hirdetés
szabadsagter-budapest-libertysquare-mysecretbudapest-6-1000x667.jpg

Most nézd meg a Szabadság-tér gyönyörű épületeit, mert nem takarják őket lombok

Érdemes egy órát szánnod Budapest egyik legszebb terére.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. január 15.


hirdetés

<

„Télen nézd végig a Szabadság tér épületeit, amikor a fák lombja nem takarja el a homlokzatokat” ajánlotta nekem valaki, és én megfogadtam a tanácsot. Budapest egyik legszebb tere, gyönyörűen tervezett házakkal és középületekkel. És szinte mindnek megvan a maga izgalmas története, szinte mindről külön cikket lehetne írni.

Most csak arra vállalkozom, hogy általánosságban bemutassam nektek a Szabadság teret, és elmondjam, miért néz ki így, mikor nyerte el jelenlegi formáját, és mit láthatsz itt, ha körbesétálod.

Kizárólag a tér összképét meghatározó épületekre összepontosítok, a szobrokat és emlékműveket külön mutatom be.

Egykor itt állt az Újépület. Ugyanolyan gyűlölt intézmény volt a magyarok szemében, mint az 1848-48-es forradalom és szabadságharc után emelt Citadella a Gellért hegyen. Az Újépületet ugyanis a szabadságharc után börtönként használták, és 1849. október 6-án az udvarán végezték ki gróf Batthyány Lajost.

hirdetés

Pesten a XVIII. század végén rendelte el egy katonai létesítmény felépítését II. József az akkor még homokkal borított területen. 1786-ban kezdték el építeni, de csak az 1810-es években fejezték be. Az erődítményt a pestiek Újépületként, Neugebäudeként emlegették. A XIX. század elején az ötödik tüzérezred laktanyája lett.

Az Újépületet a kiegyezés után polgári célokra kívánták használni. Végül 1898-ban lebontották, és részben a helyén alakították ki a Szabadság teret. A területe ekkor már sokkal többet ért, mint az Újépület építésekor, mivel egyrészt már állt az Országház jelenlegi épülete, másrészt a század végén a millenniumi ünnepségeknek, a Nagykörút kialakításának és pesti népesség növekedésének, valamint a növekvő turizmusnak köszönhetően gyors ütemben folytak az építkezések Budapesten. Ide kattintva láthatod, milyen volt az Újépület.

A Szabadság teret részben az Újépület, részben az annak déli oldala mentén elterülő Széchenyi Sétatér helyén alakították ki Palóczy Antal tervei szerint.

"Ahogy az Andrássy út és a Nagykörút építésénél is a városkompozíció építtetői számára 30 éves ingatlanadó-mentességet adtak, ezt a Szabadság tér kompozíció építtetői számára az 1894. évi XX. tv. adta meg azzal a kikötéssel, hogy az újonnan épülő házaknak 1905. augusztus 1-jén lakhatási engedéllyel rendelkezve késznek kell lenniük, ha nem, elesnek az adómentességtől. Ez utóbbit senki sem kockáztatta meg. A térre néző kilenc különböző méretű és stílusválasztású épületen kívül további húsz telek húzódik meg a keretező és a térbe betorkolló utcákban, az egykori "Új Épület" területén" - írja a szecessziós magazin.

A Duna-parthoz közelebb eső oldalán áll az egykori Tőzsdepalota, a Magyar Televízió későbbi székháza. A historizáló, késő eklektikus stílusú épületet Alpár Ignác tervei alapján emelték 1902 és 1905 között. Egy régi Budapest útikönyv az Kapitalizmus korának jellegzetes építményeként, a pénz templomaként említi, és ebben, tényleg van valami: oszlopaival, díszeivel, monumentalitásával, szépségével valóban egyfajta templomra emlékeztet.

Vele szemben a pénz egy másik, kisebb temploma látható, a Magyar Nemzeti Bank székháza, ami a Tőzsdepalotával egy időben épült, szintén Alpár Ignác tervei alapján.

Gyönyörű és sokak kedvence az a szecessziós épületegyüttes, amely ma az Egyesült Államok Nagykövetségéhez tartozik. A Szabadság tér 10. és 11. szám alatti épületeket Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervezte, és teljes egységet alkot a tervezők harmadik, a 12-es szám alatt álló palotájával. Az építészek a bécsi szecessziót követték, ezért nem láthatunk a homlokzaton organikus, harsogó, szenvedélyes, szinte túlburjánzó növényi díszeket (mint például a csodaszép, szegedi Reök-palotán), hanem egyfajta finom eleganciát képviselnek.

A tér az Országház felé eső oldalon íves záródású, és négy palota adja aki a félkörívet – ez még szembetűnőbb volna, ha a figyelmet nem vonná el a szovjet hősi emlékmű, bár így is látszanak a szépen tervezett, egymáshoz és a térhez is illeszkedő, mégis, egymásról eltérő küllemű épületek.

Ezek egyike a ma üresen álló Adria Palota, a Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. egykori székháza. A palota Meining Artúr tervei alapján épült 1900-ban. H esetleg elfelejtenénk, hogy tengerhajózáshoz kapcsolódik, akkor eszünkbe juttatják a homlokzaton a hajóorrok, a hajókötelek, a gyűrűk és a szobrok – bár utóbbiak közül többnek is egyre lehangolóbb az állapota, van, amelyiknek már a feje is hiányzik… Azért érdemes szemlélődni, figyelmi a homlokzatot, és keresni rajta az érdekességeket.

Mellette áll egy kifejezetten a nemzeti érzelmekre ható épület. A neoreneszánsz stílusú palota Schannen Ernő tervei alapján készült, és érdekessége a timpanon. Középen Kossuth Lajos áll, egyik oldalán Petőfi Sándort, a másik oldalán Eötvös Józsefet láthatjátok. A tudás és gyarapodás jelképei (család, méhkas, fogaskerék, dolgozó emberek, kovács üllővel stb.) mellett a hazafiságot Gábor Áron ágyúja erősíti. Ha van időtök, minden egyes figurát próbáljatok meg szemügyre venni.

„Meinig Artúr tervezte a két középső íves palota közül a jobb oldalit is neorokokó stílusban. Az 1899 és 1900 között épült középkupolás palota építtetője Dungyerszky Lázár volt. A kőburkolatos épület ép architektúrájából csak a középoszloppárok tetejéről egy-egy szoborpár tűnt el az idők folyamán” - írja a szecessziós magazin.

Nagyon szeretem a Sváb-házat a csipkés oromdíszekkel. A telket Sváb Imre nagybirtokos vette meg, Gyalus László építész pedig neoromán-eklektikus stílusú lakó- és üzletpalotát tervezett számára. 1900 és 1901 között épült fel. Az alsó szinten évtizedekig kávéház működött.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvet-lattak-a-normafan.jpg

Medvét láttak a Normafán

Csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták bemenni az erdőbe.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

"Lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt-hez, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni" - írja a XII. kerületi önkormányzat a honlapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésében lévő területen fokozott figyelemmel járjanak el, amíg a szakemberek ellenőrzik a bejelentés valóságtartalmát.

A Pilisi Parkerdő és Normafa Park szakemberei szerint kevés az esély arra, hogy a bejelentő valóban medvéket látott.

De mivel ez száz százalékig nem zárható ki, az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha medve jelenlétére utaló jeleket látnak a környéken, akkor jelentsék be a 06-20-499-1111-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
m3-felujitas.jpg

Új metróbotrány készülődik: 17 milliárddal többet kér az M3-as metró felújításáért a kivitelező

A Swietelsky 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát még 2017-ben. Tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az eredeti ütem. Az osztrák cég szerint a csúszás hátterében a „megrendelői késedelem” áll.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Hamarosan lejár a metróalagút felújítására kötött kivitelezői szerződés. A vállalkozó azonban csak több milliárdos felárral vállalná a folytatást - írja a Népszava.hu.

A lap szerint tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az M3-as metróvonal középső szakaszának vágányépítésének eredeti üteme.

Az alagútfelújítást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. márciusban küldte el javaslatát, amely a korábbiakhoz képest - a Népszava információi szerint - 17-18 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz. A projekt levezénylésével megbízott BKV 2017 szeptemberében kötött szerződést a feladatra a Swietelsky Vasúttechnikai Kft.-vel, amely akkor 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát.

A BKV számított rá, hogy a cég többletköltséget kíván elszámolni a késés miatt, de a követelés túl nagynak bizonyult. A cég a 8 állomás akadálymentesítésére félretett 5,6 milliárd forintot is felajánlotta a folytatásért cserébe, de a tárgyalások egyelőre nem haladtak előre.

„Az előállt költségnövekedések objektívek, azokat a megrendelői késedelem okozta, ennek okán a korábbi árengedmények után továbbiakra nincs lehetőség”

hirdetés

- utasította el a fővárosi ajánlatot néhány nappal ezelőtt az osztrák anyavállalat. Hozzátették, hogy a jelenlegi helyzet „alapvetően a megrendelői késedelem miatt állt elő”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-zene-haza-cimkep.jpg

Egyedülállóan szép lesz a Magyar Zene Háza, íme a fotók a különleges üveg tetőszerkezetről

A tetőzetet 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, így az egész épületen átfut a fény.
Fotók: Városliget Zrt. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Ilyen lesz, amikor elkészül:

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

hirdetés

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg - 21. századi színvonalon - a Liget kulturális intézményrendszerét"

- mondta Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg.

A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.”

Az RTL Híradó stábja madártávlatból is levideózta az épület tetőszerkezetét:

Az iroda helyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karoly-korut_tuzfal2-scaled.jpg

Menő falfestmény díszíti a budapesti Károly körúton álló tűzoltóság homlokzatát

Aki arra jár, mindenképp emelje fel a tekintetét, nagyon szép lett a megújult fal.
MTI / Fotók: Mónus Márton - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Hitka Viktória képzőművész A kovász is lehet híd című rajza alapján készült falfestmény a Károly körút és a Gerlóczy utca sarkán álló tűzoltóság homlokzatán 2020. július 11-én.

A Színes Város Csoport munkája köszönet a budapestieknek a koronavírus-járvány idején tanúsított szolidaritásért, összefogásért.

A festmény egyszerre tiszteleg a kenyérsütés hagyománya és az összefogás előtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!