Szezonnyitó „Levendula szedd magad hétvége” és falatozás a Balatonnál
Dúsan virágzó levendulabokrok, bódító illatok, szikrázó napsütés, pazar kilátás, grillen készült fogások, levendulafröccs és levendulaszörp - mindez a Balaton egyik legrejtettebb, és legszebb kilátású magán-levendulásában. Idén újra, 3 hétvégén át várnak.
Szentantalfa mellett Laszip Tamás informatikus telepített háza mellé hobbiból levendulákat. A birtokot évről évre megnyitja szedd magad hétvégékre. Nem lesz ez máshogy idén sem. Az informatika és a levendulák itt kéz a kézben járnak: a tulajdonos megunva a felmondó kertészeket és a fájós hátat, saját fejlesztésbe kezdett. Most egy kertészeti robot segít a gyomok kapálásában – bár az önálló munkát még tanulnia kell. Idén a látogatók már megismerhetik a kis Bors (ökröcske) robotot, aki talán jövőre már mindent egyedül elvégez majd.
„Pénzt nem, de sok munkát és örömet szerez nekem a levendulaföld. Először csak az alkotás örömét kaptam meg: egy ötletből elhatározás, abból terv, majd megvalósítás, végül gyönyörű virágos kert lett.
A szedd-magad akciók során pedig látni azt a sok száz embert, akiknek mosolyt csalok az arcára egy csokor levendulával, egy deci levendulaszörppel, néhány kedves szóval, az olyan örömmel tölt el, hogy egész évre feltölt ambícióval.
Itt, a levendulásban szerintem mindenki egy kicsit megváltozik. Szinte mindenki belép – tudtán kívül – a „Slow Life” mozgalomba, és leáll, lelassít. Ki akarja élvezni azt az időt, amit itt tölt. Volt több pár, akik órákon át csak feküdtek a fűben és mosolyogtak a lila mezőre.
Sok a rendszeres vendég, akik évről-évre visszatérnek, voltak, akik egy hétvége mindhárom napján jöttek. Nagyon meg tudom érteni őket, a Nivegy-völgynek különös varázsa van”- mondja a tulajdonos.
Idén is 3 hétvégén át lesz nyitva a levendulás: június 12-14., 19-21, 26-28.
Ha tele a kosarad, akkor nyúlj el az egyik pokrócon vagy nyugágyon, kérj egy pohár levendulaszörpöt vagy a szomszédos Gergely Borház biogazdálkodással készült borából levendulafröccsöt, és gyönyörködj a tájban.
A hétvégén a Borganika séfje, Pancsovay Zita gondoskodik a fenséges fogásokról: készül mártogatós válogatós, a helyi alapanyagokból: baba ganoush, mentás fehérbabhummusz, zöldborsó pesto, mini bajorkolbász levendulás almachutneyval, mellé zöldségbatonok és laposkenyér. A desszert mennyei grillezett barack lesz kecskesajttal, mandulás morzsával és persze egy csipet levendulával.
Kapható lesz szörp, olaj szappan és még számos csábító termék. Ha van türelmed, részt vehetsz levendulaolaj lepárlásban is.
Mindannyiunk biztonságának megóvására a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve szerint készülnek, lesz kézfertőtlenítő és a távolságtartás sem lehet gond.
Megközelítés: Szentantalfát Nagyvázsony felé elhagyva, az első balkanyar előtt kell letérni a főútról, amit "Levendulás" zászló is jelöl. Onnantól csak követni kell az irányító táblákat.