mh
Mitől jók a legjobb munkahelyek?
Egy legjobb munkahelyeket kiválasztó program 15 nyertes cégének jellemzői, és a tanulságok.
Szeretlek Magyarország
2017. október 30.


Országok között átjárható karrierutak, szabadon választható munkaidő, táppénz-kiegészítés, ösztöndíjpályázat külföldi egyetemekre a munkavállalók gyermekeinek. Csak néhány példa azok közül, amelyekkel a Legjobb Munkahelyek elkötelezetté, elégedetté teszik a kollégáikat.

És ki ne szeretne olyan munkahelyen dolgozni, ahol szavazhat a fizetéséről? 95 cég 50 ezer dolgozója válaszolt az Aon Legjobb Munkahely Programnak arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát a munkahelyén. A 15 nyertes cég kulisszatitkai után kutattunk.

1111

Ahol nem élnek vissza a szabadsággal

A fiatalok később járnak be, a középkorúak hamarabb végeznek, hogy adott esetben óvodás, iskolás gyermekeiket el tudják időben hozni. Ahhoz, hogy ez jól működjön, a csapatmegbeszéléseket általában 10 és délután 3 közé szervezik.

"Ha valakinek beteg a gyermeke, vagy olyan élethelyzetben van, hogy érdemes otthon maradnia, várni a postást, a villanyszerelőt, akkor ez nálunk nem gond. Nem kell engedély, szól az ember a főnökének, hogy holnap otthonról dolgozom, és ennyi"

– mondja Lestár Tímea, az először Aon Legjobb Munkahely díjat kapott ARM Hungary ügyvezető igazgatója.

És ha már a betegségnél tartunk: aki náluk beteg, az otthon maradhat, mert a cég kiegészíti a táppénz összegét. Ha pedig a gyerek kapott el valamit, otthonról is lehet dolgozni. Itt alig van fluktuáció, a kollégák barátaiknak, ismerőseiknek ajánlják a munkahelyüket, ami a cégvezetők szerint a legnagyobb elismerés.

Csökken az elkötelezettség

Rohamosan csökken a dolgozói elkötelezettség, a munkavállalók egyre magabiztosabbak és kritikusabbak, hiszen úgy érzik, könnyebben találnának állást. A tavaly megfordult tendencia most tovább folytatódott – ez derült ki Magyarország legnagyobb munkahelyi elkötelezettségi felméréséből, amit a HR Fest záróeseményén, a Legjobb Munkahely díjátadóján ismertetett először a felmérést készítő Aon Magyarország. De mit jelent ez a gyakorlatban? Tavaly a megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy könnyen talál munkát, idén viszont már 56%. Az adatokból az is kiderül, hogy a munkatársak azt érzik, könnyebben megy az álláskeresés, és biztosak abban is, hogy megmarad az állásuk.

1

A Legjobb Munkahelyek több mint 20 százalékponttal eredményesebbek a magyar átlagnál a fenntartható üzleti eredményességet leginkább támogató területeken, ám a munkaerőpiaci környezet őket sem kíméli. Nemcsak a országos szinten csökkent a dolgozók elkötelezettsége, hanem a Legjobb Munkahelyeken is, bár még mindig magasan kiemelkedve, a megkérdezettek 81%-a elkötelezett munkavállaló. Ezeknek a vállalatoknak nemcsak a dolgozói elégedettebbek. A Legjobb Munkahelyek üzleti eredményességben is felülmúlják az átlagos magyar vállalatokat – mondta György Máté, az Aon Legjobb Munkahelyek Programprojekt vezetője.

A felmérés legfontosabb adataiból videó is készült, amiből kiderül, hogy ma Magyarországon a fiatalok érzik magukat a legrosszabbul, ők könnyen továbbállnak, fontos számukra az önmegvalósítás, szeretnének hasznos munkát végezni a munkahelyükön, kevésbé szeretik a napi feladataikat, és úgy érzik, hogy a munkájuk kevésbé illeszkedik a képességeikhez. Az idősebb, 55 év feletti korosztály a legelkötelezettebb a cége felé.

Ahol a kolléga fontosabb, mint a vevő

Ma az összes áruházunk zárva tart – ez állt a Decathlon szeptemberi közleményében, amellyel címlapra kerültek több portálon is. Az 1000 fő fölötti kategóriában kihirdetett egyetlen nyertes cégnél a kollégák vállaltan fontosabbak a vevőknél is, így egy napra az összes áruház dolgozója összegyűlt, és a vezetéssel együtt a cég jövőjéről beszélgettek. A munkahelyi hierarchiában mindenki egyformán fontos: a legtöbb döntés ugyanis helyben, az érintettek körében születik meg. A munkatársak felelősséget és döntéshozatali jogot kapnak, így az áruházak részlegvezetői szinte a „saját boltjukat” vezethetik. Közösen döntenek arról, hogy ki legyen az áruházvezető, és a fizetésekről is megkérdezik őket.

Nagyon sokan a munkaidejükben blogot írhatnak, terjeszthetik a sportolás örömét akár írásban is, mások helyi sporteseményeket szervezhetnek. Mindezt akkor tehetik munkaidőben, ha ez a cég számára is hozzáadott értékkel bír

- mondta Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója.

Továbbtanulás és bérrendezés

Mit szólnál, ha a tehetséges gyermeked egyetemi ösztöndíját a világ bármely egyetemére fizetné a cég, ahol dolgozol? A PepsiCo Magyarországnál ez a helyzet, ahol folyamatosan várják a kollégák visszajelzéseit is.

10%-os béremelést kapott minden dolgozó szeptemberben, és a tíz legnagyobb forgalmat bonyolító áruház vezetői autót kaptak a Jysknél (ejtsd: jüszk). A népszerű bútoráruháznál a skandináv szemléletmódot alkalmazzák a vezetésben is, tehát nincs kiélezett hierarchikus rendszer.

Elsőként lett lízingcég díjazott a legjobbak történetében: az MKB-Euroleasing, ahol a kollégák nagy része a kezdetek óta, 26 éve dolgozik a cégnél. A családias hangulat itt tehát nem kérdés, a két éve a vállalat élén álló új cégvezetés őszinte kommunikációval, jelentős fizetésemeléssel, modern irodai környezettel nyerte meg a régi-új kollégákat.

Törődni kell a kollégákkal és kézbe venni az esetleges konfliktusokat, hogy azok ne harapózzanak el: a családi vállalkozásból országos hálózattá nőtt Euro Familynél többek között konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt a munkatársak, hogy egyenes, és egyértelmű legyen közöttük a kommunikáció.

2

Egy év alatt fordított a dolgozók elkötelezettségén a Gránit Pólus Csoport új vezetése: a díjátadón megszólaló vezérigazgató szerint egy évvel ezelőtt a kollégák 30%-a akarta otthagyni a munkahelyet, ezért szervezeti változtatásokkal és sokkal nagyobb odafigyeléssel sikerült megnyerniük a kollégákat. Most Legjobb Munkahely lettek.

A kismamák visszatérését és a beilleszkedésükhöz nyújtott maximális rugalmasságot emelte ki a GlaxoSmithKline Biologicals Kft. telephelyi vezetője. A gödöllői gyáregységben családias hangulatban dolgoznak, ahol mindenki név szerint ismeri a másikat. A cég küldetését a munkavállalók együtt fogalmazták meg, és ők is tartják életben – hangzott el a díjátadón. A HRP Eruope Kft.-nél minden hónap első hétfőjén együtt reggeliznek a dolgozók, hetente egyszer irodai masszázst és gyümölcsöt kapnak a kollégák. Nyáron főzőversenyt, és a népszerű tévéműsort, az 1 perc és nyersz versenyt is megrendezik – ezúttal kamerák nélkül, maguknak.

De nem a masszázson, a heti gyümölcsnapon múlik, hogy a kollégák jól érzik-e magukat egy cégnél, és szívesen ajánlják-e azt másoknak. Ennél sokkal fontosabb, hogy kíváncsiak-e a véleményükre, meghallgatják-e őket, van-e partneri viszont a munkatársak és a vezetők között, és így motiváltak-e abban, hogy a cégnek, és így a dolgozóknak is jobban menjen.

Igen, továbbra is fontos a fizetés, de még ennél is fontosabb, hogy oda tud-e figyelni a cégvezetés arra, ki mire képes, mi érdekli, és ennek megfelelő munkát adni. Mert jöhetnek a robotok és az algoritmusok, de a cégek legfőbb értékei még sokáig az emberek maradnak.

VIDEÓ: Aon Legjobb Munkahely program 2017 - Eredmények

Képek: Pixabay


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
Elcsukló hangon könyörgött Weisz Fanninak az édesanyja: "Kérj segítséget, mert bajban vagy!"
x