hirdetés
cows-stall-barn-animals-82046d-1024.jpg

Mit tehetünk a tehenekkel, hogy kevesebb metánt bocsássanak ki?

A kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy ne csak a húsfogyasztás csökkentésével lehessen csökkenteni a levegőbe kerülő metán mennyiségét.
G. N. L. - szmo.hu
2019. augusztus 18.


hirdetés

Az állattenyésztés az emberi tevékenységből származó üvegházhazású gázkibocsátás mintegy 14%-át adja. A szén-dioxid mellett a mezőgazdaság másik két gázt is nagy mennyiségben termel: a talaj trágyázásából és hulladékaiból keletkező nitrogén-oxidot és metánt. Ez utóbbi elsősorban a kérődzőktől, szarvasmarháktól, birkáktól jön, ez adja a mezőgazdasági kibocsátások több mint egyharmadát.

Egy átlagos kérődző napi 250-500 liter metánt produkál.

A globálisan a tenyészállomány 3,1 gigatonna szén-dioxiddal egyenértékű metánt bocsát ki évente az atmoszférába. A metánnak ráadásul közel 25-ször olyan erős a hőtároló képessége, mint a szén-dioxidnak – írja a BBC.

hirdetés

Az új-zélandi AgResearch mezőgazdasági kutató-intézet mintagazdaságában felvették a harcot a metánnal.

Teheneik oltást kaptak az olyan bélbaktériumok ellen, amelyek az állatok emésztésekor metánt produkálnak. Ezek a bennük élő mikrobáknak mindössze 3%-át alkotják, és főleg a bendőben, a bélrendszer első szakaszában találhatóak.

A metánt termelő baktériumok a legősibb baktériumok közé tartoznak, és képesek oxigénmentes környezetben is élni. Ezek bomlasztják le és erjesztik az állatok által megevett növényeket, és e folyamat mellékterméke a metán, amit, hogy a nyomásától megszabaduljanak, az állatok a kérődzés során felböfögnek.

Sinead Leahy kutatócsoportjának sikerült laboratóriumi körülmények között reprodukálni a bendő oxigénmentes környezetét, majd DNS-technológiával az itt élő tucatnyi legfontosabb mikróba genomját is. Ezek váltak a kifejlesztett oltás fő célpontjaivá.

Az injekcióval beadott oltás célja, hogy serkentse az állatok nyálképzésében az ősbaktériumokkal szembeni antitestek termelését, amelyek aztán nyelés közben lekerülnek a bendőbe.

Most azt vizsgálják, hogy ez az eljárás valóban csökkenti-e a metánképződést.

Ennek teszteléshez az állatoknak egy bizonyos időt egy úgynevezett lélegző kamrában kell eltölteniük. Ez egy nagy átlátszó, minden oldalról lezárt box, amelybe csupán egy kis friss levegő áramlik be. A kutatók a boxban levegőjéből vesznek mintát, hogy megállapítsák metántartalmát.

Méréseket terveznek a szabadban is. Ehhez egy olyan vályút használnak, amelybe az állatnak bele kell tennie a fejét, ha enni akar. Ebbe a vályúba elhelyeznek egy szerkezetet, ami mintát vesz az állat leheletéből. Ugyanezt a célt szolgálja egy másik, az állat hátára kötött eszköz, amelyből egy műanyag csövet a tehén orra alá vezetnek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
varos_gyarak.jpg

11 ezer tudós: a klímaváltozás miatt elképzelhetetlen kínok várnak az emberekre

Elég volt a sehova nem vezető konferenciákból és tanácskozásokból: minden eddiginél gyorsabb és konkrétabb cselekvést sürgetnek a tudósok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

"A klímavészhelyzet megérkezett, és jóval gyorsabban fokozódik, mint ahogy a tudósok többsége várta. A helyzet a vártnál sokkal súlyosabb, a klímaváltozás veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat és az emberiség sorsát."

Ez a két mondat foglalja össze a legjobban azt a nyilatkozatot, amit eddig 150 ország 11 ezer tudósa írt alá. Az 1979-ben Genfben tartott első klímakonferencia 40. évfordulójára a BioScience-ben kedden publikált írás semmi jót nem vetít előre a bolygó sorsával kapcsolatban, ha nem változtatunk azonnal és radikálisan az életmódunkon.

A kutatóknak elegük van a klímakonferenciákból és tanácskozásokból, mert ezek nyomán lényegi előrelépés szerintük nem történt. Csak az egyre szaporodó globális klímatüntetéseket tartják reményt keltőnek, talán az elégedetlen tömeg hangjának hatására megváltozhat valami.

hirdetés

A tudósok hat területet neveztek meg, ahol haladéktalan cselekvésre szólítják fel a világ vezetőit.

1. Energia-előállítás: magas adó kivetése a szénre, ami eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Az ilyen üzemanyagot előállító cégek állami támogatásának megszüntetése, a kőolaj és a földgáz mielőbbi lecserélése megújuló energiára.

2. Rövid életű szennyező anyagok: a metán és a korom csökkentésével megfelezhető lehet a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.

3. Erdőirtás: a már kiirtott erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítása és az erdőirtás leállítása létfontosságú, mivel ezek segítik a szén-dioxid elnyelését.

4. Étrend: kevesebb állati eredetű termék fogyasztása, áttérés a növényi eredetű étrendre. Az élelmiszerhulladék mennyiségének visszaszorítása.

5. Gazdaság: ne a GDP-növekedés legyen az elsődleges szempont, a gazdagságra törekvést szorítsuk háttérbe.

6. Túlnépesedés: a világ népesség-növekedésének stabilizálása. Manapság naponta 200 ezer fővel gyarapszik a Föld lakóinak száma.

A nyilatkozat aláírói szerint amennyiben a kormányok tovább halogatják a fontos döntéseket, akkor a bolygó lakói

kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néznek szembe.

Elismerik ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban volt némi előrelépés is: a megújuló energiahasználat jelentősen nőtt (a nap- és szélenergia 373 százalékkal), de még ez is jócskán elmarad a fosszilis üzemanyagok használatától.

Budapest épp tegnap kötelezte el magát a változás mellett: az új főpolgármester a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén hirdette ki a klímavészhelyzetet:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!