar filmesek elmagyarázták a világsajtónak, hogy mit jelent a felirat.
Fotó: MTI/EPA/ANSA - szmo.hu
2020. szeptember 05.


hirdetés

Mundruczó Kornél rendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer is #freeSZFE pólóban jelent meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Mint arról mi is beszámoltunk, a magyar művészek filmje is részt vesz a fesztivál versenyprogramjában. Itt lesz a premierje a Pieces of a Woman című filmnek. Martin Scorsese Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozott a csapathoz.

A fesztivál sajtótájékoztatóján ott volt az alkotók mellett Vanessa Kirby és Ellen Burstyn is.

A magyar filmesek elmagyarázták a világsajtónak, hogy mit jelent a pólójukon lévő felirat

hirdetés

- írja a 444.hu.

Security Check Required

null

Egyre többen fejezik ki szolidaritásukat a magyar Színművészeti Egyetem hallgatói és volt oktatói mellett.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Orbán-Korányi-látogatás.png

Orbán meglátogatta a Korányi Tüdőkórházat: a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek

A miniszterelnök a kórházi dolgozó szavába vágott, majd gyorsan elterelte a szót.
Címkép: Facebook/Orbán Viktor - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Orbán Viktor Facebook-oldalán hozták nyilvánosságra azt a videót, amelyben a miniszterelnök péntek reggel látogatást tett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe - írja a 24.hu.

A vizit előzménye valószínűleg a Népszava csütörtöki cikke lehet: a lap értesülései szerint ugyanis a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”.

A lap birtokába került levél szerint

a Korányiban már a szakemberek is fogytán, ezért a kórház arra kérte az ellátókat, hogy mérjék fel a saját intézményükben, hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben.

A Népszava úgy tudja, hogy 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

hirdetés

Orbán Viktor a látogatásról készült videó szerint reggel egy testhőmérséklet-mérés után lépett be az épületbe. Az intézményben egy meg nem nevezett egészségügyi dolgozóval beszélt, aki elmondta, hogy 40 koronavírusos beteget ápolnak, és 12 helyük van még. Orbán többek között arról is megkérdezte az orvost, hogy „lélegeztetőgép, az van elég?”

A válasz így hangzott:

„Úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus meg kell hozzá…”

Ezen a ponton Orbán Viktor gyorsan a szakember szavába vágott, hogy korrigálja a férfi mondandóját

„az a kérdés, hogy most van-e”.

Az egészségügyi dolgozó pedig kissé félénken erre azt mondta, hogy „igen, most van” (a lélegeztetőgépekre utalva).

Hozzátette: arra számítanak, hogy a második hullámban többen megbetegedhetnek, mert az emberek nem tartják be annyira a szabályokat, és a korlátozások sem elég szigorúak szerintük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-teszt-verminta-pexels.jpg

Sorra mondják le a magánlaborok a tesztelést a kötelező hatósági ár miatt

Veszteségessé vált a minták kielemzése, a meghatározott 19 500 forintos szint a legtöbb laboratórium számára nullszaldós vagy már ráfizetéses munkát jelent.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Egy nap alatt több magánegészségügyi szolgáltató, amely vállalta PCR-tesztek levételét, visszamondta a szolgáltatását, mert a magyar kormány hatósági árassá tette a PCR-vizsgálatokat - írja a Napi.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy 19 500 forintos hatósági árat vezet be a koronavírus-fertőzéseket kimutató PCR-tesztekre. Ezzel az intézkedéssel azonban a magán mintavételi és labordiagnosztikai piac szépen lassan összeomlik, a jelek szerint egy senkinek nem jó megoldás született.

A magánszolgáltatók ugyanis, amelyek eddig csak a tesztek levételével, a minták laborokba küldésével foglalkoztak, már most elkezdték lemondani az előjegyzett vizsgálatokat. A lapnak több laboratórium azt nyilatkozta, hogy a meghatározott 19 500 forintos ár miatt a tesztelés vagy nullszaldósra, vagy már veszteségesre jön ki így számukra.

A lakosság számára pedig ez az ár még mindig magas: például, ha egy négytagú család a hatósági karanténból szabadulna, akkor fejenként két tesztre van szüksége, ami még így is összesen 156 ezer forintra jön ki.

Sok laboratórium, amely ennél olcsóbban kínálta partnereinek a vizsgálatot, azt azért tehette meg, mert eleve trükközött a tesztek kielemzésekor, amivel ugyan a saját költségeiket alacsonyan tartották, cserébe viszont kétes megbízhatóságú eredményekkel dolgoztak.

hirdetés

A lapnak már csütörtökön többen jelezték, hogy a foglalt időpontjukat is visszamondta a magánegészségügyi szolgáltató, ahova korábban bejelentkeztek.

Az emberek nem egyszer 1-1,5 hetet is vártak a vizsgálatra.

Ezeken a helyeken csak a mintavétel történik meg, saját labordiagnosztikai eszközeik nincsenek, ezért azokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált magántulajdonú analitikai központokba küldték tovább.

A piacon kialakult 30-33 ezer forintos átlagárból 22-27 ezer forint körüli összeget a minták laborvizsgálata, a futárszolgálatos küldés tette ki, a maradék összegbe kellett beleférjen a rendelőknek, hogy a mintavételre alkalmas eszközöket, a munkatársak fizetését és védőfelszereléseit, valamint a helyiségek fertőtlenítését és a bérköltséget kihozzák.

A profitjuk mintánként nagyjából 1-2 ezer forint volt.

A legtöbb szereplő szerint a kormány által meghatározott árszint pont az, ahol már nem éri meg minőségi munkát végezni.

Ezt elsőként a PentaCore Laboratórium jelentette ki, amely már le is állt a teszteléssel.

„Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR-vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re” - írták a Facebookon.

Security Check Required

null

„Dömötör Csaba államtitkár azt mondta, a cél az, hogy senki ne nyerészkedhessen a teszteken, most épp azok nyernek nagyot, akik eddig is nyerészkedtek”

- kommentálta egy magyarországi labordiagnosztikai szakértő, aki szerint a hatósági árral éppen a gyenge minőségű munkát végző cégek nyerhetnek. Sok labor ugyanis nem elemezte külön a mintákat, hanem egybe összekevert egy PCR-gépnyi kapacitást (típustól függően 92-96 minta), majd csak azokat vizsgálta ki egyesével, amelyeknél az összekevert adagra pozitívan jelzett a gép. Ezzel az eljárással azonban hígult a minta, így a PCR-gép nem feltétlenül mutatta ki a fertőzést.

„A kóklerek diadala ez” - magyarázta el a problémát a diagnosztikai szakértő, aki szerint a mennyiségi tesztelés ezen a módon jóval olcsóbb is lehet, mint 19 500 forint, csak "ez a daráló olyan is".

A hatósági áraknak egy másik nyertese lehet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A Napi.hu információi szerint - amelyeket az érintett szereplők közül az állami szerződés bizalmas természetére hivatkozva senki nem kívánta névvel felvállalni - az NNK esetében a szereplőknek magasabb áron van szerződésük PCR-tesztek elemzésére. A lap úgy tudja, hogy 20-25 ezer forint között van a népegészségügy számára lekötött kapacitásuk. Ha tehát a hatósági áras szabályozás az NNK-val kötött szerződésekre nem vonatkozik majd, akkor a magánlaborok számára a legjárhatóbb út, ha leszerződnek és az államnak végeznek tesztelemzéseket.

Európában egyébként Magyarország az egyetlen ország, amely önmagában pusztán a hatósági árazással próbálta meg a PCR-tesztek lakossági költségét leszorítani.

Németországban és Olaszországban ingyen teszt jár mindenkinek, aki külföldről tér haza, Franciaországban pedig az utcákon ingyenes tesztpontokat hoztak létre.

Elterjedt megoldás Európában az is, hogy az állam korlátozza ugyan, hogy az emberektől mennyit kérhetnek el a cégek, de fix támogatási összeggel száll be minden egyes tesztbe. Szlovákiában a magánbiztosítóknál elérhetők olyan csomagok, hogy olcsóbban juthassanak az emberek vizsgálathoz.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor-demokracia-mti-foto.jpg

Fej-fej mellett áll a Fidesz és az egyesült ellenzék egy friss felmérés szerint

Ha mindenki összefog, van esély a kormányváltásra – derül ki a most megjelent elemzésből.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Teljes ellenzéki együttműködéssel, közös ellenzéki listával és kemény munkával legyőzhető lenne a Fidesz 2022-ben, állapította meg az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Magyarországért Intézet Závecz Research-csel közös friss elemzése – írja a 24.hu.

Íme a leglényegesebb megállapítások:

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka egyetért abban, hogy egy jelöltet kellene indítani a Fidesz ellen minden választókerületben.

Ezen felül az ellenzéki szavazók 83 százaléka a közös listával is egyetért, leginkább az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP szavazói. A momentumos és jobbikos szavazóknál nagyobb a száma azoknak, akik a két listás megoldást támogatnák, de ők is kisebbségben vannak az egylistás-pártiakhoz képest.

Markáns megállapítása a felmérésnek, hogy a fideszes lista is és a közös ellenzéki lista is a választók 39 százalékát vonzaná, ami azt jelenti, hogy a két lista jelenleg azonos támogatást élvez.

hirdetés

Az elemzés szerint ez az arány még változtatható, és van esély ellenzéki győzelemre is.

Ugyanis 43 olyan választókerület van, ahol az együttműködő ellenzéknek komoly esélye lenne a győzelemre és 26 olyan, ahol ledolgozható az enyhe ellenzéki hátrány.

Emellett 37 olyan kerület van, ahol a Fidesz előnye eleve 5 százaléknál nagyobb, itt együttműködve sincs sok esélye az ellenzéknek leváltania a fideszes képviselőt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhaz-latogatasi-tilalom-koronavirus.jpg

Újabb rekord: majdnem 1000 új fertőzött egy nap alatt Magyarországon

Elhunyt hat idős, krónikus beteg. Az aktív esetek száma már 11 202 fő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu ma reggeli közleményében.

Elhunyt hat idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 669 főre emelkedett, 4240-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 11 202 fő.

Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 41%-a budapesti. 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed.

A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. A szórakozóhelyeket be kell zárni este 11 óra után.

Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

A kórházakban és az idősotthonokban továbbra is látogatási tilalom van érvényben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!