hirdetés
dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-8.jpg

Most láthatod, hogy milyen látványos, de nehéz az élet az öntödében

Németh Zsolt fotós újra elvisz a Dunaferr-be, egy érdekes helyre, melyet másképp biztos nem láthatnál. Fantasztikus képek következnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 24.


hirdetés

Fotók: Németh Zsoltdunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-1dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-23dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-26

Hatvanhat éve, 1951. november 7-én adták át Magyarország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexumát Sztálinvárosban. A Sztálin Vasmű Gépgyára Egyesített Öntödéje a kohászati kombinát építésében nagy szerepet kapott, hiszen több berendezés alkatrészeit itt öntötték. A gépgyártás beindításában is részt vettek, a formaszekrényeket itt készítettek.

A város 1961-ben megváltoztatta nevét Dunaújvárosra, a vállalat pedig Dunai Vasmű néven működött tovább.

Az azóta sok mindent megért üzem fontossága nem csökkent, hiszen a közel tízezer féle alkatrész között itt készülnek a nagyolvasztók hűtőlapjai, a kokszolókamrák ajtókeretei és ajtólapjai is. A megrendelők között számos külföldi cég is akad, dolgoznak svájci, szlovén, osztrák, német megrendelőknek is. De készült már szobor is az öntödében.dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-2dunai-vasmu_ontode_nemeth_zsolt-6

Az öntöde ugyan poros, gázos, de ez a munkával együtt jár. Az itteni munkások ügyesek, találékonyak, fontos a kézügyesség, a precizitás és a rajzolvasási képesség is.

hirdetés

A nagyolvasztóról készült képriportot ITT láthatod.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-6.jpg

Atombunkertől az egyik legszebb bálteremig: Magyarország elhagyatott csodáinak nyomában

Még egy régi boncterem is megelevenedik Pataki Tamás különleges fotóin.
Fotók: Pataki Tamás - szmo.hu
2020. február 01.


hirdetés

Magyarországon található elhagyatott helyeiről készít fotókat Pataki Tamás. Portálunknak elmesélte, hogy másfél éve kezdte el a különböző bezárt, elhagyott, üresen álló helyek felkutatását és fotózását. Több helyen is járt már, például az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, az Óbudai Gáztározóban, a Rákosi Bunkerben is. Ezek közül válogatott most egy csokorra valót.

Egykoron az ország egyik legszebb bálterme, majd az egyik legkülönösebb filmszínháza Magyarország egy északkeleti nagyvárosában. Az utolsó vetítést 2008-ban tartották benne:

Valahol egy mezőn, a szovjet érából megmaradt 29db MiG-21 és 5 db Su-22M3K típusú vadászgépek sorakoznak:

A Kelenföldi Erőmű art déco stílusú irányítóterme. Az épület népszerű forgatási helyszíne volt több hollywoodi filmnek:

F4 objektum, azaz Rákosi-bunker. A sokáig szupertitkosnak számító atombunker 39 méterrel a föld alatt húzódik, megközelítőleg a Szabadság tér és Kossuth tér között:

hirdetés

Boncterem a 2007-ben nyarán az egészségügyi szakszervezetek és a dolgozók tiltakozása ellenére bezárt, budapesti BM Központi Kórház és Intézményei alagsorában:

Vonattemető Istvántelken. Az omladozó épületben nem egy 20-30 éves szerelvény található, köztük történelmi ritkaságok is, melyek még Auschwitzba vittek embereket:

Kápolna a Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. Az Országház után a második legdrágább épület Magyarországon. 2007-ben, 139 évnyi működés után zárt be. Műemlék:

Óbudai Gáztározó. A Hármashatárhegy gyomrában, mintegy 125 méterrel a felszín alatt található egy sokáig államtitokként kezelt acéltartály, melynek célja feltehetően a stratégiai gáztartalék tárolása lehetett:

Az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság egykori székháza. A neobarokk palota szintén igen népszerű forgatási helyszíne a különböző hollywoodi produkcióknak:

A 2001-ben bezárt erőmű, építése idején az egyik legnagyobb ipari beruházásnak számított Magyarországon:

Ha még több fotót szeretnél megnézni, akkor Pataki Tamás Instagram-oldalán találsz továbbiakat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-2.jpg

Félelmetesen szép az elhagyott magyar erőmű, ami a Szárnyas fejvadász 2049-ben is feltűnik

Hatalmas, megdöbbentő és még így is impozáns. Néma. Ma már csak a szél fütyül benne.
Fotók: Pataki Tamás - szmo.hu
2020. február 08.


hirdetés

Létezik egy elképesztő építmény Magyarországon, amelyet már rég elhagytak, már nem termel energiát, már nem zúg, nem zajong, csak a madarak szárnycsapásait vagy a szél fütyülését lehet benne hallani. A kísérteties hely annyira különleges, hogy a filmesek is beleszerettek, és itt készültek a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) egyes jelenetei.

A fotós is csak annyit árult el róla:

"Az erőmű az 1950-es évek egyik legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt. A hőerőmű 50 évig szolgáltatott áramot, bezárására és leszerelésére 2001-ben került sor.

Az erőmű több helyszíne is visszaköszön a Szárnyas Fejvadás 2049 című filmben".

A területre tilos és életveszélyes a belépés, ezért ezt senkinek nem ajánljuk.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tata_bako-12.jpg

Csendes romantikázás Tatán, az Öreg-tó partján

Az állandóan változó természet csodás naplementékkel, haragos égbolttal, különös fényekkel kápráztatja el az arra sétálót.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2020. február 29.


hirdetés

Ha szereted a romantikus helyeket, akkor Tata neked való hely. A városban sok különleges lehetőség van az andalgásra, a csillagok számolgatására, a mohás, romos parkban tett sétára, a csobogó láperdő csendes felfedezésére, de az egyik legfantasztikusabb hely az Öreg-tó és környéke.

Télen, mikor a vizét részben leeresztik, madarak ezrei lepik el a tavat. Már ennek a látványa is lenyűgöző, ám a szép színekre, megkapó hangulatokra vágyók sem fognak csalódni, sőt. Aki a tó partján türelemmel vár, annak része lehet

a haragos felhők komor látványában, a narancsos színűre festett naplementében, vagy az esti díszfénybe öltöztetett vár és kastély varázslatos képeiben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
strand2019_0820_majorkata-3519.jpg

Idén is fergeteges bulit teremtettek a Strand Fesztivál sztárjai és vendégei Zamárdiban

Színes képkavalkád a 7. Strand Fesztivál forgatagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 23.


hirdetés

Augusztus 20-24. között hetedik alkalommal stradolhatunk és fesztiválozhatunk egyszerre a zamárdi Szabadstrand idilljében, ahol a Bastille, Jason Derulo, Anne-Marie, Dimitri Vegas and Like Mike, Jonas Blue, Steve Aoki, a Modestep, Sigma, Ofenbach és számtalan magyar kedvenc szolgáltatta, vagy szolgáltatja ma is a hangulatot és az aláfestőzenét.

Íme az első három nap önfeledtsége képekbe öntve a Rockstar Photographers jóvoltából.

Lapozz a további képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!