hirdetés
1024px-US_Flag_Backlit.jpg

Mit üzen ma Amerikának egy II. világháborús veterán levele?

Smith kapitány a háború idején írt levelet az akkor 4 hónapos fiának. Az üzenetet végül 2019-ben találták meg a férfi hagyatékában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 13.


hirdetés

A háború poklában 4 hónapos fiára gondolt egy amerikai százados, akinek levelét a Veteránok Napja alkalmából tette közzé fia a Washington Postban.

Smith kapitány, aki civilben a kansasi városi filharmonikusok hegedűse volt, részt vett a normandiai partraszállásban, harcolt az ardenne-i csatában. Kétszer tüntették ki a legbátrabbaknak járó Bíbor Szívvel. 1945. március 11-én gyalogsági egysége a németországi Achtban ütött tábort, mielőtt átkeltek a Mosel és a Majna folyókon. Ekkor gépelte levelét fiának, az akkor alig négy hónapos Jeffrey-nek, akit még sosem látott, és felkészült arra, hogy nem is fogja soha. A levelet azonban nem küldte el, személyes holmijai közé rejtette, abban a reményben, hogy feleségének elküldik, ha őt megölnék. A kapitány szerencsére túlélte a háborút, és a levelet Jeffrey húga találta meg 2019-ban apjuk hagyatékában.

Jeffrey, aki maga is katonai pályára lépett, és a CIA-nél szolgált, sírva olvasta el az alig két és fél oldalas levelet. „A legszebb felsorolása volt az amerikai értékeknek és legjobb útmutató egy igazi jó élethez, amit valaha olvastam. Gyönyörűen megkomponált szöveg volt, mély gondolatokkal, amelyek nyilván az előző hónapok kemény harcai során alakultak ki benne. Olyan volt, mint az általa szeretett Bach hegedűre írt szólópartitái, amiket nagyon szeretett” – írja Jeffrey, majd idéz a levélből.

„A világ két oldalán vagyunk, de nagyon közel érezlek magamhoz. Adtam valamit az életemből, amikor világra jöttél, te pedig valami megfoghatatlant adtál nekem, amelynek értéke az életben mérhetetlen: az újraalkotás büszkesége és öröme, egy ember életciklusának beteljesedése. Ezért adósod vagyok.”

Az apa boldog volt, hogy fia amerikainak született, és biztos benne, hogy ha felnő, rájön, hogy korlátlan lehetőségek várnak rá. „Országunk nem hibátlan, de elvei, amelyekre alapították, a szabadság, az igazság, az egyenlőség, a jogok és a vallás a lehetőségek hazájává teszik. Most már eleget láttam a világból, hogy tudjam, mindez mit jelent. Korábban azt hittem, hogy ez mindenkinek jár, és nem fogtam fel, mit jelent, ha nincs meg.”

hirdetés

Smith kapitány arra biztatta fiát, hogy életét olyan tulajdonságok vezessék, mint az engedelmesség, az igazmondás, az őszinteség, a kedvesség, a tolerancia és más emberek jogainak tiszteletben tartása is. De más értékekre is felhívta a figyelmét:

„Tanuld meg szeretni a szépséget, legyen az zene, színház, könyv, bármi. Sose feledd, hogy a tanulás egy soha véget nem érő folyamat. Tiszteld a pénzt azért, amit elérhetsz vele, de vedd észre korlátait: egy bizonyos ponton túl semmit nem ad hozzá az élethez. Sose keverd össze az ambíciót a pénzsóvársággal”.

Smith kapitánynak hosszú, csodálatos élet adatott meg, 8 nappal 100. születésnapja előtt halt meg. A háború után leszerelt, de 1966-ban a hadsereg egy napra újra állományba vette, hogy fia előtte tehesse le a tiszti esküt a West Point katonai akadémián.

„A Veteránok Napján tisztelettel tekintünk rájuk, és megerősítjük, kötelességünk azon értékek szerint élni, amelyért harcoltak. Ez a kötelesség még sosem volt ilyen fontos” – írja Jeffrey Smith, aki emlékeztet arra, hogy az amerikai nemzet nem volt hajlandó újraválasztani egy elnököt, aki megvetette a demokratikus értékeket és most nem akarja elfogadni a választók akaratát.

„Trump elnök súlyos károkat okozott demokráciánk építményének és a világban való megítélésünknek. Ha nem kezdjük el rögtön helyrehozni ezt a kárt, örökre másképp tekintenek majd ránk”.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
anya.jpg

A 8 gyerekes anyuka attól fél, ez lesz az utolsó karácsonya

Néhány hónapja derült ki, hogy rákbeteg, az állapota pedig egyre romlik. A férjének ott kellett hagynia a munkáját, hogy ellássa a gyerekeket és a feleségének segítsen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Néhány hónapja mellrákot diagnosztizáltak a 35 éves, 8 gyermekes anyukánál, a májában és a csontjaiban is áttétek alakultak ki. Az állapota egyre romlik és fél, hogy ez lesz az utolsó közös karácsonyuk.

"Nagyon félünk attól, főleg én, hogy az utolsó karácsonyom a gyerekekkel meg a férjemmel. Ugye nagyon beteg vagyok és nem használ a kemoterápia, nem tudom, hogy mi lesz"

- mondja.

Azt szeretné, ha ez az ünnep szép és meghitt lenne, hogy a gyermekei így emlékezzenek rá. De ez nem lesz könnyű. Elmondása szerint ő kap ellátást, a családi pótlékot, de abból egy hónapig megélni és még ünnepet is tartani képtelenség.

A férjének ott kellett hagynia a munkahelyét, hogy ellássa a gyerekeket és segítsen a beteg feleségének. Egy pécsbányai 50 négyzetméteres lakásban élnek tízen, havi 188 ezer forintból, amiből 40 ezer forint elmegy a gyógyszerekre.

hirdetés

Az RTL Híradó októberben mutatta be a családot, utána sokan segítettek, tartós élelmiszert, ruhákat és internet előfizetést is kaptak.

Az apa azt mondja, nekik az a legfontosabb, hogy a gyerekeiket boldognak lássák.

Most az lenne a legfontosabb, hogy a hideg beállta előtt valahogy szigetelni tudják a falakat

- mondta el.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ozil-zsombi.jpg

Mesut Özil is az SMA-s Zsombinak gyűjt pénzt, adományozásra kéri követőit

Az Arsenal focistája az Instagram-oldalán hívta fel a figyelmet a magyar kisfiú számára indított adománygyűjtésre.
Címképen szereplő fotók: m10_official/Instagram, Sma baby Zsombor/Facebook - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Újabb focista hívta fel a figyelmet az SMA-beteg Zsombor számára indított adománygyűjtésre:

Mesut Özil az Instagramon biztatja követőit arra, hogy adományozzanak pénzt a Zolgensma-kezelésre gyűjtő családnak

- szúrta ki a Nemzeti Sport.

Az Arsenal labdarúgója egy Instagram-sztoriban írt Zsombiról, aki gerincvelői izomsorvadásban szenved, és bár szülei mindent megtesznek, hogy minél hamarabb előkerítsék a 700 millió forintos összeget arra a terápiára, amit már a szintén ezzel a betegséggel küzdő Zente és Levente is megkapott, egyelőre lassan gyűlik a pénzt.

hirdetés

Özil egy képet is megosztott a kis Zsombiról, majd arra kérte rajongóit, hogy segítsenek a családnak.

"Mind tudjuk, hogy a világot jobbá tenni nem egyszemélyes feladat. Kezdjük azzal, hogy segítünk ennek a kisfiúnak. Minden felajánlás számít"

- írta a világhírű focista.

Pár napja megírtuk, hogy egy magyar labdarúgó, a magyar válogatott és a német Lipcse csapatának kapusa, Gulácsi Péter 25 millió forinttal segítette Zsombi családját.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dij-8-1.jpg

„Úgy gondoltam, nem a plébánián várom a cigányokat, hanem én megyek el hozzájuk"

Somos László esperes-plébános kapta a Szent Márton Díjat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

2020-ban házhoz ment a Szent Márton Díj. Egy rendhagyó és rendkívül szűk körű ünnepség keretében a kaposvári Püspöki Hivatalba érkeztek az alapítók, hogy találkozzanak az idei díjazottal.

Somos László esperes-plébános a Somogy megyei cigányság körében végzett évtizedes szolgálataiért kapta az elismerést.

A főapáti köszöntő és laudáció után az alapítók képviselői átnyújtották a díjat, amely Szent Márton és a koldus porcelánból megformált alakja (Horváth Mihály, Munkácsy-díjas iparművész alkotása).

Somos László a következő gondolatokkal köszönte meg az elismerést:

„Jézus azt mondta, hogy menjetek el minden néphez. Úgy gondoltam, nem a plébánián várom a cigányokat, hanem én megyek el hozzájuk. Ma már öt közösségi házunk működik, 25 munkatársam van és önkéntesek is részt vesznek a szolgálatokban. Nagy létszámban dolgozunk, de elég nagy cigány-létszámot is érünk el. Munkánkban főként a gyerekekre helyezzük a hangsúlyt.

hirdetés

Három célt tűztem ki magam elé. Az első: rádöbbenteni a magyarokat a cigányok emberi méltóságára. A második: segíteni a cigányokat az önbecsülésük felismerésében. A harmadik pedig az, hogy mint pap ezt a két népcsoportot közelebb hozzam egymáshoz. Köszönöm a díjat! Csak a dolgomat tettem és egy haszontalan szolga vagyok.”

VIDEÓ: Egy haszontalan szolga vagyok

A Szent Márton Díjat a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok alapította azzal a céllal, hogy hozzájáruljon nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, valamint a régióban megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, kihasználja és egyben megőrizze a Pannon-térség egyedülálló adottságait.

A díjat minden évben Szent Márton napjához kötődő ünnepségen adják át annak a személynek, aki a megelőző években kiemelkedő eredményt ért el az egykori Pannónia területén lévő kulturális és szociális programok megvalósítása terén.

A Szent Márton Díjat az alapítók 2020-ban egyhangú döntéssel Főtisztelendő Somos László esperes-plébános atyának, a Kaposvári Egyházmegye helynökének ítélték.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bojte-csaba-korhaz.jpg

Videón üzent Böjte Csaba, miután kiengedték a kórházból

Koronavírussal kezelték, de már jól van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 01.


hirdetés

Kiengedték a kórházból Böjte Csaba ferences szerzetest, akiről november közepén derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának eleinte enyhe tünetei voltak, később azonban rosszabbodott az állapota, ezért kórházba került.

Hétfőn azonban hazamehetett - erről az atya új könyvéhez készült Facebook-oldalon adtak hírt. Egy videót is megosztottak arról, ahogy Böjte Csaba elhagyja a Szent László kórházat,

és már a kijáratnál a kezébe vehette új füveskönyve egy példányát.

Az atya a videóban elmondta, hogy november 13-án jelentek meg nála a tünetek, 16-án tesztelték le és kapott pozitív eredményt, most, a kórházi kezelés után pedig már jól érzi magát.

hirdetés

A felvételen a ferences szerzetes mesélt egy kicsit a könyvéről is, majd elmondott néhány gondolatot a koronavírusról.

"A koronavírust szidjuk - meg is érdemli. Velem se volt kesztyűs kézzel. De tény az, hogy én nem vagyok biztos, hogy ha nem lett volna a vírus, ez a könyv a kezemben lenne. (...) Valahogy segített abban, hogy fókuszáljuk a dolgainkat a lényegesekre, ránézzünk, elmélkedjünk. Igazából így tudott megszületni ez a könyv. Én azt gondolom, hogy biztos a koronavírusos sok ajtót, ablakot bezár előttünk, de nézzük meg, hogy melyikek azok a lényeges, fontos ablakok, ajtók, amelyek meghatároznak bennünket: család, elmélyülés, rendcsinálás, (...) a fölösleges dolgokat félrerakni"

- mondta Böjte Csaba, aki a videó végén megköszönte azt is, hogy sokan imádkoztak a gyógyulásáért.

Log into Facebook

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!