hirdetés
magamura1.jpg

Teljesen egyedül készített szólólemezt az Intim Torna Illegál alapító basszusgitárosa – Moto MagaMura premier

Kiss Sándor a dobon kívül mindent maga játszott fel, ő írta a szövegeket és ő is énekel. Hallgasd meg az első 5 dalt!
Láng Dávid - szmo.hu
2018. október 18.


hirdetés

Az eddig leginkább basszusgitárosként és menedzserként ismert Kiss Sándor nagyjából egy éve eltűnt a zenei életből, de csak azért, mert karrierjének talán legnagyobb dobására készült. Megszokott szerepkörein túllépve úgy döntött, összerak egy olyan albumot, ami tényleg csak az ő elképzeléseit tükrözi.

A Moto MagaMura névre keresztelt szólóprojekt mostanra érett be, a bemutatkozó EP öt dalát – melyek közül az egyikhez klip is készült – itt lejjebb lehet először meghallgatni.

Közben már alakul a zenekar, így néhány hónapon belül beindulnak a koncertek is. Na de hogy állt össze ez az egész? Minden kiderül a most következő interjúból.

– Amikor utoljára beszéltünk, épp az akkor debütáló SkyHőssel voltak elég nagyszabású terveid, amelyekből végül nem sok valósult meg. Mi történt?

– Szerintem minden közösségben szükség van bizonyos időre ahhoz, hogy a tagok megismerjék egymást. A SkyHőssel majdnem egy évet koncerteztünk végig, és ennyi kellett hozzá, hogy rájöjjek, én más pályán szeretnék focizni. Az elején még teljes erővel beleálltam, hogy építsük fel a zenekart, kitaláltam hozzá a brandet, de belül már akkor is nagyon érett bennem, hogy nekem igazából a saját utamat kell járnom. Egyszerűen ez az, ami jelen pillanatban motivál, amire igényem van.

hirdetés

– Utólag visszatekintve bánod, hogy erre áldoztál egy évet, és nem kezdtél el már 2016 őszén a szólóprojekteden dolgozni?

– Mindent ugyanígy csinálnék, ennek az egésznek ez volt a jó ritmusa. Őszintén szólva elég sokáig úgy voltam vele, hogy én egyáltalán nem is akarok többé zenélni, annyira elvette a kedvem az a fokú ellenszél és gerinctelenség, amit tapasztaltam magam körül.

El kellett mennem egy új zenekarba, teljesen más emberek közé ahhoz, hogy rehabilitáljam magam és átértékeljem a dolgokat. Utána pedig már nyilvánvaló volt, mit szeretnék.

A SkyHősben marasztaltak volna, de őszintén megmondtam nekik, hogy én az a fajta ember vagyok, aki egyszerre mindig csak egy dologra tud koncentrálni, arra viszont nagyon.

Minden út (az első klipes dal):

Kikötő:

– Hogyan álltál neki?

– Januárban összeraktam magamnak otthon egy kis stúdiót, előzetes tudás nélkül, mindent a YouTube-ról lenézve. Nem akartam fix határidőt kitűzni magamnak, apró lépésekben haladtam előre. A zeneszerkesztő programok használatát is egyedül sajátítottam el, csak annyiban volt szerencsém, hogy korábban is rengeteget ültem már ilyen programok előtt – de akkor nem én kezeltem őket. Rengeteg munkaórám volt abban is, hogy egyetlen sávot rendesen fel tudjak játszani, onnantól viszont már nem volt megállás.

– A hangmérnökség mellett még több másik szerepkör is teljesen új volt neked. Haladjunk sorban: hogy jött a gitározás?

– Nagyjából egy évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni vele. Volt otthon két elektromos és egy akusztikus gitárom, tehát csak az elhatározás kellett.

Úgy döntöttem, internetezés és hasonlók helyett minden este rászánok legalább másfél órát a kőkemény gyakorlásra. Az alapokat hamar elsajátítottam, hiszen elméleti tudásom addig is volt, tulajdonképpen csak meg kellett tanulnom lefogni a megfelelő akkordokat.

A neheze a ritmusszólamok feljátszása után következett, hiszen szólókra is szükség volt. Először azt gondoltam, hogy majd hívok valakit erre a feladatra, de amint egyre jobban beleástam magam a zeneszerkesztő programokba, megnőtt az önbizalmam. Tudni kell, hogy ma már gyakorlatilag a világ összes effektje és erősítője a rendelkezésedre áll, bármilyen hangzást ki lehet keverni.

Szórakoztam ezekkel elég sokat, és az lett a vége, hogy harmadik-negyedik próbálkozásra egy az egyben feljátszottam a szólót, ami az Ez a dal közepén hallható. Ekkor pedig már úgy voltam vele, hogy megcsinálom a többit is: hadd legyen tényleg igazi szólólemez. Hasonló volt a helyzet a billentyűszólamokkal is: szintetizátorom volt otthon már egy ideje, mindig is érdekelt, de korábban szinte arra se maradt időm, hogy levegőt vegyek. Most viszont elmélyedtem benne, és ment minden, ami kellett.

Ez a dal:

Földön az égen:

Érezzük át:

– Mekkora kihívás volt az éneklés és a dalszövegírás?

– A helyzet az, hogy a gitározás és a billentyűzés egyaránt olyan dolog, ami bármennyire is újdonság volt nekem, biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb el tudom majd játszani. Ha egy óra gyakorlás után, akkor annyi, ha öt óra, akkor meg annyi. De én olyan vagyok, hogy addig úgysem állok le, amíg nem sikerül. Az éneklés viszont nagyon más: először is meg kellett találnom a saját karakteremet, ami illik a dalok instrumentális alapjaihoz – ezek voltak meg ugyanis előbb. Kínlódtam vele egy ideig, kikértem több szakmabeli véleményét, de végül csak meglett. Külön büszke vagyok rá, hogy szinte semmit nem kellett autotune-nal húzni a hangomon

Ami pedig a szövegeket illeti: rengeteg ötletem volt, sokat közülük csak azért szelektáltam ki, mert nagyon mély szövegeket egyelőre nem akartam kiadni.

Nyilván megvannak a gondolataim az elmúlt évek történéseiről, és biztos vagyok benne, hogy egyszer ezekből is dalokat írok majd, de még nem most.

Ha beindul a produkció és már biztos lábakon áll, akkor fog eljönni ennek az ideje.

– A dob az egyetlen hangszer, amit nem te játszol, hanem Pusztai Gábor, akivel együtt szálltatok ki a SkyHősből. Ez már túl nagy falat volt neked?

– Eredetileg gépdobra írtam a dalokat, meg is van az összes sáv, de mindenképp azt szerettem volna, hogy ezeket Gábor játssza fel élőben, hozzáadva a profi tudást és svungot az általam kitalált groove-okhoz, amivel még csavar is egyet az eredeti ötleteimen. Így is történt, és szerintem sokkal jobb lett a végeredmény.

– Lesz-e zenekar?

– Mindenképp, már eleve így álltam hozzá, hogy szeretnék embereket magam köré, akikkel élőben is előadhatom a dalokat. Ugyanakkor az egészben annyi bizonytalan pont volt, hogy nem akartam ennyire előre rohanni, amíg teljesen biztossá nem válik a lemezmegjelenés. Most viszont eljött ez a pillanat is. Egyelőre csak Gábor helye biztos a dobok mögött, a többi pozíció még alakul. Én az éneklés mellett maradok a basszusgitárnál, emellett még egy gitárosra és egy billentyűsre lesz szükség.

– A frontemberi szereppel kapcsolatban milyen érzések vannak benned?

– Akár hiszed, akár nem, nekem ez abszolút természetes.

Eddig is bármikor kiálltam a színpadra, ott nem volt mese soha. Ebből a szempontból olyan sokat nem oszt, nem szoroz, hogy most én állok majd középen.

Szóval nem lesznek pánikrohamaim, sem lámpalázam koncertkezdés előtt 1 perccel. Ehelyett sokkal inkább öröm van bennem, hogy mindezt sikerült összehoznom. Azt hiszem, a nehezén ezzel már túl vagyok.

– Mikorra ígéred az első koncertet?

– Legkésőbb tavasszal biztos, de inkább hamarabb. A lemezmegjelenéssel párhuzamosan elindulnak a rádiós játszások, a Minden út lesz az első klipes dal, így remélhetőleg akkorra már sokan ismerni fogják. Persze jön majd a nagylemez is, a mostani 5 szám mellett még 4-5 másikkal.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert soha nem a kenyérért zenéltem, ezért nem kellett kompromisszumokat kötnöm.

És azt hiszem, ebben a projektben minden eddiginél jobban önmagam – vagy fogalmazzunk inkább úgy: magam ura – lehetek.

(Az albumot a Deezeren IDE KATTINTVA érheted el.)hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper volt. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
megacsendis-cim.jpg

Premier: Müller Péter Sziámi, Polgár Péter és Takáts Eszter közös dala

A „Még a csend is” című számhoz karanténklipet is készítettek, amit mindenki a saját otthonában rögzített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Müller Péter Sziámi és Polgár Péter 1992-től öt éven át játszottak együtt a Sziámi zenekarban. Sokak szerint ez volt a csapat "nagy korszaka", amihez olyan lemezek kötődnek, mint a Testből testbe, a Mr Pornowsky előkerül, az Olyan vagy!!!, vagy éppen a Tapasztalat című válogatásalbum.

Később is jó néhány közös dalt írtak, például Polgár Péter lánya, Odett számára, akinek zenekarában 10 évig ő maga gitározott, Müller pedig a szövegek többségét jegyzi. Ebbe a sorba illeszkedik az alább hallható szám, ami gyakorlatilag a járvány kitörése előtti utolsó nyugalmas napokban született.

Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi kapcsolata sem új keletű, még közös zenekaruk is volt Catsandox néven. Bár ez végül csak rövid életűnek bizonyult, Péter ezután is figyelemmel kísérte Eszter munkásságát. Angyalduett címmel az AndFriends repertoárjában is szerepel egy szám, amit együtt énekelnek, „Angyalduó” néven pedig több koncertet is adtak kettesben.

Az újabb koprodukció azután merült fel, hogy Eszter Zala megyébe költözött egy kis faluba, Zalaegerszegtől nem messze, ahol Polgár Péter lakik. Ő januárban tartott egy szerzői estet, ahová Odett mellett mindkettőjüket meghívta.

Eszter vendégénekesként szállt be a „Még a csend is” című számba, és ez olyan jól sikerült, hogy rögzítették is hármójuk előadásában.

hirdetés

A dalhoz a jelenlegi lehetőségekhez alkalmazkodva "karanténklipet" is készítettek, mindenki a saját otthonában:

A „Még a csend is” mellesleg Müller Péter Sziámi januárban indult új projektjének része, melynek keretében elhatározta, hogy mindennap ír egy dalt, amiket sorra közzé is tesz YouTube-csatornáján. Ez a hetedik a sorban, de az első, amit a nagyközönség is hallhat.

Összesen már közel száznál jár, ezeket április második felében kezdi el megjelentetni.

A megírt dalok persze idővel még sokat változhatnak: pontos hangszerelésük nincs is, csak a szöveg, az énekdallam és a prozódia készül el, amit aztán attól függően lehet alakítani, milyen formáció repertoárjába kerül be.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-1.jpg

Hiányzik a mozi? Streamingelj otthon, ezek az áprilisi újdonságok

Most otthon is megnézheted Tarantino legújabb filmjét, Adam Sandler és Tom Hanks legfrissebb munkáit és az Oscar legnagyobb nyertesét is.
fotó: HBO - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Válogass az áprilisi streaming-újdonságok/ínyencségek közül, mi is megnéztük, mi az, ami kihagyhatatlan.

1. Volt egyszer egy Hollywood

Tarantino nyáron bemutatott mozija egyszerre főhajtás Hollywood aranykora előtt, összekacsintós vélemény az álomgyár árnyoldalairól és a külső csillogásról, óda a naivitásról és a reményről, egy meggyilkolt sztárocska (Sharon Tate), egy áttörni sosem tudó színész (DiCaprio karaktere) és haver-kaszkadőre (Brad Pitt) között. Aki ismeri a Mester munkáit és a stílusát, annak ez kifejezett élvezet lesz. Az HBO Go-n tekinthető meg.

2. A két pápa

A Netflix produkciója két nagyszerű színész (Anthony Hopkins és Jonathan Pryce) remek találkozása, ugyanakkor vallásfilozófiai elmélkedés, és egy korszak lezárulásának, illetve egy másik indulásának leghitelesebben elmesélni megkísérelt, fikciós története. Benedek pápa és Ferenc pápa két iskolát, kétféle gondolkodást képviselt, és így húsvét környékén még érdekesebb elgondolkodni azon, milyen értékek mentén próbálják ezek a férfiak irányítani a katolikus egyházat, s milyen erkölcsi és személyes dilemmákba ütköznek.

hirdetés

3. Elveszett lányok

Szintén a Netflixen látható ez a misztikus thriller, amit a műfaj kedvelői biztosan bírni fognak. A sztori szerint amikor Mari Gilbert, egy középkorú nő lánya eltűnik, a rendőrség passzivitása arra motiválja a nőt, hogy maga kezdjen el nyomozni, s rögtön bele is fusson több mint egy tucat meggyilkolt szexmunkás esetébe.  

4. Kill Chain - Kiberháború az amerikai választásokon

Ez az egész estés dokumentumfilm az HBO Go kínálatában látható, s alkotóit az érdekelte,  mennyire biztonságos a választásoknál alkalmazott informatikai technika, és bemutatják, mennyire védett a külső behatolásoktól a szavazási rendszer. Az máris biztos, hogy a 2016-os elnökválasztás alapján a 2020-as választás is veszélyben van. Hátborzongató tényekre derül fény, például hogy vannak veszélyes programok a rendszer egyes részeinek megbolygatására, egészen a szavazólapokig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
pm16.jpg

Egy járványhelyzet közepén játszódik az első magyar horrorfilm – augusztusra készül el a Post Mortem

A cselekmény közvetlenül az első világháború után, a spanyolnátha-járvány idején zajlik. A főszereplő egy halottakat fényképező fotós, aki egy kísértetjárta faluba vetődik.
MTI, fotó: Szupermodern Stúdió - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Augusztusra elkészülnek a Post Mortem utómunkái, de közben már a János vitézen, A vizsga című filmje folytatásán és egy Mátyás korában játszódó pikáns kalandfilm-sorozaton is dolgozik a friss Balázs Béla-díjas Bergendy Péter filmrendező.

Az első magyar horrorfilm, a Post Mortem forgatása tavaly februárban fejeződött be, és azóta folynak az utómunkák. "Jelenleg minden párhuzamosan megy. Van egy alapfilmünk a vágás után, amin már nem akarunk nagyon változtatni. Készül a filmrészletekhez a zene, a hangon dolgoznak, és a trükkök is folyamatosan érkeznek hozzám. Úgyhogy nap mint nap elég nagy mennyiségű anyagot kell átnéznem, nem unatkozom" - mondta a rendező.

"A szerződés szerint a filmünknek augusztus 1-jéig el kell készülnie. Kérdés, hogy a home office, ahogy most mindenki dolgozik, mennyire nehezíti vagy lassítja le a munkát, de egyelőre nem akarjuk megváltoztatni a határidőt"

- fűzte hozzá.

hirdetés

A 41 forgatási nap összes felvételét tudták használni, s a kísérteteket megjelenítő filmes trükkök is nagyüzemben készülnek már. Kiretusálják a filmből a szellemalakokat mozgató köteleket, eltüntetik a zöld háttereket, így új életre kelnek a képek. "Egészen megdöbbentő így látni a jeleneteket. A szellemmozgásokat Hellebrandt Gábor, a kreatív producertársam és írótársam fekete ruhába öltözve zöld háttér előtt játszotta el, s most az árnyalakok életre keltésében a számítógépes animáció is segít" - magyarázta.

A Post Mortem közvetlenül az első világháború után, a spanyolnátha járvány idején játszódik, és főszereplője egy halottakat fényképező fotós, aki egy kísértetjárta faluba vetődik. Sajátos aspektust ad a filmnek, hogy egy évszázad múltán, most megint mindenkinek személyes élménye lett egy világjárvány.

"Gondolom, más szemmel fogja majd nézni a közönség. A spanyolnátha járvány, amelyről még azt sem tudjuk pontosan, hogy 25 vagy 50 millió halálos áldozata volt, nem nagyon maradt meg az emberek emlékezetében. Annyi tragédia érte őket, hogy elfojtották. Két filmet is terveztem abból a korszakból, úgyhogy alaposan utána olvastam. A Post Mortem is éppen a háború után játszódik, aminek sok halottja volt, a járvány is szedte az áldozatokat. Így lett ez a filmben a kísértetek ideje, akiknek száma egyre nő, aztán majd kiderül, hogy a szereplőink tudnak-e valamit kezdeni ezzel, vagy sem."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!