dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-8
Most láthatod, hogy milyen látványos, de nehéz az élet az öntödében
Németh Zsolt fotós újra elvisz a Dunaferr-be, egy érdekes helyre, melyet másképp biztos nem láthatnál. Fantasztikus képek következnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 24.Fotók: Németh Zsolt

dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-1dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-23dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-26

Hatvanhat éve, 1951. november 7-én adták át Magyarország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexumát Sztálinvárosban. A Sztálin Vasmű Gépgyára Egyesített Öntödéje a kohászati kombinát építésében nagy szerepet kapott, hiszen több berendezés alkatrészeit itt öntötték. A gépgyártás beindításában is részt vettek, a formaszekrényeket itt készítettek.

A város 1961-ben megváltoztatta nevét Dunaújvárosra, a vállalat pedig Dunai Vasmű néven működött tovább.

Az azóta sok mindent megért üzem fontossága nem csökkent, hiszen a közel tízezer féle alkatrész között itt készülnek a nagyolvasztók hűtőlapjai, a kokszolókamrák ajtókeretei és ajtólapjai is. A megrendelők között számos külföldi cég is akad, dolgoznak svájci, szlovén, osztrák, német megrendelőknek is. De készült már szobor is az öntödében.

dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-2dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-6

Az öntöde ugyan poros, gázos, de ez a munkával együtt jár. Az itteni munkások ügyesek, találékonyak, fontos a kézügyesség, a precizitás és a rajzolvasási képesség is.

A nagyolvasztóról készült képriportot ITT láthatod.

dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-22dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-5dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-13dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-18dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-7dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-10dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-17dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-16dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-3dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-25dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-27

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x