hirdetés
tortacimlap.png

Otthagyta a munkahelyét az álomtortákért - "Most érzem igazán, hogy a helyemen vagyok"

Ki ne szeretné a szép tortákat? Na de annyira, hogy miattuk az életét forgassa fel? Zsuzsa valami ilyesmit tett.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2018. december 10.


hirdetés

Kedves kis cukrászdában fogad minket Szabó Zsuzsa Soroksár főterének egyik sarkán. Még nincs két éve, hogy megnyílt az üzlet, de már egész jól berendezkedtek, kialakult egy fix vendégkör, sőt, a cukrászdának híre ment más kerületekbe is: előfordul, hogy valaki csak miattuk tervezi be a hétvégi programjába a soroksári kitérőt.

Zsuzsa eredeti végzettsége nem cukrász, egész más területen dolgozott: munkavédelmi eszközök forgalmazásával foglalkozott, egész más világ volt, mint amiben most mozog. Húga ezért is küldött ajánlást róla szerkesztőségünknek, úgy gondolta, Zsuzsa sztorija, karrierváltása jól illene az Újratervezés sorozatunkba.

Újratervezés

Ebben a sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik mertek valami újba kezdeni, karriert váltani, befektetni a jövőjükbe. Korábban már készült beszélgetés Andrással, aki riporterből lett pék és egy rétesező tulajdonosa, Dáviddal és Petrával, akik a marketinges és a konduktori szakmát hagyták ott azért, hogy saját fitnesztermet nyithassanak, és Gabival, aki egy sikeres ügynökséget vezetett, de ma már inkább a kovászos kenyér készítésének fortélyait osztja meg másokkal. Legutóbb pedig Zolit mutattuk be, aki a gyöngyök világának köszönheti feleségét és új szakmáját is.

Nem is a tortákkal kezdődött minden

„Még javában napi 8 órában dolgoztam a korábbi munkahelyemen, amikor baráti unszolásra beiratkoztam egy szakácsiskolába. Na nem azért, mert nem ment volna a főzés, épp ellenkezőleg, a család és a barátok nagyon is jónak találták a főztömet, és szerették volna ha profin elsajátítom a konyhaművészetet” – meséli Zsuzsa arról, hogyan kezdett más irányba kacsintgatni, először csak hobbiból. – „Az egyik gyakorlati helyemen láttam meg egy magazint, ami tortadekorálásról szólt, akkor még talán az első ilyen újság lehetett az országban. Belelapoztam és teljesen a hatása alá kerültem. Azonnal beszereztem és

"
órák hosszat nézegettem, elvarázsoltak a színek és formák.

Innen egyenes út vezetett a cukrásziskolába, hogy a tortakészítés rejtelmeit is megismerhesse. Közben egyre-másra készültek a torták otthon, gyakorlásként. „Minden a tortáról szólt, tortával keltem és tortával feküdtem. A családomnak feltűnt, hogy mennyire bele tudok feledkezni az alkotásba egy-egy torta elkészítésekor, meg is állapították, hogy itt most valami elkezdődött. És tényleg, a torták megváltoztatták az életemet.”

Nézd meg a Zsuzsáról készült kisfilmet, amiben beleshetünk a kulisszák mögé is:

A hely szelleme

Zsuzsa eredetileg a tortadekoros kellékeinek keresett egy üzlethelyiséget, mert otthon már egyre nehezebb volt kerülgetni őket. Talált is egyet Soroksáron, ráadásul egy olyat, ahol korábban cukrászda üzemelt. Addig emlegették neki, hogy nahát milyen nagyszerű lenne, ha újból cukrászda nyílna itt, hogy végül nagy lépésre szánta el magát: felmondott a munkahelyén, hogy elindítsa saját cukrászdáját.

„Hirtelen jött ötlet volt a váltás, de azért mégis átgondolt döntés volt. Amikor elindítottam a saját vállalkozásomat, akkor nagyon fontos volt, hogy

"
meglegyen az a pénzügyi háttér, biztonság és tapasztalat,

ami későbbi problémákon átsegíti az embert. Ilyenkor jó tudni, hogy kire számíthatunk."

Hogyan valósíthatod meg vállalkozási ötletedet? Megkérdeztük a szakértőt!

„A saját jövőnkbe fektetni igazán megéri, hiszen az erre fordított idő és energia kézzel foghatóan megtérül. Sokan a képzéseket, tanfolyamokat követően találják meg álmaik állását, vagy valósítják meg régóta tervezett vállalkozásukat. A karrierváltással kapcsolatos anyagi háttér megteremtése azonban akár hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget egy személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül, akár az otthonunkból egyszerűen online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

*THM mértéke: 7,2% - 19,9%

*Érvényes a 2018. november 5-től visszavonásig, de legkésőbb 2018. december 16-ig meghirdetett akcióra, online kedvezménnyel.

„Ami biztos, hogy teljesen más a korábbi munkahelyemhez képest, hogy itt sokkal jobban érzem minden döntésem súlyát, egész más a felelősségem. És igen, üzletvezetőként én is beállok a pultba, ha úgy hozza a helyzet, vagy épp anyagokat szerzek be.”

A kedvenc elfoglaltsága azonban a tortadekorálás, ami nem más, mint illúziókeltés, ahogy ő mondja. „Ha tortával dolgozom, megnyugtatóan hat rám, átszellemülök. A végeredményt látni pedig különösen felemelő érzés. Még inkább az, amikor átadjuk a kész tortát a megrendelőnek, és látni az arcán a rácsodálkozást, az örömöt. Volt olyan is, aki áthúzott szinte a pulton, hogy megpuszilhasson, annyira boldog volt, hogy sikerült megvalósítani az elképzelését” – mondja Zsuzsa.

A soroksáriaknak igyekeznek kedvében járni

Zsuzsa fontosnak tartotta azt is, hogy a cukrászda kínálatába, programjaiba is becsempésszen valamit, ami kimondottan a soroksáriaknak szól. Így lett a süteménykínálat egyik állandó szereplője a preckedli, ami egy autentikus sváb sütemény, és a vevők örömmel fedezték fel a pultban, mint a nagymama egykori házisüteményét. De az is előfordult már, hogy egy környékbeli állatmenhelynek szerveztek jótékonysági gyűjtést, vagy kisiskolásoknak idegen nyelvi fogalkozást.

Ami a jövőt illeti, a tervek csak egyre nagyobbra nőnek. Ahogy Zsuzsa mondja, amit eredetileg eltervezett, azt már sikerült elérni, ezért most még nagyobban szeretne gondolkodni. "Mindenképpen egy ismert cukrászda szeretnénk lenni, olyan, amelyik a szakmában is elismert. Az a vágyam, hogy ha valaki például esküvőre készül, akkor mi is ott legyünk a listáján azok között a cukrászdák között, ahonnan kiválasztja a nagy napra szánt tortáját."

A tortadíszítés egy borzasztó kreatív munka, de akár órákon át is eltarthat. "Csak az élvezi igazán, akinek ez tényleg örömet jelent. De engem annyira leköt és felszabadít egyszerre, hogy

"
most érzem igazán, hogy megérkeztem, a helyemen vagyok.
KÖVESS MINKET:

hirdetés
leckek.jpg

Magyar állampolgár lett az életét dokumentumfilmben is megmutató szomáliai menekült

Csütörtökön letette állampolgári esküjét Kafiya Mahdi, a 15 évesen Magyarországra menekült lány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.-adta hírül a HVG.

A Szomáliából 15 évesen elmenekült Kafiya Mahdi megpróbáltatásairól, Könnyű Leckék címmel mutattak be dokumentumfilmet tavaly októberben.

A Zurbó Dorottya által készített filmben végigkövethetjük egy rokonok és társak nélkül Magyarországon maradó fiatal lány történetét, aki megküzd a gyerekotthoni léttel, a magyar közoktatással és a Szomáliában maradt édesanyja fájó hiányával.

A ma modellként dolgozó lány a fóti önkormányzati hivatalban tette le esküjét, abban a városban, ahová először érkezett.

Íme a lányról készült film:


KÖVESS MINKET:hirdetés
szoboszlai-1000x679.jpg

Élete első BL-meccsén gólt lőtt a 18 éves magyar focista, Szoboszlai Dominik

A magyar válogatott labdarúgó kezdőként állt be, és az első félidő végén be is talált az igencsak gólgazdag mérkőzésen.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. szeptember 18.25 év után tért vissza a Bajnokok Ligájába a Red Bull Salzburg. Az osztrák csapat kezdőjében ott volt a Genk ellen a magyar foci egyik legnagyobb tehetsége, a mindössze 18 éves Szoboszlai Dominik is.

A múlt héten a magyar válogatottban élete első gólját szerző játékos most is betalált: az első félidő hosszabbításában belsőzött a belga kapuba. Ezzel Szoboszlai Dominik megszerezte pályafutása első Bajnokok Ligája-gólját.

A meccset végül óriási fölénnyel a Salzburg nyerte: 5:1-es félidő után végül 6:2-re győzték le a Genket. A meccsen a norvég Haaland három gólt szerzett.

Magyar játékos legutóbb 2016. novemberében szerzett gólt a legrangosabb európai labdarúgó kupában: akkor Nemanja Nikolics a Legia Warszawa játékosaként volt eredményes a Borussia Dortmund ellen.

Ilyen volt Szoboszlai Dominik gólja a 48. percben:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fodor-szabolcs-berlin.jpg

26 éves magyar férfi lett Berlin legjobb ápoló gyakornoka

Mindig pozitív, mosolyog, élmény együtt dolgozni vele és a betegek is szeretik – Fodor Szabolcsot ezekkel a szavakkal jelölte az egyik kolléganője a versenyre.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2019. szeptember 15.Újabb magyar siker siker született. Németországban egy versenyen egy 26 éves magyar fiú lett a legjobb.

Mint arról a 24.hu beszámolt,Fodor Szabolcs három éve ment ki Berlinbe, hogy elvégezzen egy ápolói képzést.

Mindig pozitív, mosolyog, élmény együtt dolgozni vele és a betegek is szeretik

– ezekkel a szavakkal jelölte az egyik kolléganője a versenyre. A megmérettetésen Berlin legjobb ápoló gyakornokát keresték.

Fodor Szabolcs megnyerte a díjat, de szeptember végéig még szavazni lehet rá, hogy esélye legyen a legjobb németországi ápoló címre is.

"Nem csak a munkamorál és a személyiség volt fontos a díjnál, a jelölt története is sokat nyomott a latba" - írja a 24.hu.

"Szabolcs 2016-ban egy egészségügyi képzést kezdett el: három év alatt elvégzett egy ápolói iskolát, és ma már időseket gondoz Berlinben. A képzés a napokban ért véget, letette az utolsó vizsgát is, így már szakápolóként dolgozhat teljes állásban a német fővárosban.

A már Németországban dolgozó nővére győzte meg, hogy próbálja meg az ápolást, noha Szabolcs kezdetben szkeptikus volt: nem beszélte jól a nyelvet, és nem is volt biztos abban, hogy neki való az ápolói munka. Mégis belevágott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kiss-peter-parasport-kajakkenu-2.jpg

16 éves magyar parasportoló lett a világ legjobbja

Kiss Péter lett a hónap sportolója a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnál.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 12.A parakajakos Kiss Péter lett a hónap sportolója a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnál.

A mindössze 16 esztendős magyar a szervezet szerdai közleménye szerint a szavazatok 49 százalékát bezsebelve nyerte meg a voksolást.

Kiss Péter augusztusban a szegedi világbajnokságon a magyar csapat első aranyérmét szerezte, az integrált paraverseny KL1-es kategóriájában diadalmaskodott, ezzel kvótát szerzett a jövő évi tokiói paralimpiára.

"Csodálatos érzés! Nem gondoltam volna, hogy nyerek, mert mostanában az edzések sem mentek olyan jól, és az erős hátszél sem kedvez nekem, még a rajt előtt is izgultam. A rajtom aztán közepesen sikerült, megvolt a sebességem, de nagyon kellett a közönség, amely az utolsó ötven méteren segített. A szurkolásuk nélkül nem nyertem volna"

- mondta az augusztusi szegedi versenyen a magyar vb-győztes.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x