hirdetés
tortacimlap.png

Otthagyta a munkahelyét az álomtortákért - "Most érzem igazán, hogy a helyemen vagyok"

Ki ne szeretné a szép tortákat? Na de annyira, hogy miattuk az életét forgassa fel? Zsuzsa valami ilyesmit tett.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2018. december 10.


hirdetés

Kedves kis cukrászdában fogad minket Szabó Zsuzsa Soroksár főterének egyik sarkán. Még nincs két éve, hogy megnyílt az üzlet, de már egész jól berendezkedtek, kialakult egy fix vendégkör, sőt, a cukrászdának híre ment más kerületekbe is: előfordul, hogy valaki csak miattuk tervezi be a hétvégi programjába a soroksári kitérőt.

Zsuzsa eredeti végzettsége nem cukrász, egész más területen dolgozott: munkavédelmi eszközök forgalmazásával foglalkozott, egész más világ volt, mint amiben most mozog. Húga ezért is küldött ajánlást róla szerkesztőségünknek, úgy gondolta, Zsuzsa sztorija, karrierváltása jól illene az Újratervezés sorozatunkba.

Újratervezés

Ebben a sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik mertek valami újba kezdeni, karriert váltani, befektetni a jövőjükbe. Korábban már készült beszélgetés Andrással, aki riporterből lett pék és egy rétesező tulajdonosa, Dáviddal és Petrával, akik a marketinges és a konduktori szakmát hagyták ott azért, hogy saját fitnesztermet nyithassanak, és Gabival, aki egy sikeres ügynökséget vezetett, de ma már inkább a kovászos kenyér készítésének fortélyait osztja meg másokkal. Legutóbb pedig Zolit mutattuk be, aki a gyöngyök világának köszönheti feleségét és új szakmáját is.

Nem is a tortákkal kezdődött minden

„Még javában napi 8 órában dolgoztam a korábbi munkahelyemen, amikor baráti unszolásra beiratkoztam egy szakácsiskolába. Na nem azért, mert nem ment volna a főzés, épp ellenkezőleg, a család és a barátok nagyon is jónak találták a főztömet, és szerették volna ha profin elsajátítom a konyhaművészetet” – meséli Zsuzsa arról, hogyan kezdett más irányba kacsintgatni, először csak hobbiból. – „Az egyik gyakorlati helyemen láttam meg egy magazint, ami tortadekorálásról szólt, akkor még talán az első ilyen újság lehetett az országban. Belelapoztam és teljesen a hatása alá kerültem. Azonnal beszereztem és

"
órák hosszat nézegettem, elvarázsoltak a színek és formák.

Innen egyenes út vezetett a cukrásziskolába, hogy a tortakészítés rejtelmeit is megismerhesse. Közben egyre-másra készültek a torták otthon, gyakorlásként. „Minden a tortáról szólt, tortával keltem és tortával feküdtem. A családomnak feltűnt, hogy mennyire bele tudok feledkezni az alkotásba egy-egy torta elkészítésekor, meg is állapították, hogy itt most valami elkezdődött. És tényleg, a torták megváltoztatták az életemet.”

Nézd meg a Zsuzsáról készült kisfilmet, amiben beleshetünk a kulisszák mögé is:

A hely szelleme

Zsuzsa eredetileg a tortadekoros kellékeinek keresett egy üzlethelyiséget, mert otthon már egyre nehezebb volt kerülgetni őket. Talált is egyet Soroksáron, ráadásul egy olyat, ahol korábban cukrászda üzemelt. Addig emlegették neki, hogy nahát milyen nagyszerű lenne, ha újból cukrászda nyílna itt, hogy végül nagy lépésre szánta el magát: felmondott a munkahelyén, hogy elindítsa saját cukrászdáját.

„Hirtelen jött ötlet volt a váltás, de azért mégis átgondolt döntés volt. Amikor elindítottam a saját vállalkozásomat, akkor nagyon fontos volt, hogy

"
meglegyen az a pénzügyi háttér, biztonság és tapasztalat,

ami későbbi problémákon átsegíti az embert. Ilyenkor jó tudni, hogy kire számíthatunk."

Hogyan valósíthatod meg vállalkozási ötletedet? Megkérdeztük a szakértőt!

„A saját jövőnkbe fektetni igazán megéri, hiszen az erre fordított idő és energia kézzel foghatóan megtérül. Sokan a képzéseket, tanfolyamokat követően találják meg álmaik állását, vagy valósítják meg régóta tervezett vállalkozásukat. A karrierváltással kapcsolatos anyagi háttér megteremtése azonban akár hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget egy személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül, akár az otthonunkból egyszerűen online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

*THM mértéke: 7,2% - 19,9%

*Érvényes a 2018. november 5-től visszavonásig, de legkésőbb 2018. december 16-ig meghirdetett akcióra, online kedvezménnyel.

„Ami biztos, hogy teljesen más a korábbi munkahelyemhez képest, hogy itt sokkal jobban érzem minden döntésem súlyát, egész más a felelősségem. És igen, üzletvezetőként én is beállok a pultba, ha úgy hozza a helyzet, vagy épp anyagokat szerzek be.”

A kedvenc elfoglaltsága azonban a tortadekorálás, ami nem más, mint illúziókeltés, ahogy ő mondja. „Ha tortával dolgozom, megnyugtatóan hat rám, átszellemülök. A végeredményt látni pedig különösen felemelő érzés. Még inkább az, amikor átadjuk a kész tortát a megrendelőnek, és látni az arcán a rácsodálkozást, az örömöt. Volt olyan is, aki áthúzott szinte a pulton, hogy megpuszilhasson, annyira boldog volt, hogy sikerült megvalósítani az elképzelését” – mondja Zsuzsa.

A soroksáriaknak igyekeznek kedvében járni

Zsuzsa fontosnak tartotta azt is, hogy a cukrászda kínálatába, programjaiba is becsempésszen valamit, ami kimondottan a soroksáriaknak szól. Így lett a süteménykínálat egyik állandó szereplője a preckedli, ami egy autentikus sváb sütemény, és a vevők örömmel fedezték fel a pultban, mint a nagymama egykori házisüteményét. De az is előfordult már, hogy egy környékbeli állatmenhelynek szerveztek jótékonysági gyűjtést, vagy kisiskolásoknak idegen nyelvi fogalkozást.

Ami a jövőt illeti, a tervek csak egyre nagyobbra nőnek. Ahogy Zsuzsa mondja, amit eredetileg eltervezett, azt már sikerült elérni, ezért most még nagyobban szeretne gondolkodni. "Mindenképpen egy ismert cukrászda szeretnénk lenni, olyan, amelyik a szakmában is elismert. Az a vágyam, hogy ha valaki például esküvőre készül, akkor mi is ott legyünk a listáján azok között a cukrászdák között, ahonnan kiválasztja a nagy napra szánt tortáját."

A tortadíszítés egy borzasztó kreatív munka, de akár órákon át is eltarthat. "Csak az élvezi igazán, akinek ez tényleg örömet jelent. De engem annyira leköt és felszabadít egyszerre, hogy

"
most érzem igazán, hogy megérkeztem, a helyemen vagyok.
KÖVESS MINKET:

hirdetés
neszmelyi-amerika1.jpg

Megmászta a magyar ügyvéd mind a 7 földrész legmagasabb hegycsúcsát

Neszmélyi Emilnek már csak Észak-Amerika hiányzott a 7 Summits sorozathoz, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 17.Mi is írtunk arról, amikor Neszmélyi Emil ügyvéd arra készült, hogy megmássza az Antarktisz legmagasabb hegyét. Év elején ez sikerült is, úgyhogy már csak Észak-Amerika hiányzott, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.

Amikor interjúztunk vele, ezt mondta:

"...a lélektan nagy tanítómester, a Denalit kétszer nem tudtam megmászni, és nem érdekel, hányadik próbálkozásra sikerül majd. (...) Nem véletlenül gyakorlatoznak ott az amerikai különleges katonai egységek is."

Most a Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy végül ez a csúcs is megvan neki, sikerült a Denalit is megmászni.

Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat!

Június 14-én felértem az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsára is, amivel lezártam a 7 Summits sorozat Messner-féle változatát, amelyből már csak Észak-Amerika kontinensének csúcsa hiányzott.

Ez a videó a korábbi mászás után készült:

Lapozz a posztért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
car-wash-2179231_1280.jpg

Magyar fejlesztés: másfél deci víz elég egy autómosáshoz a nanotechnológia segítségével

A hétköznapokban a legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mennyi vizet pazarolunk el, amikor beparkolunk egy hagyományos vagy gépi autómosóba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.Világátlagban 144 liter vizet pazarolunk el minden egyes autómosással, ráadásul nagy mennyiségű vegyszert, és veszélyes anyag is keletkezik. Bár léteznek vízvisszaforgatós autómosók, ez közel sem jelenti azt, hogy nullás a vízszámlájuk a hónap végén. A problémára egy nanotechnológiás rendszer lehet a megoldás, amellyel mindössze másfél deciliter az átlagosan elhasznált vízmennyiség járművenként.

A hétköznapokban a legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mennyi vizet pazarolunk el, amikor beparkolunk egy hagyományos vagy gépi autómosóba. Ráadásul a legelterjedtebb technikák sok esetben nemcsak a környezetünkben tesznek károkat, hanem a kocsinkban is.

A vizes autómosás lényege, hogy vegyszereket és a nagy mennyiségű víz tehetetlenségét használják fel a kosz eltávolítására. Ezt követően egy kendővel a tiszta felületet szárazra törlik, aminek következtében létrejön egy tiszta fémfelület. A probléma viszont az, hogy nincs rajta védelem, és ha mégis maradt valahol akár egy porszem is, akkor azon a védtelen rétegen karcol a törlőeszköz. Előfordul, hogy a fémfelületre víz alapon viaszt visznek fel, de ennek az anyagnak pont az a jellemzője, hogy nem oldódik a vízben, ezért csak minimális mennyiség marad meg belőle az autón.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
borics-adam-ketrecharcos.jpg

Örömében elsírta magát a fiatal magyar ketrecharcos a fantasztikus győzelme után

Borics Ádámnak hatalmas dolog, hogy egy párezer fős településről eljutott New Yorkba, a Madison Square Gardenbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.A ketrecharcos Borics Ádám nemrég győzelmet aratott Aaron Pico felett. A 25 éves magyar versenyző a New York-i gálán vett részt, és második felvonásban repülő térdrúgással terítette le ellenfelét.

Ráadásul ezután az amerikai sportcsatorna, az ESPN beválasztotta a nap tíz leglátványosabb jelenete közé. Erről Borics Ádám videót tett közzé Facebook-oldalán, az alábbi szöveggel:

"A tegnapi mérkőzésemmel bekerültem újra az espn top 10 be. (Az espn által a tegnapi nap folyamán történt 10 legnagyobb sportteljesítménye közé.) A tavalyi áprilisi gála után is benne voltam, de most Luke Rockhold megörökítette.

Elmondhatatlanul hálás vagyok nektek és a csapatomnak, hogy mennyire tudtok velem együtt örülni, elképesztőek vagytok, épp már úton vagyok hazafelé, nemsokára feszáll a gépem."

Amikor pedig a győzelem után a sajtóeseményen kérdezték, elmondta, hogy egy 2000 fős településről, Sirokról származik, és szüleinek az is nagy dolog volt, ha eljutottak Budapestre. Most pedig azt látják, hogy a fiuk a New York-i Madison Square Gardenben bunyózik.

A felvétel utolsó percében láthatod, hogy a meghatottságtól elsírta magát:

Korábban, egy június 8-án írt bejegyzésben Borics Ádám ezekkel a szavakkal köszönte meg a támogatást, és így vallott arról, hogy miként jutott el idáig.

Nagyon sokat dolgoztam ezért a pillanatért, úgy érzem eljött az ideje megmutatni igazán nagy színpadon is fellépni a Madison Square Gardenben. 16 éves korom óta csak egyetlen cél lebeg előttem, amire feltettem az egész életem, és mindent alárendeltem a cél érdekében. Elköltöztem egy másik kontinensre, egy időre elhagytam a hazámat, a családomat, barátaimat, csak azért, hogy jobb harcossá váljak. Nagyon sok nehézséggel kellett szembe néznünk, azért beszélek többesszámmal mert a párom mindvégig velem volt (Zsófi), aki nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Nagyon sok ember segített utazásunk során, végtelenségig sorolhatnám őket. Tudják, hogy nagyon hálásak vagyunk nekik.

A munkát beleraktam, a felkészülés során, ígérem a ketrecben is minden bele fogok adni. Köszönöm a sok támogatást mindenkinek."

Via: 24.hu, Borics Ádám


KÖVESS MINKET:
hirdetés
48411775_2339652006058837_7166498596638949376_n.jpg

Az egyetemi katedrától a vasvilláig – Sipos Mihály és Ruszkai Krisztina családi gazdasága

A városi életet és az egyetemi karriert adták fel azért, hogy hajnalban keljenek, állatokat etessenek, tehenet fejjenek. És egy percig sem bánják. A Tulipános Tanya az életük.
Szegedi Éva, Nyitókép: Ujvári Sándor - szmo.hu
2019. június 20.Azt sem tudták, hogyan kell a kályhába befűteni, és csupa füst lett a szoba, és még elegendő fa sem volt a telken, hogy árnyékot adjon az állatoknak, amikor tanyára költözött Sipos Mihály és a felesége, Ruszkai Krisztina. Csak azt tudták: tanyán akarnak élni, itt akarnak gyerekeket nevelni, és maguk szeretnék megtermelni azt, amit megesznek.

A városi életet adták fel azért, hogy hajnalban keljenek, állatokat etessenek, tehenet fejjenek. És egy percig sem bánják.

Sipos Mihály nemrég Budapesten, az „Egy nap - Városi ökobandázás” nevű fesztiválon osztotta meg az önellátó gazdálkodásról szóló tapasztalatait a közönséggel. Könyvet is írt Fenntartható visszafejlődés címmel, és az érdeklődőknek szívesen bemutatja gazdaságukat, a Cegléd környékén található Tulipános Tanyát.

Mit keres két olyan ember a tanyán, aki nem tanyán nőtt fel? Miért cserélték erre a városi életet? Hogyan teremtették meg a saját gazdaságukat? Miért tartják fontosnak, hogy maguk termeljék meg az élelmüket?

Ruszkai Krisztina Budapesten született és a város környékén bértartásban voltak lovai, oda járt ki lovagolni. Versenyzett, kijutott az ifjúsági díjugrató Európa Bajnokságra is. Sipos Mihály Komárom-Esztergom megyében, egy nyolcszáz fős kis faluban élt egyetemista koráig, utána Gödöllőn élt tíz évig, és az agráregyetem tangazdaságában is dolgozott.

Az egyetemen ismerkedtek meg, és hamar kiderült, hogy mindketten természetközeli életre vágynak.

Sipos Mihály egyébként 22 évesen Magyar Tudományos Akadémiának kérdőívezett egy kutatáshoz az alföldi tanyákról, ő pedig azon a nyáron éjszakába nyúlóan beszélgetett a tanyasiakkal. Megérintette például az egyik kilenc gyermekes család: szegényen de boldogan éltek. Amikor véget ért a felmérés, még éveken át visszajártak hozzájuk, ő akkor döntötte el, hogy tanyán fog lakni.

„Már az egyetem alatt eldöntöttem, hogy tanyán szeretnék élni, ezért is tanultam agrármérnöknek, hogy el tudjam látni a családomat élelmiszerrel” - mondta Ruszkai Krisztina korában egy interjúban.

„Amikor megismerkedtünk az egyetemen, félelmetesen hasonlókat álmodtunk már akkor” - mondta ugyanerről Sipos Mihály.

„Kriszti szerette volna biztos kézben tudni és nem bértartásban a lovait, saját istállóban. Én pedig egyre inkább szükségét éreztem annak, hogy tiszta élelmiszert állítsunk elő és fogyasszunk.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x