hirdetés
szabadsagter-budapest-libertysquare-mysecretbudapest-6-1000x667.jpg

Most nézd meg a Szabadság-tér gyönyörű épületeit, mert nem takarják őket lombok

Érdemes egy órát szánnod Budapest egyik legszebb terére.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. január 15.


hirdetés

<

„Télen nézd végig a Szabadság tér épületeit, amikor a fák lombja nem takarja el a homlokzatokat” ajánlotta nekem valaki, és én megfogadtam a tanácsot. Budapest egyik legszebb tere, gyönyörűen tervezett házakkal és középületekkel. És szinte mindnek megvan a maga izgalmas története, szinte mindről külön cikket lehetne írni.

Most csak arra vállalkozom, hogy általánosságban bemutassam nektek a Szabadság teret, és elmondjam, miért néz ki így, mikor nyerte el jelenlegi formáját, és mit láthatsz itt, ha körbesétálod.

Kizárólag a tér összképét meghatározó épületekre összepontosítok, a szobrokat és emlékműveket külön mutatom be.

Egykor itt állt az Újépület. Ugyanolyan gyűlölt intézmény volt a magyarok szemében, mint az 1848-48-es forradalom és szabadságharc után emelt Citadella a Gellért hegyen. Az Újépületet ugyanis a szabadságharc után börtönként használták, és 1849. október 6-án az udvarán végezték ki gróf Batthyány Lajost.

Pesten a XVIII. század végén rendelte el egy katonai létesítmény felépítését II. József az akkor még homokkal borított területen. 1786-ban kezdték el építeni, de csak az 1810-es években fejezték be. Az erődítményt a pestiek Újépületként, Neugebäudeként emlegették. A XIX. század elején az ötödik tüzérezred laktanyája lett.

Az Újépületet a kiegyezés után polgári célokra kívánták használni. Végül 1898-ban lebontották, és részben a helyén alakították ki a Szabadság teret. A területe ekkor már sokkal többet ért, mint az Újépület építésekor, mivel egyrészt már állt az Országház jelenlegi épülete, másrészt a század végén a millenniumi ünnepségeknek, a Nagykörút kialakításának és pesti népesség növekedésének, valamint a növekvő turizmusnak köszönhetően gyors ütemben folytak az építkezések Budapesten. Ide kattintva láthatod, milyen volt az Újépület.

A Szabadság teret részben az Újépület, részben az annak déli oldala mentén elterülő Széchenyi Sétatér helyén alakították ki Palóczy Antal tervei szerint.

"Ahogy az Andrássy út és a Nagykörút építésénél is a városkompozíció építtetői számára 30 éves ingatlanadó-mentességet adtak, ezt a Szabadság tér kompozíció építtetői számára az 1894. évi XX. tv. adta meg azzal a kikötéssel, hogy az újonnan épülő házaknak 1905. augusztus 1-jén lakhatási engedéllyel rendelkezve késznek kell lenniük, ha nem, elesnek az adómentességtől. Ez utóbbit senki sem kockáztatta meg. A térre néző kilenc különböző méretű és stílusválasztású épületen kívül további húsz telek húzódik meg a keretező és a térbe betorkolló utcákban, az egykori "Új Épület" területén" - írja a szecessziós magazin.

A Duna-parthoz közelebb eső oldalán áll az egykori Tőzsdepalota, a Magyar Televízió későbbi székháza. A historizáló, késő eklektikus stílusú épületet Alpár Ignác tervei alapján emelték 1902 és 1905 között. Egy régi Budapest útikönyv az Kapitalizmus korának jellegzetes építményeként, a pénz templomaként említi, és ebben, tényleg van valami: oszlopaival, díszeivel, monumentalitásával, szépségével valóban egyfajta templomra emlékeztet.

Vele szemben a pénz egy másik, kisebb temploma látható, a Magyar Nemzeti Bank székháza, ami a Tőzsdepalotával egy időben épült, szintén Alpár Ignác tervei alapján.

Gyönyörű és sokak kedvence az a szecessziós épületegyüttes, amely ma az Egyesült Államok Nagykövetségéhez tartozik. A Szabadság tér 10. és 11. szám alatti épületeket Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervezte, és teljes egységet alkot a tervezők harmadik, a 12-es szám alatt álló palotájával. Az építészek a bécsi szecessziót követték, ezért nem láthatunk a homlokzaton organikus, harsogó, szenvedélyes, szinte túlburjánzó növényi díszeket (mint például a csodaszép, szegedi Reök-palotán), hanem egyfajta finom eleganciát képviselnek.

A tér az Országház felé eső oldalon íves záródású, és négy palota adja aki a félkörívet – ez még szembetűnőbb volna, ha a figyelmet nem vonná el a szovjet hősi emlékmű, bár így is látszanak a szépen tervezett, egymáshoz és a térhez is illeszkedő, mégis, egymásról eltérő küllemű épületek.

Ezek egyike a ma üresen álló Adria Palota, a Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. egykori székháza. A palota Meining Artúr tervei alapján épült 1900-ban. H esetleg elfelejtenénk, hogy tengerhajózáshoz kapcsolódik, akkor eszünkbe juttatják a homlokzaton a hajóorrok, a hajókötelek, a gyűrűk és a szobrok – bár utóbbiak közül többnek is egyre lehangolóbb az állapota, van, amelyiknek már a feje is hiányzik… Azért érdemes szemlélődni, figyelmi a homlokzatot, és keresni rajta az érdekességeket.

Mellette áll egy kifejezetten a nemzeti érzelmekre ható épület. A neoreneszánsz stílusú palota Schannen Ernő tervei alapján készült, és érdekessége a timpanon. Középen Kossuth Lajos áll, egyik oldalán Petőfi Sándort, a másik oldalán Eötvös Józsefet láthatjátok. A tudás és gyarapodás jelképei (család, méhkas, fogaskerék, dolgozó emberek, kovács üllővel stb.) mellett a hazafiságot Gábor Áron ágyúja erősíti. Ha van időtök, minden egyes figurát próbáljatok meg szemügyre venni.

„Meinig Artúr tervezte a két középső íves palota közül a jobb oldalit is neorokokó stílusban. Az 1899 és 1900 között épült középkupolás palota építtetője Dungyerszky Lázár volt. A kőburkolatos épület ép architektúrájából csak a középoszloppárok tetejéről egy-egy szoborpár tűnt el az idők folyamán” - írja a szecessziós magazin.

Nagyon szeretem a Sváb-házat a csipkés oromdíszekkel. A telket Sváb Imre nagybirtokos vette meg, Gyalus László építész pedig neoromán-eklektikus stílusú lakó- és üzletpalotát tervezett számára. 1900 és 1901 között épült fel. Az alsó szinten évtizedekig kávéház működött.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
20181217_084130-2.jpg

Átadták Budapest egyetlen sós-jódos vizű gyógyfürdőjét

Több mint egy évtized után újra megnyitott a Pesterzsébeti fürdő.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. július 15.Megújult formában, ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, a Pesterzsébeti fürdő. A teljes körű felújításnak köszönhetően egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdővel gazdagodott a főváros fürdő palettája. A zárt termálfürdő 2018 év végi megnyitását követően mostantól a kültéri strandrész is Dél-Pestre csábítja a víz szerelmeseit.

A fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín. A Budapesten egyedülálló, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévíz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ezen kívül a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról is ismert.

A főváros mellett elterülő Pesterzsébet (ma XX. kerület) Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét ekkor még a Duna vizével töltötték meg. Az említett gyógyhatásokkal rendelkező vizet Földváry Jánosnak köszönhetjük, aki 1931-től, a fürdő bérlő-üzemeltetőjeként azonnal jelentős és eredményes vízkutatásba kezdett.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült a fürdő. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként vehető igénybe.

A látogatók kényelmének fokozására a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
nyito-3.jpg

Olyan forró volt egy játszótéri csúszda a 9. kerületben, hogy megsült rajta a tojás

A Kétfarkú Kutya Párt le is videózta, ahogy rántottát készítenek az egyébként gyerekek által használt csúszdán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Egy nyári napon egy ferencvárosi játszótéren sütöttek meg egy rántottát – a csúszdán. A Kétfarkú Kutya Párt videót is készített róla.

A receptjük egyszerű volt: egy tojás, fűszer, zsemle, paradicsom és egy csúszda...

A rántotta igen hamar elkészült, még egy kicsit "le is kozmált", mert a sütőfelület túl forró volt.

Az akciót követően a "szakácsok" elmosogatták az "edényt" is.

VIDEÓ: Tojássütés egy játszótéri csúszdán

A tojássütésről képeket is megosztottak a Facebookon, ahol ajánlásként ezt írták hozzá: "Kipróbáltuk, hogy egy ferencvárosi játszótér fémcsúszdáján megsül-e a tojás. Nos, igen. Szóval végül is egy önkormányzati illegális gyereksütőre bukkantunk."

A kommentelők megjegyezték, hogy nem túl jó ötlet a játszóterekről a fát kivágni, és az árnyék nélküli helyekre fém játékokat rakni. Akadt olyan is, aki szerint a tűző nap miatt nem lehet a gyereket kiengedni a játszótérre.

Többek szerint a csúszdák tájolásával van a gond. "Ez teljesen normális. Magyarországon a honfoglalás óta a nap felé kell fordítani a csúszdákat. Soha máshogy. Valami kultikus oka lehet" – írta egy hozzászóló.

Mások már egész menüt is el tudnának készíteni egy játszótéren: "Jó ez a kis klímaváltozás. Az asszony már a játszira jár főzni, a rakéta tetején süti az oldalast, a mókuskerékben meg kicentrizi a salátát. A beton pingpong asztalon meg klopfolja a malaccombot."

Volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonlóan gondot jelent például az aluljárókba levezető lépcsők fémkorlátja is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balint-galeria-kavezo-mysecretbudapest-14.jpg

Budai villa eldugott kertjében találod a város egyik legromantikusabb kávézóját

A Bálint Galéria Kávézó ideális chillezős, beszélgetős vagy randizós hely.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. július 06.Ha csak szórakozottan sétálgatsz a budai utcákon, lehet, hogy észre sem veszed a kis titkos, kertek mélyén rejtőző helyeket. Ha azonban nyitott szemmel és figyelmesen jársz, olyanokra bukkansz, mint a Bálint Galéria Kávézó a Budagyöngye mögött, a Házmán utcában.

A kávézó egy lakóház szuterénjében, a terasza pedig a ház kerítéssel körülölelt kertjében működik. A nyitott kapu és fölötte a tábla jelzi, hol jársz, majd meglátod a szép, íves lépcsőt a kaspókkal és virágládákkal, és már tudod, hogy jó helyre csöppentél.

Tulajdonosa, Lacza Bálint 2000-ben nyitotta és saját magáról nevezte el. Eredetileg bárpulttal felszerelt műhely volt, bútorkereskedésnek indult, és fokozatosan alakult át kávézóvá, ahogy betértek ide a látogatók. A belső helyiségek egyébként még mindig ennek a nyomát őrzik: érdekesen összeválogatott bútorokból és berendezési tárgyakból kuckós, kényelmes, elbújós helyet alakítottak ki. A belső szoba alkalmas arra, hogy egy baráti társasággal különvonuljatok.

És nem csak bútorok gyűltek itt az eltelt évek alatt, hanem különféle műtárgyak (festmény, szobor) és lakásdekorációnak beillő kiegészítők (például lámpák). Kedvencem a pincérnőnek öltöztetett próbababa. A kertben az egyik asztalon pedig pontosan ugyanolyan szalvétatartó tűnt fel nekem, mint amilyet az egyik dédapám használt.

A kávézót sokan akkor ismerték meg, amikor irodalmi esteket, kulturális programokat tartottak.

A Budapest legszebb teraszai és kerthelyiségei versenyen 2014-ben és 2016-ban a közönségdíjat a Bálint Galéria Kávézó kapta.

A tulajdonos azt mondta, két év munkája van abban, hogy a berendezést összhangba hozta a 19. század közepén emelt épülettel.

A kert valóban kert, a szó klasszikus értelmében, virágokkal (hortenziák, imádom), cserepes növényekkel, bokrokkal, kovácsoltvas székekkel és díszekkel. Ha csak kicsit bújnál el, egy fedett szaletlit találsz, ha nagyon, akkor egészen hátul is leülhettek, ott, ahol csak egy asztal áll.

Amikor alaposabban körülnézel, akkor a szobrokat is felfedezheted a kertben, például a fejetlen Ferenc Józsefet, amiről az ismerősök már regéltek.

Mikor jöhetsz? Hétfőtől szombatig 11-től 23 óráig tartanak nyitva. Mit érdemes innod a Bálint Galéria Kávézóban? Nap közben kávét, délután és este fröccsöt vagy sört. Kivel érdemes jönnöd? A szerelmeddel. Vagy a barátaiddal. De ha egyedül érkezel, az sem ciki, innen senki nem fog kinézni, nyugodtan üldögélhetsz az italoddal.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
french-fries-1851143_1920.jpg

Hivatalos: elindult McDonald's házhoz szállítása Budapesten

A Netpincéren már fellelhető a gyorsétterem, de egyelőre csak a főváros néhány pontjára szállítanak.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. július 09.Aki a fővárosban lakik és egy kis "bűnös Mekizésre" vágyik, hamarosan teljes titokban is megteheti, akár a foteljéből.

Elindult ugyanis a McDonald's házhozszállítása Magyarországon is.

Az európai piacon csak kiemelt nagyvárosokban futó rendszer nálunk még nem debütált hivatalosan, azonban a Netpincér oldalán már megtalálható a József körúti étterem - szúrta ki a G7.

A próbaüzemmel startoló program lassan bővül majd és végül az egész országban elérhető lesz.

Ez azt jelenti, hogy 89 McDonald's-ból, köztük 49 budapesti étteremből rendelhetünk majd.

Addig viszont még türelemmel kell lennünk, ugyanis egyelőre csak néhány fővárosi étterem körzetére, pl. a belváros Kiskörúton belüli részeire terjed ki a szolgáltatás.

A dobásról az étteremlánc is nyilatkozott.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x