hirdetés
szabadsagter-budapest-libertysquare-mysecretbudapest-6-1000x667.jpg

Most nézd meg a Szabadság-tér gyönyörű épületeit, mert nem takarják őket lombok

Érdemes egy órát szánnod Budapest egyik legszebb terére.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. január 15.


hirdetés

<

„Télen nézd végig a Szabadság tér épületeit, amikor a fák lombja nem takarja el a homlokzatokat” ajánlotta nekem valaki, és én megfogadtam a tanácsot. Budapest egyik legszebb tere, gyönyörűen tervezett házakkal és középületekkel. És szinte mindnek megvan a maga izgalmas története, szinte mindről külön cikket lehetne írni.

Most csak arra vállalkozom, hogy általánosságban bemutassam nektek a Szabadság teret, és elmondjam, miért néz ki így, mikor nyerte el jelenlegi formáját, és mit láthatsz itt, ha körbesétálod.

Kizárólag a tér összképét meghatározó épületekre összepontosítok, a szobrokat és emlékműveket külön mutatom be.

hirdetés

Egykor itt állt az Újépület. Ugyanolyan gyűlölt intézmény volt a magyarok szemében, mint az 1848-48-es forradalom és szabadságharc után emelt Citadella a Gellért hegyen. Az Újépületet ugyanis a szabadságharc után börtönként használták, és 1849. október 6-án az udvarán végezték ki gróf Batthyány Lajost.

Pesten a XVIII. század végén rendelte el egy katonai létesítmény felépítését II. József az akkor még homokkal borított területen. 1786-ban kezdték el építeni, de csak az 1810-es években fejezték be. Az erődítményt a pestiek Újépületként, Neugebäudeként emlegették. A XIX. század elején az ötödik tüzérezred laktanyája lett.

Az Újépületet a kiegyezés után polgári célokra kívánták használni. Végül 1898-ban lebontották, és részben a helyén alakították ki a Szabadság teret. A területe ekkor már sokkal többet ért, mint az Újépület építésekor, mivel egyrészt már állt az Országház jelenlegi épülete, másrészt a század végén a millenniumi ünnepségeknek, a Nagykörút kialakításának és pesti népesség növekedésének, valamint a növekvő turizmusnak köszönhetően gyors ütemben folytak az építkezések Budapesten. Ide kattintva láthatod, milyen volt az Újépület.

A Szabadság teret részben az Újépület, részben az annak déli oldala mentén elterülő Széchenyi Sétatér helyén alakították ki Palóczy Antal tervei szerint.

"Ahogy az Andrássy út és a Nagykörút építésénél is a városkompozíció építtetői számára 30 éves ingatlanadó-mentességet adtak, ezt a Szabadság tér kompozíció építtetői számára az 1894. évi XX. tv. adta meg azzal a kikötéssel, hogy az újonnan épülő házaknak 1905. augusztus 1-jén lakhatási engedéllyel rendelkezve késznek kell lenniük, ha nem, elesnek az adómentességtől. Ez utóbbit senki sem kockáztatta meg. A térre néző kilenc különböző méretű és stílusválasztású épületen kívül további húsz telek húzódik meg a keretező és a térbe betorkolló utcákban, az egykori "Új Épület" területén" - írja a szecessziós magazin.

A Duna-parthoz közelebb eső oldalán áll az egykori Tőzsdepalota, a Magyar Televízió későbbi székháza. A historizáló, késő eklektikus stílusú épületet Alpár Ignác tervei alapján emelték 1902 és 1905 között. Egy régi Budapest útikönyv az Kapitalizmus korának jellegzetes építményeként, a pénz templomaként említi, és ebben, tényleg van valami: oszlopaival, díszeivel, monumentalitásával, szépségével valóban egyfajta templomra emlékeztet.

hirdetés

Vele szemben a pénz egy másik, kisebb temploma látható, a Magyar Nemzeti Bank székháza, ami a Tőzsdepalotával egy időben épült, szintén Alpár Ignác tervei alapján.

Gyönyörű és sokak kedvence az a szecessziós épületegyüttes, amely ma az Egyesült Államok Nagykövetségéhez tartozik. A Szabadság tér 10. és 11. szám alatti épületeket Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervezte, és teljes egységet alkot a tervezők harmadik, a 12-es szám alatt álló palotájával. Az építészek a bécsi szecessziót követték, ezért nem láthatunk a homlokzaton organikus, harsogó, szenvedélyes, szinte túlburjánzó növényi díszeket (mint például a csodaszép, szegedi Reök-palotán), hanem egyfajta finom eleganciát képviselnek.

A tér az Országház felé eső oldalon íves záródású, és négy palota adja aki a félkörívet – ez még szembetűnőbb volna, ha a figyelmet nem vonná el a szovjet hősi emlékmű, bár így is látszanak a szépen tervezett, egymáshoz és a térhez is illeszkedő, mégis, egymásról eltérő küllemű épületek.

Ezek egyike a ma üresen álló Adria Palota, a Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. egykori székháza. A palota Meining Artúr tervei alapján épült 1900-ban. H esetleg elfelejtenénk, hogy tengerhajózáshoz kapcsolódik, akkor eszünkbe juttatják a homlokzaton a hajóorrok, a hajókötelek, a gyűrűk és a szobrok – bár utóbbiak közül többnek is egyre lehangolóbb az állapota, van, amelyiknek már a feje is hiányzik… Azért érdemes szemlélődni, figyelmi a homlokzatot, és keresni rajta az érdekességeket.

Mellette áll egy kifejezetten a nemzeti érzelmekre ható épület. A neoreneszánsz stílusú palota Schannen Ernő tervei alapján készült, és érdekessége a timpanon. Középen Kossuth Lajos áll, egyik oldalán Petőfi Sándort, a másik oldalán Eötvös Józsefet láthatjátok. A tudás és gyarapodás jelképei (család, méhkas, fogaskerék, dolgozó emberek, kovács üllővel stb.) mellett a hazafiságot Gábor Áron ágyúja erősíti. Ha van időtök, minden egyes figurát próbáljatok meg szemügyre venni.

„Meinig Artúr tervezte a két középső íves palota közül a jobb oldalit is neorokokó stílusban. Az 1899 és 1900 között épült középkupolás palota építtetője Dungyerszky Lázár volt. A kőburkolatos épület ép architektúrájából csak a középoszloppárok tetejéről egy-egy szoborpár tűnt el az idők folyamán” - írja a szecessziós magazin.

Nagyon szeretem a Sváb-házat a csipkés oromdíszekkel. A telket Sváb Imre nagybirtokos vette meg, Gyalus László építész pedig neoromán-eklektikus stílusú lakó- és üzletpalotát tervezett számára. 1900 és 1901 között épült fel. Az alsó szinten évtizedekig kávéház működött.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
obuda-gazgyari-lakotelep-mysecretbudapest-2019.jpg

Tündéri mézeskalácsházakból áll Óbuda eldugott mini negyede

Az gázgyári munkásoknak építették a telepet, ahol mintha megállt volna az idő.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. október 26.


hirdetés

Óbuda nem mindig kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne - valószínűleg azért, mert más, nagyobb területű kerületekhez hasonlóan széttagolt, és apró, finom részleteiről, érdekes építészeti emlékeiről a lakótelepek, a forgalmas utak és a Római part büféi gyakran elterelik a figyelmet.

Pedig elég sok felfedezni való akad még a kerületben.

Itt van például a volt Óbudai Gázgyár munkástelepe, ahol a séta felér egy időutazással.

hirdetés

A gyár dolgozóinak házait olyan gondosan és egységes koncepció mentén tervezték, mint Kispesten a Wekerle-telepet.

Az egykori gázgyárhoz két mini lakónegyedet építettek: egyet a munkásoknak, egyet a tisztviselőknek. A munkásokét Almási Balogh Lóránd tervezte, a gázgyárat és a tisztviselők telepét Reichl Kálmán.

Előbbit, a munkásnegyedet U-alakban rendezték el, középen egy park található, annak egyik végén áll az iskola és az óvoda. A földszintes és emeletes mézeskalács házak az U két szárán szimmetrikusan tükrözik egymást, és az U görbületében is látható egy-egy oszlopos, egymásnak megfelelő épület. A házakhoz kertek is tartoznak.

A telepet 1911 és 1914 között húzták fel, és sokan szecessziós negyedként tartják számon. Én inkább azt mondanám, hogy néhol a magyaros szecesszió egy-egy elemét felhasználó, hangulatában a kisvárosokat és a tradicionális erdélyi építészetet idéző kis negyed ez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_4906-1.jpg

Még a halálfélelmemről is megfeledkeztem, miközben a Boráros tér szépségeit néztem

Ez a bika most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér?
Orosz Emese cikke, fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Utálom a Boráros teret. Nem vagyok egy ijedős csaj, de szó szerint félek, ha egyedül kell átmennem a villamostól a hévig, pláne sötétedés után. Jó pár rémtörténetet hallani, és a hírek is rendszeresen beszámolnak ott történt atrocitásokról. Legutóbb például gyerekeket raboltak ki fényes nappal az ottani gördeszkapályán.

A cím ezzel szemben nem elírás. A szemét és gyanús figurák fölött elnézve a Boráros térnek igenis vannak szépségei. Lampert Benedekkel ezúttal a Boráros tér mocskában keresgéltünk kincseket.

hirdetés

A Boráros tér közepén áll Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészt 1983-ban felállított Borárus-szoborkompozíciója. Jól látszik a hídról, és tulajdonképpen uralja a hídfeljáró déli oldalának kerengőjét is. A kőhordók homloklapját egykor bronzdíszek ékesítették. Sajnos nem igazán csodálkoztunk azon, hogy ezeknek az évek során lába kélt.

A borárus szobor miatt joggal feltételezhetnénk, hogy a tér egykor borpiacnak adott otthont. Ez azonban csak urbán legenda, amiért a jó humorú szobrászművész a felelős.

A tér valójában Boráros Jánosról (1756-1834), Pest egykori főbírójáról és ügyvezető helyettes polgármesteréről, a Városliget megteremtőjéről kapta a nevét. A Ráday utca és a tér találkozásánál álló Boráros tér 4. számú ház térre néző homlokzatán impozáns emléktábla őrzi az ő emlékét is.

Kiskoromban autóval sokszor hajtottunk át a Petőfi hídon, én pedig már egész korán kiszúrtam a különös “kecskefejű tálat”, amit gyerekként sehogy sem értettem. Ezt most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér? És mielőtt jól szemügyre vehettem volna, rendszerint már el is suhantunk mellette.

Ma már tudom, hogy a “kecskefejű tál” igazából a nagyszentmiklósi aranykincs legismertebb darabjának, a bikafejes ivócsanaknak sokszorosára nagyított, hegesztett rézből és krómacélból készített mása.

Az ivócsanak különben szintén Boráros Jánosnak állít emléket. Az egykori avar fejedelmi kincstár részét képező, 23 aranyedényből álló nagyszentmiklósi aranykincset ugyanis egy szerb szőlősgazda a saját udvarán találta meg 1799-ben, miközben épp árkot ásott. A gazda felesége a kincseket eladogatta, illetve beolvasztatta. A túlélő darabok különböző kereskedőkön át Pestre jutottak, ahol Boráros János gyűjtötte össze, és küldte tovább őket a bécsi Császári és Királyi Régiségtárba.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!