hirdetés
iskola_ck.jpg

Mit tanulhat egy magyar gyerek külföldi iskolákban?

A Világ iskolái bloggere mesél arról, hogy kisfia a tananyagon kívül mi mindent tanult meg abból, amit életnek nevezünk.
Liza cikke a Világ iskolái blogon - szmo.hu
2016. február 02.


hirdetés

A Világ iskolái blog szerzői: Viki és Liza. Anyukák mindketten, magyarok, akik külföldön élnek. Liza épp Bangkokban Kanári szigetek után, Viki négy gyerekével Angliában. A gyerekeik kapcsán sok érdekes iskolai, óvodai és mindenféle gyerekes tapasztalatokat szereztek különböző országokban.

Közben barátnőik is külföldre vándoroltak és sok külfödön élő magyar anyukával is megismerkedtek az elmúlt években. Mindenkinek olyan egyéni, olyan kalandos történetei voltak a gyerekei iskoláiról, gyerekeikről, hogy elhatározták, felteszik a történeteket egy blogba.

Levi eddig három iskolába járt, egy évet Magyarországon, egyet Kanári szigeteken és most itt, Bangkokban járja a harmadikat, egy thai-angol iskolát.

9 évesen már beszélt spanyolul, angolul és nemsokára thaiul is. Lehet, hogy mandarinul is, merthogy azt is tanítanak az iskolában. Először elsőbe járt, aztán Spanyolországban harmadikos volt, Bangkokban meg másodikos és harmadikos. Hány nyelven fog tudni? Nem tudom. Milyen tananyagokkal, lexikális tudással lesz tele a feje? Nem tudom. De nem is ez a lényeg. Ennél sokkal fontosabbakat tanult meg máris. Az egyik, hogy már NEM FÉL. Mintha mostmár semmitől sem félne... Új ország, új kultúra, új emberek?

– Új isi? Új nyelv? Anya! Minek aggódni?! – mondja nekem a vállát vonogatva. – Majd megtanulom ezt is. – mondja és én csak nézem őt. Három éve még nem ilyen volt! Három éve még ugyanúgy rettegett, mint a nagymamái és mint én titokban.

hirdetés

– Hogy fogsz beszélni az iskolában? Hogy fogod érteni a nyelvet? A tanárt? Hogy lesznek barátaid? Hogy fogsz felelni és dolgozatot írni, és vizsgázni? – kérdezték kezüket tördelve. (Itt kell megjegyeznem, hogy csak a magyar iskolában volt eddig felelés és egymás elleni versenyeztetés, és stresszelés a dolgozatokon, bár szerencsére a magyar tanító néni igyekezett tompítani a hazai oktatáspolitika gyerekgyötrő és személyiség-megtörő rendszerét.)

iskolak1

És emlékszem, mikor nyáron, Kanárin beírattuk Levit egy gyerekeknek szóló spanyol nyelvtanfolyamra. Emlékszem, ahogyan Levi is tördelte a kezét, ölében a magyar-spanyol szótárral, csak úgy, biztonságképpen. És emlékszem, amikor érte mentem a suliba, csak pár hónappal később és ott találtam a tanárral vitatkozni spanyolul. Meg kell mondjam, fogalmam sem volt, hogy miről beszélnek….Mert Levi kanári kiejtésű spanyolsága teljesen meglepett!

Ugyanúgy, mint az angol nyelvtudása. Amit valójában eddig a Rosetta Stone-nak köszönhetünk. (És ez itt valóban a REKLÁM helye!!! Mert ilyen jó nyelvtanuló programot én még nem láttam!) Levi észrevétlenül tanult meg 2 hónap alatt (napi 1 óra a programmal) angolul! És aztán elcsevegett a munkatársaimmal a Zöldségek a Zombik elleni telefonos játékról angolul! Úgy, hogy előtte egyetlen élő emberrel sem beszélt!

De mit tanult még az utazgatásainkból?

iskolak2

Kreativitást, probléma megoldást, kommunikációt, önbizalmat. Még ha nem is ismered a nyelvet, akkor is meg tudod értetni magad! Önbizalmat. És elfogadást. Vagy inkább azt mondom, hogy nyitottságot a világ iránt, mert az elfogadásnál ez több. Megtanulta, hogy minden kultúra más. Hogy minden ember más, és hogy mindez TELJESEN RENDBEN VAN! Igen, mert a thai iskola zászlófelvonással kezdődik és buddhista imával, és elegáns egyenruhát hord, mert itt ez van rendben. És ő is meghajol és összeteszi a tenyerét és azt mondja, hogy Suadika és Kaphunkrap, mert itt ez a szokás. És alkalmazkodik. És közben tudja, hogy ez csak EGY a kultúrák közül. Egy a népek közül, egy a nyelvek közül, egy a vallások közül.

Tudja, hogy ő vendég, és hogy tiszteletben kell tartania a másik kultúrát, ami éppen befogadja őt. És hogy az egyetemes értékek azok, amiket most tanul, amit a sokszínűség mutat neki, és amire mi is tanítjuk. A szeretet, az egymás segítése és elfogadása, az önzetlenség, a gyengék és szegények támogatása, a világunkról való gondoskodás, és jobbá tétele. És tudja, hogy azzal, amit az iskolában hall nem kell feltétlen egyetértenie! Ez igen fontos! LEHET más véleményed! És ez teljesen OKÉS! Lehetsz MÁS! Bármilyen módon. Még itt is, egy katonai diktatúrában! (És valószínűleg sokkal inkább itt, mint otthon!! Ez pedig mindennél szomorúbb számomra.)

iskolak4

Nem tudom megköszönni a spanyol és thai iskolának az elfogadást, amit a fiam iránt tanúsítanak, és amit neki tanítanak. Mert ez az egyik legnagyobb dolog, amit egy gyerek tanulhat. Hogy a világ olyan, amilyen, lehet rajta változtatni, lehet jobbá tenni, de nem lehet, hogy mindenki ugyanolyan legyen, ugyanúgy gondolkodjon, ugyanolyan istent imádjon, ugyanolyan ételt egyen, ugyanúgy öltözzön és ugyanazt gondolja! Megtanította neki, hogy mindez a sokszínűség érdekes és értékes dolog. Valószínűleg éppen ez az, amivel meg tudjuk menteni a világunkat... vagy mivel, Levi? Talán te már jobban tudod a választ.

Ha tetszett a cikk, oszd mg a barátaiddal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
palvin-david-guetta-mtv-ema.jpg

David Guetta lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

A világhírű dj koncertezni is fog a Széchenyi Gyógyfürdő medencéjében kialakított színpadon.
MTI - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

A rendhagyó virtuális showműsor műsorvezetője Palvin Barbara szupermodell mellett David Guetta francia DJ és producer lesz, aki az elektronikus zenei élet egyik leghíresebb előadója. A rendhagyó online díjátadón David Guetta egy különleges zenei produkcióval is készül a Széchenyi Gyógyfürdő medencéjében kialakított színpadon

- közölte az MTI-vel csütörtökön a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mint a közlemény emlékeztet, az MTV csatornáin keresztül több mint 180 országban közvetített show történetében először kerül reflektorfénybe Magyarország. Az MTV EMA az idén a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó, online műsorral jelentkezik Budapestről és Londonból.

Az adásban a nézők Magyarország ikonikus helyszíneit láthatják majd világszerte: David Guetta és Palvin Barbara vezetésével egy virtuális turnén vehetnek részt, továbbá a kulisszák mögé is betekinthetnek.

hirdetés

"A november 8-i esemény során megmutathatjuk országunk csodálatos tájait, építészetét, azokat a helyeket, amelyeket mindenkinek látnia kell, ha egyszer hazánkba látogat" - idézi a közlemény Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt.

Palvin Barbara hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés számára, hogy részese lehet ennek a rangos nemzetközi díjátadónak.

"Külön öröm számomra, hogy a világhírű DJ és producer mellett mutathatom meg a világnak, hogy milyen csodálatos az országunk" - fogalmazott a szupermodell.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az MTV EMA, a világ egyik legrangosabb és legismertebb zenei díjátadójának megrendezése hatalmas lehetőséget kínál Magyarország számára. "Magyarország és Budapest magára vonhatja akár egymilliárd ember figyelmét, hogy megmutassa Európa egyik legjobb úti célját. Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi jelenlétért" - mondta el az MTÜ vezetője.

Az 1994 óta minden évben más európai nagyvárosból közvetített rendezvény egyedülálló turisztikai reklámértékkel bír, hiszen világsztárok kíséretében Magyarország négy ikonikus helyszínét láthatják majd az adás ideje alatt a nézők. A több világsztárt is felvonultató MTV EMA 2020 hivatalos partnere ebben az évben Magyarország - áll az MTÜ közleményében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
borat.jpg

Végre rájöttek a kazahok, hogy Borat a legjobb ingyenreklám az országuknak

Eleinte megpróbáltak elhatárolódni a figurától, most már tőle vették az új turisztikai szlogent is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

"Very nice!", vagyis magyarul "Nagyon szép!" - ez lett Kazahsztán új szlogenje az országról készült turisztikai imázsfilmben, írja a The Guardian. A két szó 14 éve összeforrt a közép-ázsiai országgal, bár eleinte nem pont úgy, ahogy a kazahok szerették volna.

A rövid mondatot a 2006-ban bemutatott Borat című filmben hajtogatta szinte mindenre a szexista, rasszista, zsidó- és nőgyűlölő kitalált kazah riporter, Borat Sagdiyev. Kazahsztán éppen ezért eleinte amennyire csak lehetett, megpróbált elszakadni a népét leginkább bugris vidéki tahóknak beállító áldokumentumfilmtől és címszereplőjétől.

A turizmusért felelős hivatalnokok azonban idővel belátták, hogy akár előnyükre is fordíthatják a Sacha Baron Cohen által megformált bajszos karakter egyik mondatát. Meglátásaik szerint a "Very nice!" röviden és frappánsan összefoglalja, hogy milyen csodálatos is Kazasztán a valóságban, ennél jobb szlogent ki sem lehet találni egy, az ország értékeit bemutató kampányfilmhez.

A már el is készült imázsfilmben a turistákat láthatjuk szelfibotokkal fotózkodni az ország különböző pontjain, néhányan erjesztett lótejet isznak, mások pedig az építészeti csodákat bámulják. És persze minden jelenet végén kivétel nélkül hallható és látható is a Borattól kölcsönzött immár nemzeti szlogen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-3.jpg

Gyilkosság forgatja fel Nicole Kidman és Hugh Grant életét – ütősen indul a Tudhattad volna

Egy újabb miniszéria, amire nagyon könnyű rákattanni a Hatalmas kis hazugságok után.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

A Tudhattad volna című, október 26-án debütált HBO-sorozat eredeti címe The Undoing - az "undoing" angol szó jelentése kettős: egyszerre jelent romlást és egy rejtély kibontását, megfejtését, akárcsak ebben az esetben. Béna szóviccel élve: tudhattuk volna, hogy Nicole Kidman, Hugh Grant, David E. Kelley kreátor (Hatalmas kis hazugságok) és Susanne Bier rendező (Egy jobb világ, Madarak a dobozban) találkozásából valami egészen izgalmas születik, és tényleg.

A stíluson most is nyomot hagynak azok a titokzatos-költői vágások, melyek a Hatalmas kis hazugságok első évadát olyan különlegessé tették, ugyanakkor Bier kéznyoma ott a szérián letisztult világával, egyszerűbb elbeszélésmódjával. Persze mi szeretjük, ha összezavarnak minket nézőként, és ettől a váratlan fordulatokkal teli sorozattól ezt meg is kapjuk.

Mint ahogy megkapja a képébe a hősnő, Nicole Kidman is. Az eleje főcím is titokzatos: Sweet Dreams - a híres, kortalan slágert második hallásra lett világos, hogy maga Nicole Kidman énekli álmodozóan.

Mint ahogy a theme zenéje alatt karaktere gyermekkori énje szerepel: álomszerű képekben fut a természetben egy göndör, vörös hajú, szeplős kislány, aki szappanbuborékokat kerget. Így pukkan ki a buborék az első epizódban is a hősnő addig tökéletesnek látszó életében.

Grace Fraser pszichológus, jól menő praxissal, szerető férjjel, okos kisgyerekkel, igazi nagyvárosi életet élő elitnek számítanak: a férfi elismert onkológus, a gyerek elit iskolába jár. Az idill már-már tökéletes. Grant hozza azt, ami neki a legjobban áll: megnyerő, cinikusan humoros, introvertált figura. Aztán egy napon, egy jótékonysági árverés után súlyos tragédia történik, ami gyermekük iskolatársait és a szülőket is érinti, s ezen a napon tornádószerűen csap le a Fraser-családra a váratlan események sorozata.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
IgyVagyTokeletes_jelenetfoto-12-1000x521.jpg

Siker, könyv, szerelem – megérkezett a tél romantikus vígjátéka, az Így vagy tökéletes első előzetese

A reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes, de sok vicces helyzetet tartogató világában játszódó romantikus magyar vígjáték hamarosan a mozikba kerül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 28.


hirdetés

Az Így vagy tökéletes most debütáló előzetéséből ismét bizonyosságot nyer az a közhelyesnek tűnő örök igazság, hogy az életben semmi, még a szerelem sem, alakul olyan egyszerűen, mint a regényekben. Bár

ennek a romantikus vígjátéknak írók a főhősei, nekik sem könnyű mindig a valóságot a helyén kezelni.

Pláne, ha az irodalmár András (Fekete Ernő) csak üldözi a sikert, míg a bestseller szerző Kata (Béres Márta) az olvasók kedvence. Komplikált kiindulópont az egymás ölelő karjaiba vezető rögös úton, amely során féltékenységből, félreértésekből, komikus helyzetekből és fordulatokból is bőven kijut nekik, miközben pár megbízhatatlan pasi (Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs), a nagyszájú kolléga (Dér Zsolt), a felvágott nyelvű tini (Hais Dorottya), az életunt műkritikus (Hegedűs D. Géza), illetve a dögös reklámszépség (Trokán Nóra) is felkavarja a vizet körülöttük.

Az első játékfilmjét elkészítő rendező, Varsics Péter a Megdönteni Hajnal Tímeát, A tanár és az Apatigris című sorozatok írójának, Csurgó Csabának a forgatókönyvét vitte vászonra.

"Kifejezett célunk volt, hogy ezzel a filmmel egy olyan romantikus történetet mutassunk be, ami hordoz magában egy jó adag érzelmi igazságot és őszinteséget ellentétben azzal, amit sokszor a műfaj diktálni szokott.

hirdetés

Az Így vagy tökéletesben éppen ezért olyan, széles réteget megszólító mozit látok, amely nem csak a szellemességével, a humorával és a kiváló szereplőgárdájával, hanem személyességével is megnyerheti magának a nézőket. Őszintén, mégis szórakoztatóan mesél valódi érzelmekről és mindenkit érintő kérdésekről"

– hangsúlyozta a rendező, Varsics Péter.

A reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes, de sok vicces helyzetet tartogató világában játszódó romantikus vígjátékban a Katona József Színház művésze, Fekete Ernő pályafutása első film főszerepét alakítja. Mellette a női főhősnőt, a vajdasági magyar színésznő, Béres Márta formálja meg, aki ezzel a nagyjátékfilmmel mutatkozik be a hazai közönségnek.

Rajtuk kívül feltűnik még a történetben Trokán Nóra, Hais Dorottya, Lengyel Tamás, Hegedűs D. Géza, Thuróczy Szabolcs, Gáspár Tibor, Ónodi Eszter és Elek Ferenc is.

A Szupermodern Stúdió gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült film december 3-tól látható a hazai mozikban az InterCom forgalmazásában.

VIDEÓ: Így vagy tökéletes - előzetes

És ilyen volt a forgatás:

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!