hirdetés
1-4.jpg

Most akkor ez az Elrabolva 4? – Tyler Rake: A kimenekítés

Tisztességes akciófilm Chris Hemsworth-tel a főszerepben, aki mindent megtesz, hogy megmentsen egy tízéves kisfiút. Kritika.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. május 06.


hirdetés

Körülbelül az lehetett a Netflix producereinek a fejében: na, csináljunk egy akciófilmet, ami olyan, mint az Elrabolva, mer' az jó sikeres volt. Mondjuk raboljanak most el egy kisfiút és őt kell megmenteni. És az alapötlet meg is született a Tyler Rake: A kimenekítés című akciófilmhez. A Netflix egyébként igyekszik olyan filmekkel ellátni minket, amikért régen még moziba mentünk, így teremtve meg a házimozi varázsát. Két dolog is kényszeríti őket erre: egyrészt az, hogy a jövőben nem lesz saját tartalmuk, ha nem gyártanak maguktól, mert minden nagy stúdió saját streaming oldalt fog indítani - a Disney már meg is tette -, ezért nem fogják tudni megvásárolni a filmjeiket. A másik, hogy a saját gyártású filmekkel magukhoz tudjanak édesgetni újabb előfizetőket. Így jöhetett az ötlet, hogy készítsenek egy Elrabolva-szerű akciófilmet, aminek ék-egyszerűségű a sztorija, mégis egy komoly akciófilm hatását tudja kelteni. A siker nem is váratott magára, hiszen máig több mint 90 millióan nézték meg a platformon, és már a második rész forgatókönyvén dolgoznak.

Az Elrabolvát is az egyszerűsége miatt szerették meg a nézők. Sokan hüledezve néztünk, hogy egy ennyire egyszerű akciófilm ilyen hatásos és sikeres tud lenni. Persze aztán a szuperhősök nagyjából kiebrudalták az akcióhősök legtöbbjét a moziból, de  ismét jött egy film, ami a műfajt újraélesztette: ez pedig a John Wick volt, ami a harmadik részével már majdnem 400 millió dollárt tudott csak a moziban összekaparni.

Tegyük hozzá: mindkét franchise egy-egy szuggesztív kisugárzású sztáron alapult, Liam Neesonra vagy Keanu Reevesre bármikor rábíznám magam a bajban.

A sztori valóban egyszerű: felbérelnek egy zsoldost, hogy Banglades fővárosából, Dekkából menekítse ki egy indiai drogbáró fiát, akit a helyi drogbáró rabolt el bosszúból, hogy idegesítse és megalázza az indiai konkurenciáját, akivel utálják egymást. Chris Hemsworth játssza Tyler Rake-et, a magányos zsoldost, aki amúgy önmaga elől menekül a küldetésekbe és elvállal mindenféle extra veszélyes akciót. Így kerül Dakkába is, ahol a saját élete is non stop veszélyben van, hiszen a drogbáró kezében van a helyi rendőrség, akik így Tyler és a fiú nyomában vannak.

A film nem lesz az új John Wick, viszont egy tisztességes akciófilm. Aki szereti a műfajt, annak egyértelmű kikapcsolódást jelenthet a két óra, de aki nem annyira van oda ezekért a filmekért, az inkább hagyja ki, hiszen két órán keresztül szinte csak verekedés, menekülés és lövöldözés váltogatják egymást. Ezen jelenetek koreográfiája többször egész egyedien van kidolgozva, ez a film egyik erőssége. A verekedős jelenetek nem klisészerűen összetákoltak, hanem mindig próbálnak különlegesek és hitelesek lenni, ami annak köszönhető, hogy a film rendezője, Sam Hargrave eredetileg egy agyonfoglalkoztatott kaszkadőr- és akciójelenet-rendező, vagyis verekedések és akciók tömegét rendezte a Bosszúállóktól elkezdve a Thor-filmekig. Itt a rendezés hetven százaléka tulajdonképpen ugyanez a feladat volt.

hirdetés

Hemsworth jó választás volt a szerepre, bár mostanában nagy divat hetvenéveseket ugráltatni a kamera előtt, de így most végre hiteles az életkor is. A színésszel jól lehet azonosulni, helytáll azokban a jelenetekben is, ahol szívből kell játszania, és pont emiatt haladunk vele az akciójelenetekben is. Nagyban segíti ezt a drukkolást az is, hogy egy 10 éves fiút kell életben tartania, és azt a fájdalmat senki sem szeretné átélni, hogy egy gyerek maghal a vásznon - tehát az óvóösztöneinknél fogva tartja fenn a figyelmünket két órán át a film. Hemsworth igazából ilyen szerepekre született - persze ne fokozzuk le, még egy ideig benne van a hamleti korban - , nagyon jól áll neki, hogy klasszikus akciósztárként kell keménykednie, szuperhős-jelmez nélkül. Valószínűleg sosem fog Keanu Reeves nyomdokaiba lépni, mert az a bizonyos plusz már nincs meg benne, de nem lapos a jelenléte. Amit vállalt a film, azt jól teljesítette, de annál többet nem sikerült kihozni belőle. Egy estét megér, érdemes inkább eredeti hanggal és felirattal nézni, az eredeti helyszín atmoszférája úgy jobban átjön.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eszenyi.jpg

Álarcos énekes: Lelepleződött a Tigris, Eszenyi Enikő volt a maszk mögött

A nyomozóknak leesett az álla, mikor meglátták, kit rejt az álarc. Eszenyi elárulta azt is, hogy nagyon nehéz volt a jelmeze, alig bírt menni benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Újabb versenyző búcsúzott az Álarcos énekes produkciójából. A nyomozók közül többen is Ónodi Eszterre tippeltek, de volt egy szavazat Trokán Nórára is.

Ám a maszk mögül végül Eszenyi Enikő bukkant elő.

Nagyon tévúton voltak - vallották be a nyomozók is, akik még előzőleg azon is vitáztak, hogy férfi vagy nő bújik meg az álarc mögött. Sebestyén Balázs többször is elmondta, hogy nem hiszi el, hogy Eszenyi volt a Tigris.

VIDEÓ: A leleplezés

Ilyen rejtélyes nyomokat adott magáról a Tigris:

hirdetés

És a produkciója:

A szombati adásban Nagy Ervin vette át Gáspár Laci helyét, amíg az énekes felépül a koronavírus-fertőzéséből.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
1024px-Tom_Hardy_42774738485-1000x667.jpg

Egyre biztosabb, hogy Tom Hardy lesz az új James Bond

Még júniusban szerepelhetett sikeresen a meghallgatásokon.
Fotó: Gage Skidmore/Wikipedia - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Bár hivatalosan még nem jelentették be, egy brit lap már tényként kezeli, hogy Tom Hardy veheti át a szmokingot és a fegyvert a James Bond szerepéből idén visszavonuló Daniel Craigtől.

A The Vulcan Reporter tudni véli, hogy

a színésznek még júniusban ajánlották fel a szerepet, miután meggyőző teljesítményt nyújtott a meghallgatásokon.

A forrás szerint idén novemberben tervezték bejelenteni a színészt - akkor, amikor a Nincs idő meghalni című 25. Bond-filmet bemutatják, ám a járványhelyzet miatt a bejelentés átcsúszhat 2021-re. A Daily Mail szerint az is ezt jelezheti előre, hogy a fogadóirodáknál jelentősen lecsökkent a szorzó Hardy nevénél, ami több mint sokatmondó.

Hardy korábban nem rejtette véka alá, hogy szívesen eljátszaná Bondot, ám rendkívül szűkszavúan nyilatkozott róla, nehogy ártson ezzel az esélyeinek.

hirdetés

Ezzel ő lenne a 7. James Bond, azt a Daniel Craiget váltaná, aki már évek óta pedzegeti visszavonulását. 2005 óta 5 Bond-filmben játszotta el a címszerepet, és bár már 2016-ban azt mondta, hogy elege van a titkosügynökből, még visszacsábították, így láthatjuk még egyszer a Nincs idő meghalni című filmben épületeken ugrálni és szép nőket megmenteni. Ha Hardyé lesz a megtiszteltetés, olyan színészek sorába kerül be, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan.

Amennyiben a vírushelyzet engedi, november 19-én mutatják be a Nincs idő meghalnit.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-7-scaled.jpg

Bűnözővel járt, betegesen lefogyott egy szerephez és van humora - Anne Hathaway-portré

A volt pasija még Bill Clintont is átverte. Hathaway az egyik nagy túlélő Hollywoodban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Anne Hathawaynek a nevéről gyakran eszembe szokott jutni, hogy olyan, mint egy Jane Austen-film főszereplője: van benne valami arisztokratikus tartás, ugyanakkor sérülékenység. Összegyűjtöttünk pár érdekességet róla.

Hercegnői indulás

Hathaway már kisgyerek kora óta eltökélten a színészkarrierről álmodozott, sőt, tett is érte: meghallgatásról meghallgatásra járt. Csakhogy nem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte, így tinédzser éveiben csalódás csalódást követett. Azért szerencsére nem kellett sokáig várnia:

alig volt 18, amikor jött a Neveletlen hercegnő, melynek ő kapta a főszerepét, és egyből a világhírig emelte.

Csakhogy a szülők nem támogatták a színészi karriert, féltették az érzékeny kislányt, és még Gary Marshall rendezővel is leültek egy találkozó erejéig, mielőtt megengedték Anne-nek, hogy szerepeljen a filmben.

hirdetés

Volt egy bűnöző pasija

Lehet, hogy néhányan emlékeznek is rá: mielőtt Hathaway megismerkedett férjével és gyermekei apjával, volt egy kapcsolata, ami csúnya véget ért.

A férfit azért tartóztatták le, mert 50 millió dollárt csalt ki befektetőkből. Az ingatlanfejlesztő Raffaello Follieri és a színésznő 2004-ben kezdtek randizni, majd a férfit 2008-ban bíróság elé állították és elítélték. Átvert partnerei között volt az exelnök Bill Clinton is.

Hathaway azonnal megszakította vele a kapcsolatot a letartóztatása után, és Follieri hiába próbálta hívni a börtönből - négy évet kapott - , még a telefonszámát is megváltoztatta.

Életveszélyes diéta

Azt tudjuk, hogy Oscar-díjat hozott számára A nyomorultak című filmben nyújtott alakítása. Azt viszont már nem biztos, milyen komoly életvezetési szabályokat vezetett be azért, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint egy csontsovány, hajléktalan prostituált.

Mindehhez napi 500 (!) kalóriát fogyasztott el, és sokak szerint talán túl komolyan is vette a szerepet. A haját megtépázott rövidre vágta, a kulcscsontjai kilógtak. Még a rendező is figyelmeztette, hogy túl messzire megy a felkészüléssel.

Majdnem ő játszotta a Felkoppintva főszerepét

A 2007-es vígjáték - Seth Rogennel és Katherine Heigle-lel a főszerepben - igazi kasszasiker volt, viszont eredetileg Anne Hathaway volt az, akit a női főszerepre választottak. Anne a forgatás előtt lépett ki a produkcióból kreatív nézetkülönbségek miatt. Konkrétan az volt a konfliktusforrás - ahogy Judd Apatow, a direktor mesélte - ,

Anne nem értett egyet azzal, hogy egy valódi szülés képei is belekerüljenek a filmbe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-6.jpg

Ez a nővér nagyon csúnya dolgokat művel – Ratched a Netflixen

Ryan Murphy sorozata a Száll a kakukk fészkére gonosz nővérének előtörténetét meséli el. Kritika.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Fel a kezekkel, ki nem látta még a Száll a kakukk fészkére című nagyszerű regényadaptációt, Jack Nicholson egyik legvagányabb alakítását, és Milos Forman egyik legnagyszerűbb, 1975-ös filmjét? Ha nem, kötelező, főleg azoknak, akik a szabadság, a normalitás viszonylagossága és az emberiesség kérdéseivel szívesen foglalkoznak, de nem szeretik, ha mindezt túl komolyan nyomják le a torkukon. Mert a Száll a kakukk fészkére mestermű.

A Ratched című új Netflix-sorozatról sajnos nem mondható el ugyanez, ugyanakkor számos olyan erénnyel dicsekedhet, ami kevés jelenlegi sorozatról mondható el. Eredettörténetről beszélünk: az a Ratched nővér áll a sztori középpontjában, aki a Forman-filmben élvezettel, pszichopátiára utaló személyiségbeli jelekkel tett gonoszságokat az elmegyógyintézet betegeivel - köztük Jack Nicholsonnal, aki inkább volt normális - bár mi is az a normális? - mint nem.

Ratched ikonikus filmes figura, őt és elképzelt előzménysztoriját hívta most életre Ryan Murphy kreátor (American Crime Story, Hollywood) és a főszereplő, Sarah Paulson, akiről eddig is tudtuk, hogy nagyszerű színésznő, de itt konkrétan zseniális, amit művel, különösen ahhoz képest, hogy a sorozatban azért vannak aránytalanságok és túlzások.

Az egyik fix pontja maga Paulson, árnyalt, gyönyörű és zavarba ejtően komplex alakításával. Ezzel sokan szerintem nem is feltétlenül tudnak majd mit kezdeni, és a motivációhiányra meg a következetlen forgatókönyvre lehet fogni a váltakozó reakcióit, miközben egyszerűen csak arról van szó, hogy Paulson eljátssza, miként lehet egy embernek ilyen, meg olyan, meg amolyan oldala, meg ilyen, olyan és amolyan tettei - mint mindannyiunknak. Csak épp ő elcse#szettebb háttérből jön, mint az átlagember.

A Ratched főhőse tehát a második világháborús traumákat, gyermekkori és felnőtt traumákat átélt figura - nem vagyok diagnoszta, de ha traumaismétlés esete áll fenn nála, érdemes ebből a szempontból is végignézni a sorozatot. Én az első részt kétszer néztem meg, és több helyzetet és reakciót jobban értettem meg, mint elsőre. A Ratched ugyanis rohan, akárcsak az emberi elme, és nem érdemes elkalandozni, mert a következő pillanatban nem fogjuk érteni, mi miért történt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!