hirdetés
mucsi-zoltan-szfe-szinmuveszeti.jpg

Mucsi Zoltán: Vidnyánszkynak is nagyon szomorú és kellemetlen lesz az eszmélés, hogy mennyi kárt okozott

A színművész szerint a hatalomnak is be kell látnia, nem mindig nekik van igazuk, van más vélemény is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 15.


hirdetés

Tegnap elkezdődött a tanév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, így mostantól már lesznek hagyományos órák. Emellett viszont a diákok és tanárok továbbra is folytatják a küzdelmet az intézmény autonómiájának felszámolásával szemben, akciókkal folyamatosan reflektálva az egyetem körül kialakult helyzetre.

Az ügyben megszólalt Mucsi Zoltán, Jászai Mari-díjas színművész is az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Az Színház- és Filmművészeti egyetemen tanító emberek lejáratása, bemocskolása, az egy nagyon szomorú történet”, jelentette ki Mucsi.

„Az is nagyon szomorú, hogy úgy van beállítva, hogy az ott tanuló fiatalembereknek átmosták az agyát. Ezek már nem három éves gyerekek.

Ezek fiatal, felnőtt, gondolkodó gyerekek, akiknek van egy véleménye a világról, van egy elgondolásuk, hogy hol szeretnének tanulni, és mi módon.”

hirdetés

A színművész felidézte Vidnyánszky Attila egy korábban tett kijelentését, miszerint "nagyon kellemetlen lesz az eszmélés az embereknek, mikor rájönnek, hogy őket felhasználták."

„Azt gondolom, hogy Attilának is nagyon szomorú és kellemetlen lesz az eszmélés, hogy mennyi kárt okozott. Hogy megosztotta a színésztársadalmat”

- mondta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kiskunhalas_mobilkorhaz_mti.jpg

Megnyitották a kiskunhalasi mobil járványkórházat

Reggel óta folyamatosan szállítják át a koronavírusos betegeket a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházból a konténerkórházba.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2020. október 01.


hirdetés

Csütörtök délelőtt megnyitották a mobil konténerkórházat Kiskunhalason - jelentette a hiros.hu.

A portál cikke szerint reggel óta folyamatosan szállítják át a koronavírusos betegeket a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházból a konténerkórházba, ami késő délutánig eltarthat.

Három mentőautóval összesen 43 beteget visznek át, kettőben az igazolt fertőzötteket, egy másikban pedig a gyanús esetek.

Dr. Szepesvári Szabolcs, a Semmelweis Kórház főigazgatója a portálnak azt nyilatkozta, azért volt szükség a mobilkórház megnyitására, mert a kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között már nem lehetett volna biztosítani a megfelelő ellátásukat. Elmondása szerint

egyelőre 43 beteget szállítottak át, köztük intenzíves ellátást igénylő és jobb állapotban lévő, de súlyos társbetegséggel küzdő betegeket is.

hirdetés

A kórház állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy az a betegellátására teljesen alkalmas, ha ez nem lenne így, nem is nyitották volna meg, a téliesítés pedig nem arról szól, hogy a betegeknek vagy a személyzetnek bármiféle hiányt kell szenvednie.

Arról is beszélt, hogy bár a kiskunhalasi kórház eddig önerőből biztosította a koronavírusos betegek ellátását,

hamarosan Szegedről és Orosházáról, rövid időn belül pedig Kecskemétről és Bajáról is érkeznek majd orvosok, szakdolgozók és kisegítő személyek ahhoz, hogy biztonságosan működtethető legyen a konténerkórház.

A hiros.hu arról is ír, hogy a jövőben elsődlegesen a kiskunhalasi kórház látja majd el a Dél-Alföld koronavírusos betegeit, a járványkórház tartalék épület marad.

Úgy tudják, kizárólag a Kecskeméti Televízió és az M1 stábja forgathat a helyszínen.

Korábban egy cikkben már megmutattuk, hogy néz ki a kiskunhalasi mobil járványkórház belülről:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-muller.jpg

„Ez jól néz ki, ezzel járok külföldre” - Orbán Viktor ajándékot adott Müller Cecíliának

A miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülése előtt ajándékozta meg az országos tisztifőorvost.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 01.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtökön részt vett az Idősek Tanácsa ülésén a Karmelita kolostorban, amely előtt egy pont ugyanolyan fekete maszkot adott Müller Cecília országos tiszti főorvosnak, mint amilyen neki is van.

A miniszterelnök szerint a főorvosasszonynak „ilyen mezítlábas maszkja van”, így adott neki egy "igazit".

„Ez jól néz ki, ezzel járok külföldre”

- mondta az átadáskor a kormányfő a meghatottan mosolygó Müller Cecíliának, aki az ülésen már fel is próbálta az új arcvédőt.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor-brusszel-mti-miniszterelnoki-sajtoiroda-fischer-zoltan.jpg

Orbán: „Magyarország polgáraival nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak”

A miniszterelnök szerint a németek és a franciák sem tűrték volna szótlanul, ha Vera Jourová róluk beszélt volna tiszteletlenül.
MTI, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán - szmo.hu
2020. október 01.


hirdetés

Ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek Budapesten, mielőtt elindult az európai uniós csúcstalálkozóra, Brüsszelbe.

A kormányfő várakozása szerint a találkozón - formálisan vagy informálisan - biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagy arányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére. Ennek a végrehajtásáról éles viták zajlanak, többen össze akarják ezt kötni jogállamisági kérdésekkel - jelezte.

A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy

"most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal"

- közölte Orbán Viktor.

hirdetés

Így rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezte azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel.

Ha a viták mégis megakadályoznák - folytatta -, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő Nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Így tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak - magyarázta.

Arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz. Utóbbival kapcsolatban a visegrádi négyeknek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) van egy önálló kezdeményezésük, egyfajta európai Marshall-segélyt szeretnének nyújtani a fehéroroszoknak - emlékeztetett.

"Még nem kaptam választ, de most mindjárt indulok Brüsszelbe, és majd ott nyilván kapok" - mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy néhány napja levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával, és álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Orbán Viktor az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar álláspont továbbra is változatlan, az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Vera Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem és egyetlen ország polgáraival sem.

"Magyarország polgáraival sem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak"

- jelentette ki.

A kormányfő kiemelte: a kettős mérce elkerülendő, mert ha a biztos asszony ilyen hangot ütött volna meg és ilyen tiszteletlenül beszélt volna a németekről vagy a franciákról, akkor

"biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen percig sem maradt volna a hivatalában", mert a németek és a franciák nem tűrték volna ezt el. És ha nem lehet a franciákkal és a németekkel így beszélni, akkor a magyarokkal sem lehet ilyen tiszteletlenül beszélni, és "ehhez az álláspontunkhoz továbbra is ragaszkodunk"

- nyomatékosította.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyas-gergely-kormanyinfo.jpg

Gulyás Gergely: Hamarosan elérhető lesz az ingyenes influenzaoltás, az orvosi bérekről még nem döntött a kormány

A miniszter beszélt a szerdai kormányülés legfontosabb kérdéseiről.
Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. október 01.


hirdetés

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szerdai ülésén a kormány először a számokkal foglalkozott: megállapították, hogy a fertőzésszámok egy ideje stagnálnak, az európai középmezőnyben van az ország a megbetegedések tekintetében, halálesetek számában azonban Európa jobbik felébe tartozunk.

A kormány döntött arról, hogy a határzárat egy hónapig fenntartják, és hamarosan elkezdik a hagyományos influenza elleni oltások kiszállítását is. Az influenza nagyon hasonló tüneteket mutat, mint a koronavírus, ezért

azt kérik, hogy mindenki adassa be magának az ingyenes influenzaoltást, mert aki be van oltva, annál az esetleges tünetek jelentkezésekor már ki tudják zárni ezt a betegséget.

A foglalkoztatottsági adatokról elmondta, hogy ahány helyet a vírus megszüntet, a kormány annyit fog teremteni. Körülbelül négy és fél millió ember dolgozik ma Magyarországon, a számok jobbak, mint amire előzetesen számítottak.

hirdetés

Az egészségügyben nagy a nyomás, de az orvosi kamara 120 százalékos javaslatait tárgyalási alapnak veszik a doktorok bérének emelése ügyében.

A csütörtök folyamán az operatív törzs vezetője és az EMMI tárgyal az orvoskamarával, Gulyás reméli, hogy előrébb jutnak a kérdésben. Százalékos találgatásba a miniszter nem akart belemenni, de szeretnének egyezségre jutni, és minél nagyobb mértékben emelni. A hálapénz elfogadása jelenleg nem bűncselekmény, hogy az lesz-e a későbbiekben, az szintén a tárgyalások során fog kiderülni.

A hőmérők iskolákba szállítása zökkenőmentesen haladt, az egyes intézményekbe vitt eszközök száma leginkább a tanulók létszámától függ. Egyelőre hőkamerák beszerzésére nem koncentrálnak még, az állam jelenleg lázmérők beszerzéséről gondoskodik.

Az Európai Uniós csúcs előtt szólt arról is, hogy a kormány továbbra is persona non gratanak tekinti Vera Jourovát, a brüsszeli Európai Bizottság egyik alelnökét, mert „megsértett minden magyar állampolgárt”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről szólva megemlítette, hogy a megfelelő forrásokat biztosítják, több mint kétszeresére emelték az intézmény támogatását. Az egyetemisták újabb épületfoglalásáról nem kívánt nyilatkozni, ahogy Szarka Gábor, az intézmény új kancellárjának intézkedéseiről és mondatairól sem.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás elmondta, hogy nem tervezik beperelni Vera Jourovát, és arra sincs lehetőségük, hogy hivatalosan a visszahívását kezdeményezzék a jelölő országnál, azaz Csehországnál.

Szintén beszél a főváros helyzetéről. Több válaszban is kitért arra, hogy szerinte alapvetően rossz koncepció volt a budapesti utak egy részének átadása a biciklisek számára, ahogy élcelődve fogalmazott „Budapesten egyedülálló módon ősszel is karácsonyi dugók vannak”. Ezen kívül szerinte sokat romlott a köztisztaság és a hajléktalankérdés helyzete is, ezekről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén kell majd beszélni.

A közfoglalkoztatottak jövő évi béréről egyelőre nem tárgyaltak, de még az idén döntés születik. Várhatóan emelni fog a kormány.

Gulyás beszélt arról is, hogy egyelőre nem terveznek drasztikus korlátozásokat, mert az esetszám is stagnál, és bíznak benne, hogy a korlátozások betartásával ez így is marad. Az egészségügy tud mindenkiről gondoskodni. Ha kell, a nem sürgős műtéteket is el lehet halasztani, de erre most nincs szükség, és október közepéig nem is lesz valószínűleg - tette hozzá.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!