hirdetés
muller-cecilia-nemzeti-oltoanyag-gyar.jpg

Müller Cecília: Lesz nemzeti oltóanyaggyár

Az érettségiről, az enyhítésekről és a járványgörbe alakulásáról is beszéltek az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 08.


hirdetés

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kezdte, aki elmondta, hogy minden fennakadás, probléma vagy botrány nélkül tudták megrendezni az idei érettségiket. Hozzátette, hogy május 21-ig ugyan vannak még vizsgák, de ezek már jóval kisebb csoportokat érintenek egyszerre.

"A nehezén túl vagyunk"

- fogalmazott Maruzsa Zoltán, aki szerint "nem volt könnyű menet" az érettségi szervezése, nagy volt a nyomás, ugyanakkor helyesek voltak a számítások, a járvány lecsendesedett, a tanárok nem bojkottálták, a diákok pedig nem mondták le a vizsgákat.

Hozzátette, hogy az érintettek szigorúan betartották a biztonsági előírásokat. Majd köszönetet mondott az érettségizőknek, akik szerinte bíztak az intézkedésekben, a tanároknak és intézményvezetőknek is.

Müller Cecília a napi számokat ismertette elsőként. Az országos tisztifőorvos elmondta, 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 9 idős krónikus beteg. Ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma.

hirdetés

Müller Cecília kiemelte, hogy az elhunytak száma sajnos közel állandó, napi tíz körül alakul. Ugyanakkor örvendetes hírnek nevezte, hogy már 4. napja csökkenőben van az új igazolt fertőzöttek száma.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy bizakodóak, a május 4-én kezdődött enyhítések hatásait ugyanakkor legalább kéz hétig figyelni kell, hogy változtat-e a dinamikán. Az eseményeket óvatosan és odafigyelve követik.

Müller Cecília arra is kitért, hogy pénteken, nemsokkal az operatív törzs sajtótájékoztatja előtt,

az Emberi Erőforrás Minisztériuma részéről Kásler Miklós, a Népegészségügyi Központ képviseletében Müller Cecília együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról.

Ezzel olyan függetlenséget akarnak biztosítani a világpiactól, amely a folyamatos és biztonságos oltóanyag előállításának mérföldköve - mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy szintén nagy előrelépés, hogy a gyógyszertárakban péntektől engedélyezték az FFP1, FFP2 és FFP3 típusú maszkok árusítását.

Az országos tisztifőorvos megjegyezte, hogy május 4-től több változás is történt, elsősorban vidéken.

A fővárosban és Pest megyében még mindig érvényesek az eddig korlátozások. Azt is elmondta, hogy ezeket addig szükséges fenntartani, ameddig az elhunytak számában nincs javulás.

Vidéken viszont elindult egy óvatos nyitás.

Müller Cecília tegnap a strandokról beszélt, ma pedig a vendéglátással kapcsolatos fontos teendőkre hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy minden olyan épület, ahol melegvíz-szolgáltatás van sokáig zárva tartott, ezért fontos, hogyan történik az újranyitásuk. Abban az esetben, ha hosszabb ideig nem nyitották meg a meleg vizes csapokat, akkor nagyobb az aeroszolos fertőzés veszélye, ideértve a legionella baktériumot is, amely csúnya tüdőgyulladást tud okozni azoknál, akik a koronavírus fertőzésnél is veszélyeztetettek, így például a krónikus betegséggel élők. vagy az idősek.

Az országos tisztifőorvos szerint nagyon fontos, hogy ha újraindítják ezeket az épületeket, fontos, hogy megfelelően kezeljék a meleg vizes tartályokat. Ha sokáig szünetelt a szolgáltatás, le kell üríteni a tartályokat, lefertőtleníti, majd hősokknak kitenni, mert azt a legionella baktérium sem bírja.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy vidéken a szabadban, teraszokon, ahol lehetővé tette a jogszabály a tartózkodást, fogyasztást, kinyithattak a vendéglátóhelyek, ugyanakkor fontos, hogy továbbra is figyelni kell az alapvető szabályokra. Csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók - tette hozzá. Az asztalokat távol kell helyezni egymástól, és azokat, amiket a vendégek az épületen belül használnak, például mosdók, alaposan fertőtleníteni kell, többször egy nap, akár óránként is. Vendégek részére pedig azt javasolja, hogy biztosítsanak fertőtlenítőt és papírtörölközőt.

Az országos tisztifőorvos kérdésre beszélt a Pesti úti idősotthonról is. Elmondta, hogy

a járvány kezdete óta 303 gondozott és 26 ápoló tesztje lett pozitív. 41-en hunytak el, a gyógyultak száma pedig egyre növekszik, jelenleg 60 gyógyult van.

Kérdésre azt is elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem által elvégzett szűrések nem jelennek meg a hivatalos statisztikákban, ott csak azok vannak, melyeket orvos kér és az NNK laboratóriumában végeznek.

Müller Cecília arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy elmondhassuk: véget ért a járvány első hulláma, azt felelte, hogy ehhez a járványgörbét, főleg az új fertőzések számát kell figyelni. Most úgy tűnik, lemenőben van a járványgörbe, de folyamatosan kell figyelni az intézkedések hatásait, a lappangási időt figyelembe véve.

Az országos tisztifőorvos kérdésre azt is elmondta, hogy az egészségügyi szakmai kollégiumok tettek javaslatot azzal kapcsolatban, mely egészségügyi vizsgálatokhoz kellenek PCR vizsgálatok

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor az online sajtótájékoztatón közölte: ismét védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban, illetve az időotthonokban és a szociális intézményekben dolgozók.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
iskolaorseg.jpg

Kiakadtak a tanárok az iskolaőrök fizetésén - 220 ezres bért plusz cafetériát ígérnek a jelentkezőknek

Ennyit keres egy kezdő tanár is. Szerintük nem az iskolaőrök pénze lesz sok, hanem a tanárokat nem becsülik meg eléggé.
Címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Tanári fizetést és plusz cafetériát ígérnek a leendő iskolaőröknek egy idejekorán kikerült rendőrségi hirdetés szerint, amit a Magyar Hang szúrt ki.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság toborzóplakátja a Facebookon jelent meg, ami bár valódi, a főkapitányság tájékoztatása szerint tévedésből, idejekorán jelent meg a közösségi oldalon.

A rendőrség oldalán egyelőre nem közöltek információt a toborzásról, ám a véletlenül kikerült, majd eltüntetett plakátról több dolog is kiderült.

Például az, hogy minimum középfokú (középiskolai, szakiskolai vagy szakmunkás) végzettséggel lehet jelentkezni iskolaőrnek, aki maximum 65 éves lehet, és feltétel az egészségi, fizikai és pszichikai alkalmasság is. Előnyt jelent a rendvédelmi vagy rendészeti képzettség és a nevelői-oktatói tapasztalat, valamint ha a jelentkezőnek állandó lakcíme vagy tartózkodási helye van az adott nevelési-oktatási intézmény közigazgatási területén.

A felvételt nyert jelentkezők augusztus 3-tól a megyei rendőr-főkapitányság objektumában komplex felkészítést kapnak a munkakörrel járó kötelezettségeik teljesítésére. A tanfolyam heti 40 órás lesz és augusztus 30-ig tart.

hirdetés

A hirdetésben az is szerepel, hogy a képzés időszakára, valamint a sikeres vizsga letétele után

bruttó 220 ezer forint havi munkabért garantálnak az iskolaőröknek, emellett évi bruttó 200 ezer forint cafeteriát is kapnak majd.

Mint arra a Magyar Hang is rámutat, az iskolaőröknek kínált fizetés vetekszik egy kezdő pedagógus fizetésével, de az iskolapszichológusok is nagyjából ennyit keresnek.

"Felháborítónak tartom, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták. A bérük júliustól a 10 százalékos bérpótlékkal bruttó 230 ezer forintra emelkedik.

A kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak" - mondta a lap érdeklődésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Mint mondta, nem az iskolarendőri fizetéssel van a baj, hanem a tanári pálya megbecsültségének hiánya tükröződik a tanári fizetéseken, ráadásul az állami fenntartású iskolák pedagógusai cafetériát sem kapnak. Szerinte az anyagi-erkölcsi megbecsültség hiánya miatt még tovább nőhet a pályaelhagyó tanítók, tanárok száma.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gyori-audi-gyar.jpg

Koronavírusos a győri Audi-gyár egyik dolgozója

Nincsenek tünetei, otthoni karanténba került. A cég nem tud több fertőzött alkalmazottról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkapta a koronavírust a győri Audi-gyár egyik alkalmazottja - tudta meg az Index a cégtől.

Az Audi Hungaria Zrt. azt közölte a portállal, hogy a fertőzött dolgozó tesztjének pozitív eredménye június 27-én vált ismertté.

Azt írták, tudomásuk szerint

az alkalmazott tünet- és panaszmentes, jelenleg a hatóság által elrendelt otthoni karanténban van.

A kontaktkutatást a hatóság a járványügyi eljárásrendnek megfelelően elvégezte. A járványügyi hatóság hivatalból karantént további munkatársaknak nem tartott szükségesnek. Más fertőzött kollégáról nincs tudomásuk - közölték.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ford_rendorauto.jpg

A Ford dolgozói nem akarnak több rendőrautót gyártani, mert szerintük a rendőri brutalitás kiegészítői lettek

A George Floyd meggyilkolása után kirobbant zavargásokról több felvétel is készült, amin a rendőrök a robosztus Ford Police Interceptorral a tüntető tömegbe hajtanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

A Ford dolgozói levelet írtak a cég vezetésének azért, hogy az autóipari vállalat mielőbb függessze fel a rendőrautók gyártását, írja egy jelentésre hivatkozva a CNET. A kérést a George Floyd meggyilkolása nyomán országszerte elharapózó Black Lives Matter tüntetések apropója szolgáltatta.

"A történelem során azok az autók, melyeket a Ford alkalmazottai terveztek és gyártottak, a rendőri brutalitás és elnyomás kiegészítői lettek"

- írják levelükben az autógyár dolgozói.

Ezután kitérnek arra is, hogy bár tudják, a többség jó szándékkal csatlakozik a rendőrség kötelékéhez, a társadalmat sújtó rasszista gyakorlatoknak véleményük szerint történelmi gyökerei vannak, ráadásul rendszerszintűek.

A George Floyd meggyilkolása után kirobbant zavargásokról több felvétel is készült, amin a rendőrök a robosztus Ford Police Interceptorral a tüntető tömegbe hajtanak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szoul-polgarmestere-mti-ap.jpg

Holtan találták meg az eltűnt szöuli polgármestert

Egy hegyvidéken került elő Pak Von Szun holtteste.
Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Holtan találtak rá Szöul polgármesterére, akinek csütörtökön veszett nyoma - közölte a rendőrség ottani idő szerint pénteken.

A városvezető eltűnését a lánya jelentette a rendőrségen. Azután szólt a hatóságoknak, hogy Pak Von Szun nem jelent meg a városházán, ahol találkozója lett volna egy kormánytisztviselővel. A beszámolók szerint a polgármester hagyott egy hangüzenetet, mielőtt elment otthonról, ezután viszont már ki volt kapcsolva a telefonja.

A rendőrség nagy erőkkel kereste Pak Von Szunt, akit végül helyi idő szerint késő éjjel, Szöul északi részén, egy hegyvidéken találták meg holtan.

Pak Von Szun 2011 óta vezette Szöult, tavaly júniusban harmadjára választották meg polgármesternek. Emellett ügyvéd és régóta emberjogi aktivista volt.

Meg nem erősített hírek szerint a polgármestert egy volt titkárnője szexuális zaklatással vádolta meg, szerdán feljelentést is tett emiatt. Azt nem lehet tudni, hogy ennek köze lehet-e Pak Von Szun eltűnéséhez és halálához. Egyelőre az sem derült ki, milyen körülmények között halt meg.

hirdetés

Forrás: BBC

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!