hirdetés
22.png

Mosolyfestők: szabadidejükben osztálytermeket festenek ki

Amióta nyuszi és őzike van az iskola falán, a kislányom már nem sír reggelente - mondta nekik egy hálás apuka.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. január 25.


hirdetés

Néha egészen apró dolgok is elegendőek ahhoz, hogy szebbé tegyék a mindennapokat. A gyerekekre különösen igaz ez: nem is gondolnánk, egy barátságos, vidám hangulatú környezet mekkorát dobhat azon, hogy érzik magukat és mennyire szeretnek óvodába, vagy iskolába járni.

A Mosolyfestők Alapítvány mottója szerint mindez nagyban hozzájárul a gyerekek lelki fejlődéséhez, és egyáltalán nem luxus - még akkor se, ha anyagilag nem fér bele valakinek. Az alapötlet Nógrádi-Molnár Kingától származik, aki középiskolai rajztanárként kitalálta: a szokványos tanórák keretein túllépve kiviszi a diákokat terepre, hátha így jobban át tudja adni a tudást, amit szeretett volna.

És hogy a szociális érzékenységüket is fejlessze, úgy döntött, elsőként egy átmeneti otthonba mennek falat festeni.

Így indult a dolog 2011-ben, akkor még intézményi háttér nélkül.

hirdetés
mosolyf1
"
Elmentem a kilencedikes gyerekem első szülőijére, megláttam az osztálytermet és dobtam egy hátast. Amúgy is lelkes típusú anyuka vagyok, elhatároztam, hogy ez nem maradhat így

- meséli Balog Fruzsina, a Mosolyfestők másik vezéregyénisége. Facebookon talált rá a kezdeményezésre, és miután személyesen is megismerkedtek Kingával, elhatározták, hogy alapítványként folytatják.

"Úgy éreztem, ebben az egészben sokkal több van annál, minthogy középiskolai rajzórák keretei között maradjon. Persze azt sem akarom lebecsülni, de maga a koncepció annyira jó, hogy minél több helyre el kell juttatni" - teszi hozzá. Hamar leosztották egymás között a feladatokat: Fruzsina a marketing-kommunikációs vonalra fókuszál, Kinga pedig a művészeti vezető, de persze elég sokszor összefolynak a területek.

Olyan intézmények jelentkezését várják, ahol az anyagi körülmények nem teszik lehetővé, hogy maguk finanszírozzák a festést.

Azt mindig a gyerekekkel és a pedagógusokkal közösen találják ki, mi kerüljön a falakra.

Persze leginkább életkorfüggő, hol mire van igény: a kisebbeknél gyakoriak a színes minták, állatok, szivárvány, idősebb korban viszont akár zenészekre, vagy színészekre is akad példa. A 17 ezer Facebook-követővel rendelkező Balatoni József, vagyis Jocó bácsi kilencedikes osztályában például Michael Jacksont, Adam Sandlert, Kurt Cobaint kérték a diákok.

Ez alkalommal nem más, mint Jocó bácsi kért fel minket, hogy a szülői összefogással kifestett tantermük hátsó falát tegy...Posted by Mosolyfestők on Windsday, Novembarrr 9, 2016

Mivel mindannyian szabadidejükben, munka mellett foglalkoznak ezzel, leginkább hétvégente jut idejük rá. Akkor viszont rákapcsolnak:

előfordult, hogy két vidéki helyszínt is besűrítettek egy szombat-vasárnapba, az első iskola tornatermében töltve az éjszakát.

A legjobb érzés, amikor láthatják a gyerekek reakcióját arra, amit megalkottak.

"

Újpesten a rózsaligeti bölcsőde 100 négyzetméteres külső falát festettük ki, a négy évszak motívumaival. Utána egy apuka írt, hogy amióta firkák helyett fagyis bácsi, nyuszi, őzike van a falon, a kislánya nem sír reggelente búcsúzkodáskor

- meséli Fruzsina.

Amikor alapítvánnyá alakultak, megkerestek egy céget, aki azóta is támogatja őket festékkel és ecsettel. A honlapjukat szintén önkéntesen tartja karban egy jóakarójuk, ahogy az utazásban is van, aki segít nekik. A csapatnak van egy erős magja nagyjából 10-12 emberrel, akik már bizonyították, hogy gyorsan és pontosan dolgoznak.mosolyf4mosolyf3

Tavaly egy mesekönyvet is kiadtak,

benne kortárs költők és írók (Jónás Tamás, Halász Margit, Zilahy Tamás, Király Gábor, Lackfi János) külön erre az alkalomra írt meséivel. A kötetet saját önkénteseik illusztrálták, majd 300 példányban kinyomtatták, és óvodáknak ajándékozták. Budapestre és vidékre egyaránt jutott belőle, a visszajelzések szerint pedig mindenhol imádták a gyerekek.

Nagy vágyuk egy kamaszoknak szóló nyári tábor megszervezése, ami a díszlettervezés különféle területeiről, illetve kicsit drámáról is szólna. A kettő persze összefonódna: a bemutatásra kerülő színdarab hátterét, díszleteit is a résztvevők alkotnák meg az 5 nap alatt.mosolyf5

A Mosolyfestőket most akár egy szelfivel is támogathatod, a Lay's ugyanis őket kérte fel partnernek legújabb jótékonysági mosolykampányához. Ennek lényege, hogy mindenkit arra biztatnak, posztoljon képet magáról a #laysmosoly hashtaggel, amelyen egy chipses zacskó is látszik.

Ha március közepéig összegyűlik 20 ezer ilyen fotó, az alapítvány 5 millió forintos adományban részesül. Bővebben erről IDE KATTINTVA olvashatsz.

Ha ismerőseidnek is ajánlanád a cikket, kattints a megosztásra!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bejruti-robbanas-nover-babak-northfoto.jpg

Szívmelengető fotón a bejrúti nővér, kezében a három újszülött babával, akiket megmentett a robbanáskor

Az ápolónő a három kicsit magához szorítva menekült el a szülészetről, amikor a robbanás történt.
Fotó: Northfoto - Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, óriási robbanás rázta meg kedden Bejrútot. Egy raktár gyulladt ki a libanoni főváros kikötőjében, ahol nagy mennyiségben tároltak ammónium-nitrátot. A robbanásnak legalább 135 halálos áldozata van, a sérültek száma több mint ötezer.

A beszámolók szerint a detonáció olyan nagy erejű volt, hogy még 10 km-ről is lehetett érezni a hatását. A kikötő több kilométeres körzetében az épületek ablakai kitörtek, leszakadtak a mennyezetek és a berendezésben is hatalmas károk keletkeztek.

Sok kórház, köztük az Al Roum kórház is megrongálódott a robbanás következtében. Bilal Jawich fotóst "szakmai megérzés" vezérelte, hogy odamenjen, és nem csalódott az intuíciójában, ugyanis egy nagyon emlékezetes pillanatnak lehetett szemtanúja.

Látta, ahogy egy nővér három újszülöttet tart a karjában meglepő nyugodtsággal, ami igencsak furcsa volt a körülötte látható káoszban a fotós szerint. A földön ugyanis rengeteg halott és sérült ember hevert.

hirdetés

"Mindezek ellenére a nővér olyan volt, mintha egy rejtett erővel kontrollálná magát, hogy megmentse azokat a gyerekeket"

- mesélte Jawich a CNN Arabicnek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mentoauto-omsz.jpg

A családtagok vezették le a szülést egy zuglói kismamánál, már megszületett a baba, mire kiértek a mentők

A családnak sikerült gond nélkül világra segíteni az újszülött kislányt a mentésirányító telefonos segítségével, az Országos Mentőszolgálat oldalán gratuláltak is nekik ehhez.
Fotó: Országos Mentőszolgálat/Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Újabb rendhagyó szülésről számoltak be az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán. Mint írták, kedd este egy mindenórás zuglói kismamánál otthon indult meg a szülés, ezért mentőt hívtak hozzá.

Mivel azonban a baba már nagyon ki akart bújni, a mentők kiérkezéséig a mentésirányító telefonon instruálta a családot a teendőkre, akik így gond nélkül világra is segítették az újszülött kislányt, mire a mentők odaértek.

A mentők az édesanya és a kislány helyszíni ellátása után mindkettőjüket stabil állapotban szállíthatták kórházba. A baba a Jázmin nevet kapta szüleitől.

"Jázminnak boldog, egészséges életet kívánunk, a családnak, az édesanyának és bajtársainknak gratulálunk"

- írták a mentőszolgálat bejegyzésében.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
feleseg-ujraelesztette-a-ferjet-northfoto.jpg

Fél órán keresztül élesztette újra férjét az ír nő, ezzel megmentette az életét

A kétgyermekes családapa szíve 50 percig állt, mielőtt sikerült visszahozni az életbe. Ha a felesége nem kezdi el a szívmasszázst, meghalt volna.
Fotó: Northfoto - Sanita Lazdauska/SWNS.COM - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Borzasztó pillanatokat élt át egy ír nő, akinek újra kellett élesztenie a férjét, miután az váratlanul szívrohamot kapott - számolt be róla a Metro.

A család sosem felejti el azt a napot, amikor kis híján tragédia történt. Juris Lazduaskis még tavaly márciusban lett rosszul egyik reggel. Felesége, Sanita először azt hitte, hogy a férje csak alszik és horkol, mert fura hangokat adott ki. De aztán gyanús lett neki a nem normális horkolás, ezért közelebb ment a férfihoz és megpróbálta felébreszteni őt. Hiába rázogatta a testét, a horkolás folytatódott.

Majd amikor Juris egyszer kinyitotta a szemét egy percre, aztán ismét visszaesett az előző állapotába, sőt el is kékült és már nem lélegzett, a felesége tudta, hogy baj van.

Rögtön hívta a segélyhívót, de a telefonban azt mondták neki, hogy el kell kezdenie az újraélesztést, különben a férje meghalhat. Telefonon instruálták, miközben fél órán keresztül szívmasszázst végzett a párján, amíg a mentők kiértek.

hirdetés

A szakemberek segítségével sikerült újraéleszteni a kétgyermekes családapát, akinek a szíve 50 percig állt, és ha a felesége nem kezdi meg a szívmasszázst, nem élte volna túl a szívrohamot.

"Nem nagyon volt időm arra, hogy hősként gondoljak magamra" - mondta Sanita.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apuka-segitsegevel-szuletett-meg-a-baba-illusztracio-pixabay.jpg

A hősiesen helytálló apuka segédkezett gyermeke születésénél, amíg a mentők oda nem értek

A 39 hetes kismamánál otthon indult be a szülés. A hős apuka tartotta a frontot, amíg a szakemberek kiértek hozzájuk.
A címkép illusztráció: Pixabay/ThorstenF - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Néhány napja írtunk arról, hogy a családtagok vezették le a szülést egy zuglói kismamánál, mire a mentők kiértek, már megszületett a baba.

Most is az egyik családtag segítette a mentősök munkáját, ugyanis otthon indult be a szülés egy 39. hétben lévő kismamánál.

"A Nyírábrányi Mentőállomás esetkocsiját riasztották ma hajnalban ahhoz a 39. hetes kismamához, akinél otthonában indult be a szülés. A mentésirányító instrukcióit addig a hősiesen helytálló apuka követte, az ő segítségével vált láthatóvá az újszülött hajas fejbőre"

- számolt be az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

hirdetés

A mentők hamar kiértek a helyszínre, a szakemberek átvették a szülés vezetését és végül egészséges kisfiút segíthettek világra.

Időközben ráadásul speciális koraszülött mentőegység is csatlakozott az ellátáshoz. Végül az anyukát és a kis Gáborkát is stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők, a hős apuka kíséretében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!