hirdetés
monoricenter-cim.jpg

Budapest ismeretlen kínai negyede: bejártuk a kőbányai Monori Center titkos világát

Láng Dávid - szmo.hu
2019. október 12.


hirdetés

A Monori Center kezdetben csak a kínai kolóniára épített, de miután a '90-es évek közepétől csökkenésnek indult a számuk (mivel sokan visszaköltöztek Kínába), egyre inkább elkezdtek nyitni a magyarok felé is. Ennek legfőbb színtere a vendéglátás: az idelátogató fővárosiak jó része az éttermek miatt érkezik, amelyekből több mint egy tucat van a negyedben.

Bár a pincérek magyarul nemigen beszélnek, az étlapokon pedig még angol nyelvű feliratozás se mindig van, ennek ellenére érdemes kipróbálni, mert garantáltan olyan autentikus élményt kapunk, amitől egy életre elfelejtjük a belvárosi kínai büfék színvonalát.

hirdetés

Mi a Jiaozi nevű húsos táskát, a Baozi nevű zöldséges gőzgombócot és a kis batyukba csomagolt pekingi kacsát kóstoltuk, mindegyiket csak ajánlani tudjuk. A teljes választék pedig ennél jóval szélesebb.

Egy karaoke-szoba a sokból, mindegyik máshogy néz ki belül

A negyed legemblematikusabb étterme talán a Wanhao, ami egy háromemeletes régi magtár átalakításával jött létre. Igazi különlegessége a felső szinten található karaokebár, ahol privát szobákat lehet kibérelni akár kisebb, akár nagyobb társaságok részére. Így aztán a lámpalázat is könnyebb leküzdeni, hiszen nem ismeretlenek előtt produkálja magát az ember.

Ráadásul az alkoholfogyasztás és a dohányzás is engedélyezett, szóval tényleg elég könnyű lelazulni. Az egyetlen negatívum, hogy magyar számok egyáltalán nincsenek a repertoárban, de a világslágerek közül azért jó néhány megtalálható.

Négy szupermarket is van a Monori Center területén, a legnagyobb ezek közül a Dunapanda, ahol nagyjából minden kapható az élelmiszertől és alkoholtól a háztartási cikkeken át a ruhaneműkig.

Bő két éve már magyar-kínai orvosi központja is van a negyednek. Itt hagyományos kínai módszerekkel, például akupunktúrával, füstterápiával, köpölyözéssel és gyógynövényes fürdőkkel gyógyítanak, a célcsoport pedig legalább annyira – sőt talán már jobban is – áll magyarokból, mint kínaiakból.

A túra végén megtudhattuk, hogy az itt élő kínaiak számára nem kevesebb, mint négy nyomtatott újság készül, gyerekeik közül sokan viszont már teljesen asszimilálódtak: magyar iskolába járnak, magyarok a barátaik, folyékonyan beszélik a nyelvünket is.

Őket frappánsan banángenerációnak nevezik, mivel "kívül sárgák, belül fehérek".

A Kőbányai selyemút séta aktuális időpontjait IDE KATTINTVA találod meg.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
obuda-gazgyari-lakotelep-mysecretbudapest-2019.jpg

Tündéri mézeskalácsházakból áll Óbuda eldugott mini negyede

Az gázgyári munkásoknak építették a telepet, ahol mintha megállt volna az idő.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. október 26.


hirdetés

Óbuda nem mindig kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne - valószínűleg azért, mert más, nagyobb területű kerületekhez hasonlóan széttagolt, és apró, finom részleteiről, érdekes építészeti emlékeiről a lakótelepek, a forgalmas utak és a Római part büféi gyakran elterelik a figyelmet.

Pedig elég sok felfedezni való akad még a kerületben.

Itt van például a volt Óbudai Gázgyár munkástelepe, ahol a séta felér egy időutazással.

hirdetés

A gyár dolgozóinak házait olyan gondosan és egységes koncepció mentén tervezték, mint Kispesten a Wekerle-telepet.

Az egykori gázgyárhoz két mini lakónegyedet építettek: egyet a munkásoknak, egyet a tisztviselőknek. A munkásokét Almási Balogh Lóránd tervezte, a gázgyárat és a tisztviselők telepét Reichl Kálmán.

Előbbit, a munkásnegyedet U-alakban rendezték el, középen egy park található, annak egyik végén áll az iskola és az óvoda. A földszintes és emeletes mézeskalács házak az U két szárán szimmetrikusan tükrözik egymást, és az U görbületében is látható egy-egy oszlopos, egymásnak megfelelő épület. A házakhoz kertek is tartoznak.

A telepet 1911 és 1914 között húzták fel, és sokan szecessziós negyedként tartják számon. Én inkább azt mondanám, hogy néhol a magyaros szecesszió egy-egy elemét felhasználó, hangulatában a kisvárosokat és a tradicionális erdélyi építészetet idéző kis negyed ez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-szuletesnap-kisfilm-1000x601.jpg

Boldog születésnapot Budapest! - Különleges kisfilm készült a fővárosról

A videóban az alkotók egy táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A kiegyezés korabeli döntésnek azóta is élvezhetjük jótékony hatásait, hiszen mára Budapest meghatározó gazdasági és turisztikai központ lett a régióban.

Ennek alkalmából készített filmet a fővárosról a különböző helyszíneket és az őket kereső filmeseket, fotósokat összekötő új magyar startup, a spotager.com.

A videóban az alkotók Bíró Emese balett-táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket, ezzel szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy nézzünk ezen az egy napon mi is egy kicsit más szemmel Budapestre.

hirdetés

Itt tudod megnézni a filmet:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!