hirdetés

A bolygó nem pusztul ki, de élhetetlen lesz – Nagy Balázs és a Momentán Társulat a klímaváltozásról improvizált

Jogos a pánik? Szakítani kell azzal, aki nem gyűjti szelektíven a hulladékot? Mit tegyünk, ha tinédzser gyerekünk nem akar húst enni és szaporodni? Erről mind szó volt az előadáson.
Gubán Mária - szmo.hu
2019. november 26.


hirdetés

Jogos a pánik? Szakítani kell azzal, aki nem gyűjti szelektíven a hulladékot? Már álmodban is pusztítod a bolygót? Mit tegyünk, ha tinédzser gyerekünk nem akar húst enni és szaporodni?

A Harry Potter óta tudjuk, hogyha kinevetjük a mumusunkat, az összemegy és eltűnik. Ezt tette november 23-án a Momentán Társulat a klímaszorongással.

De a klímakatasztrófa attól még nem szűnik meg, hogy nevetünk rajta. Erre kínáltak megoldást.

hirdetés

Meghívták Nagy Balázs, geográfus-klímakutatót, aki válaszaival nem a közösségi médiában megszokott klíma-közhelyeket támasztotta alá.

A társulat Radar előadássorozata mindig egy adott izgalmas, társadalmi, politikai témát dolgoz fel meghívott szakértő segítségével, aki tudásával formálja az előadók játékát.

Májusban például Geréb Ágnes, szülész-nőgyógyász és bába volt a vendégük, következő előadásuk a gyerekkori mesék fontosságát dolgozza majd fel Kádár Annamáriával, december 1-jén.

Az improvizáció önmagában is izgalmas műfaj, kiegészítve egy tudományos beszélgetéssel pedig végtelen lehetőségeket rejt magában. Az este mégsem egy frontális fejtágítás volt, a Momentán Társulat gondoskodott arról, hogy a néző az elejétől a végéig be legyen vonva a klímakérdésekről való együtt gondolkodásba.

Az előadást Bódy Gergő vezényelte, a kispadon Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila és Montvai Sára várták izgalmas kérdéseket és megosztó ihletmorzsákat, amik táncra perdítették a képzeletüket, és improvizációra ösztönzik őket.

Röpke két óra alatt láthattuk az állatok katasztrófa-konferenciáját, a Filozófiai Társaság éves gyűlését 1852-ben, egy klímaparával átitatott bevásárlást a Tesco-ban, és egy csodálatosan megható musical betétet apa és lánya között, akik a Duna fölé költöztek 30 méterrel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tesla-torhetetlen-uveg-elon-musk-1000x560.jpg

Elon Musk elmondta, szerinte miért is tört be a Cybertruck ablaka

Rossz volt a sorrend.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Nagyobb hírverést nem is kaphatott volna Elon Musk új Teslája annál, hogy a Cybertruck nevű új modellnek a bemutatóján kétszer is betörték a betörhetetlennek tartott üvegét. Musk akkor kissé kínos poénkodással próbálta elterelni a figyelmet a számára elképzelhetetlennek tartott bakiról, hisz

a tesztek alatt még egy mosdókagyló se tudta betörni az ablakot.

hirdetés

Azóta is igyekszik rá magyarázatot találni, és most talán rájött valamire: szerint nem volt jó a sorrend. Míg az autó ajtajának törhetetlenségét kalapáccsal tesztelték, az ütés annyira meggyengítette az ablakot, hogy az utána eldobott két acélgolyó könnyedén törte be az üveget.

"Először kellett volna a golyóval megdobni az ablakot, utána a kalapáccsal nekimenni az ajtónak. Legközelebb."

- írta Twitter-bejegyzésében.

A Tesla-vezér azóta már Twitter-üzenetben is bizonygatta, hogy a bemutató előestéjén még jól vizsgázott a törhetetlen üveg.

A feltöltött videón azt látszik, aminek valóban történnie kellett volna: Franz von Holzhausen megdobja az üveget egy acélgolyóval, amely lepattan róla.

Elon Musknak nem kell azonban túl sokat szomorkodnia a törött üveg miatt: máris 200 ezer darabot rendeltek a futurisztikus pickupból, bár a Forbes értesülései szerint 6 százalékot estek a Tesla-részvények, amellyel nagyjából 768 millió dollárt veszített.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fizika-kr.jpg

Hatalmas áttörést érhettek el magyar tudósok a fizika területén

A CNN szerint megtalálhatták az ötödik természeti erőt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (Atomki) komoly áttörést érhetett el azzal, hogy egy második kísérlettel is sikerült megfigyelniük egy esetleges ötödik kölcsönhatásra utaló részecskét.

A nemrég publikált eredmények szerint sikerült kimutatniuk az eddig csak elméleti szinten bizonyított X17-es részecske létezését.

A Krasznahorkay Attila által vezetett kutatócsoport először 2016-ban talált érdekes anomáliákat, melyeket a hagyományos négy természeti erővel nem lehet magyarázni, ám most egy új mérésben sikerült szintén erre utaló nyomokat találni.

A világmindenségben általunk érzékelhető anyagokat eddigi tudásunk szerint négy általános kölcsönhatás, vagy természeti erő irányítja,

hirdetés

ilyen alapvető kölcsönhatás például a gravitáció vagy az elektromágnesesség.

Ha pedig találnak egy ötödik ilyen természeti erőt, az hatalmas eredmény.

2016-ban arról számoltak be, hogy amikor a berillium atom szívében elhelyezkedő atommagot (8Be) gerjesztették, és annak vizsgálták az elektron-pozitron pár kibocsátását, akkor az erre vonatkozó elméleti leírástól határozott eltérést, anomáliát figyeltek meg.

Az anomália csak egy új részecske feltételezésével volt magyarázható. Az irodalomban ezt a részecskét X17-nek nevezték el. Az X17 létezését azonban a részecskefizika széles körben elfogadott „standard modellje” nem tudta értelmezni.

"Krasznahorkay Attila a CNN kérdésére elmondta, hogy az idei új publikációjukban a hélium atom magját (4He) gerjesztették, és hasonló kísérleteket végeztek, mint korábban a 8Be-al. Megfigyeltek egy másik anomáliát, amit ugyanazzal az X17 részecskével tudtak értelmezni. Természetesen nagyon boldogok voltak.

Most már két különböző, rendkívül jelentős eredményük van, amelyek alátámasztják az X17 részecske létezését. Így bizonyították, hogy a megfigyelt anomáliákat nem a spektrométerük műszaki problémái okozták" - írja az Index.

Jonathan Feng szerint ez akár Nobel-díjat is érhet.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Fertőző betegségek, füst, szmog - milyen élet vár egy 2019-ben született gyerekre?

Milyen Földet hagyunk a gyerekeinkre? A kérdést most tudományos alapon vizsgálták.
fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 24.


hirdetés

Lancet tett közzé egy jelentést a globális felmelegedés és a Föld lakosságának egészsége közötti összefüggésekről 35 kutatóintézet és nemzetközi szervezet együttműködésének eredményeként. Mindenekelőtt arra koncentráltak, hogy milyen körülmények között kell élnie egy napjainkban született gyermeknek. A tekintélyes orvosi szaklap immár harmadszor készített tanulmányt a klímaváltozás egészségügyi következményeiről, de első ízben foglalkozott kifejezetten a gyermekeket érintő veszélyekkel.

A jelentés két forgatókönyvet vázol fel aszerint, hogy mi történik, ha nem tartják be a párizsi egyezmény célkitűzéseit és a Föld átlaghőmérséklete 3 C fokkal nő, valamint aszerint, ha mégis sikerülne megvalósítani azt.

Íme a pesszimista vízió: a 2019-ben született gyermekek elméletileg 2090-ig fognak élni, mivel ma az átlag várható élettartam világviszonylatban 71 év. Azt nem tudjuk pontosan, hogy milyen lesz akkor a világ, de az biztos, hogy egészségügyi szempontból sok a kockázat.

hirdetés

Egy ma született gyerek nagyobb eséllyel lesz alultáplált, mert a további hőmérséklet-emelkedés kisebb termést ígér a mezőgazdasági technológiák fejlődése ellenére. Már pedig a táplálkozás a legfiatalabbaknak az egyik legfontosabb egészségügyi tényező.

A 2019-ben született gyerekek jobban ki lesznek téve a légszennyezettségnek, mivel fosszilis energiák általi káros kibocsátások hatását a hőmérséklet emelkedése tovább súlyosbítja. Ugyancsak számolniuk kell még több extrém klimatikus eseménnyel, még több, még tartósabb hőhullámmal.

A klímaváltozás és a légszennyezés már magzati állapotban is veszélyeztetik a gyerekeket, mindazokkal az anyagokkal, amelyek az anya szervezetébe bekerülnek.

A belélegzett PM 2.5-nek nevezett finom por, amely a fosszilis fűtőanyagok égéséből származik, károsíthatja a szívet és a tüdőt, és oka lehet a kis születési súlynak, valamint olyan krónikus légúti betegségeknek, mint az asztma.

A kisgyerekeknek gyorsabban ver a szívük, mint a felnőtteknek, és szaporábban is lélegeznek. Éppen ezért testméretükhöz képest sokkal több szennyezés éri őket, mint hasonló körülmények között a felnőtteket, miközben azok a gyerekek, akik friss levegőn nőnek fel, kimutathatóan több tüdőszövettel rendelkeznek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
42-Unnatural-Selection-Image.jpg

Genetikailag módosított babák, önmagukon kísérletező biohackerek a Netflix új sorozatában

Az Unnatural Selection megmutatja, hogy a jövő már itt van, minden szépségével és veszélyével. Csak épp nem figyelünk eléggé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Hol tart ma a génszerkesztés? És jó vagy rossz ez nekünk? Ezeket az alapkérdéseket teszi fel a Netflix több éven át forgatott, kontinenseken átívelő dokusorozata, méghozzá nemcsak elméleti síkon, hanem konkrét példákat bemutatva, és a szereplők történetét éveken át követve.

A kis Jackson Kennedy álma, hogy első emberként lépjen a Marsra. A kisfiú tudja, ehhez tökéletesen kellene látnia. Ő azonban alig lát, és a helyzet napról napra csak romlik.

Édesanyja már kiskorában észrevette, hogy nem figyeli az arcokat. Orvosról-orvosra jártak, mire kiderült, hogy Jackson mindkét RPE-65-ös génje hiányzik. Az egyiket az apjától, a másikat az anyjától kellett volna örökölnie. Azt mondták nekik, a betegség oda vezet, hogy a kisfiú idővel teljesen megvakul. Egy új géntechnológiai eljárás azonban lehetővé tette, hogy megműtsék. A dokumentumfilm végigköveti a család sorsát, ahogy a műtétre készülnek, ahogy a beavatkozás alatt odakint izgulnak, ahogy lekerül a kötés, és ahogy Jackson életében először beül egy gokartba, úgy, hogy lát.

hirdetés

"25 éve vagyok a szakmában, és most tapasztalok ilyet először"

- mondja a kisfiút vizsgáló szemész. Íme egy példa arra, hogy a géntechnológia mennyi mindent változtathat meg.

VIDEÓ: a filmsorozat trailere

A filmsorozat az alapoktól indulva elmagyarázza, mi az a genom, mekkora áttörés volt az emberi géntérkép elkészítése, majd hogyan kezdték el megérteni a tudósok, miként alkot meg egy embert a kód, és miként sérül egy betegség hatására. A 6,4 milliárdos genetikai kódban ugyanis már egyetlen betű megváltoztatása is súlyos betegséget okozhat.

Bemutatják a CRISPR-Cas9 módszer felfedezését is, ami lehetővé tette, hogy módosítsunk a DNS-ben lévő géneken.

"Találtunk egy fehérjét egy baktériumban, ez vezetett a génszerkesztés technológiájának alapvető megváltoztatásához" - magyarázza a filmben Jennifer Doudna, a Berkeley Egyetem professzora, aki részt vett a felfedezésben. "Úgy működik, mint egy molekuláris szike, csak programozható. Irányíthatjuk, hol változtasson a DNS-szekvenciában. A fehérjében lévő kémiai hasítók felveszik a pozíciójukat és elvágják a DNS-t, úgy, hogy a vágás felülete sima legyen, közben pedig beépítik a változtatást."

Ezzel elméletileg bármilyen genetikai alapú betegség gyógyíthatóvá válik.

"Ha csak pár éve megkérdezte volna, hogy ez lehetséges-e, csak nevettem volna" - mondja a tudós.

A Netflix sorozata szerint a CRISPR segítségével nemsokára úgy másolhatjuk, vághatjuk ki vagy illeszthetjük be a DNS kódjait, ahogy azt egy szövegszerkesztőben tesszük.

"Mindez az élet könyvének újraírását jelentheti. Épp egy forradalom zajlik" - mondja Juan Izpisua Belmonte fejlődéstani biológus. Ő olyan halakat, egészen pontosan zebradániókat vizsgál, amelyek, ha kimetszik a szívüket, képesek újat növeszteni helyette. Azt kutatja, mit kell ki- vagy bekapcsolni a genomunkban ahhoz, hogy erre mi is képesek legyünk.

Belmonte a filmben megmutatja, hogy egyetlen gén hozzáadásával hogyan növeszt új lábat egy csirkeembrió.

hirdetés

Hisz benne, hogy nemsokára az emberek is újranöveszthetik végtagjaikat, szívüket, vagy bármilyen más szervüket.

A CRISPR azonban nemcsak gyógyításra alkalmas, hanem arra is, hogy tökéletesebb embereket hozzanak létre vele. És innentől sok-sok morális, etikai kérdőjel következik, ami végighúzódik a sorozat összes epizódján.

Nem az a kérdés, képesek vagyunk-e rá, hanem az, megtesszük-e? - hangzik el a filmben az előttünk álló szédítő lehetőségekről.

"Abban mind egyetértünk, hogy a betegségek meggyógyítása helyes. De abban nem biztos, hogy mind egyetértünk, jó vagy rossz, ha megpróbálunk javítani a szellemi vagy fizikai képességeinken." - mondja Belmonte.

És az is egy nagy kérdés, ki dönt majd ezekben a kérdésekben?

A film egyik főhőse dr.Josiah Zayner, a világ egyik legismertebb biohackere, aki korábban a NASA-nak dolgozott. Olyan baktérium előállítása volt a feladata, amelyekkel az űrhajósok képesek lesznek életben maradni a Marson. De aztán kilépett.

Biohackerként azzal vált híressé, hogy egy konferencián élő adásban adott be magának egy génmódosító injekciót.

Azt mondja, ő azért küzd, hogy a génsebészet előnyei mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. Ne csak néhány óriáscég állítson elő dollármilliókba kerülő gyógyszereket, ne csak a gazdag emberek tehessék magukat genetikai módosításokkal "szuperemberekké".

"Mi történne, ha demokratizálnánk a helyzetet? Ha valaki kifejlesztene egy mindenki számára könnyen alkalmazható módszert?" - teszi fel a kérdést a sorozatban diákjainak. Mindez azonban nemcsak elmélet, ő meg is csinálta.

Leegyszerűsítette a CRISPR eljárást, és olyan, 140 dollárért megvásárolható otthoni génsebély készletet állított össze, amivel bárki a saját garázsában hozzákezdhet genetikai kísérletekhez.

VIDEÓ: Zayner a YouTube-on mutatja meg a módszereit

A neten megvehető dobozban van DNS, CRISPR komponensekkel, baktériumokban replikálva. Vannak benne műanyag kémcsövek, kesztyűk, és tett bele a baktériumok növekedéséhez szükséges tápanyagot is. Még példakísérletet is mellékel egy olyan baktérium létrehozásához, ami kedvezőtlen körülmények közt is képes a túlélésre. És haladó genetikai útmutatót ad azoknak, akik ennél is tovább mennének.

David Ishee például kutyákat akar genetikailag módosítani. "Nincs phd-m, sőt, diplomám sincs, csak érettségim" - meséli magáról a Mississipi-ben élő tenyésztő. Azt mondja, ő azt hitte, hogy DNS-t kinyerni és módosítani több millió dollárba kerül. Óriási labor kell hozzá, meg kutatócsoport. "De minden fenn van a YouTube-on." - meséli.

Ő szintén rendelt Zayner 140 dolláros otthoni génsebész készletéből, és elszántan kísérletezik a kutyáin.

Azt mondja, ha csinálna egy világító kutyát, az elég egyértelmű lenne mindenkinek.

De a fő célja nem ez. A nagy állatok gyorsan öregszenek és kimúlnak, ezen szeretne változtatni.

VIDEÓ: génsebészet otthon

"Ha mindenki számára hozzáférhetővé tesszük ezeket az eszközöket, az teljesen megváltoztatja a hatalmi egyensúlyt" - mondja Zayner optimistán az első részben, hogy aztán az utolsóban rádöbbenjen arra, a szavainak mekkora súlya is van, ha hús-vér emberekről van szó.

Az általa összeállított instant csomagot ugyanis nemcsak arra használják, hogy világító kutyákat próbáljanak vele létrehozni, hanem például arra is, hogy megtalálják a HIV gyógyszerét.

A filmben bemutatják a HIV fertőzött Tristan Roberts történetét, aki saját magán végez genetikai kísérleteket.

Ezt az amerikai törvények nem tiltják, a lényeg, hogy magának adja be az injekciót. A HIV fertőzött fiú azt mondja, nem érdeklik a kockázatok, mert sokkal nagyobb a tét: már évek óta amúgy is a halál árnyékában él, és ha sikerrel járnak, milliókon segíthetnek vele. Egy Ascendance Bio nevű startuppal közösen dolgoznak, és Tristan a kamerák előtt be is ad magának egy N6 nevű kísérleti szert, csakhogy az első adagtól nem tapaszatal semmilyen változást.

VIDEÓ: Tristan beadja magának az N6-ot

Ennek ellenére az Ascendance Bio már előrendeléseket vesz fel a neten a készítményre. "Mit gondoltak, hogy lesz belőle pénz?" - kérdezi Aaron Traywick, a cég tulajdonosa a filmben, amikor kérdőre vonják. Azzal érvel, eddig ő finanszírozott mindent, és pénz nélkül nem tudnak tovább dolgozni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!